Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Βιταμινες Συμπτωματα & Παθήσεις Φυσικες Πηγες τους

Βιταμινες Συμπτωματα & Παθήσεις Φυσικες Πηγες τους

by NIKOLE
  • Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες για τη σωστή λειτουργία του. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν και πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω μιας ισορροπημένης δίαιτας. Σε περίπτωση λήψης συμπληρωμάτων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων δυνατόν να εμφανισθούν ανεπιθύμητες ενέργειες από την υπερβολική ποσότητα που κυκλοφορεί στον οργανισμό.

Τι είναι οι βιταμίνες : Φυσικές ουσίες (οργανικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους) χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η ζωή. Μία ἀπὸ τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια. Βοηθούν στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή την ανάπτυξη και είναι απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού. Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, εκνευρισμού, υπνηλίας, άγχους, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, έλλειψη συγκέντρωσης, παχυσαρκία κ.λ.π. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει απο μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Παραθέτουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διατροφικού πλάνου και στην επιλογή της κατάλληλης πολυβιταμίνης. Οι παρακάτω συνιστώμενες δοσολογίες αφορούν ενήλικες.

Σημείωση:

1.Να θυμόσαστε πάντα, ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά για το Κέντρο VIVAMUS δεν αποτελούν τροφές που συστήνουμε την κατανάλωσή τους ή τουλάχιστον συστήνουμε τον περιορισμό τους. Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε την αναφορά τους στην ακόλουθη λίστα

2. Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, προτείνουμε τη λήψη βιταμινών από φυσικές πηγές και 

Οδηγός Βιταμινών

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΙΘΑΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ / ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΑ ΠΗΓΕΣ ΞΕΡΑΤΕ ΌΤΙ… 
A αναπνευστικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις, ημεραλωπία, ξηροφθαλμία/

Αυτή η βιταμίνη παιζει τον σπουδαιότερο ρολο στην ανάπτυξη και τον σχηματισμό των οστών καθώς επίσης και στην υγεία του δέρματος και της όρασης. Ακόμη βοηθάει τον οργανισμό μας να αντιστέκεται στο κρύο, στις μολύνσεις της μύτης, του στόματος, των βρόγχων,πνευμόνων και των εντέρων.

 

βοδινό κρέας, συκώτι, αυγά, γαρίδες, ψάρια, γάλα, τυρί τσένταρ, ελβετικό τυρί, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο ηπατέλαιο τους (μουρουνέλαιο)γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθες, σκουός, σπανάκι, μάνγκο

Στα διάφορα φυτά δεν βρίσκεται αυτούσια αλλά πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν τον ενεργό προδρομό της την β-καροτίνη ή προβιταμίνη Α.

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν πάρα πολλή προσχηματισμένη βιταμίνη Α από τρόφιμα και συμπληρώματα. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α (αλλά όχι β-καροτενίου), μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα οστά.
Β1 /Θειαμίνη αδυναμία, αίσθημα παλμών, γαστρεντερικές διαταραχές, δύσπνοια, εξασθενημένη μνήμη, μούδιασμα άκρων, απώλεια βάρους, η ανορεξία ,η δυσκοιλιότητα, η ατονία του εντέρου, οι του ενοχλήσεις εντέρου, η κόπωση και η νευρικότητα, οι διαταραχές μνήμης, οι διαταραχές ύπνου, καθώς επίσης και προβλήματα με την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια γνωστή σαν beriberi. Η ασθένεια είναι κοινή στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου το ρύζι είναι από τα σημαντικότερα βασικά τρόφιμα και οι άνθρωποι καταναλώνουν ακατέργαστα ψάρια (ορισμένα ένζυμα των οποίων καταστρέφουν την θειαμίνη). Η ασθένεια εκδηλώνεται με πολυνευρίτιδα, μυική ατροφία, οιδήματα και καρδιοαγγειακές αλλοιώσεις.) /ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών που παίζουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, με τη μορφή της πυροφωσφορικής θειαμίνης (ΤΤΡ). Η ΤΤΡ είναι ένα συνένζυμο η απουσία του οποίου καθίσταται αδύνατος ο οξειδωτικός μεταβολισμός της γλυκόζης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να χάνονται το 90% της ενέργειας. χοιρινές μπριζόλες, γάλα σόγιας, καρπούζια,  Αν και η θειαμίνη είναι παρούσα σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, τα περισσότερα περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Β1. Το σιτάρι, το πιτυρούχο ψωμί, το χοιρινό συκώτι, τα δημητριακά και οι πατάτες, τα μπιζέλια, οι πατάτες, τα πορτοκάλια, ο κρόκος αυγού είναι οι καλύτερες πηγές Θειαμίνης. Τα περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα έχουν κάποια ποσότητα θειαμίνης.

την απορρόφηση της θειαμίνης από το έντερο βοηθάει η Βιταμίνη C, ενώ για την ενεργοποίησή της είναι απαραίτητο το μαγνήσιο.

Το αλκοόλ, ο καφές, το τσάι, το κάπνισμα και τά οιστρογόνα δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις για θειαμίνη. Επίσης ανεπάρκεια θειαμίνης προκαλεί και μία δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα. Είναι ευαίσθητη βιταμίνη και καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη μπορεί, εντούτοις, να διατηρηθεί στα κατεψυγμένα τρόφιμα. Η απώλεια στο μαγείρεμα εξαρτάται από το χρόνο μαγειρέματος, τη θερμοκρασία και το ποσό νερού που χρησιμοποιείται. Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται σε μικρή ποσότητα νερού. Ορισμένα ένζυμα που συναντάμε στα ψάρια και στα οστρακοειδή μπορούν να καταστρέψουν τη Θειαμίνη.

 

Β2 /Ριβοφλαβίνη Μεµονωµένη έλλειψη ριβοφλαβίνης, ανεξάρτητα από ελλείψεις άλλων βιταµινών του συµπλέγµατος Β, είναι σπάνια. Τα πρώτα συµπτώµατα περιλαµβάνουν πόνο στο στόµα και το λαιµό, κνησµό και ερεθισµό των µατιών καθώς και προβλήµατα στη συµπεριφορά του ατόµου. Προχωρηµένη έλλειψη µπορεί να οδηγήσει σε χείλωση, σε γωνιώδη στοµατίτιδα, γλωσσίτιδα, αγγείωση του κερατοειδούς, σµηγµατοροική δερµατίτιδα (στο πρόσωπο, στον κορµό και στα άκρα), νορµοχρωµική.νορµοκυτταρική αναιµία, λευκοπενία και θροµβοκυττοπενία. Έλλειψη βιταμίνης Β2 μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας./Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη B2 για να είναι σε θέση να μετατρέψει την πρωτεΐνη, το λίπος και τους υδατάνθρακες των τροφίμων σε γλυκόζη έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την ενέργεια. Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την διατήρηση σε καλή κατάσταση των ματιών και του δέρματος. Η βιταμίνη Β2 συνισφέρει στην αναγέννηση της γλουταθειόνης  η οποία είναι ένας από τους κυριότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες. ,σε πολλές φυτικές και ζωικές τροφές όπως τα γαλακτομικά προιόντα τα αυγά, τα πουλερικά , το κρέας, συκώτι, τα ψάρια, τα σπαράγγια η μαγιά, τα πράσινα και πλατύφυλλα λαχανικά.δημητριακά και σιτηρά, Η ριβοφλαβίνη είναι αξιοσηµείωτα σταθερή κατά τη διάρκεια επεξεργασίας η οποία περιλαµβάνει θέρµανση, όπως στην κονσερβοποίηση, αφυδάτωση, εξάτµιση και παστερίωση.

Ο βρασµός οδηγεί σε διασπορά της βιταµίνης στο νερό, το οποίο µπορεί να αξιοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες. Αξιόλογες απώλειες υπάρχουν εάν το φαγητό εκτεθεί στο φως. Έκθεση του γάλακτος σε γυάλινα µπουκάλια (στο φως πάντα) έχει ως αποτέλεσµα απώλεια ριβοφλαβίνης. Η ζωικής προέλευσης ροβοφλαβίνη απορροφάται καλύτερα και εποµένως είναι περισσότερο διαθέσιµη από εκείνη που προέρχεται από φυτικές πηγές.

