Αρχική VivamusΒότανα Κίνδυνοι από τη χρήση προϊόντων καθαρισμού εντέρου με σέννα, ψύλλιο, κασκάρα σαγκράντα

Κίνδυνοι από τη χρήση προϊόντων καθαρισμού εντέρου με σέννα, ψύλλιο, κασκάρα σαγκράντα

by NIKOLE

Όλο και περισσότερο άνθρωποι χρησιμοποιούν καθαρτικά προϊόντα για το έντερο από βότανα όπως η σέννα, η κασκάρα σαγκράντα και το ψύλλιο.  Στην εποχή μας η ευρεία κατανάλωση αυτών των βοτάνων με καθαρτική δράση για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας -αιτία των περισσοτέρων παθήσεων-  είναι διαδεδομένη.

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι τους οποίους δε γνωρίζουν προφανώς οι περισσότεροι, οι οποίοι αναφέρονται σε σύντομο βίντεο του αγαπημένου γιατρού Δρ Group. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε αυτό (δεν μπορώ να το ανεβάσω λόγω όγκου, σημειώνω όμως το σύνδεσμο για να το παρακολουθήσετε αν θέλετε όσοι γνωρίζετε αγγλικά: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/herbal-colon-cleansers-not-safe/ ), ο κύριος λόγος για τις παρενέργειες των συγκεκριμένων καθαρτικών, είναι η εισαγωγή τους από περιοχές της Ινδίας ή της Κίνας όπου το νερό  που χρησιμοποιείται για το πότισμα των συγκεκριμένων βοτάνων έχει μολυνθεί. Μπορεί να περιέχει αρσενικό, υδράργυρο, φυτοφάρμακα,εντομοκτόνα, υπολείμματα φαρμάκων ή/και άλλα χημικά τα οποία είναι αδύνατο για εμάς να γνωρίζουμε.

Επιβάλλεται για την Υγεία σας, ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΑΣ, ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ που χρησιμοποιείτε!

Αν μπορείτε να βρείτε την πηγή τους είναι ότι καλύτερο. Και φυσικά να προστατεύεστε από προϊόντα που αναπτύσσονται με μολυσμένο νερό ή έδαφος.

Ο Δρ. Group δε συνιστά κανένα καθαρτικό εντέρου που βασίζεται σε βότανα. Αντίθετα, ένα πλήρως φυσικό καθαρτικό, που βασίζεται σε οξυγόνο συνιστά την κατάλληλη επιλογή όπως πχ. το Oxy-Powder (βλ. ιστοσελίδα μας).

Συνηθισμένα συστατικά προϊόντων με καθαρτική δράση για το έντερο από βότανα

Senna (Σέννα)

Το φυτό σέννα (αλεξανδρινή ή σιναμική ή cassia angustifolia ή senna angustifolia) αρχικά καλλιεργήθηκε από τους Άραβες το 800π.χ και φύεται κυρίως στις Αραβικές χώρες, Ινδία και Αμερική. Από αρχαιοτάτων χρόνων η σέννα είναι παραδοσιακά γνωστή για τη βοήθεια που προσφέρει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χάρη στις καθαρτικές της ιδιότητες. Όμως υπάρχουν κίνδυνοι, που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, ειδικά για το συκώτι. Η χρήση του senna για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα, η οποία είναι μια εξαιρετικά επιζήμια κατάσταση στο ήπαρ που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. [1] [2] Το Τμήμα Νεφρολογίας στο Université Catholique de Louvain στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, ανέφερε την περίπτωση μιας γυναίκας που είχε αναπτύξει ηπατική ανεπάρκεια από την κατανάλωση ενός τσαγιού βοτάνων που περιέχει σέννα. Η βλάβη του ήπατος ήταν αρκετά σοβαρή ώστε η μεταμόσχευση κρίθηκε πιθανή. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η βλάβη στο ήπαρ είναι ο κίνδυνος χρήσης καθαρτικών που περιέχουν senna, ειδικά σε περίσσεια. [3]

