Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Διαβήτης 2 και Κετογενική Δίαιτα-Λειτουργική Ιατρική από Vivamus

Διαβήτης 2 και Κετογενική Δίαιτα-Λειτουργική Ιατρική από Vivamus

by NIKOLE

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Οι αναδυόμενες έννοιες είναι καινοτόμες ιδέες ή παρεμβάσεις που εμφανίζονται είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη υιοθέτησή τους από την κλινική πρακτική.

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν κετογονικές δίαιτες θεραπευτικά για ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Ενώ διεξάγεται έρευνα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κετογονικής δίαιτας για αυτόν τον σκοπό και άλλων, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται, ενισχύοντας την ανάγκη εξεύρεσης αποτελεσματικών θεραπειών. Αυτό το άρθρο εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας και παρέχει σκέψεις για όσους μπορεί να σκέφτονται να χρησιμοποιούν κετογονικές δίαιτες με τους ασθενείς τους με διαβήτη τύπου 2.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;
Μια κετογονική (κετο) δίαιτα, που μερικές φορές ονομάζεται δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι ένα σχέδιο διατροφής με περιορισμούς υδατανθράκων, στο οποίο η πρόσληψη υδατανθράκων διατηρείται μεταξύ 5-10% των διαιτητικών θερμίδων, ενώ των λιπαρών είναι σχετικά υψηλή και μέτρια της πρωτεΐνης. Η πηγή αυτού του λίπους και πρωτεΐνης μπορεί να ποικίλει ευρέως, από φυτικής έως κυρίως ζωικής προέλευσης. Αρχικά σχεδιάστηκε το 1921 για τη θεραπεία της επιληψίας, η κετο δίαιτα χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε παιδιατρικούς ασθενείς για πολλά χρόνια μέχρι την έλευση των αντιεπιληπτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Πιο πρόσφατα, η δίαιτα έχει μελετηθεί ως μέθοδος απώλειας βάρους, για πρόληψη και θεραπεία νευρολογικών διαταραχών και ως θεραπευτική παρέμβαση για καταστάσεις που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και του διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διατροφής σε αυτές τις καταστάσεις είναι κάπως ετερογενής, υπάρχουν ορισμένες γενικές επιλογές που μπορούν να αντλήσουν οι κλινικοί γιατροί από αυτό το έργο και που μπορεί να δικαιολογούν την εξέταση ως θεραπεία στις σωστές συνθήκες.

Λογική
Το βιοχημικό σκεπτικό για κετογονικές δίαιτες ως θεραπευτικές θεραπείες πηγάζει από το γεγονός ότι, η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και τα προκύπτοντα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν το σώμα να απελευθερώνει λιγότερη ινσουλίνη και αντ ‘αυτού χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα και τους μεταβολίτες τους, γνωστά ως σώματα κετόνης, ως κύρια πηγή ενέργειας.1 Κατά τη διάρκεια της κετογένεσης, όχι μόνο μειώνονται τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, αλλά και άλλες ορμονικές αλλαγές που μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στη φυσιολογία.

Εφόσον το σώμα στερείται υδατανθράκων, παραμένει σε κατάσταση διατροφικής κέτωσης, στην οποία μικρές ποσότητες κετοξέων ρυθμίζονται αποτελεσματικά στο αίμα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αλλαγές στο pH του αίματος που συμβαίνουν με την κετοξέωση, μια κατάσταση στην οποία μεγάλες ποσότητες οξέος προκαλούν απειλητικές για τη ζωή αλλοιώσεις στη χημεία του αίματος.1 Άλλα πιθανά βιοχημικά οφέλη των κετονών περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να διασχίζουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και χρησιμεύουν ως πηγή καυσίμου για νευρώνες, οι οποίοι διαφορετικά λειτουργούν μόνο με γλυκόζη, και την ικανότητά τους να μειώσουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα.

