Μόλις χθες ενημερώθηκα πως μια παλιά μου φίλη, δεν είναι πιά κοντά μας, μια νέα κοπέλα, με την οποία περάσαμε αρκετό καιρό μαζί και βρεθήκαμε πολύ κοντά για κάποιο χρονικό διάστημα. Σήμερα λοιπόν, έλαβα μέσα από την αυτοματοποιημένη αποστολή άρθρων το ακόλουθο σχετικό, το οποίο σπεύδω να συμπεριλάβω στα άρθρα μας, ελπίζοντας να συμβάλλει στον περιορισμό τέτοιων κρουσμάτων.
Σημείωση: Οι συστάσεις επειδή προέρχονται από άρθρο συμβατικών γιατρών, συμπεριλαμβάνουν εξετάσεις όπως ακτινογραφίες κλπ, τις οποίες δεν προτείνουμε γενικά ως Κέντρο, όμως σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε να διατηρήσουμε το κείμενο ως έχει για τυπικούς λόγους.
Δείτε τον γιατρό σας(και ενημερωθείτε θα πρόσθετα για συσκευές όπως πχ. βιοσυντονισμού που βοηθούν στη διαπίστωση συχνά μιας πάθησης πριν καν εκδηλωθεί σε φυσικό επίπεδο, όταν ξεκινά στο ενεργειακό επίπεδο)
Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο επιμελείς από τους άνδρες όταν πρόκειται για τη δική τους φροντίδα υγείας. Αλλά πολλές συχνά αγνοούν τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ενδεικτικά του καρκίνου. Εάν προκύψει ένα νέο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να το ελέγξετε. Όσο πιο γρήγορα εξηγείται το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να θεραπευθούν αν βρεθούν νωρίς.
Ακολουθούν μερικά από τα συμπτώματα για τα οποία ως γυναίκες πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας αν εμφανιστούν. Ταυτόχρονα, να έχετε υπόψη σας, ότι επειδή μια γυναίκα έχει αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχει καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να έχεις ιατρική αξιολόγηση για να την αποκλείσει.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου. Πολλές γυναίκες θα χαρούν να χάσουν βάρος χωρίς να προσπαθούν, αλλά όταν μια γυναίκα χάνει βάρος χωρίς δίαιτα ή άσκηση, αυτό πρέπει να ελεγχθεί. Τα καρκινικά κύτταρα συχνά χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την απώλεια βάρους. Ένας γιατρός θα συστήσει εξετάσεις, για να αποκλείσει τον καρκίνο και να καθορίσει εάν η απώλεια βάρους προκαλείται από μια άλλη κατάσταση, όπως πιθανά ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής.
Φούσκωμα
Πολλές γυναίκες εμφανίζουν φούσκωμα ως φυσιολογικό μέρος του μηνιαίου κύκλου τους. Αλλά εάν η φούσκωμα περιλαμβάνει καθημερινά και διαρκεί αρκετές εβδομάδες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Τα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα, κοιλιακό ή πυελικό άλγος, αίσθημα πληρότητας ακόμα και αν δεν έχετε φάει πολύ, και επείγουσα ανάγκη ούρων. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει αξονική τομογραφία και να εκτελέσει εξετάσεις αίματος για να βοηθήσει στη διάγνωση.
Αλλαγές στο στήθος
Ως γυναίκες καλό είναι να ελέγχετε τακτικά το μαστό σας με το χέρι για σβώλους, ή άλλες αλλαγές στο στήθος που πρέπει να προσέξετε. Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος στο στήθος. Πολλές γυναίκες έχουν θρόμβους που εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Ένας “σβώλος” που δεν εξαφανίζεται για περίπου ένα μήνα, αλλά αντίθετα διευρύνεται σιγά-σιγά πρέπει να ελέγχεται αμέσως. Άλλες αλλαγές στο στήθος μπορεί να περιλαμβάνουν ένα εξάνθημα που επιμένει για εβδομάδες, αλλαγές στη θηλή ή εκκρίσεις όταν δεν θηλάζετε. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν αλλαγές στο στήθος που παρατηρείτε. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το στήθος σας και μπορεί να συστήσει εξετάσεις όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και βιοψία.(Σημείωση: Ως φιλοσοφία μας, δεν συστήνουμε μαστογραφίες ή οτιδήποτε αφορά την έκθεσή σας σε ακτινοβολίες γενικά, αλλά οι αποφάσεις συνιστούν προσωπική επιλογή και ελευθερία)
Αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή άλλη ασυνήθιστη αιμορραγία
Εάν συνήθως έχετε τακτικές περιόδους, η αιμορραγία μεταξύ περιόδων είναι αιτία ανησυχίας που πρέπει να ελεγχθεί. Ακόμα και η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Ένα πρώιμο σημάδι και ένα σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου συχνά εντοπίζονται μεταξύ περιόδων.