Β3 /Νιασίνη αδυναμία, ανορεξία, εκνευρισμός, ξηρότητα, παραισθήσεις/H νιασίνη συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος. Είναι μια από τις βιταμίνες του Β συμπλέγματος οι οποίες διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο μεταβολισμό. Πριν τον εμπλουτισμό του σιτου σε νιασίνη η εμφανισή της ήταν αρκετά συχνή. Πιό πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι ένα πρόδρομο στοιχείο της νιασίνης η αποκαλούμενη τρυπτοφάνη, (είναι αμινοξύ μια από τις δομικές ομάδες των πρωτεινών) μπορεί να μετατραπεί σε νιασίνη.
Το σώμα σας χρειάζεται νιασίνη για να παραγει δύο κρίσιμα ένζυμα που βοηθούν να απελευθερώσουν την ενέργεια υπό μορφή γλυκόζης από τα τρόφιμα που αφομοιώνετε. Αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια του κύκλου Krebs – μια σύνθετη διαδικασία που πραγματοποιείται στα κύτταρα. Εμποδίζει επίσης την παραγωγή της χοληστερόλης στο σώμα, παίζοντας κατά συνέπεια έναν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση των καρδιακών παθήσεων.
εμφανίζεται φυσικά στους διάφορους τύπους φυτικών και ζωικών προϊόντων και προστίθεται επίσης σε πολλά τρόφιμα ως συμπλήρωμα. Οι καλύτερες πηγές είναι πρωτεϊνικές – πλούσια τρόφιμα, όπως τα αδύνατες κρέατα, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φυστίκια και τις ζύμες. Ο τόνος είναι μια άριστη πηγή νιασίνης. Αν και το γάλα και τα αυγά περιέχουν μικρές ποσότητες νιασίνης είναι εν τούτοις αρκετά πλούσια στο πρόδρομο της βιταμίνης, την τρυπτοφάνη. Για αυτόν τον λόγο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μετρηθούν ως σημαντικές πηγές.Τα αραφινάριστα δημητριακά, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης σχετικά καλές πηγές. Συνοπτικά: κρέας, πουλερικά, ψάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως, μανιτάρια, πατάτες, φυστικοβούτυρο. Η Νιασίνη υπάρχει εκ φύσεως στα τρόφιμα και μπορεί επίσης να παραχθεί από το σώμα, από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, με τη βοήθεια της Β6.Η νιασίνη είναι αξιοσηµείωτα σταθερή και ανθεκτική στη θερµότητα, τη µαγειρική παρασκευή και την αποθήκευση για λογικές χρονικές περιόδους.

Απέκκριση. Η απέκκριση συµβαίνει κυρίως µέσω των ούρων. Η νιασίνη εκκρίνεται και στο µητρικό γάλα.

Αλληλεπιδράσεις. Σε συνδυασµό µε φάρµακα για τη µείωση των λιπιδίων µπορεί να υπάρξει κίνδυνος για ραβδοµυόλυση και µυοπάθεια. Η συνδυασµένη θεραπεία απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση. Η ανεπάρκεια, ή η περίσσεια µίας εκ των βιταµινών Β προκαλεί διαταραχές στο µεταβολισµό των άλλων.Είναι προτιµότερο να αποφεύγονται µεγάλες δόσεις νιασίνης σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας (µπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος), στο πεπτικό έλκος (µπορεί να ενεργοποιήσει ένα έλκος) και στις ηπατικές παθήσεις (πιθανή επιδείνωση). Οι µεγάλες δόσεις θα πρέπει επίσης να χρησιµοποιούνται µε προσοχή στο σακχαρώδη διαβήτη. Τα συµπληρώµατα µε νικοτινικό οξύ δεν θα πρέπει να χρησιµοποιούνται για τη µείωση των επιπέδων χοληστερόλης χωρίς ιατρική έγκριση.