Διατροφή κετο, παχυσαρκία και διαβήτης
Η έρευνα για την κετογονική δίαιτα και την παχυσαρκία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν μικτά, αν και διεξήχθησαν μόνο λίγες μελέτες και ως επί το πλείστον χρησιμοποίησαν τη νηστεία ως ομάδα σύγκρισης.3,4 Πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε με συνέπεια ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (τόσο κετογόνες όσο και μη) οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από άλλα σχέδια διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των δίαιτας χαμηλών λιπαρών. 5,6

Οι κετογονικές δίαιτες μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα λιπίδια του αίματος, αν και τα δεδομένα εδώ είναι ανάμεικτα. Σε ορισμένες μελέτες, η χοληστερόλη LDL αυξήθηκε σε δίαιτα κετο, αν και υπήρχε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητότητας μεταξύ των ατόμων (από καμία αύξηση έως το διπλασιασμό των επιπέδων LDL). 7 Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι δίαιτες κετο μπορεί να βελτιώσουν τα προφίλ λιποπρωτεϊνών, 2 συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έχουν βρει σημαντικές μειώσεις στα τριγλυκερίδια8 και αυξήσεις στην HDL χοληστερόλη.9 Αρκετά περισσότερα έχουν βρει αυτά τα οφέλη μαζί με καμία αλλαγή στα επίπεδα της LDL. ακόμη και αντιστροφή της διάγνωσης του διαβήτη.

Σε παχύσαρκους και διαβητικούς πληθυσμούς, σχεδόν κάθε μελέτη κετογονικών δίαιτων έχει βρει βελτιωμένη ισορροπία γλυκόζης, όπως μετράται από τις μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την αιμοσφαιρίνη A1c, 11,14 απώλεια βάρους, κατακράτηση άπαχης μυϊκής μάζας και βελτιώσεις σε τουλάχιστον ορισμένα λιπίδια του αίματος. 8-12 Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί επίσης να είναι πιο ευεργετικές για το μεταβολισμό: μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR), η ποσότητα των θερμίδων που καίει το σώμα σε ηρεμία, δεν μειώνεται σε μια δίαιτα κετο15 αλλά μπορεί να μειωθεί έως και 400 kcal / ημέρα σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ένα άλλο πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στην κέτωση είναι η διαλείπουσα νηστεία, κατά την οποία ένας ασθενής θα νηστεύει για μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα (ή κάθε μέρα με την παράταση της νυχτερινής νηστείας), με το υπόλοιπο της διατροφής να αποτελείται από την ελεύθερη κατανάλωση. Η ιδέα εδώ είναι ότι το σώμα θα εισέλθει προσωρινά στην κέτωση, ίσως να προσφέρει μερικά από τα ίδια οφέλη με την παρατεταμένη κέτωση. Η διαλείπουσα νηστεία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μείωση της μάζας σωματικού λίπους και βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων μεταξύ ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, 17,18 αλλά από τώρα, τα δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του σε αυτές τις καταστάσεις υστερούν έναντι της κετογονικής διατροφής .

Ανησυχίες για το Keto
Γιατί λοιπόν οι συμβατικές κατευθυντήριες γραμμές δεν αναφέρονται στη χρήση κετογονικών δίαιτων, τόσο για παχύσαρκους όσο και για διαβητικούς ασθενείς; Υπάρχουν ακόμη αρκετές πιθανές ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή και το σώμα της έρευνας που υποστηρίζει τη χρήση της σε αυτούς τους πληθυσμούς, τόσο πολύ που η JAMA Internal Medicine δημοσίευσε πρόσφατα μια άποψη που αποκλείει τη χρήση της.

