Αρχική Vivamus Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες λύση βιοσυντονισμού VIVAMUS

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες λύση βιοσυντονισμού VIVAMUS

by NIKOLE

Το παλιό ρητό λέει: Το φάρμακο ενός ανθρώπου είναι το δηλητήριο του άλλου. Πουθενά δεν ισχύει αυτό περισσότερο από ό,τι όταν πρόκειται για τη διαφορετική ανταπόκρισή μας στο φαγητό. Και πουθενά στην ιατρική δεν υπάρχει περισσότερη διαμάχη, δεισιδαιμονία και “θρησκευτική ζέση” από ό,τι γύρω από το θέμα των τροφικών αλλεργιών και ασθενειών. Αυτό εμποδίζει τους γιατρούς να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργικές, φλεγμονώδεις, ανοσολογικές ή τοξικές αντιδράσεις στα συνηθισμένα τρόφιμα που καταναλώνουν καθημερινά.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τις τροφικές αλλεργίες, συνήθως έχουν μια εικόνα ότι κάποιος τρώει ένα φιστίκι και καταλήγει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης με πρησμένη γλώσσα, κνίδωση ή αδυναμία να αναπνεύσει. Αυτό ονομάζεται άμεση αλλεργία (γνωστή και ως αντίδραση υπερευαισθησίας IgE) που ενεργοποιεί μια επιθετική αντίδραση ισταμίνης. Αυτά είναι πολύ σοβαρά αλλά και αρκετά σπάνια. Αλλά υπάρχει ένας διαφορετικός τύπος τροφικής αντίδρασης που είναι πολύ λιγότερο δραματικός και θανατηφόρος. Ονομάζεται καθυστερημένη αλλεργία (ή καθυστερημένη υπερευαισθησία IgG). Αυτή η αντίδραση είναι πολύ πιο κοινή και προκαλεί πολύ περισσότερο πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ως επί το πλείστον αγνοείται από τη συμβατική ιατρική. Ωστόσο, οι αντιδράσεις IgG παίζουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες και προβλήματα βάρους.

Οι καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα οπουδήποτε από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες μετά την κατάποση. Προκαλούν επίσης ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όπως αύξηση και κατακράτηση βάρους, παλινδρόμηση οξέος, κατακράτηση υγρών, κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αίσθημα παλμών, προβλήματα διάθεσης, προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους, συμφόρηση κόλπων και ρινική συμφόρηση, πόνους στις αρθρώσεις, ακμή, αρθρίτιδα, έκζεμα και άλλα. Όλες αυτές είναι πηγές φλεγμονής. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως. Το σώμα φλεγμαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη σε μια κατά τα άλλα υγιεινή τροφή ως ξένο εισβολέα.

Τόσο οι αλλεργίες στο IgE όσο και οι ευαισθησίες στο IgG αυξάνονται στην κουλτούρα μας για πολλούς λόγους. Πολλές φορές αναπτύσσουμε ευαισθησίες στα τρόφιμα που τρώμε συνεχώς και η υπερκατανάλωση θέτει το σώμα μας σε κατάσταση προειδοποίησης. Τις περισσότερες φορές, διαπιστώνουμε ότι οι καθυστερημένες αντιδράσεις συμβαίνουν επειδή πολλές από τις συνήθειές μας του εικοστού πρώτου αιώνα οδηγούν σε κατάρρευση του φυσιολογικού φραγμού που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τον έξω κόσμο των τροφών, των ιών (& ζωυφίων) και των τοξινών. Αυτό το εμπόδιο είναι το έντερο μας. Πάνω από το 60% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό το φράγμα.

Όταν η επένδυση του εντέρου σας σπάσει, τα σωματίδια τροφής μπαίνουν κάτω από το φράγμα και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει την τροφή (τη συγκεκριμένη τροφή!) ως ξένο εισβολέα. (Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν ευαισθησία IgG στα ίδια τα τρόφιμα που τρώνε πιο συχνά.) Αυτή η ανοσοαπόκριση πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή σε όλο το σώμα σας.

Ο φραγμός του εντέρου σας μπορεί να εξασθενήσει από μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λευκό αλεύρι και χαμηλή σε φυτικές ίνες, από διατροφικές ανεπάρκειες ψευδαργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών, από υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, φαρμάκων ή/και ορμονών, από έκθεση σε περιβαλλοντικά τοξίνες και από υψηλά επίπεδα ψυχικού και συναισθηματικού στρες. Τότε το εξωτερικό περιβάλλον «διαρρέει» στο σώμα σας και αναπτύσσετε αλλεργίες και συστηματικά ανοσοποιητικά προβλήματα. Αυτό ονομάζεται διαρρέον έντερο. Ενώ ο καθένας είναι διαφορετικός, υπάρχουν ορισμένες τροφές που ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα πιο συχνά από άλλες. Αυτές είναι η γλουτένη (μια πρωτεΐνη σε δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, ξόρκι, τριτικάλε – προϊόντα διασταύρωσης μεταξύ ειδών σιταριού και σίκαλης- και καμούτ), γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι), καλαμπόκι, αυγά, σόγια, ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, οικογένεια σολανιδών (π.χ. ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες) και μαγιά (π.χ. μαγιά αρτοποιίας, μαγιά μπύρας, κρασί, ξύδι, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση).

