Αρχική VivamusΣυμβουλες Ζωνουλινη και διαρρεον εντερο (Dr Alessio Fasano)

Ζωνουλινη και διαρρεον εντερο (Dr Alessio Fasano)

by NIKOLE

Μια καταπληκτική ανακάλυψη πριν από μερικά χρόνια, έφερε επανάσταση στο χώρο της ιατρικής και βοήθησε στο  να κατανοήσουμε το έντερο και διαπερατότητα και πώς αυτό επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα επιπέδων υγείας από καρκίνο, αυτοάνοση ασθένεια σε φλεγμονή και τροφικές ευαισθησίες.

Αυτό το μικρό μόριο, ζωνουλίνη, έχει ενδιαφέρουσα ιστορία …

Ζωνουλίνη είναι η “πόρτα” για το διαρρέον έντερο “leaky gut”

Η Ζωνουλίνη ανοίγει τα διαστήματα μεταξύ των κυττάρων της εντερικού επένδυσης (βλεννογόνου). Αυτό συνήθως συμβαίνει, για την είσοδο και έξοδο θρεπτικών ουσιών και άλλων μορίων μέσα και έξω από το έντερο. Ωστόσο, στην περίπτωση διαρρέοντος εντέρου, τα διαστήματα μεταξύ των κυττάρων ανοίγουν πάρα πολύ, επιτρέποντας μεγαλύτερα πρωτεϊνικά μόρια να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να λάβει χώρα μια ανοσολογική αντίδραση. Μόλις συμβεί αυτό, το σώμα τείνει να αντιδρά σε αυτές τις πρωτεΐνες κάθε φορά που εμφανίζονται. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διαρροή του εντερικού περιεχομένου, όπως των βακτηρίων, στο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής  και την υπερφόρτωση της ικανότητας του ήπατος να φιλτράρει  τις τοξίνες ή αλλιώς  “σκουπίδια” για τον οργανισμό.

Αίτια που οδηγούν στο άνοιγμα της πόρτας στη ζωνουλίνη

Με βάση την έρευνα του Δρ Fasano, γνωρίζουμε ότι οι δύο από τα πιο ισχυρά αίτια για να ανοίξει η πόρτα στη ζωνουλίνη είναι η γλουτένη και τα βακτήρια του εντέρου στο λεπτό έντερο. Η πρωτεϊνη γλιαδίνη προκαλεί αύξηση των επιπέδων ζωνουλίνης τόσο σε  ανθρώπους που έχουν κοιλιοκάκη όσο και σε εκείνους που δεν έχουν. Επειδή το επίπεδο ζωνουλίνης ανεβαίνει, η στεγανοποίηση μεταξύ των εντερικών κυττάρων μειώνεται, ανοίγοντας χώρους μεταξύ των κυττάρων, που επιτρέπουν σε όλα τα είδη ουσιών να περάσουν διαμέσου αυτών.  Αυτό ονομάζεται «διαρρέον έντερο». Ως εάν ο φρουρός ασφαλείας που κρατά τους κακούς έξω παίρνει έναν υπνάκο! Μερικές φορές τα μεγάλα μόρια των τροφίμων θα περάσουν μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα νομίζει ότι είναι ξένοι εισβολείς και θα ενεργοποιήσει μια ανοσολογική απόκριση οδηγώντας σε τροφικές ευαισθησίες. Επιπλέον, αυτή η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί σε μεγαλύτερη ζημιά στα κύτταρα του εντέρου (που ονομάζονται εντεροκύτταρα) που φλεγμαίνου με αποτέλεσμα το έντερο να γίνεται περισσότερο διαπερατό ή «διαρρέον». Καθώς η βλάβη συνεχίζεται, οι μικρολάχνες που ευθυγραμμίζουν τα έντερα και απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται, οδηγώντας σε άλλες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Κύριοι λόγοι αύξησης ζωνουλίνης και ανάπτυξη της διαρροής του εντέρου:

1. υπερανάπτυξη των επιβλαβών οργανισμών, όπως βακτήρια ή μαγιά στο έντερο

Α .SIBO = μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη
Β .Μυκητιασιακή δυσβίωση ή υπερανάπτυξη Candida
Γ. Παρασιτικές Λοιμώξεις Parasites

Γλιαδίνη στη διατροφή (σε τροφές που περιέχουν γλουτένη )

Η γλιαδίνη είναι μια πρωτεΐνη στο σιτάρι, η οποία όπως η γλουτένη, ενεργοποιεί το πρόβλημα σε άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scandiavian Journal of Gastroenterology το 2006 έδειξε σαφώς ότι η γλιαδίνη μπορεί να επηρεάσει τη ζωνουλίνη ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν το γονίδιο της κοιλιοκάκης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

Με βάση τα αποτελέσματα μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι γλιαδίνης ενεργοποιεί τη ζωνουλίνη ανεξάρτητα από τη γενετική έκφραση της αυτοανοσίας, οδηγώντας σε αυξημένη εντερική διαπερατότητα στα μακρομόρια.

Η σημασία αυτού είναι ότι η γλουτένη επηρεάζει τηνεντερική διαπερατότητα σε όλα τα πρόσωπα σε διαφορετικό βαθμό. Σημαίνει, επίσης, ότι το 100% των ασθενών με αυτοάνοση ασθένεια ή διαρροή του εντέρου, θα μπορούσαν δυνητικά να επωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Αυξημένα επίπεδα ζωνουλίνης και διαρρέοντος (leaky) εντέρου συνδέονται επίσης με τα ακόλουθα:

Νόσο του Κρον
Διαβήτη τύπου 1
Πολλαπλή σκλήρυνση
Άσθμα
γλοίωμα
Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Εν κατακλείδι ο άρθρο αναφέρει:

Γενετική προδιάθεση, κακή επικοινωνία μεταξύ έμφυτης και προσαρμοστικής ανοσίας, η έκθεση σε επιβαρυντικές περιβαλλοντικές αιτίες, και απώλεια της λειτουργίας του εντερικού φραγμού δευτερογενώς για την ενεργοποίηση του μονοπατιού ζωνουλίνης ενεργοποιεί ή αλλάζει το
εντερικό μικροβίωμα (παλαιότερα λεγόταν εντερική χλωρίδα) είναι η ονομασία που δίνεται σήμερα, για το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερο μας) , φαίνεται ότι είναι βασικά συστατικά που εμπλέκονται στην παθογένεση της φλεγμονής, της αυτοανοσίας, και του καρκίνου. Αυτή η νέα θεωρία συνεπάγεται ότι [άπαξ αυτή η διαδρομή είναι ενεργοποιημένη] μπορεί να αντιστραφεί … εμποδίζοντας τη συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και του περιβάλλοντος.

Η Ζωνουλίνη και η ρύθμισή της  λειτουργίας του εντερικού φραγμού: Η Βιολογική Πόρτα σε φλεγμονή, αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο

– Alessio Fasano

Περίληψη:

Οι κύριες λειτουργίες του γαστρεντερικού σωλήνα παραδοσιακά θεωρείται ότι περιορίζονται στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και ηλεκτρολυτών και στην ομοιόσταση του νερού. Μια πιο προσεκτική ανάλυση της ανατομικής και λειτουργικής διάταξης της γαστρεντερικής οδού, ωστόσο, δείχνει ότι μια άλλη εξαιρετικά σημαντική λειτουργία αυτού του οργάνου, είναι η ικανότητά του να ρυθμίζει την διακίνηση των μακρομορίων μεταξύ του περιβάλλοντος και του ξενιστή μέσω ενός μηχανισμού φραγμού. Μαζί με τον εντερικό λεμφοειδή ιστό και το νευροενδοκρινικό δίκτυο, ο εντερικός επιθηλιακός φραγμός με τις  ενδοκυτταρικές του στεγανές συνδέσεις,  ελέγχει την ισορροπία μεταξύ της ανοχής και ανοσίας σε μη-αυτοαντιγόνα. Η Ζωνουλίνη είναι ο μόνος φυσιολογικός ρυθμιστής της ενδοκυτταρικών στεγανών συνδέσεων που περιγράφηκαν μέχρι τώρα που εμπλέκεται στη διακίνηση των μακρομορίων και, ως εκ τούτου, στην ανοχή / ισορροπία της ανοσολογικής απόκρισης. Όταν το λεπτό συντονισμένο μονοπάτι ζωνουλίνης απορρυθμίζεται σε γενετικώς ευαίσθητα άτομα, τόσο εντερικές και εξωεντερικές αυτοάνοσες, φλεγμονώδεις, και νεοπλασματικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν. Αυτό το νέο πρότυπο ανατρέπει τις παραδοσιακές θεωρίες που διέπουν την ανάπτυξη των ασθενειών αυτών και προτείνει ότι αυτές οι διαδικασίες μπορεί να εκδηλωθούν, εάν η αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος εμποδίζεται από την αποκατάσταση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού που εξαρτάται από τη ζωνουλίνη. Αυτή η κριτική είναι επίκαιρη δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος για το ρόλο ενός «διαρρέοντος εντέρου” στην παθογένεση πολλών παθολογικών καταστάσεων που στοχεύουν τόσο το έντερο και όσο και σε εξωεντερικά όργανα.

Επιμέλεια Μετάφραση Νικόλ Κορδέλλα

Πηγήhttp://primaldocs.com/members-blog/zonulin-leaky-gut/#!prettyPhoto

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!