Β5 /Παντοθενικό οξύ αδυναμία, αϋπνία, κατάθλιψη, κοιλιακές κράμπες, μούδιασμ Βιοσυντίθεται στο έντερο του ανθρώπου. Συναντάται σε διάφορα όργανα στο σώμα : στο ήπαρ, στα επινεφρίδια, τους νεφρούς, στην καρδιά στον εγκέφαλο στα γεννητικά όργανα. Το παντοθενικό οξύ, με τη μορφή του συνένζυμου Α υποστηρίζει τους επινεφρίδιους αδένες. Κατά συνέπεια είναι επίσης γνωστό ως αντιαγχωτική βιταμίνη. Εξασφαλίζει ότι κάθε κύτταρο στο σώμα σας έχει έναν σταθερό ανεφοδιασμό με ενέργεια βοηθώντας να μετατραπούν οι υδατάνθρακες και το λίπος στα τρόφιμα σε γλυκόζη που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Το παντοθενικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την ακετυλοχολίνη, τη χοληστερόλη και τη σύνθεση φωσφολιπιδίων. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του σώματος και βοηθά το σώμα να παλέψει τις μολύνσεις με την παραγωγή των αντισωμάτων. Πιστεύεται ότι αποτρέπει τη γήρανση του δέρματος.α άκρων, ναυτία, πονοκέφαλο/
μεγάλη ποικιλία θρεπτικών τροφών, όπως  κοτόπουλο, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπρόκολο, μανιτάρια, αβοκάντο, προϊόντα ντομάτας.Σπόροι σουσαμιού, φυστίκια, καρύδια, αχλάδια, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα και τα σύκα, καθώς επίσης και το συκώτι του μόσχου. Η έλλειψή της προκαλεί κάψιμο στα πόδια και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.Το παντοθενικό οξύ βρίσκεται σε όλους τους ιστούς µε την µορφή του συνένζυµου Α αλλά σε µεγαλύτερα ποσοστά στο ήπαρ, τα επινεφρίδια, την καρδιά και τα νεφρά.

Απέκκριση. Περίπου το 70% αποβάλλεται από τα ούρα και το 30% από τα κόπρανα.

Αλληλεπιδράσεις. Υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ µπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ. Τα αντισυλληπτικά επίσης µπορούν να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε παντοθενικό οξύ.

Β6

 

αδυναμία, αναιμία, δερματίτιδα, ημικρανίες, μούδιασμα άκρων, ναυτία, ξηρότητα, στοματίτιδα/Η βιταμίνη B6 επιτρέπει στις πρωτεΐνες να δομήσουν τον μυικό ιστό. Βοηθάει το δέρμα, το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο να μένουν υγιείς, καθώς και στο σχηματισμό των αντισωμάτων, τα οποία βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. Βοηθά επίσης το σώμα να παραγάγει την αιμοσφαιρίνη και είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της γλυκόζης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Φαίνεται επίσης να έχει μια σταθεροποιητική επίδραση στις ορμόνες κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες την βρίσκουν χρήσιμη. κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσπρια, tofu και άλλα προϊόντα σόγιας, πατάτες, μη-εσπεριδοειδή φρούτα, όπως μπανάνες και καρπούζια Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικούΗ ανεπάρκεια βιταμινών B6 είναι σχετικά σπάνια, λόγω της ευρείας διανομής της βιταμίνης στα τρόφιμα. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στον ατελέσφορο μεταβολισμό της βιταμίνης. Η ανεπάρκεια βιταµίνης Β6 δεν προκαλεί κάποιο συγκεκριµένο σύνδροµο, αλλά όπως συµβαίνει και µε την ανεπάρκεια των άλλων βιταµινών του συµπλέγµατος Β, µπορούν να εµφανιστούν συµπτώµατα όπως, προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα, δερµατίτιδα, χείλωση, γλωσσίτιδα και γωνιώδης στοµατίτιδα.

Η προχωρηµένη ανεπάρκεια µπορεί να προκαλέσει αδυναµία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ίλιγγο, περιφερική νευροπάθεια και σπασµούς. Συµπτώµατα όπως διάρροια, αναιµία και σπασµοί είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανεπάρκειας σε βρέφη και παιδιά. Η χρόνια ανεπάρκεια µπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή υπεροξαλουρία (αυξηµένος κίνδυνος για δηµιουργία πέτρας στους νεφρούς) και σε υποχρωµική µικροκυτταρική αναιµία.