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) ή από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn, σκωληκοειδίτιδα), ελκώδη κολίτιδα, ειλεό, ναυτία, κωλικοειδή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν σκευάσματα με σέννα. Η χρήση σέννας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και σε παιδιά κάτω των 7 ετών θα πρέπει επίσης να γίνεται κατόπιν σύστασης του γιατρού, λόγω έλλειψης δεδομένων για ασφαλή χρήση. Η σέννα μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με σκευάσματα που περιέχουν καρδιακούς γλυκοσίδες, αντιαρρυθμικά φάρμακα, διουρητικά, αδρενοκρτικοστεροειδή, γλυκύρριζα, διγοξίνη, ινδομεθακίνη, χλωραμφεκινόλη, λιδοκαίνη και με ανταγωνιστές του ασβεστίου και αγωνιστές οπιούχων. Άτομα με νεφρικές διαταραχές θα πρέπει να έχουν υπόψη την πιθανότητα διαταραχών στο ισοζύγιο ηλεκτρολυτών. Η σέννα, όπως όλα τα υπακτικά πιθανώς να μειώνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K & E

Κασκάρα Σαγκράντα Cascara Sagrada

Στα ισπανικά σημαίνει “ιερός φλοιός”.Πρόκειται για ένα βότανο που λαμβάνεται από το φλοιό του Αμερικάνικου buckthorn δέντρου, το οποίο φύεται στις ακτές του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικάνους Ιθαγενείς για πολύ καιρό. Η σκόνη που δημιουργείται από τον φλοιό αυτό, λειτουργεί ως ένα ισχυρό καθαρτικό και πιστεύεται επίσης ότι ενισχύει τα τοιχώματα του παχέος εντέρου.

Το Cascara sagrada, είναι διεγερτικό καθαρτικό του εντέρου. Όμως, όπως και στην περίπτωση της senna, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα. Έχουν αναφερθεί πολλαπλές συχνότητες σε ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρή ηπατίτιδα και ηπατική ανεπάρκεια μετά τη λήψη φυτικών προϊόντων που περιείχαν cascara sagrada. [4] Ο Τομέας Γαστρεντερολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Texas Tech University προειδοποιεί ότι ο λόγος για τον οποίο το cascara sagrada έχει συνδεθεί με την ηπατίτιδα είναι επειδή περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ανθρακένιο γλυκοσίδιο, η οποία είναι γνωστό από καιρό ότι προκαλεί ηπατίτιδα. [5]

Στο επιστημονικό περιοδικό Science Direct μπορείτε να διαβάσετε διάφορες παρενέργειες. Η πιο συχνή είναι στομαχικές διαταραχές . Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες και ναυτία. Διάρροια. Λόγω της καθαρτικής επίδρασης , το cascara sagrada μπορεί να προκαλέσει διάρροια , η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών καθώς και ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.  Επιπλέον μπορεί η χρόνια χρήση του cascara sagrada να προκαλέσει εξάρτηση (όπως και πολλά άλλα προϊόντα με καθαρτική δράση). Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν cascara sagrada περισσότερο από επτά συνεχόμενες ημέρες. Επίσης, η
χρόνια χρήση του cascara sagrada μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται coli μελάνωση , η οποία περιλαμβάνει την κηλίδωση ή σκοτείνιασμα του βλεννογόνου του παχέως εντέρου. Αυτό συνήθως δεν είναι μια σοβαρή παρενέργεια , αλλά μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του εντέρου .

Ψύλλιο Psyllium
Ίσως το πιο συνηθισμένο φυτικό συστατικό καθαρτικό είναι το ψύλλιο. Το ψύλλιο είναι ο σπόρος του φυτού plantago ovata και ο φλοιός του είναι το κύριο συστατικό των κυριότερων καθαρτικών. Όταν ο φλοιός του ψύλλιου συναντά το νερό, διογκώνεται σαν σφουγγάρι και διεγείρει τις συστολές του εντέρου. Ωστόσο, μελέτες και τεκμηριωμένες περιπτώσεις επειγουσών ιατρικών καταστάσεων έχουν δείξει ότι το ψύλλιο ΔΕΝ είναι ένα αβλαβές ή”αγαθό” συστατικό.