Ενώ οι κετογονικές δίαιτες έχουν γενικά αποδειχθεί ασφαλείς βραχυπρόθεσμα, μια ανησυχία που αναφέρεται σε αυτή τη δημοσίευση ήταν η θνησιμότητα .19 Συγκεκριμένα, δύο πρόσφατες μετα-αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συσχετίστηκαν με μια μικρή αύξηση θνησιμότητας.20,21 Ωστόσο, σε μία από αυτές, η επίδραση εξαφανίστηκε για εκείνους των οποίων η κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών βασίστηκε σε φυτά και όχι σε ζώα.21 Από την άλλη πλευρά, μια πιο πρόσφατη προοπτική μελέτη, η προοπτική αστική αγροτική επιδημιολογία ( Η μελέτη PURE) διαπίστωσε το αντίθετο: αυξημένη θνησιμότητα με υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων και χαμηλότερη θνησιμότητα που σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη λίπους, αν και αυτή η μελέτη διεξήχθη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στις οποίες η κύρια πηγή υδατανθράκων βελτιώθηκε. Η αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με σχεδόν οτιδήποτε είναι πιθανό να είναι επωφελές.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα με τη δίαιτα κετο είναι η κυρίως αθώα «κετο γρίπη» που μπορεί να εμφανιστεί κατά τις πρώτες μέρες της δίαιτας, στην οποία οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι, να αισθάνονται αδύναμοι ή να παρουσιάσουν διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα.19 Υπάρχει επίσης ένας μακρύς κατάλογος σχετικά σπάνια πιθανά κακά αποτελέσματα που οφείλονται κυρίως σε αυτό: όπως και με οποιοδήποτε διατροφικό σχέδιο, υπάρχει ένα κόστος. Επιλέγοντας να τρώνε κάποια πράγματα και να αποφύγουν άλλα, οι ασθενείς χάνουν κάθε πιθανή θρεπτική αξία των τροφίμων που δεν καταναλώνονται. Η μη κατανάλωση φρούτων, οσπρίων και δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να εξαλείφει πηγές πολλών ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και εάν οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί τους δεν έχουν επίγνωση της ανάγκης αντικατάστασης αυτών των θρεπτικών ουσιών, αυτές οι σπάνιες παρενέργειες γίνονται πιο πιθανές.

Μια τελευταία ανησυχία είναι η διάρκεια. Γενικά, οι κετογονικές δίαιτες δεν ακολουθούνται επ ‘αόριστον και δεν έχουν γίνει μελέτες για την ασφάλεια των μακροχρόνιων, αδιάλειπτων κετογενών δίαιτων. Οι ασθενείς ακολουθούν συνήθως μια κετογονική δίαιτα για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες και έως έξι έως δώδεκα μήνες

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη
Ενώ οι κετογονικές δίαιτες έχουν αυστηρά όρια στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται, υπάρχει σημαντική διακύμανση στην κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών που σχηματίζει την ισορροπία της διατροφής. Ορισμένες εστιάζονται στην πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους (με χαμηλή πρωτεΐνη), ενώ άλλες χρησιμοποιούν πιο μέτρια επίπεδα λιπαρών και πρωτεϊνών. Ενώ λίγη έρευνα έχει συγκρίνει άμεσα το κετο υψηλού λίπους με το κετο μέτριου λίπους, υπάρχει μια θεωρητική βάση για τη χρήση μιας έκδοσης υψηλότερων λιπαρών: ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών σε λιγότερο από ένα γραμμάριο ανά λίβρα σωματικού βάρους αποτρέπει τον σχηματισμό νέας γλυκόζης μέσω γλυκονεογένεσης. 1 Τα αμινοξέα από την πρωτεΐνη μπορούν να μετατραπούν σε γλυκόζη, αλλά το λίπος δεν μπορεί.

Σε ισορροπία, υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία ότι οι δίαιτες κετο σε παχύσαρκους και διαβητικούς πληθυσμούς οδηγούν σε απώλεια βάρους, βελτιωμένη ισορροπία γλυκόζης, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας, καθώς και βελτιώσεις σε τουλάχιστον ορισμένα λιπίδια του αίματος και πιθανώς επίσης βασικά ρυθμός μεταβολισμού.

Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν:

Τις πιθανότητες αυξημένης θνησιμότητας. Αυτό είναι κάπως σκοτεινό, αλλά μπορεί επίσης να μετριαστεί από ένα κυρίως φυτικό κετοδιατροφικό πρότυπο.
Αύξηση της χοληστερόλης LDL. Αν και δεν βρέθηκε σε κάθε μελέτη, ένα ενδιαφέρον σημείο εδώ είναι η μεταβλητότητα μεταξύ των ασθενών. Δεδομένου ότι ο καθένας αντιδρά στις δίαιτες με διαφορετικό τρόπο, αξίζει να εξεταστεί μια ομάδα λιπιδίων στο αίμα για ασθενείς που έχουν κάνει δίαιτα κετο για μερικές εβδομάδες για να δουν πώς τα επίπεδα LDL τους ανταποκρίνονται και ίσως να διακόψουν τη δίαιτα για εκείνους που παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις.
Διατροφικές ανεπάρκειες χωρίς τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα. Εξετάστε την απλή συμπλήρωση αυτών των θρεπτικών συστατικών ή τα σχέδια διατροφής που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα αυτές τις ελλείψεις.
Ζητήματα με τη νεφρική λειτουργία. Η στενή παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να ενδείκνυται σε ορισμένους ασθενείς με δίαιτα κετογόνου. Υπάρχει επίσης δυνητικός κίνδυνος διαβητικής κετοξέωσης (DKA) με ταυτόχρονη χρήση αναστολέα SGLT2. Τα φάρμακα SGLT2 διατρέχουν κίνδυνο DKA και θεωρητικά, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτό το δυναμικό σε διαβητικούς τύπου 2 που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα. Παρόλο που δεν υπάρχουν καλά δεδομένα σχετικά με το ζήτημα, η σύσταση είναι να είστε προσεκτικοί με τη χρήση κετογονικών δίαιτων με ταυτόχρονη χρήση αναστολέων SGLT2.
Παρακολούθηση κέτωσης. Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ένας ασθενής έχει διατροφική κέτωση, εξετάστε κάποιο είδος παρακολούθησης. Ενώ η εξέταση αίματος είναι ιστορικά ο πιο ακριβής τρόπος για τη μέτρηση της κέτωσης, είναι επίσης διαθέσιμες μη επεμβατικές μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής αναπνοής, κάτι που προτείνει κάποια έρευνα είναι τόσο καλή όσο η εξέταση αίματος, η εξέταση 24,25 και τα ούρα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα αλλά έχουν κάποια σημαντικά μειονεκτήματα.26

Θέση Λειτουργικής Ιατρικής
Η Λειτουργική Ιατρική αναγνωρίζει το μοναδικό γενετικό και περιβαλλοντικό ιστορικό κάθε ασθενούς, επομένως καμία διατροφή (ούτε άλλη θεραπεία) δεν θα είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με πάθηση. Αφήνοντας τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες για μια στιγμή, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να δυσκολευτούν να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα και έτσι μπορεί να έχουν καλύτερη επιτυχία σε ένα διαφορετικό διατροφικό σχέδιο.

Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τις ανισορροπίες των θρεπτικών ουσιών ή την ανεπάρκεια στην κετογονική δίαιτα, οι ιατροί της Λειτουργικής Ιατρικής όλων των τύπων είναι κατάλληλοι για να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων. Οι ρητές οδηγίες σχετικά με το τι να φάτε (όχι μόνο τι δεν πρέπει να τρώτε) και τα συμπληρώματα είναι βασικά βήματα στη θεραπευτική διαδικασία της Λειτουργικής Ιατρικής. Έτσι είναι η προσαρμογή της θεραπείας για να ταιριάζει στον ασθενή και να αξιολογείται εάν λειτουργεί σωστά ή όχι. Σε προσεκτικά επιλεγμένους διαβητικούς ασθενείς, και σε συνδυασμό με άλλες καθιερωμένες παρεμβάσεις με αποδεκτά προφίλ ασφάλειας, μια εξατομικευμένη κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική συμπληρωματική παρέμβαση.