.

Β7 /Βιοτίνη αλωπεκία, αϋπνία, ξηρότητα, κράμπες, μούδιασμα άκρων, ναυτία/  Συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων όπως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, τη γλυκονεογένεση, το μεταβολισμό των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων και το μεταβολισμό της λευκίνης. Η δράση της βιοτίνης οφείλεται στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα κουνουπίδι, μανιτάρια, γλυκοπατάτα, σπανάκι*φυστίκια, στο φυστικοβούτυρο, στα καρύδια στα φουντούκια, στα αμύγδαλα και στους σπόρους του σουσαμιού. Επίσης βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά.  Αν τα επίπεδα βιοτίνης στον οργανισμό μας είναι επαρκή, τότε θα δούμε πως τα μαλλιά, τα νύχια και η επιδερμίδα μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι αναγκαίο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύουςΗ ανεπάρκεια βιοτίνης πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί, διότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται μόλις στα 0.25 mg και η συνήθης διατροφή περιέχει το ποσό αυτό της βιταμίνης. Εξάλλου η βιοτίνη παράγεται από τα μικρόβια του εντέρου. Τα συμπτώματα της έλλειψης βιοτίνης αφορούν το δέρμα και τα μαλλιά (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ξηροδερμία, αλωπεκία), αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστούν, επίσης, και νευρολογικές διαταραχές, εξάντληση, πόνοι στους μύες, ανορεξία, εξανθήματα, τριχόπτωση και ναυτία. Σημαντικό : Έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.

Αλληλεπιδράσεις. Σε άτομα που τρώνε ωμά αυγά για μεγάλες περιόδους μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη βιοτίνης

.*

Β9 /Φολικό οξύ αδυναμία, αναιμία, γαστρεντερικές διαταραχές, γλωσσίτιδα, δερματίτιδα, κατάθλιψη Το Φολικό Οξύ είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για την αύξηση των ιστών και την αναπαραγωγή. Μαζί με την βιταμίνη 12 συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν χαμηλό σίδηρο το παθαίνουν αυτό διότι τους λείπει το Φολικό οξύ το οποίο συμβάλει καθοριστικά στην απορρόφηση αυτού. Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για τη υγεία του νευρικού και πεπτικού συστήματος, τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας.
Έχει χρησιμοποιηθεί  για την πρόληψη και θεραπεία της αναιμίας, που οφείλεται σε ανεπάρκεια φολικού οξέος, λόγω αλκοολισμού, ηπατικών παθήσεων, εγκυμοσύνης , χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.
πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και η λαχανίδα), μπάμιες, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο,  σπαράγγια,  φακές, μαύρα φασόλια, φιστίκια,  χυμό πορτοκάλι, συκώτι.**λαχανικά, τα φασόλια, εσπεριδοειδή, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα πράσινα φύλλα από το σπανάκι, τα γογγύλια, τα φρούτα και οι χυμοί τους, τα ξερά φασόλια και τα μπιζέλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο κρόκος του αυγού, το γάλα και η μπύρα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες με εκχύλιση φύλλων σπανακιού. Eίναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία.**

Ενδέχεται να παίζει ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους και της  κατάθλιψης, καθώς και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Είναι, επίσης, ουσιώδους σημασίας για την κανονική ανάπτυξη του σώματος. Το φολικό οξύ συνδυαζόμενο με τη βιταμίνη Β-12 δίνει πολύ καλά συνεργικά αποτελέσματα. Θα πρέπει, όμως, να τονισθεί ότι τόσο η έλλειψη φολικού οξέος, όσο και η έλλειψη βιταμίνης Β-12 προκαλούν τον ίδιο τύπο αναιμίας (μακροκυτταρική αναιμία). Για το λόγο αυτό η θεραπεία της αναιμίας αυτής με τη λήψη φολικού οξέος δεν θα πρέπει να καθησυχάζει τον πάσχοντα , διότι μπορεί να εξακολουθεί να υποφέρει από έλλειψη βιταμίνης Β-12, με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, για τη θεραπεία της μακροκυτταρικής αναιμίας είναι καλό να λαμβάνονται το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β-12,μαζί.

