To σώμα έχει πολλά διαφορετικά υγρά και καθένα από αυτά έχει ένα διαφορετικό pH. Δεν είναι λοιπόν ένα pH όλο το σώμα. Ολόκληρο το σώμα δεν θα έπρεπε να είναι πχ. αλκαλικό ή όξινο.
Τί είναι το pH( πληφορορίες από http://respi-gam.net/node/4711)
Η κλίμακα του pH στους 25οC
pH
Ο Δανός βιοχημικός S.P.L. Sørensen θεμελίωσε την έννοια του δυναμικού του υδρογόνου (potential of Hydrogen ή pouvoir Hydrogene) ως μέτρου για την αποτίμηση της οξύτητας ή αλκαλικότητας των υδατικών διαλυμάτων. Έτσι λοιπόν όρισε ότι το δυναμικό υδρογόνου ενός διαλύματος, το οποίο συμβόλισε με τα αρχικά pH, ισούται με τον αρνητικό δεκαδικό λογάριθμο της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (ή υδροξωνίου) στο διάλυμα, όπως φαίνεται από την παρακάτω μαθηματική σχέση ορισμού του pH:
pH = -log[H3O+]
Το pH (πε-χα) είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε τη συγκέντρωση (περιεκτικότητα) των κατιόντων υδρογόνου (Η+) του διαλύματος δηλαδή το pH είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα (μέτρο οξύτητας διαλύματος).
Το pH ενός διαλύματος παίρνει τιμές από 0 έως 14 σε θερμοκρασία 25οC.
Σε ένα ουδέτερο διάλυμα (πχ. στο απεσταγμένο Η2Ο) οι συγκεντρώσεις των ιόντων Η+ και των ιόντων ΟΗ- είναι ίσες. Το ουδέτερο διάλυμα έχει pH = 7 (στους 25οC). Σε ένα όξινο διάλυμα (πχ. διάλυμα HCl) η συγκέντρωση Η+ είναι μεγαλύτερη από τη συ γκέντρωση ΟΗ-. Το όξινο διάλυμα έχει pH < 7 (στους 25οC). Σε ένα βασικό διάλυμα (πχ. διάλυμα NaOH) η συγκέντρωση ΟΗ- είναι μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση Η+. Το βασικό διάλυμα έχει pH > 7 (στους 25οC
Ένα ουδέτερο υδατικό διάλυμα, όπως το χημικώς καθαρό νερό έχει pH ίσο με 7 και καλείται ουδέτερο διάλυμα. (25οC)
Χρησιμοποιείται για να περιγράψει το επίπεδο χημικής οξύτητας έναντι του επιπέδου αλκαλικότητας μιας ουσίας.
Το επίπεδο pH 14 είναι το πιο αλκαλικό και το επίπεδο pH 0 είναι το πιο όξινο. Στο κέντρο του φάσματος είναι pH 7, το επίπεδο pH για καθαρό νερό.
Για παράδειγμα, ο μαύρος καφές και το ξίδι είναι όξινα και πέφτουν κάτω από το pH 7. Το θαλασσινό νερό και τα αντιόξινα είναι αλκαλικά και ελέγχουν πάνω από το pH 7. Με pH μόλις πάνω από 7, το υγιές ανθρώπινο αίμα είναι λίγο στην αλκαλική πλευρά.
Παραδείγματος χάρη το στομάχι, τα ούρα και το παχύ έντερο είναι πολύ όξινα. Ένας από τους λόγους που το σώμα έχει διαφορετικά pHs είναι για να ενεργοποιήσει ένζυμα. Έτσι το στομάχι πχ. που είναι πολύ όξινο μεταξύ 1 και 3 θα ενεργοποιήσει το ένζυμο πεψίνη, που συνιστά ένα ιδιαίτερα ισχυρό ένζυμο που διασπά πρωτεΐνες. Στο παχύ έντερο το pH είναι όξινο, για να αποτραπεί η υπερανάπτυξη μη φιλικών μικροβίων. Έτσι το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιείται για να σκοτώσει κάποια μικρόβια. Το ίδιο ισχύει και για τα ούρα, τα οποία είναι όξινα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροβίων επίσης. Αν λοιπόν αλκαλοποιήσουμε τα υγρά σε αυτές τις περιοχές του σώματος, θα δημιουργήσουμε πολλά προβλήματα.
Η θεώρηση του σώματος που πρέπει να είναι αλκαλικό, προκύπτει από το αίμα. Αν αναδιαμορφώσουμε την ερώτηση αν το να έχουμε αλκαλικό pH στο αίμα είναι υγιεινό η απάντηση είναι ναι. Το αίμα έχει πολύ στενά όρια μεταξύ 7.35-7.45. Το 7 όντας ουδέτερο, οτιδήποτε χαμηλότερο είναι όξινο οτιδήποτε ψηλότερα είναι αλκαλικό. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι κάθε μετάβαση από τον ένα αριθμό στον άλλο πχ. από το 7 στο 8 δεν ισοδυναμεί σε 1 μονάδα, αλλά αντιστοιχεί σε δυναμική του 10 δηλ. το 8 είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το 7.
Η άλλη σύγχυση που παρατηρούμε συνέχεια είναι η σκέψη κατανάλωσης συγκεκριμένης τροφής που ένα ορισμένο pH για να διορθώσουμε το pH του σώματος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα λαχανικά ναι είναι αλκαλικά, αλλά τα λιπαρά οξέα όπως τα Ω3 που υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές τροφές,, είναι όξινα. Τα αμινοξέα επίσης που είναι πρωτεΐνες είναι οξέα. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τη ζάχαρη.
Για να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση των καθορισμένων pH που το σώμα χρειάζεται στα διάφορα υγρά που περιέχει, πρέπει ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ δηλ. αλκαλική ή όξινη. Απλά υγιεινά!
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν να καταναλώνουν σόδα μαγειρικής ή αλκαλικό νερό (σε υπερβολικό βαθμό), με αποτέλεσμα τη διάλυση των οξέων στο στομάχι, παχύ έντερο και ούρα. Κατά συνέπεια εμποδίζουν κάποια ένζυμα για πέψη και τον προστατευτικό μηχανισμό εναντίον κάποιων μικροβίων, ενώ αντίθετα ενισχύουν την ανάπτυξη μη φιλικών μικροβίων, τρέφοντας τη μούχλα ή μύκητες ή κάντιντα.
Άρα, σημαντικό να έχετε υπόψιν σας όταν κάποιος σας πει ότι πρέπει να αλκαλοποιήσετε το σώμα σας, να ρωτήσετε σε ποιο τμήμα αναφέρονται. Και αντίστοιχα η επιλογή των όποιων συμπληρωμάτων θα γίνει βάσει του οργάνου το οποίο χρειάζεται ενίσχυση καθώς και της πιθανής ανάγκης καταπολέμησης υπερανάπτυξης επιζήμιων μικροοργανισμών.
Για αυτούς τους λόγους, οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε στην επιλογή. Τηλέφωνα επικονωνίας 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449.