Όπως τα φιστίκια, το psyllium είναι αλλεργιογόνο και αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί από το 1970. Κυρίως, αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που συνεπάγεται ερεθισμό και πρήξιμο της αναπνευστικής οδού μέχρι αδυναμία αναπνοής,  κάτι που είναι απίστευτα τρομακτικό επειδή η αναφυλαξία μπορεί να εξελιχθεί δραματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εάν δεν είστε προετοιμασμένοι, μπορεί να μην καταφέρετε να αναπνεύσετε και να περιέλθετε σε πραγματικό κίνδυνο. Το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον στο Πόρτλαντ ανέφερε μια περίπτωση ευαισθησίας στο ψύλλιο που είχε σαν αποτέλεσμα θάνατο λόγω αναφυλακτικού σοκ. [6]

Το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανέφερε περίπτωση ασθενούς που είχε υποστεί ρινίτιδα και άσθμα λόγω έκθεσης σε ψύλλιο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της προχώρησε σε μια απειλητική για τη ζωή της αναφυλαξία. Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι οι αλλεργίες του psyllium είναι πιο συχνές από ό, τι εκτιμούν οι περισσότεροι. Με άλλα λόγια, μην νομίζετε ότι δεν μπορεί να σας συμβεί. [7]

Η ασφαλής εναλλακτική λύση για τα επικίνδυνα φυτικά καθαριστικά παχέος εντέρου

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διακινδυνεύσετε την υγεία σας από επικίνδυνα βοτανοθεραπευτικά φάρμακα όταν υπάρχουν πολύ πιο ευγενείς και ασφαλείς επιλογές. Εάν χρειάζεστε ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα ή αποτοξίνωση γενικά,  Δρ Group συνιστά το Οxy-Powder (καθαρκτικό του κόλον με βάση το οξυγόνο) . Το Oxy-Powder δε δημιουργεί τις παρενέργειες που συνοδεύουν τα τοξικά,  καθαρτικά από βότανα.

Αναφορές (7)

  1. Sonmez A, Yilmaz MI, Mas R, Ozcan A, Celasun B, Dogru T, Taslipinar A, Kocar IH. Subacute cholestatic hepatitis likely related to the use of senna for chronic constipation. Acta Gastroenterol Belg. 2005 Jul-Sep;68(3):385-7.
  2. Beuers U, Spengler U, Pape GR. Hepatitis after chronic abuse of senna. Lancet. 1991 Feb 9;337(8737):372-3.
  3. Vanderperren B, Rizzo M, Angenot L, Haufroid V, Jadoul M, Hantson P. Acute liver failure with renal impairment related to the abuse of senna anthraquinone glycosides. Ann Pharmacother. 2005 Jul-Aug;39(7-8):1353-7. Epub 2005 Jun 14.
  4. Jacobsen C, Semb S, Kromann-Andersen H. [Toxic hepatitis following consumption of the herbal medicinal product Cascara Sagrada]. Ugeskr Laeger. 2009 Nov 9;171(46):3367-9. Danish.
  5. Nadir A, Reddy D, Van Thiel DH. Cascara sagrada-induced intrahepatic cholestasis causing portal hypertension: case report and review of herbal hepatotoxicity. Am J Gastroenterol. 2000 Dec;95(12):3634-7.
  6. Khalili B, Bardana EJ Jr, Yunginger JW. Psyllium-associated anaphylaxis and death: a case report and review of the literature. Ann Allergy Asthma Immunol. 2003 Dec;91(6):579-84. Review.
  7. Vaswani SK, Hamilton RG, Valentine MD, Adkinson NF Jr. Psyllium laxative-induced anaphylaxis, asthma, and rhinitis. Allergy. 1996 Apr;51(4):266-8.

† Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Οι πληροφορίες και οι δηλώσεις που γίνονται είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του γιατρού σας. Εάν έχετε σοβαρή ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!