Οι κετογονικές δίαιτες κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των ασθενών, αλλά ποιες είναι οι άλλες κλινικές επιπτώσεις τους; Το τελευταίο πακέτο διαδικασιών AIC 2020, Τα καύσιμα κάνουν τη διαφορά: Η ινσουλίνη και η διατροφική κέτωση στη χρόνια ασθένεια και τον καρκίνο διερευνά ευρήματα σχετικά με θεραπευτικές εφαρμογές κετογονικής δίαιτας, με βασικές επιλογές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην πρακτική σας σήμερα. Οι πρακτικές συνεδρίων AIC 2020 είναι διαθέσιμες με κατάλληλη πίστωση CME.

Για τους διαβητικούς ή για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μπορείτε να πάρετε τα Διατροφικά Συμπληρώματα από 100% Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά FLAVON και στην αρχική μας σελίδα- μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για πληροφορίες- καθώς και το Echinomin πατώντας εδώ.

Καλέστε μας: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us: +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

______________________________________________________________________________________________________________________

Emerging Concepts: Type 2 Diabetes and the Ketogenic Diet

EMERGING CONCEPTS

Emerging concepts are innovative ideas or interventions which are surfacing and hold potential for eventual adoption into clinical practice.

Many clinicians are using ketogenic diets therapeutically for patients with insulin resistance and type 2 diabetes. While research into the safety and efficacy of the ketogenic diet for this purpose and others is ongoing, the incidence of diabetes continues to increase, intensifying the need to find effective treatments. This article examines the current state of the research and provides considerations for those who may be considering using ketogenic diets with their patients with type 2 diabetes.

What is a Ketogenic Diet?

A ketogenic (keto) diet, sometimes called a very low-carbohydrate diet, is a carbohydrate-restricted food plan in which carb intake is kept to between five and ten percent of dietary calories, with the balance consisting of relatively high fat and moderate protein intake. The source of this fat and protein may vary widely, from plant-based to primarily animal-derived. Originally designed in 1921 to treat epilepsy, the keto diet was used widely in pediatric patients for many years until the advent of anti-seizure pharmaceuticals.1

More recently, the diet has been studied as a method of weight loss, for prevention and treatment of neurological disorders, and as a therapeutic intervention for conditions related to insulin resistance, including polycystic ovarian syndrome (PCOS) and type 2 diabetes.2 While the data on the diet’s efficacy in these conditions is somewhat heterogenous, there are some general takeaways that clinicians can draw from this work and that may warrant consideration as a treatment in the right circumstances.

Rationale

The biochemical rationale for ketogenic diets as therapeutic treatments stems from the fact that very low carbohydrate intake and the resulting low levels of blood glucose leads the body to release less insulin and instead use fatty acids and their metabolites, known as ketone bodies, as the primary energy source.1 During ketogenesis, not only are insulin and glucose levels reduced, but other hormonal changes may occur that can have positive impacts on physiology.

As long as the body is deprived of carbohydrates, it remains in a state of nutritional ketosis, in which small amounts of keto acids are effectively buffered in the blood. This is in contrast to the changes in blood pH that occur with ketoacidosis, a condition in which large amounts of acid cause life-threatening alterations in blood chemistry.1 Other potential biochemical benefits of ketones include their ability to cross the blood-brain barrier and serve as a fuel source for neurons, which otherwise run only on glucose, and their ability to decrease free radical damage and enhance antioxidant capacity.1

Keto Diet, Obesity, and Diabetes

Research into the ketogenic diet and obesity began in the mid-1960s, and early results were mixed, although only a handful of studies were conducted, and they mostly used fasting as the comparison group.3,4 More recent research has pretty consistently found that low-carbohydrate diets (both ketogenic and non) lead to greater weight loss than other food plans, including low-fat diets.5,6

Ketogenic diets may also improve blood lipids, although the data here are mixed. In some studies, LDL cholesterol increased on a keto diet, though there was a wide range of variability among subjects (from no increase to a doubling of LDL levels).7 Other studies have found that keto diets may improve lipoprotein profiles,2 including several that have found significant decreases in triglycerides8 and increases in HDL cholesterol.9 Several more have found these benefits along with no change in LDL levels.10-12 Some studies have found that a ketogenic diet may allow patients to lower their use of diabetes medications or even functionally reverse their diabetes diagnosis.10,13

In obese and diabetic populations, almost every study of ketogenic diets has found improved glucose balance as measured by decreases in blood glucose levels and hemoglobin A1c, 11,14 weight loss, retention of lean muscle mass, and improvements in at least some blood lipids.8-12 Ketogenic diets may also be more beneficial for metabolism: studies have found that basal metabolic rate (BMR), the amount of calories the body burns at rest, does not decrease on a keto diet15 but may drop by as much as 400 kcal/day on a low-fat diet when compared to a very low-carb diet.16

Another food plan that relies on ketosis is intermittent fasting, in which a patient will fast for one or more days a week (or every day by prolonging the overnight fast), with the rest of the diet consisting of ad libitum eating. The idea here is that the body will enter ketosis temporarily, perhaps conferring some of the same benefits as prolonged ketosis. Intermittent fasting has been shown to lead to a reduction in body fat mass and improvement in metabolic parameters among patients with obesity and type 2 diabetes,17,18 but as of now, the published evidence for its use in these conditions lags behind the ketogenic diet.

Concerns about Keto

So why are conventional guidelines not touting the use of ketogenic diets, both for obese and diabetic patients? There are still enough potential concerns about the diet and the body of research supporting its use in these populations, so much so that JAMA Internal Medicine recently published a Viewpoint decrying its use.19

While ketogenic diets have generally been found to be safe in the short term, one concern mentioned in this publication was all-cause mortality.19 In particular, two recent meta-analyses found that low carbohydrate diets were associated with a small increase in all-cause mortality.20,21 However, in one of these, the effect disappeared for those whose primary macronutrient source was plant-based rather than animal-based.21 On the other hand, a more recent prospective study, the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study, found the opposite: increased mortality with higher carbohydrate intake and lower mortality associated with higher fat intake, although this study was conducted across several countries, including many in which the main source of carbohydrates was refined; replacing these foods with almost anything is likely to be beneficial.22

Another potential issue with the keto diet is the mostly innocuous “keto flu” that may occur during the early days of the diet, in which patients may feel fatigued, feel weak, or experience GI disturbances.19 There is also a long list of relatively rare potential poor outcomes that mostly boil down to this: as with any dietary plan, there is an opportunity cost. By choosing to eat some things and avoid others, patients are missing out on any potential nutritive value of the foods that are not consumed. Not eating fruits, legumes, and high-fiber whole grains may be eliminating sources of many beneficial nutrients, and if patients and their clinicians are not mindful of the need to replace these nutrients, these rare side effects become more likely.19

One last concern is duration. Generally, ketogenic diets are not followed indefinitely, and no studies have been done on the safety of long-term, uninterrupted ketogenic diets. Patients usually follow a ketogenic diet for a minimum of two to three weeks and up to six to twelve months.1

Factors to Consider

While ketogenic diets have strict limits on the amount of carbohydrates consumed, there is considerable variation in the macronutrient distribution that forms the balance of the diet. Some incarnations focus on very high fat intake (with low protein), while others use more moderate levels of both fat and protein. While little research has directly compared high-fat keto versus moderate-fat keto, there is a theoretical basis for using a higher-fat version: limiting protein intake to less than one gram per pound of body weight prevents new glucose formation via gluconeogenesis;1 the amino acids from protein can be turned into glucose, but fat cannot.

On balance, there is pretty good evidence that keto diets in obese and diabetic populations lead to weight loss, improved glucose balance, reduced insulin resistance, and retention of lean muscle mass, as well as improvements in at least some blood lipids and probably also basal metabolic rate.