Οι γυναίκες τείνουν επίσης να αγνοούν την αιμορραγία από την γαστρεντερική οδό, η οποία μπορεί να μπερδευτεί με την εμμηνόρροια . Η αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με τους δύο αυτούς τύπους αιμορραγίας. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει υπερηχογράφημα ή βιοψία για να ελέγξει για καρκίνο του ενδομητρίου ή του παχέος εντέρου.
Αλλαγές δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις Η.Π.Α.Κρεατοελιές που αλλάζουν, έχουν ακανόνιστο σχήμα ή χρώμα ή ασύμμετρες είναι κοινά σημάδια καρκίνου του δέρματος. Αλλά άλλες μεταβολές του δέρματος μπορεί να είναι σημάδια επίσης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη χρώση του δέρματος, αιμορραγία, ή υπερβολική απολέπιση. Επειδή το μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να είναι επιθετική, μην περιμένετε περισσότερο από μερικές εβδομάδες αφού παρατηρήσετε αλλαγές σε μια κρεατοελιά για να δείτε έναν γιατρό.
Δυσκολία στην Κατάποση
Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του γαστρεντερικού , όπως ο καρκίνος του οισοφάγου. Ενημερώστε το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας Ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική, και πιθανώς θα διατάξει τις εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία θώρακος ή ενδοσκόπηση.
Αίμα στο λάθος μέρος
Επισκεφθείτε γιατρό εάν παρατηρήσετε αίμα σε οποιοδήποτε “λάθος” μέρος. Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι κάτι καλοήθες, όπως οι αιμορροΐδες, ή μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μια κολονοσκόπηση. Το αίμα στα ούρα μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως εμμηνορροϊκό αίμα, αλλά μπορεί να είναι καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού. Εάν βήχετε και βγάζετε αίμα θα πρέπει επίσης να το αναφέρετε στον γιατρό σας.
“Ροκάνισμα” κοιλιακό άλγος και κατάθλιψη
Όταν η κατάθλιψη συνδέεται με κοιλιακό άλγος, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος. Η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά εάν αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε το γιατρό σας να αποκλείσετε τον πιθανό καρκίνο και να πάρετε θεραπεία για την κατάθλιψη, εάν χρειαστεί.
Δυσπεψία
Όταν η δυσπεψία δεν οφείλεται σε μια αναγνωρίσιμη αιτία όπως ένα λιπαρό γεύμα ή μια εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας. Η ανεξήγητη δυσπεψία μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου ή του λαιμού.
Αλλαγές στο στόμα
Λευκά μπαλώματα στο στόμα ή λευκές κηλίδες στη γλώσσα μπορεί να είναι ενδείξεις προκαρκινικής κατάστασης που ονομάζεται λευκοπλακία και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στόματος. Αυτή η κατάσταση είναι συχνότερη στους καπνιστές. Ενημερώστε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτά τα μπαλώματα.
Πόνος
Ο ανεξήγητος πόνος μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου. Τις περισσότερες φορές δεν είναι, αλλά ο πόνος που επιμένει και δεν έχει καμία γνωστή αιτία πρέπει να ελέγχεται από γιατρό.
Αλλαγές στους λεμφαδένες
Οι διευρυμένοι λεμφαδένες ή θρόμβοι στους λεμφαδένες σας κάτω από τη μασχάλη ή στο λαιμό σας μπορεί να αποτελούν ένδειξη πιθανού καρκίνου. Αν το κομμάτι αυξάνεται σε μέγεθος και διατηρηθεί πάνω από ένα μήνα, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, όπως ο καρκίνος.
Πυρετός
Ο πυρετός που είναι ανεξήγητος, όπως από το κρύο ή τη γρίπη, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Ένα πρώιμο σημάδι ορισμένων καρκίνων αίματος, όπως είναι οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα, είναι ο πυρετός. Πυρετός μπορεί επίσης να συμβεί όταν ένας καρκίνος έχει εξαπλωθεί (μεταστατικός) από την αρχική περιοχή σε άλλα μέρη του σώματος.
Επίσης, ειδοποιήστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερο) ή αλλαγή χρώματος στα κόπρανά σας.
Αν έχετε ανεξήγητο πυρετό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή άλλες εξετάσεις.
Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων, αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη κάποιων καρκίνων, όπως η λευχαιμία ή κάποιες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου ή του στομάχου. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε ανεξήγητη κόπωση.
Συνεχής βήχας
Εάν δεν έχετε κρύο, αλλεργίες, γρίπη και έχετε παρατεταμένο βήχα που διαρκεί περισσότερο από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν καπνίζετε. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το λαιμό σας, θα ελέγξει τη λειτουργία των πνευμόνων σας και ενδεχομένως θα παραγγείλει ακτινογραφίες.