Τι είναι η αυτοάνοση γαστρίτιδα;
Η αυτοάνοση γαστρίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παρουσία αντισωμάτων έναντι των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου (PCA).
Σχετίζεται η αυτοάνοση γαστρίτιδα με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Έχει αποδειχθεί ότι η αυτοάνοση γαστρίτιδα σχετίζεται πράγματι και μάλιστα συνυπάρχει πολύ συχνά με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή / και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές -όπως διαβήτη τύπου 1 και νόσο του Addison. Στο 30% των ασθενών με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (νόσο του Graves, θυρεοειδίτιδα Hashimoto) ανιχνεύονται και αντισώματα κατά των τοιχωματικών κυττάρων του στομάχου , τα οποία είναι ο κύριος ανοσολογικός δείκτης της αυτοάνοσης ατροφικής γαστρίτιδας.
Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει η παρουσία των αντισωμάτων;
Η αυτοάνοση διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του βλεννογόνου, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια γαστρίτιδα.
Η καταστροφή των γαστρικών τοιχωματικών κυττάρων οδηγεί σε :
- αχλωρυδρία -δηλαδή ελαττωμένη παραγωγή γαστρικού υγρού- και
- μειωμένη παραγωγή ενδογενούς παράγοντα, μιας πρωτεΐνης, η απουσία της οποίας προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12
- μειωμένη απορρόφηση της θυροξίνης στο λεπτό έντερο, αφού η μειωμένη γαστρική οξύτητα μπορεί να αλλάξει τον ιονισμό και τη διαμόρφωση του μορίου της θυροξίνης.
Σε μια κλινική μελέτη 391 ασθενείς ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto αξιολογήθηκαν για την παρουσία αντισωμάτων κατά των τοιχωματικών γαστρικών κυττάρων καθώς και ο συσχετισμός τους με τη δόση της θυροξίνης που έπαιρναν οι ασθενείς .
Βρήκαν επίσης σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων των αντισωμάτων και της ημερήσιας δόσης της θυροξίνης, δηλαδή οι ασθενείς χρειάζονταν παραπάνω θυροξίνη για να αντιμετωπιστούν τα κλινικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Ακόμη, μεταξύ των ασθενών με παρουσία αντισωμάτων, η δόση ήταν ακόμη υψηλότερη σε άτομα στα οποία αποδείχθηκε η ατροφική γαστρίτιδα ιστολογικά.
Έχεις Hashimoto και γαστρικά ενοχλήματα; Κάνε τον έλεγχο για έλλειψη Βιταμίνης Β12 και την παρουσία των παραπάνω αντισωμάτων! Η ένδειξη για τη διενέργεια γαστροσκόπησης θα πρέπει να συζητηθεί, σε περίπτωση θετικών αντισωμάτων, με το θεράποντα ιατρό.
Η εναλλακτική ιατρική επίσης μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα με διάφορες μεθόδους και σκευάσματα. Στο Κέντρο VIVAMUS Ο Βιοσυντονισμός συνιστά πρώτιστη επιλογή με το συνδυασμό αλλαγής τρόπου ζωής, διατροφικών οδηγιών ή κατάρτιση ατομικού διαιτολογίου σε συνεργασία με διαιτολόγο εξειδικευμένο και πρόσληψη σκευασμάτων ορθομοριακών ορθοκυτταρικών, βιολογικών κατά κύριο λόγο που δε δημιουργούν παρενέργειες, αλλά αντίθετα βοηθούν στην αποκατάσταση του προβλήματος
Πηγή: http://hashimoto.gr/hashimoto-enochlisis-sto-stomachi-ke-vitamini-v12/