Ενώ υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις ευαισθησίες στο IgG, το τεστ χρυσού προτύπου gold-standard test (και ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα ποιες τροφές σας δημιουργούν πρόβλημα) είναι να τις εξαλείψετε πλήρως (100%) από τη διατροφή σας για λίγο χρόνο (~4 εβδομάδες). Για να είναι αποτελεσματικές, οι αποβολές πρέπει να κοπούν μαχαίρι. Στη συνέχεια, επαναφέρετε το φαγητό σε ποσότητα (δύο κανονικές μερίδες την ημέρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες) και δείτε τι θα συμβεί. Εάν δεν αρέσει το φαγητό στο ανοσοποιητικό σας σύστημα θα το παρατηρήσετε! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ολόκληρο το σώμα και τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Τι αλλάζει; Τι μπορείτε να μάθετε για τις μοναδικές σας ευαισθησίες; Τα κοινά συμπτώματα μιας αντίδρασης ευαισθησίας στα τρόφιμα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, λήθαργο, στομαχικές διαταραχές, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκούς πόνους, προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη/άγχος και εξάρσεις δέρματος. Αλλά το κάθε σώμα μας είναι μοναδικό!

Απόσπασμα από το The UltraSimple Diet by Mark Hyman M.D., Simon & Schuster, 2007 και The UltraMind Solution του Dr. Mark Hyman M.D., Simon & Schuster, 2009. Ο Dr. Hyman είναι πρωτοπόρος, ηγέτης και εξαιρετικά επιτυχημένος γιατρός λειτουργικής ιατρικής.

Με το πρόγραμμα ELITE μπορούμε αναίμακτα και άμεσα να διαπιστώσουμε την αντίδραση του οργανισμού και τα κορυφαία αρνητικά προϊόντα (περίπου 500) σε 5 λεπτά! Και αυτόματα να προχωρήσουμε σε απευαισθητοποίηση! Διαδικασία που γίνεται και από μακυρά.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

The old saying goes: One man’s medicine is another man’s poison. Nowhere is this truer than when it comes to our different and unique responses to food. And nowhere in medicine is there more controversy, superstition, and religious fervor than there is surrounding the subject of food allergies and illness. This prevents doctors from helping millions of people suffering from allergic, inflammatory, immune, or toxic reactions to the ordinary food they consume every day.

When most people think of food allergies, they usually get an image of someone eating a peanut and ending up in the emergency room with a swollen tongue, hives, or the inability to breathe. That’s what is called an immediate allergy (also known as an IgE hypersensitivity reaction) which turns on an aggressive histamine reaction. These are very serious but also quite rare. But there is a different type of food reaction that is much less dramatic and deadly. It is called a delayed allergy (or IgG delayed hypersensitivity). This reaction is much more common and creates much more suffering for millions of people. It is mostly ignored by conventional medicine. Nonetheless, IgG reactions play a HUGE role in many chronic illnesses and weight problems.

Delayed allergic reactions can cause symptoms anywhere from a few hours to a few days after ingestion. They also cause a wide range of problems like weight gain and retention, acid reflux, fluid retention, fatigue, brain fog, irritable bowel syndrome, heart palpitations, mood problems, sleeping problems, headaches, sinus and nasal congestion, joint pains, acne, arthritis, eczema, and more. These are all sources of inflammation. Specific symptoms vary widely. The body becomes inflamed because the immune system recognizes protein in an otherwise healthy food as a foreign invader.

Both IgE allergies and IgG sensitivities are on the rise in our culture for many reasons. Many times we develop sensitivities to foods we eat all the time, and the over-consumption puts our body in warning mode. Most often, I find the delayed reactions occur because many of our twenty-first century habits lead to a breakdown of the normal barrier that protects our immune system from the outside world of foods, bugs, and toxins. That barrier is our gut. Over 60% of our immune system lies just underneath that barrier.

When the lining of your gut breaks down, food particles get underneath the barrier and trigger our immune system to recognize food (that particular food!) as a foreign invader. (For this reason, many people develop IgG sensitivities to the very foods they eat most often.) This immune response sets off a chain reaction leading to inflammation throughout your body.

Your gut barrier can be weakened by a nutrient-poor diet high in sugar and white flour and low in fiber, by nutritional deficiencies of zinc and omega-3 fats, by overuse of antibiotics, medications, and/or hormones, by exposure to environmental toxins, and by high levels of mental and emotional stress. Then the outside environment “leaks” into your body and you develop allergies and systemic immune problems. This is called a leaky gut. While everyone is different, there are some foods that irritate the immune system more commonly than others. These are gluten (a protein in grains including wheat, barley, rye, spelt, triticale, and kamut), dairy (e.g. milk, cheese, butter, yogurt), corn, eggs, soy, nuts, citrus fruits, nightshade vegetables (e.g. tomatoes, bell peppers, potatoes, eggplant), and yeast (e.g. baker’s yeast, brewer’s yeast, wine, vinegar, fermented products).

While there are blood tests to help you identify IgG sensitivities, the gold-standard test (and the only way you will know for sure what foods are a problem for you) is to eliminate them fully (100%) from your diet for a short time (~4 weeks). To be effective, eliminations must be cold-turkey. Then reintroduce the food in quantity (two regular servings per day for three days in a row) and see what happens. If your immune system doesn’t like the food, you are going to notice! Pay careful attention to your entire body and feelings and thoughts. What changes? What can you learn about your unique sensitivities? Common symptoms of a food sensitivity reaction include headache, lethargy, stomach upset, achy joints, muscle pain, trouble sleeping, depression/anxiety, and skin breakout. But each of our bodies is unique!

Excerpted from The UltraSimple Diet by Mark Hyman M.D., Simon & Schuster, 2007 and The UltraMind Solution by Dr. Mark Hyman M.D., Simon & Schuster, 2009. Dr. Hyman is a pioneer, leader, and wildly successful functional medicine physician.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα