Αρχική Vivamus Θεραπεία εντέρου με Δίαιτα Εξάλειψης Vivamus

Θεραπεία εντέρου με Δίαιτα Εξάλειψης Vivamus

by NIKOLE

Σε όλο τον κόσμο, οι ασθενείς αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα στο οικιακό τους περιβάλλον. Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για να γίνει αυτό είναι η διατροφή, καθώς η επιλογή των σωστών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου ασθένειας. Η έκθεση σε ακόμη και μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει μια σειρά κλινικών συμπτωμάτων.

Περίπου το 4% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. 1 έχει αναφερθεί ότι περισσότερα από 170 τρόφιμα προκαλούν αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με οκτώ κύρια τροφικά αλλεργιογόνα— γάλα, αυγά, φιστίκια, ξηροί καρποί, σιτάρι, σόγια, ψάρια και οστρακοειδή οστρακοειδή – υπεύθυνα για τις περισσότερες από τις σοβαρές αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας. 2 Στον παιδικό πληθυσμό, περίπου το 5% των παιδιών βιώνουν μια αναφυλακτική τροφική αλλεργία. 3

Οι δυσανεξίες και οι ευαισθησίες στα τρόφιμα είναι πολύ πιο συχνές από τις αλλεργίες, με μία μελέτη να εκτιμά τον επιπολασμό του 15-20%. 4

Πολλές δυσανεξίες στα τρόφιμα οφείλονται στη δυσκολία πέψης ενός φαγητού και συνήθως λιγότερο πιθανό να μεσολαβεί ανοσολογική αντίδραση. Αυτές οι τροφικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ενζυματικές ανεπάρκειες (όπως δυσανεξία στη λακτόζη), δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών ή αντιδράσεις σε πρόσθετα όπως θειώδη ή χρωματικά τρόφιμα.

Ωστόσο, λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων και της πιθανής καθυστέρησης στην απόκριση, οι αντιδράσεις στα τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Το χρυσό πρότυπο για τον εντοπισμό τροφικών αλλεργιών είναι η δίαιτα εξάλειψης. 3,5 Η δίαιτα εξάλειψης στο κέντρο Vivamus βασίζεται στο τεστ δυσανεξίας (μη παρεμβατικό, όχι με λήψη αίματος) το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει το σώμα από τροφές και χημικές ουσίες, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να είναι ευαίσθητος ή αλλεργικό. Δίαιτα για την υποστήριξη του μικροβιώματος, τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση της πρόσληψης φυτοθρεπτικών συστατικών. Για ασθενείς με ύποπτες ευαισθησίες στα τρόφιμα, η δίαιτα εξάλειψης μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση και τη θεραπεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μακροχρόνια υγεία.

Ωστόσο, απαιτείται προσοχή: η δίαιτα εξάλειψης δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά αδύναμους ασθενείς, ασθενείς με οξεία ασθένεια, ασθενείς με ιστορικό διαταραχής της διατροφής ή ενεργούς διατροφικής διαταραχής και έγκυες γυναίκες.

Η δίαιτα εξάλειψης ή αλλιώς elimination Diet είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα τριών εβδομάδων που απαιτεί από τον ασθενή να αφαιρέσει συγκεκριμένα τρόφιμα και κατηγορίες τροφίμων από τη διατροφή του για 21 ημέρες. Με προσεκτική επανεισαγωγή, η δίαιτα εξάλειψης IFM βοηθά τους ασθενείς να εντοπίσουν τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματά τους. Για ασθενείς με αναφυλακτικές, μεσολαβούμενες από IgE τροφικές αλλεργίες, η επανεισαγωγή πρέπει να συμβαίνει μόνο παρουσία εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας. Για τροφικές αντιδράσεις, όπως ευαισθησίες και δυσανεξίες, η επανεισαγωγή μπορεί συχνά να συμβεί με ασφάλεια στο σπίτι, αφού η δίαιτα εξάλειψης έχει μειώσει τη φλεγμονή και το άγχος στο σώμα.

Στο παρακάτω βίντεο, η εκπαιδευτική IFM Elizabeth Boham, MD, MS, RD, συζητά τη σημασία μιας προσεκτικής επανεισαγωγής τροφών για ασθενείς χωρίς αλλεργίες που προκαλούνται από IgE

Μετά την επανεισαγωγή, τα τρόφιμα που συνεχίζουν να προκαλούν συμπτώματα (σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά) αποφεύγονται για επιπλέον τρεις έως έξι μήνες, οπότε επιχειρείται η επανεισαγωγή.

Οι γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί στη Λειτουργική Ιατρική, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τη Διατροφή Εξάλειψης της IFM αναφέρουν ότι η γενική υγεία βελτιώνεται, όταν αφαιρούνται οι τροφικοί παράγοντες, και συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα και ερεθισμός μειώνονται. Η επιτυχημένη επανεισαγωγή τροφίμων είναι σημαντική, καθώς η κατανάλωση των ίδιων λίγων τροφίμων μέρα με τη μέρα δεν παρέχει στον οργανισμό την πλήρη σειρά θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Μια δίαιτα με μεγάλη ποικιλία τροφίμων βοηθά να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός λαμβάνει βασικά θρεπτικά συστατικά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό στο Κέντρο Vivamus, προτείνουμε τα Διατροφικά Συμπληρώματα από 100% Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά FLAVON (για σχετικές πληροφορίες και για να τα προμηθευτείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας . Επιπλέον πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας πατώντας εδώ και εδώ)

Αποτελεσματικότητα
Η έρευνα σχετικά με τη διατροφή εξάλειψης για ευαισθησίες στα τρόφιμα εξακολουθεί , αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2013 που αξιολόγησε το θεραπευτικό δυναμικό μιας δίαιτας εξάλειψης σε ασθενείς με ημικρανία με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα και από τις δύο διαταραχές, με πιθανό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε μια μελέτη με ασθενείς με κυρίαρχο διάρροια ή μικτό τύπο IBS, το ένα τρίτο ανταποκρίθηκε θετικά σε μια δίαιτα απομάκρυνσης γλουτένης.7 Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι μια δίαιτα απομάκρυνσης IgG σε συνδυασμό με προβιοτικά μπορεί να είναι επωφελής για τους ασθενείς με ημικρανία με IBS.8

Σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, τα συμπεράσματα της έρευνας ότι οι ευαισθησίες των τροφίμων μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο αυξάνουν. 9-12 Οι δίαιτες βραχυπρόθεσμης αποβολής μπορεί να ωφελήσουν τουλάχιστον ένα υποσύνολο αυτών των ασθενών.13 Μια ενδιαφέρουσα αναφορά κλινικής περίπτωσης του 2015 διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν μείωση του άσθματος. συμπτώματα, μειωμένη εξάρτηση από φαρμακολογικές θεραπείες και αυξημένη ποιότητα ζωής εξαλείφοντας τρόφιμα που έδειξαν αντιδραστικότητα στα επίπεδα IgG που προσδιορίστηκαν μέσω δοκιμών στον ορό σε συγκεκριμένους ασθενείς.

Συμπέρασμα
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι δίαιτες αποβολής έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα. Ειδικότερα, για παιδιά, ο μακροχρόνιος περιορισμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία 15 Μακροπρόθεσμοι διατροφικοί περιορισμοί έχουν συσχετιστεί με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά –υπενθυμίζουμε και πάλι την εξαιρετική συμβολή των βιολογικών διατροφικών συμπληρωμάτων Flavon και για τα παιδιά-.. Υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.13 Μία από τις αιτίες του υποσιτισμού ήταν μια διατροφική προσαρμογή βάσει της εμπειρίας ή της πεποίθησης του ασθενούς.13 Ο στόχος της δίαιτας απομάκρυνσης είναι να αφαιρέσει ουσίες που πυροδοτούν τη φλεγμονή, και στη συνέχεια η επιστροφή του ασθενούς σε μια ευρεία και ποικίλη διατροφή που παρέχει επαρκή θρεπτικά στοιχεία και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας.

Η δίαιτα εξάλειψης βρέθηκε να είναι γενικά καλά ανεκτή και πολλά άτομα ανέφεραν αυξημένη ενέργεια, διανοητική εγρήγορση, μείωση του πόνου των μυών ή των αρθρώσεων και γενική αίσθηση βελτιωμένης ευεξίας. Σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιτυχημένη επανεισαγωγή γίνεται μέσω σταδιακής διαδικασίας, με την επανεισαγωγή μόνο ενός νέου φαγητού κάθε φορά και αξιολόγησης της απόκρισης του οργανισμού σε αυτό το φαγητό παρακολουθώντας τα συμπτώματα.

Καλέστε μας: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us: +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

Across the globe, patients are inquiring about ways to boost their immune system and improve resiliency in their home environment. One of the most powerful tools to do this is diet, as choosing the right foods may help reduce inflammation and the risk of illness. Exposure to even small amounts of allergenic foods can trigger a range of clinical symptoms.