Considerations include:

  • The potential for increased all-cause mortality. This is somewhat murky but also may be tempered by a primarily plant-based keto dietary pattern.
  • A rise in LDL cholesterol. While not found in every study, one interesting point here is the variability among patients. Since everyone reacts to diets differently, it is worth considering a blood lipid panel for patients who have been on a keto diet for a few weeks to see how their LDL levels are responding and perhaps discontinuing the diet for those who show large increases.
  • Dietary insufficiencies without the nutrients found in whole grains, legumes, and fruits. Consider simple supplementation of these nutrients, or food plans that specifically address these deficiencies.
  • Issues with renal function. Close monitoring of renal function may be indicated in certain patients on a ketogenic diet. There is also a potential risk of diabetic ketoacidosis (DKA) with concomitant SGLT2 inhibitor use. SGLT2 drugs come with a risk of DKA, and theoretically, very low-carbohydrate diets could increase this potential in type 2 diabetics taking these drugs. Although there is no good data on the issue, the recommendation is for caution with the use of ketogenic diets with concomitant use of SGLT2 inhibitors.23
  • Ketosis monitoring. In order to determine if a patient is in nutritional ketosis, consider some type of monitoring. While blood testing is historically the most accurate way to measure ketosis, non-invasive methods are also available, including breath testing, which some research suggests is as good as blood testing,24,25 and urine testing, which may be useful but has some significant drawbacks.26

Functional Medicine considerations

Functional Medicine recognizes the unique genetic and environmental history of each patient, thus no diet (nor any other treatment) will be right for all patients with a condition. Leaving aside potential adverse reactions for a moment, some patients may find a ketogenic diet hard to follow and so may have better success on a different dietary plan.

Regarding potential side effects related to nutrient imbalances or insufficiencies on the ketogenic diet, Functional Medicine clinicians of all types are well-suited to help prevent these issues. Explicit instructions on what to eat (not just what not to eat) and supplementation are key steps in the Functional Medicine therapeutic process. So is tailoring the treatment to fit the patient and assessing whether or not it is working properly. In carefully selected diabetic patients, and in conjunction with other established interventions with acceptable safety profiles, a personalized ketogenic diet may be an effective adjunctive intervention.

Ketogenic diets are gaining in popularity amongst patients, but what are their other clinical implications? The latest AIC 2020 proceedings bundle, Fuels Make a Difference: Insulin & Nutritional Ketosis in Chronic Illness & Cancer explores findings concerning therapeutic applications of ketogenic diets, with key takeaways you can implement in your practice today. AIC 2020 conference proceedings are available with eligible CME credit.

