Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Η βρογχεκτασία αποτελεί συγγενή ή επίκτητη διαταραχή των μεγάλων βρόγχων και χαρακτηρίζεται από μόνιμη διάταση και καταστροφή του βρογχικού τοιχώματος.
Αίτια
Η βρογχεκτασία είναι το αποτέλεσμα υποτροπιάζουσας φλεγμονής του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου είναι η κυστική ίνωση, πνευμονικές λοιμώξεις (φυματίωση, πνευμονία, πνευμονικό απόστημα), η έκπτωση των αμυντικών μηχανισμών του πνεύμονα (κάπνισμα, ρευματικές νόσοι, ανοσοανεπάρκειες) και η τμηματική απόφραξη των κατώτερων αεραγωγών (εισρόφηση ξένου σώματος, νεοπλάσματα). Αν και οι βρογχεκτασίες σπάνια μπορούν να είναι συγγενείς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα κατάλοιπο βαριάς ιογενούς ή βακτηριδιακής πνευμονίας στην παιδική ηλικία.
Για εκτίμηση της διάτασης των βρόγχων συγκρίνεται η διάμετρός τους με την διάμετρο της συνοδεύουσας πνευμονικής αρτηρίας. Φυσιολογικά η διάμετρος είναι ίση.
Η βρογχεκτασία, πολλές φορές, είναι
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι:
· Χρόνιος παραγωγικός βήχας
· Πυώδης απόχρεμψη
· Αιμόπτυση
· Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
· Δύσπνοια στην κόπωση
· Απώλεια βάρους
· Καταβολή δυνάμεων
· Πληκτροδακτυλία
· Κυάνωση
Κλινική εξέταση – εργαστηριακά ευρήματα
Κατά την κλινική εξέταση συνήθως διαπιστώνονται υγροί ρόγχοι στην αρχή της εισπνοής ή ακόμη και ξηροί ρόγχοι, ιδιαίτερα στις βάσεις των πνευμόνων. Στη γενική εξέταση αίματος διαπιστώνεται αναιμία. Η ακτινογραφία θώρακα μπορεί να είναι φυσιολογική ή να παρουσιάζει τμηματικές πνευμονικές διηθήσεις και δακτυλιοειδείς σκιάσεις. Εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των βρογχεκτασιών θεωρείται η αξονική τομογραφία.
Θεραπεία
Η θεραπεία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και τη διευκόλυνση της αποβολής της απόχρεμψης. Η φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού συστήματος με ειδικά προγράμματα ασκήσεων και θέσεων βοηθά σημαντικά στην παροχέτευση των εκκρίσεων. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και την ευκολότερη αποβολή τους.
Ο βιοσυντονισμός βοηθάει εξαιρετικά τόσο στη θεραπεία όσο και στη διάγνωση.