Β12 αναιμία, αίσθημα παλμών, άνοια, ανορεξία, κατάθλιψη, μούδιασμα άκρων, παραισθήσεις, υπόταση/ Ενδέχεται να παίζει ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους και της  κατάθλιψης, καθώς και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας. Είναι, επίσης, ουσιώδους σημασίας για την κανονική ανάπτυξη του σώματος. Το φολικό οξύ συνδυαζόμενο με τη βιταμίνη Β-12 δίνει πολύ καλά συνεργικά αποτελέσματα. Θα πρέπει, όμως, να τονισθεί ότι τόσο η έλλειψη φολικού οξέος, όσο και η έλλειψη βιταμίνης Β-12 προκαλούν τον ίδιο τύπο αναιμίας (μακροκυτταρική αναιμία). Για το λόγο αυτό η θεραπεία της αναιμίας αυτής με τη λήψη φολικού οξέος δεν θα πρέπει να καθησυχάζει τον πάσχοντα , διότι μπορεί να εξακολουθεί να υποφέρει από έλλειψη βιταμίνης Β-12, με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, για τη θεραπεία της μακροκυτταρικής αναιμίας είναι καλό να λαμβάνονται το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β-12,μαζί. κρέας, πουλερικά, ψάρια, γάλα, τυρί, αυγά, δημητριακά, γάλα σόγιας Μερικοί άνθρωποι, κυρίως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, επειδή δεν μπορούν να την  απορροφήσουν από τις τροφές. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, άνοια και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Η βιταµίνη Β12 αποθηκεύεται πρωταρχικά στο ήπαρ. Στο αίµα είναι δεσµευµένη µε συγκεκριµένες πρωτεΐνες του πλάσµατος (τρανσκοβαλαµίνες).

Απέκκριση. Η αποµάκρυνση γίνεται µέσω των ούρων, της χολής και των κοπράνων. Ο εντεροηπατικός κύκλος συµβάλλει στη διατήρηση της Β12. Η βιταµίνη Β12 εµφανίζεται και στο µητρικό γάλα.

C σκορβούτο (αδυναμία, αιμορραγίες, αναιμία, ανορεξία, μώλωπες, πόνος, πυρετός)/  ή ασκορβικό οξύ, είναι πιθανώς η πιό γνωστή βιταμίνη. Συχνότερα συνδέεται με τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό για τη δυνατότητά της να προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την αντίσταση του σώματος στις μολύνσεις όπως το κρύο και τη γρίπη το χειμώνα. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν είναι ότι η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που εκτελεί ποικίλους ρόλους στο σώμα. Βοηθά στην υγεία των ούλων και των δοντιών, στο κλείσιμο των πληγών.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες. Μέσω αυτού του μηχανισμού, η βιταμίνη συμμετέχει στην προστασία του σώματος από πολλές ασθένειες.
Η βιταμίνη C διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου στην συνθεση καρνιτίνης προάγει την εντερική απορρόφηση του σιδήρου συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών, των οστών του δέρματος και των τενόντων. Συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και στην διέγερση του μηχανισμού παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
φρούτα και χυμοί φρούτων (κυρίως εσπεριδοειδή), πατάτες, μούρα,μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, σπανάκι, φράουλες, ντομάτες, λαχανάκια Βρυξελλών ακτινίδια   κουνουπίδι Η κυριότερη πηγή είναι τα εσπεριδοειδή πάντως. Δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία ότι η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση κρυολογημάτωνΛόγω της ευπάθειάς της πρέπει τα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε λίγο νερό και δεν πρέπει να κόβονται σε μικρά τεμάχια.

Αλληλεπιδράσεις. Λίθοι στα Νεφρά. Δεν συνιστάται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (πάνω από 1g περίπου ημερησίως) σε άτομα με λίθο στα νεφρά. Δρα και αντικαταθλιπτικά.  Διάφορα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των κορτιζόνων, της ασπιρίνης και των αντισυλληπτικών χαπιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς.

