ΡΟΔΙΟΣ ΡΙΖΑ (Rhodiola rosea) είναι γνωστή με πολλά ονόματα: χρυσή ρίζα, αρκτική ρίζα, στέμμα του βασιλιά, ράβδος του Ααρών. Είναι πολυετές φυτό με άνθη κίτρινα ή κοκκινωπά και αναπτύσσεται σε περιοχές με υψόμετρο έως 2.280 μέτρα. Αρκετοί βλαστοί αναπτύσσονται από την ίδια παχιά ρίζα. Οι βλαστοί μπορεί να φθάσουν από 5 έως 35 εκατοστά σε ύψος. Είναι φυτό δίοικο, έχει δηλαδή ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά φυτά. Ο Διοσκουρίδης, ο Έλληνας γιατρός του 1ου αι. μ.Χ., αφιέρωσε πολλές σελίδες έρευνας και τιμών για τις θαυματουργικές ιδιότητές του.
Αν και ο Διοσκουρίδης χρησιμοποίησε πρώτος στην παγκόσμια ιστορία το φυτό, η χρήση του συνδέθηκε με τους Σκανδιναβούς και τη Ρωσία. Σουηδοί ερευνητές θεωρούν ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τακτικά την ρόδιο ρίζα. Δεν έχει καμιά βιολογική συγγένεια με την κοινή τριανταφυλλιά, αλλά λόγω του παρόμοιου αρώματός τους, έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ροδέλαιου των τριαντάφυλλων. Επίσης δεν έχει καμιά συγγένεια με το σιβηριανό Ginseng.
Αναπτύσσεται στις ψυχρές περιοχές του κόσμου, όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής και της Σιβηρίας (βουνά Αλτάι). Βρίσκεται επίσης στα βουνά της Κεντρικής Ασίας (Κίνα), διάσπαρτα στην ανατολική Βόρεια Αμερική από το νησί Μπάφιν έως τα βουνά της Βόρειας Καρολίνας, και σε ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπως οι Άλπεις, τα Πυρηναία, τα Καρπάθια Όρη, η Σκανδιναβία, η Ισλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία.
Ευεργετικές ιδιότητες
Το βότανο περιέχει πολλά χρήσιμα συστατικά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για διάφορα μέρη του σώματος. Αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε ποικίλους χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες άγχους, ενώ λέγεται ότι εμφανίζει μια σχεδόν απίστευτη καταπραϋντική, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική, τονωτική και ενισχυτική του κεντρικού νευρικού συστήματος δράση. Βελτιώνει την αναλογία λίπους-μυών και αυξάνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και των ερυθροκυττάρων στο αίμα.
Επίσης αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (ενός νευροδιαβιβαστή που μας βοηθά να χαλαρώσουμε), της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Στις περιπτώσεις φυσικής αποκατάστασης, δρα αποτελεσματικά στη γρήγορη κανονικοποίηση του λακτικού και του ουρικού οξέος κατά την ανάρρωση.
Στη Ρωσία η Ρόδιος ρίζα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της και του άγχος, αλλά και σαν αφροδισιακό που λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στις γυναίκες. Οι νέες έρευνες τώρα δείχνουν ότι συμβάλλει επίσης στη μακροζωία.
«Δυνητικά, οι άνθρωποι –υγιείς ή όχι– θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο από την κατανάλωση αυτής της ρίζας» λέει ο καθηγητής Mahtab Jafari, του τμήματος φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ίρβιν. «Βέβαια μέχρι τώρα έχουμε δει την επίδραση του βοτάνου σε σκουλήκια και μύγες. Ωστόσο, καμιά δράση σαν αυτή δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν».
Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι η δράση της Ρόδιας ρίζας ξεκινά άμεσα, σε αντίθεση με άλλα βότανα, όπως το ginseng της Σιβηρίας (Eleutherococcus senticosus), τα οποία πρέπει να ληφθούν επί εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικά.
Κλινικές έρευνες στην Αρμενία έχουν δείξει ότι η λήψη 500 χιλιοστογράμμων (mg) εκχυλίσματος της Ρόδιας ρίζας μπορούν να θεραπεύσουν την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.
Τα βουνά Αλτάι στη Σιβηρία όπου φυτρώνει η Ρόδιος ρίζα. Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι σε αυτήν οφείλεται η μακροζωία των κατοίκων της περιοχής, ενώ από το 1940 και μετά, σοβιετικοί ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του βοτάνου σε αθλητές και αργότερα σε κοσμοναύτες.
Χρήσεις
Ενώ η Ρόδιος ρίζα είναι 5 φορές λιγότερο τοξική από το ginseng, είναι εξαιρετικά σπάνια. Μπορεί όμως να τη βρει κανείς στα συμπληρώματα διατροφής. Κάθε κάψουλα περιέχει 250mg Rhodiola rosea και 100mcg από εκχυλίσματα green tea, grape seed, red wine, elderberry, broccoli, spinach, carrot, tomato, spirulina και chlorella. Σε περιεκτικότητα έχει τουλάχιστον 2,3% rosavin, 2,8% salidroside, 70% polyphenols, 5,4% beta-vicianosides, 1,4% rosin και 1,2% rosarin.
- Άγχος και στρες
- Αλτσχάιμερ
- Ανορεξία
- Αϋπνία
- Κατάθλιψη
- Κόπωση φυσική ή διανοητική
- Οξυθυμία
- Πάρκινσον
- Πονοκέφαλοι
- Πτώση στην απόδοση εργασίας
- Υπέρταση
Στοιχεία και ενώσεις
Οι επιστήμονες έχουν εντοπιστεί περίπου 140 χημικές ενώσεις στα υπόγεια τμήματα του φυτού. Οι ρίζες περιέχουν φαινόλες, κολοφώνιο, οργανικά οξέα, τερπενοειδή, ανθρακικό οξύ, φλαβονοειδή και αλκαλοειδή, καθώς και φαινυλοπροπενοειδή (συμπεριλαμβανομένων των rosavin, rhosavidin, rhodiolosid, salidrosid). Επίσης περιέχουν thyrosol, cinnamic alcohol, αιθέρια έλαια, anthraglycosides, beta-sitosterin, daucosterol και 16%-18% τανίνες (2,3).
Πηγή: http://www.youmagazine.gr/wordpress/2013/08/rhodiola-rosea/