Αρχική VivamusΒότανα ΤΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ – VIVAMUS

ΤΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ – VIVAMUS

by NIKOLE

Είτε αντιμετωπίζετε πονόλαιμο για λίγες ώρες είτε για λίγες ημέρες, μία από τις καλύτερες θεραπείες είναι να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι. Πολλά τσάγια έχουν ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθιστώντας τα μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πονόλαιμο.

Πέρα από το ότι είναι φάρμακο για τον πονόλαιμο, ορισμένα τσάγια μπορούν να βοηθήσουν και με άλλα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης. Επιπλέον, μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τον πονόλαιμο που προκύπτει από χειρουργική επέμβαση στο στόμα και άλλους τύπους διαδικασιών που ερεθίζουν το λαιμό.

Όταν πρόκειται να καταπραΰνουμε τον πονόλαιμο, ορισμένα τσάγια είναι καλύτερα από άλλα. Γενικά, τα τσάγια που είναι αντιφλεγμονώδη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό θα είναι η κάλλιστη επιλογή σας. Τούτου λεχθέντος, τα ακόλουθα 7 τσάγια είναι από τα καλύτερα για τη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας ενός πονόλαιμου.

1 – Μέλι με λεμόνι

Η προσθήκη μελιού και λεμονιού σε ζεστό νερό είναι μια δοκιμασμένη στο χρόνο θεραπεία για την καταπράυνση του πονόλαιμου. Το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ενώ τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μελιού και του λεμονιού για τον πονόλαιμο είναι ως επί το πλείστον ανέκδοτα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι ευεργετικό για τον πονόλαιμο. Μια τέτοια μελέτη βρήκε ότι αυτό το μείγμα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πονόλαιμο μετά από χειρουργική επέμβαση τρίτου γομφίου (φρονιμίτη).

Μια συνιστώμενη αναλογία για μέλι και τσάι με λεμόνι είναι 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού για κάθε ½ έως γεμάτο φλιτζάνι ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πιπέρι καγιέν σε αυτό το ρόφημα για να το χαρίσετε και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά του.

2. Γλυκόριζα

ρίζα γλυκόριζας δίπλα στο φλιτζάνι του τσαγιού

Αν ψάχνετε για ένα τσάι με γλυκιά γεύση που μπορεί να σας βοηθήσει με τον πονόλαιμο σας, μην ψάξετε περισσότερο από τη ρίζα γλυκόριζας. Η ρίζα γλυκόριζας όχι μόνο βοηθά στην προστασία του φλεγμονώδους ιστού, αλλά και στην αποβολή της βλέννας από το λαιμό και τους πνεύμονες. Επιπλέον, βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος, κάτι που είναι σημαντικό όταν καταπολεμάτε ένα κρυολόγημα ή άλλη ασθένεια.

Ο πολυσακχαρίτης γλυκόριζας είναι ένα βασικό συστατικό που δίνει στη ρίζα πολλά από τα οφέλη του. Αυτή η ουσία βρέθηκε στην πραγματικότητα ότι αυξάνει τον πληθυσμό των Τ λεμφοκυττάρων στον θύμο και τη σπλήνα των ποντικών, παράλληλα με την καταστολή καρκινικών όγκων. 2

3. Χαμομήλι

Ένα από τα πιο αρχαία φαρμακευτικά βότανα, το χαμομήλι έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση του ύπνου και η επούλωση πληγών. Εκτός από αυτά και άλλα οφέλη, το χαμομήλι έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. 3

Αν και λείπουν επιστημονικές μελέτες, πολλοί πιστεύουν, ότι το χαμομήλι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πονόλαιμο.  4

Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, το χαμομήλι είναι μια καλή επιλογή αν ψάχνετε για ένα τσάι που δεν περιέχει καφεΐνη. Εάν το πάρετε πριν τον ύπνο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την ηρεμιστική του δράση και να λάβετε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την καταπραϋντική του πονόλαιμου.

4 – Πράσινο τσάι

Όπως και τα άλλα τσάγια σε αυτή τη λίστα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού το καθιστούν χρήσιμο φάρμακο για τον πονόλαιμο. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το πράσινο τσάι μείωσε τα συμπτώματα του πονόλαιμου που προκύπτουν από την αφαίρεση ενός αναπνευστικού σωλήνα. 5

Επιπλέον, το πράσινο τσάι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το τσάι περιέχει L-θεανίνη, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει την ανοσολογική απόκριση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα ενός ιού να προκαλεί μόλυνση.

Ενώ το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, έχει μόνο περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας σε σύγκριση με τον καφέ κατά μέσο όρο. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε να το πίνετε τα βράδια πριν τον ύπνο. 6

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα δημοφιλές βότανο ,που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βιταμίνη C, κερκετίνη – κουερσετίνη, τανίνη και ψευδάργυρο. Λόγω των αντιφλεγμονωδών, αντιικών, αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη και τα σχετικά συμπτώματα.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2019 διαπίστωσε, ότι το τζίντζερ βελτίωσε την αντιοξειδωτική ικανότητα και την ανοσολογική λειτουργία στις κότες, ενώ δυνητικά μείωσε τη φλεγμονώδη απόκρισή τους. 7 Όλα αυτά αποτελούν καλό οιωνό, για όσους στρέφονται σε αυτό το βότανο, για να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο.

Ενώ το τζίντζερ από μόνο του είναι ένα από τα καλύτερα τσάγια για τον πονόλαιμο, συχνά προστίθεται σε μέλι και λεμόνι για ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση.

6. Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, το βασικό ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος στο λαιμό. Είναι επίσης αντιικό και αντιαλλεργικό, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα. Η κατανάλωση έως και 1 γραμμαρίου κουρκουμά την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες του οξειδωτικού στρες, οι οποίοι μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. 8

Όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς προστίθεται συχνά στο λεμόνι και το μέλι για πρόσθετα οφέλη. Μια σύσταση είναι να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμά σε 4 φλιτζάνια νερό και να το αφήσετε να βράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε τον κουρκουμά αν θέλουμε και τον ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού και το μέλι. Θα μπορούσατε ακόμη και να προσθέσετε λίγο τζίντζερ και καγιέν σε αυτή τη συνταγή, για να δημιουργήσετε το απόλυτο τσάι που τονώνει το ανοσοποιητικό.

7 – Τριαντάφυλλα

Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του τριαντάφυλλου από μόνη της, το καθιστά ισχυρό κέντρο για τη θεραπεία του πονόλαιμου, που συχνά συνοδεύει το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ανοσία, επειδή είναι γνωστό, ότι διεγείρει την παραγωγή λεμφοκυττάρων και ενισχύει τη λειτουργία τους, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε από μια ασθένεια καθώς και να αποτρέψετε την εμφάνιση ασθενειών. 9

Μαζί με τη βιταμίνη C, το τριαντάφυλλο περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την ανοσία σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα, καθιστώντας τα μια αποτελεσματική επιλογή για τη θεραπεία του πονόλαιμου και άλλων συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης. Επιπλέον, οι τριανταφυλλιές είναι γνωστό, ότι μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του πονόλαιμου.

Ενώ τα αποξηραμένα τριαντάφυλλα είναι μια καλή επιλογή για την παρασκευή του τσαγιού, το φρέσκο ​​συνιστάται επειδή περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών. 10

Τι να αποφύγετε

Για να μειώσετε την ενόχληση και να αναρρώσετε πιο γρήγορα, είναι σημαντικό να αποφύγετε ορισμένες ουσίες, εκτός από το να πίνετε το καλύτερο τσάι για τον πονόλαιμο. Μερικές από τις ουσίες, που πρέπει να αποφεύγετε, όταν έχετε πονόλαιμο περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

  • Αλκοόλ
  • Καπνός
  • Ζάχαρη
  • Γαλακτοκομικά
  • Όξινες τροφές
  • Καφές
  • Τηγανητά φαγητά

Εκτός από την αποφυγή αυτών των τροφών και ουσιών, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και καταναλώνετε τροφές που είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως σούπες, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης, μαγειρεμένα λαχανικά, κατεψυγμένα φρούτα και smoothies.

Καλέστε μας: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

Πηγές:

1. Titinchi, F., J. Morkel, & S. Ranchod. «Αντιμετώπιση μετεγχειρητικού πονόλαιμου μετά από ενδοτραχειακή διασωλήνωση σε χειρουργική επέμβαση τρίτου γομφίου». International Dentistry – African Edition (Νοέμβριος, 2014).

2. Ayeka, ΡΑ, Υ. Bian, et αϊ. “Οι ανοσοτροποποιητικές δραστηριότητες των πολυσακχαριτών γλυκόριζας ( Glycyrrhiza uralensis Fisch.) σε ποντίκια που φέρουν όγκο CT 26.” BMC Complementary Medicine and Therapies 17 (2017): 536.

3. Saller, R., Μ. Beschorner, et αϊ. «Εξάρτηση από τη δόση της συμπτωματικής ανακούφισης των παραπόνων με εισπνοή ατμού χαμομηλιού σε ασθενείς με κοινό κρυολόγημα». European Journal of Pharmacology 183, αρ. 3 (1990): 728-729.

4. Srivastava, JK, E. Shankar, & S. Gupta. «Χαμομήλι: Ένα φυτικό φάρμακο του παρελθόντος με λαμπρό μέλλον». Molecular Medicine Reports 3, αρ. 6 (2010): 895-901.

5. Jafari, Η., MR Ariaeifar, et al. “Η επίδραση του διαλύματος γαργάρα πράσινου τσαγιού στον πονόλαιμο μετά από μοσχεύματα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας: Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.” Αναισθησιολογία και Πόνος 6, αρ. 3 (2016).

6. «Περιεκτικότητα σε καφεΐνη για καφέ, τσάι, σόδα και άλλα». Mayo Foundation for Medical Education and Research. Mayoclinic.org.

7. An, S., G. Liu, et al. «Το εκχύλισμα τζίντζερ ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα και την ανοσία των στρωμάτων». Animal Nutrition 5, αρ. 4 (2019): 407-409.

8. Carlson, Daniyel. «Πείτε αντίο στον πονόλαιμο με αντιοξειδωτικά στον κουρκουμά!» Ανοδική Επιχείρηση. Businessupside.com.

9. van Gorkom, G., R. Klein Wolterink, et al. “Επίδραση της βιταμίνης C στα λεμφοκύτταρα: Μια επισκόπηση.” Antioxidants (Βασιλεία, Ελβετία) 7, αρ. 3 (2018): 41.

10. Ustun, SC «Effect of Drying Conditions on Antioxidant Properties of Rosehip Fruits (Rosa canina sp)» Asian Journal of Chemistry 21, αρ. 2 (2009): 1061-1068.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!