Σημάδια ανεπάρκειας. Είναι πιθανό να πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμίνης C εάν καπνίζετε, εκτίθεστε στη ρύπανση, είστε κάτω από stress, αναρρώνετε από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση, παίρνετε ασπιρίνη τακτικά. Ανορεξία αιμορραγίες από τα ούλα ανεπαρκή επούλωση τραυμάτων ευαισθησία σε μολύνσεις, ατονία, άλγος στις αρθρώσεις μπορούν να είναι συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης.

.

D ή καλσιτριόλη αλτσχάιμερ, διαβήτης, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, παχυσαρκία, υπερπαραθυρεοειδισμός, υπέρταση, φλεγμονές/λιποδιαλυτή βιταμίνη Παράγεται φυσικά στο δέρμα μέσω της δράσης του ηλιακού φωτός στη χοληστερόλη. Υπό ιδανικές συνθήκες δεν απαιτείται η πρόσληψή της με τις τροφές, μεταφέρεται δε με το αίμα σε άλλες θέσεις στο σώμα όπου ενεργοποιείται από ένζυμο και λαμβάνει μέρος σε πολλές δράσεις γάλα ή μαργαρίνη, δημητριακά, τα έλαια συκωτιού του τόνου, της μουρούνας, ο κρόκος του αυγού, λιπαρά ψάρια οι ρέγγες , το σκουμπρί, οι σαρδέλλες και ο σολομός, καθώς επίσης η πέστροφα και ο τόνος, Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα αυτού του συστατικού. Ενώ το σώμα χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για να παράγει βιταμίνη D, δεν μπορεί να παράξει αρκετή, ειδικά αν ζουν σε βόρεια κλίματα ή δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο στον ήλιο. Η κύρια δράση της βιταμίνης D είναι η αύξηση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα μέσω της προώθησης της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο, καθώς και μέσω της απελευθέρωσης των μετάλλων αυτών από τα οστά. Προκειμένου να διατηρηθεί η φυσιολογική αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου στο σώμα, η βιταμίνη D αυξάνει επίσης την έκκριση φωσφόρου, αλλά όχι ασβεστίου, από τα νεφρά.
E τοκοφερόλη  αιμολυτική αναιμία, δερματολογικές παθήσεις καταρράκτης, μυϊκές δυστροφίες, νευρολογικά προβλήματα, υπογονιμότηταείναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο σώμα για σύντομο χρονικό διάστημα και απαιτείται εξωτερική λήψ/  σάλτσες για σαλάτες, μαργαρίνη, φύτρο σιταριού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως,  φυτικά έλαια και κυρίως του σίτου (200-300mg/100 g) που συμβαίνει να είναι και πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ηλιέλαιο, ξηροί καρποί οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα αχλάδια το αβοκάντο και τα σκουρόχρωμα λαχανικά όπως το σπανάκι. Επίσης το γάλα τα αυγά και το κρέας. Η βιταμίνη Ε δεν εμποδίζει τις ρυτίδες ούτε επιβραδύνει το γήρας. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στο σώμα προστατεύοντας ειδικά τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών. Τα λιπίδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να μειώσει την απαίτηση σε οξυγόνο των μυών και ως εκ τούτου να αυξήσει την ικανότητα σωματικής άσκησης. Επίσης, βοηθά στην επούλωση των πληγών και προστατεύει από αθηροσκλήρωση και θρόμβωση. Η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης των νεύρων και των μυών. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης.
K αιμορραγίες, μειωμένη πηκτικότητα αίματος/ Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Όπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του. λάχανο, συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, το πίτουρο σιταριού και τα λάδια ελιάς, canola και σόγιας. Επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η απορρόφησή της από τα λαχανικά ενισχύεται από την παρουσία του διαιτητικού λίπους. Γι’ αυτό, σοτάρετε το σπανάκι σε λίγο ελαιόλαδο. Κάποια εντερικά βακτήρια παράγουν μια μορφή της βιταμίνης Κ, που αντιπροσωπεύει περίπου την μισή ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε. Αν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό, φροντίστε να προσλαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ.και στη συνέχεια την αποθηκεύουν στο ήπαρ

Πηγή: www.lifeme.gr

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!