Approximately 4% of American adults have a food allergy, according to a 2017 study.1 More than 170 foods have been reported to cause reactions in the US, with eight major food allergens—milk, eggs, peanuts, tree nuts, wheat, soy, fish, and crustacean shellfish—responsible for most of the serious food allergy reactions.2 In the pediatric population, approximately 5% of children experience an anaphylactic food allergy.3

Food intolerances and sensitivities are much more common than allergies, with one study estimating a prevalence of 15-20%.4 Many food intolerances result from difficulty digesting a food, and they are typically less likely to be immunologically mediated. These food reactions can include enzyme deficiencies (like lactose intolerance), nutrient malabsorption, or reactions to additives like sulfites or food colorings.

Yet due to the diversity of symptoms and potential delay in response, food reactions can be challenging to diagnose. The gold standard for identifying food allergies is the elimination diet.3,5 IFM’s Elimination Diet is designed to clear the body of foods and chemicals that the patient may be sensitive or allergic to, support the microbiome, reduce inflammation, and increase phytonutrient intake. For patients with suspected food sensitivities, the Elimination Diet can aid in evaluation and treatment, leading to greater long-term health.

One caution is important, however: the Elimination Diet is not suitable for all patients. In particular, use caution when considering constitutionally weak patients, patients with acute illness, those with a history of disordered eating or an active eating disorder, and pregnant women.

IFM’s Elimination Diet & Reintroduction

IFM’s Elimination Diet is a short-term, three-week program that requires the patient to remove specific foods and categories of foods from their diet for 21 days. With careful reintroduction, the IFM Elimination Diet helps patients identify the foods that may trigger their symptoms. For patients with anaphylactic, IgE-mediated food allergies, reintroduction should only occur in the presence of trained healthcare professionals. For food reactions including sensitivities and intolerances, reintroduction may often safely occur at home, after the Elimination Diet has reduced inflammation and stress on the body.

In the following video, IFM educator Elizabeth Boham, MD, MS, RD, discusses the importance of a careful reintroduction of foods for patients without IgE-mediated allergies.

Following reintroduction, foods that continue to provoke symptoms (physical, mental, and emotional) are avoided for an additional three to six months, at which time reintroduction is attempted again.

Clinicians trained in Functional Medicine who commonly use IFM’s Elimination Diet report that overall health improves when food triggers are removed, and often gastrointestinal symptoms and irritation go down. Successfully reintroducing foods is important, as eating the same few foods day after day does not provide the body with the full array of nutrients necessary for optimal health. A diet with a large diversity of foods helps ensure that the body gets essential nutrients and is especially important for those who have digestive issues.

Efficacy

Research on the elimination diet for food sensitivities is still emerging, but results so far are quite promising. For instance, in a 2013 study evaluating the therapeutic potential of an elimination diet among migraine patients with irritable bowel syndrome (IBS), researchers found that the diet may effectively reduce symptoms from both disorders, with possible positive impact on patients’ quality of life.6 In one study with patients with diarrhea-dominant or mixed-type IBS, one-third responded positively to a gluten elimination diet.7 A 2019 study suggested that an IgG elimination diet combined with probiotics may be beneficial to migraine patients with IBS.8

In patients with atopic dermatitis, research is accumulating that food sensitivities may play a role.9-12 Short-term elimination diets may benefit at least a subset of these patients.13 An interesting 2015 clinical case report found some patients experienced a reduction in asthma symptoms, decreased dependence on pharmacological therapies, and increased quality of life by eliminating foods that demonstrated reactivity to IgG levels identified through serum testing in particular patients.14

Conclusion

It is important to emphasize that elimination diets are designed to be used short-term. For pediatric patients in particular, long-term restriction can have negative health effects.15 Long-term dietary restrictions have been associated with nutrient deficiencies.16 In a study of patients with ulcerative colitis and Crohn’s disease, the rate of malnutrition was high, with high rates of deficiency in iron, calcium, vitamin B12, and vitamin D.13 One of the causes for malnutrition was a dietary adjustment based on the patient’s own experience or belief.13 The goal of the IFM Elimination Diet is to remove triggers and then return the patient to a wide and varied diet that provides adequate nutrition.

The IFM Elimination Diet has been found to be generally well tolerated, and many individuals have reported increased energy, mental alertness, a decrease in muscle or joint pain, and a general sense of improved well-being. IFM’s Elimination Diet is available to all members in the IFM Toolkit, along with a wealth of other resources, including the Food Reintroduction Symptom Tracker. This important tool helps practitioners and patients through the process of reintroducing only one new food at a time and assessing the body’s response to that food by keeping track of symptoms.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα