Καμπανάκι για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο έκρουσε δημοσίευση έρευνας στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η οποία αναφέρει ότι, πλέον, στον πλανήτη μας οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι είναι περισσότεροι από ποτέ.
Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πολλές παθήσεις ακόμα και πρόωρο θάνατο.
Κάθε μέρα κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι φαγητό θα φάμε, και η υπευθυνότητά μας σχετικά με αυτές οδηγεί είτε στην ευζωία και μακροζωία είτε στην ασθένεια και την κακή ποιότητα ζωής.
Συνήθως, τα πιστεύω μας γύρω από το τι είναι καλό να τρώμε και τι όχι , κρατάνε από τα παιδικά μας χρόνια, από τους γονείς μας. «Φάε παιδάκι μου όλο το λάδι σου από τη σαλάτα για να δυναμώσεις… βούτα και ψωμί για να σε πιάσει» λένε συχνά οι μαμάδες, αλλά μήπως δεν έκαναν λάθη και αυτές;
Οι τροφές είναι τα απαραίτητα υλικά δομής του σώματος ακόμη και των σκέψεών σας. Φυσικά πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στο σχηματισμό της σωματικής και διανοητικής μας κατάστασης, όπως η κληρονομικότητα, ο προγραμματισμός που έχουμε υποστεί στην παιδική μας ηλικία, οι διανοητικές μας διαθέσεις και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Τα εξαρτημένα μας ανακλαστικά που έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα παιδικά μας χρόνια εδραίωσαν μερικές συνήθειες στο φαγητό μας και εθισμούς, ακατανίκητες έξεις που τώρα σχηματίζουν τις βάσεις της συμπεριφοράς μας προς την τροφή και τη ζωή γενικότερα.
Για παράδειγμα σε πολλές κοινωνίες υπάρχει μια μεγάλη έμφαση στο τάισμα «με τη βία». Οποτεδήποτε κλάψει ένα παιδί, για οποιοδήποτε λόγο, του βάζουν ένα μπουκάλι με γάλα ή ένα κομμάτι τροφή μέσα στο στόμα του. Αυτό δημιουργεί μια συσχέτιση, που ενεργοποιείται κάθε φορά που θα εμφανιστεί κάποια ένταση ή ενόχληση. Το ανθρώπινο πλάσμα υποσυνείδητα αρπάζει κάτι για να το βάλει μέσα στο στόμα του. Η τροφή γίνεται έτσι ένα καταπραυντικό, ένα ναρκωτικό, που με τη χρήση του εξασθενίζει η συνειδητότητα και ξεχνιέται ο πόνος είτε είναι σωματικός είτε συγκινησιακός. Αυτή η δια του στόματος προσήλωση σε συναισθήματα που ανήκουν στο αρχικό στάδιο συναισθηματικής ανάπτυξης, μπορεί να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες του στόματος όπως το κάπνισμα, το ποτό ή η υπερβολική φλυαρία.
Αλλοι τρώνε πάλι από ανία ή από λύπη. Είτε δεν βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον να σκεφτούν ή να κάνουν στη ζωή τους και έτσι το κεντρικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από την τροφή. Το κακό είναι ότι έτσι είναι σπάνια υγιείς και ευτυχισμένοι.
Δεν υπάρχει δίαιτα για όλα τα άτομα. Κάθε άτομο έχει σίγουρα διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με την ηλικία του, τη σωματική του διάπλαση, το φύλο, το γεωγραφικό τόπο όπου ζει, τις κλιματολογικές συνθήκες, την επαγγελματική του απασχόληση, τις πολιτιστικές επιρροές, την προσωπική του διάθεση και τις συγκινησιακές του τάσεις.
Κάθε χρόνο την άνοιξη συνήθως, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Η σκέψη και μόνο της εικόνας μας το καλοκαίρι που ακολουθεί με μαγιό, βορά στα αδιάκριτα βλέμματα, αρκεί, για να ξεκινήσουμε έστω και τελευταία στιγμή πολλές φορές, την προσπάθεια για αδυνάτισμα. Φυσικά, ενώ η εικόνα του σώματος συνήθως είναι το ισχυρότερο κίνητρο (εξαιρούνται τα προβλήματα υγείας), δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το φυσιολογικό βάρος αποτελεί ασπίδα προστασίας της υγείας μας τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα.
Υπάρχει ανάγκη να φροντίζουμε το σώμα μας όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο λίγο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού για λόγους κυρίως αισθητικής. Ακόμη, επειδή σ ’αυτές τις περιπτώσεις κυνηγάμε το άμεσο αποτέλεσμα οι προσπάθειες είναι συχνά εξαντλητικές και στρεσσογόνες. Απόρροια της ανάγκης μας για άμεσα αποτελέσματα είναι και η επιλογή λύσεων που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, και οι οποίες υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Στην ουσία όμως είναι πολύ «βολικές» για να’ ναι αληθινές.
Η παραπάνω τάση μας για γρήγορο αδυνάτισμα λίγο πριν το καλοκαίρι ενδεχομένως βασίζεται και σε μια γενικότερη αντίληψη που θεωρεί πως ότι καταναλώνουμε δεν επιβαρύνει τόσο την υγεία όσο την εξωτερική μας εμφάνιση. Σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας αλλά πόσο συνειδητοποιημένοι είμαστε και τι αντίκτυπο έχει αυτό στις διατροφικές μας επιλογές;
Η αντίληψη αυτή πιθανότατα βασίζεται στο γεγονός ότι η απώλεια βάρους συνήθως δεν έχει αμέσως απτά αποτελέσματα στην υγεία μας. Δηλαδή, ένας κατά τα άλλα υγιής άνθρωπος ο οποίος μειώνει το βάρος του κατά 20-30 κιλά σίγουρα νιώθει διαφορά στην κινητικότητα του όμως δεν βελτιώνονται απαραίτητα οι δείκτες υγείας του. Η βελτίωση στην υγεία μετά από μια σημαντική απώλεια βάρους συνήθως είναι περισσότερο εμφανής όταν υπάρχει ήδη εγκατεστημένη νόσος όπως για παράδειγμα αυξημένη χοληστερίνη, πόνοι στις αρθρώσεις, κτλ.
Η αλήθεια είναι όμως πως η διατροφή βοηθά ιδιαίτερα, προλαμβάνοντας την εμφάνιση παθήσεων, ακόμα κι εκείνους που είναι υγιείς αφού αυτά που τρώμε έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας στο μέλλον. Δηλαδή το να ακολουθούμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής μπορεί να επιφέρει κρίσιμα οφέλη στην υγεία μας τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα θα καθυστερήσουμε σημαντικά την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και τα νοσήματα της καρδιάς, ενώ και η εξέλιξη αυτών αφού εμφανιστούν θα είναι αρκετά πιο αργή.
Επιπρόσθετα, πρέπει να αναλογιστούμε το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες θα δυσκολευτεί να τις αλλάξει αλλά θα δυσκολευτεί και να διατηρήσει τις αλλαγές για μεγάλο διάστημα. Συχνά λοιπόν αυτό που συναντάμε είναι να γίνεται έντονη προσπάθεια για μερικούς μήνες και στη συνέχεια τα κιλά και οι κακές διατροφικές συνήθειες να επανέρχονται στην αρχική κατάσταση ή και να εντείνονται ακόμα περισσότερο. Άρα, πέρα από το αν η απώλεια βάρους είναι αργή ή γρήγορη τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο οι αλλαγές αυτές μπορούν να συντηρηθούν μακροχρόνια.
Η προοδευτική απώλεια βάρους, χωρίς υπερβολικές στερήσεις, αλλά και με γνώμονα την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που οδήγησαν στην αύξηση του βάρους μας, επιτρέπουν στο σώμα μια μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής και άρα αυξάνουν τη πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιτυχίας. Για αυτό το σκοπό είναι σημαντικό όταν ξεκινάτε τη δική σας προσπάθεια με χρονικό ορίζοντα τους καλοκαιρινούς μήνες να σκεφτείτε πως πρέπει να σχεδιάσετε μια στρατηγική η οποία ενδεχομένως να είναι πιο «εντατική» αυτή τη στιγμή αλλά να έχετε και κατά νου το πώς θα μπορέσετε να τη συνεχίσετε μετά το καλοκαίρι.
Πρέπει δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι η φροντίδα του σώματος και της υγείας μας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Όπως και σε έναν αγώνα αντοχής λοιπόν μπορεί σε ένα ανηφορικό τμήμα της διαδρομής να έχουμε μικρότερη ταχύτητα και σε ένα άλλο κατηφορικό τμήμα μεγαλύτερη. Με τον ίδιο τρόπο κάποια περίοδο μπορεί η προσπάθεια μας να είναι περισσότερο ενώ κάποιες άλλες λιγότερο εντατική. Δεν θα ήταν σοφό όμως μια περίοδο να παραμελούμε τη φροντίδα του σώματος μας και να αδιαφορούμε σκεπτόμενοι πως θα ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια μερικούς μήνες αργότερα. Δηλαδή να δίνουμε στον εαυτό μας περίοδο χάριτος όπου ανεξέλεγκτα και χωρίς δομή θα επανερχόμαστε στις αρχικές μας συνήθειες. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν καλό να αποφύγουμε τις υπερβολικές στερήσεις και τις πολύ εξαντλητικές δίαιτες.
Σε κάθε περίπτωση, και ότι και αν έχετε κατά νου για αυτή τη χρονιά, είναι σημαντικό να το κάνετε με ασφαλή για το σώμα σας τρόπο. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια στρατηγική, σχεδιασμένη για εσάς και τις συνήθειες σας, με την οποία να προσπαθήσετε να εντοπίσετε και να βελτιώσετε σταδιακά τις συμπεριφορές που σας κάνουν να παίρνετε βάρος. Θυμηθείτε πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής σας και πως απώτερος σκοπός είναι η μακροχρόνια διατήρηση τους.
Υγιεινή εναλλακτική σας δίνουμε στο βίντεο παρουσίασης που κάναμε και έχουμε ανεβάσει στην ιστοσελίδα μας με τίτλο
“ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ… ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ FLAVON
Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449