References

  1. Masood W, Uppaluri KR. Ketogenic Diet. StatPearls Publishing; 2019. Accessed October 11, 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
  2. Stocker RK, Reber Aubry E, Bally L, Nuoffer JM, Stanga Z. [Ketogenic diet and its evidence-based therapeutic implementation in endocrine diseases]. Praxis (Bern 1994). 2019;108(8):541-553. doi:1024/1661-8157/a003246
  3. Weight reduction: fasting versus a ketogenic diet. Nutr Rev. 1966;24(5):133-134. doi:1111/j.1753-4887.1966.tb08390.x
  4. Benoit FL, Martin RL, Watten RH. Changes in body composition during weight reduction in obesity. Balance studies comparing effects of fasting and a ketogenic diet. Ann Intern Med. 1965;63(4):604-612. doi:7326/0003-4819-63-4-604
  5. Tobias DK, Chen M, Manson JE, Ludwig DS, Willett W, Hu FB. Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(12):968-979. doi:1016/S2213-8587(15)00367-8
  6. Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013;110(7):1178-1187. doi:1017/S0007114513000548
  7. Retterstøl K, Svendsen M, Narverud I, Holven KB. Effect of low carbohydrate high fat diet on LDL cholesterol and gene expression in normal-weight, young adults: a randomized controlled study. Atherosclerosis. 2018;279:52-61. doi:1016/j.atherosclerosis.2018.10.013
  8. Saslow LR, Mason AE, Kim S, et al. An online intervention comparing a very low-carbohydrate ketogenic diet and lifestyle recommendations versus a plate method diet in overweight individuals with type 2 diabetes: a randomized controlled trial. J Med Internet Res. 2017;19(2):e36. doi:2196/jmir.5806
  9. Zinn C, McPhee J, Harris N, Williden M, Prendergast K, Schofield G. A 12-week low-carbohydrate, high-fat diet improves metabolic health outcomes over a control diet in a randomised controlled trial with overweight defence force personnel. Appl Physiol Nutr Metab. 2017;42(11):1158-1164. doi:1139/apnm-2017-0260
  10. Walton CM, Perry K, Hart RH, Berry SL, Bikman BT. Improvement in glycemic and lipid profiles in type 2 diabetics with a 90-day ketogenic diet. J Diabetes Res. 2019;2019:8681959. doi:1155/2019/8681959
  11. Tay J, Luscombe-Marsh ND, Thompson CH, et al. Comparison of low- and high-carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2015;102(4):780-790. doi:3945/ajcn.115.112581
  12. Yancy WS, Olsen MK, Guyton JR, Bakst RP, Westman EC. A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med. 2004;140(10):769-777. doi:7326/0003-4819-140-10-200405180-00006
  13. Cox N, Gibas S, Salisbury M, Gomer J, Gibas K. Ketogenic diets potentially reverse type II diabetes and ameliorate clinical depression: a case study. Diabetes Metab Syndr. 2019;13(2):1475-1479. doi:1016/j.dsx.2019.01.055
  14. Hussain TA, Mathew TC, Dashti AA, Asfar S, Al-Zaid N, Dashti HM. Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. Nutrition. 2012;28(10):1016-1021. doi:1016/j.nut.2012.01.016
  15. Gomez-Arbelaez D, Crujeiras AB, Castro AI, et al. Resting metabolic rate of obese patients under very low calorie ketogenic diet. Nutr Metab (Lond). 2018;15:18. doi:1186/s12986-018-0249-z
  16. Ebbeling CB, Feldman HA, Klein GL, et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial. BMJ. 2018;363:k4583. doi:1136/bmj.k4583
  17. Carter S, Clifton PM, Keogh JB. Effect of intermittent compared with continuous energy restricted diet on glycemic control in patients with type 2 diabetes: a randomized noninferiority trial. JAMA Netw Open. 2018;1(3):e180756. doi:1001/jamanetworkopen.2018.0756
  18. Zubrzycki A, Cierpka-Kmiec K, Kmiec Z, Wronska A. The role of low-calorie diets and intermittent fasting in the treatment of obesity and type-2 diabetes. J Physiol Pharmacol. 2018;69(5). doi:26402/jpp.2018.5.02
  19. Joshi S, Ostfeld RJ, McMacken M. The ketogenic diet for obesity and diabetes—enthusiasm outpaces evidence. JAMA Intern Med. Published online July 15, 2019. doi:1001/jamainternmed.2019.2633
  20. Noto H, Goto A, Tsujimoto T, Noda M. Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of observational studies. PLoS One. 2013;8(1):e55030. doi:1371/journal.pone.0055030
  21. Seidelmann SB, Claggett B, Cheng S, et al. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Lancet Public Health. 2018;3(9):e419-e428. doi:1016/S2468-2667(18)30135-X
  22. Dehghan M, Mente A, Zhang X, et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2017;390(10107):2050-2062. doi:1016/S0140-6736(17)32252-3
  23. Goldenberg RM, Berard LD, Cheng AYY, et al. SGLT2 inhibitor-associated diabetic ketoacidosis: clinical review and recommendations for prevention and diagnosis. Clin Ther. 2016;38(12):2654-2664.e1. doi:1016/j.clinthera.2016.11.002
  24. Güntner AT, Kompalla JF, Landis H, et al. Guiding ketogenic diet with breath acetone sensors. Sensors (Basel). 2018;18(11):E3655. doi:3390/s18113655
  25. Musa-Veloso K, Likhodii SS, Cunnane SC. Breath acetone is a reliable indicator of ketosis in adults consuming ketogenic meals. Am J Clin Nutr. 2002;76(1):65-70. doi:1093/ajcn/76.1.65
  26. Dhatariya K. Blood ketones: measurement, interpretation, limitations, and utility in the management of diabetic ketoacidosis. Rev Diabet Stud. 2016;13(4):217-225. doi:1900/RDS.2016.13.217

©Source 2021 The Institute for Functional Medicine https://www.ifm.org/news-insights/emerging-concepts-type-2-diabetes-ketogenic-diet/

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!