Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Χυμοι Λαχανικων και Φρουτων για Υγιη Ζωη

Χυμοι Λαχανικων και Φρουτων για Υγιη Ζωη

by NIKOLE

Οι φρέσκοι χυμοί είναι φανταστικοί. Είναι τα γεμάτα θρεπτικά συστατικά ξεδιψαστικά, καθοριστικά και τονωτικά της Φύσης και γι’ αυτό δεν έχουν όμοιά τους. Και πάλι,  όσο καλοί κι αν είναι οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί, δεν είναι παρά μόνο μια όψη ενός τρόπου υγιεινής ζωής. Τα καλύτερα αποτελέσματα των φρέσκων χυμών επιτυγχάνονται όταν αυτοί συνδυάζονται με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης.

Οι περισσότεροι από εμάς γεννιόμαστε με την προοπτική να ζήσουμε για πολλά χρόνια με υγεία και ευτυχία. Γιατί τότε μερικοί από εμάς δεν τα καταφέρνουμε; Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι. Ο πρώτος λόγος είναι η πίστη μας στο σύστημα. Πιστεύουμε ότι καθώς γερνάμε γινόμαστε αδύναμοι και ασθενικοί — ακόμα κι αν βλέπουμε γύρω μας παραδείγματα αγέραστων και ενεργητικών ηλικιωμένων ατόμων. Είναι σημαντικό να πιστεύουμε στα παραδείγματα των ανθρώπων των οποίων η υγεία και η μακροζωία σε προχωρημένη ηλικία είναι αξιοσημείωτη. Η ενεργητικότητά τους δεν είναι μια ανωμαλία της Φύσης. Είναι πατρογονικό μας δικαίωμα.

Ο δεύτερος λόγος που αποτυγχάνουμε στην προοπτική μας είναι η έλλειψη συνέπειας. Αν δεν ακολουθούμε για όλη μας τη ζωή ένα τρόπο ζωής με υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, δεν προασπίζουμε αποτελεσματικά την υγεία και την μακροζωία μας. Αυτό που καθορίζει το επίπεδο της υγείας μας δεν είναι το τι τρώμε ή πίνουμε περιστασιακά, αλλά τι καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διαλέγουμε τις πιο φρέσκες, πιο υγιεινές τροφές· αυτά που παράγονται στον τόπο μας είναι τα καλύτερα. Το ίδιο σημαντικό είναι να βρίσκουμε φρέσκο, καθαρό νερό πηγής το οποίο να πίνουμε και να μαγειρεύουμε. Και πρέπει να είμαστε ενεργητικοί κάθε μέρα. Τα σώματά μας αναπτύσσονται και ευημερούν με μέτρια άσκηση — η υπερβολική άσκηση δεν είναι αναγκαία — ήλιο και καθαρό αέρα. Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να βγαίνουμε καθημερινά έξω και όποτε είναι δυνατό, να πηγαίνουμε σε μέρη στα οποία μπορούμε να θαυμάσουμε τα θαύματα της Φύσης. Μπορούμε να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να παίξουμε τένις ή μπάσκετ, να κολυμπήσουμε, να κάνουμε ορειβασία ή σκι. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ασχοληθούμε με την κηπουρική,
την υλοτομία, το χτίσιμο ή άλλα ενεργητικά και διασκεδαστικά χόμπι.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μπορεί να αποτύχουμε είναι ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της ποιότητας της ζωής μας. Γιατί, όσο η εικόνα της ποιότητας της ζωής μας δεν είναι ξεκάθαρη, δεν θα είναι ξεκάθαρη και η ίδια μας η ζωή. Για το λόγο αυτό, το να έχουμε σαφή συνείδηση της ποιότητας της ζωής μας είναι απαραίτητο αν θέλουμε να τη βελτιώσουμε. Μια ζωή γεμάτη ποιότητα στην εργασία, στις σκέψεις, στις παρέες και στις δραστηριότητες είναι δυνατό να ενισχύσει τη φυσική ανοσία μας στα μικρόβια, στους ιούς και τις αρνητικές κληρονομικές επιρροές.

Μαθήματα πάνω στη μακροζωία και την ευτυχία βρίσκουμε μελετώντας τις ζωές ανθρώπων της σημερινής εποχής που ζουν σε παραδοσιακούς πολιτισμούς. Πιθανόν τα πιο χειροπιαστά παραδείγματα μακροζωίας να βρίσκονται στο Χάνζακατ (Hunzakut) του Πακιστάν, στο Βιλκαπαμηάμ (Vilcabamban) του Εκουαντόρ και στο Απχασιάν (Abhasian) της Σοβιετικής Ένωσης. Σαν ξεχωριστές ομάδες, οι κοινωνίες αυτές απολαμβάνουν ένα μεγαλύτερο επίπεδο ανοσίας σε ασθένειες, σχεδόν κάθε τύπου. Ζουν πιο κοντά στη Φύση με τις τροφές που τρώνε, με τη δουλειά τους και με τις συνήθειές τους. Αντίθετα, η Δυτική Κοινωνία έχει εκτραπεί από το δρόμο της Φύσης και κατά κάποιο τρόπο από την έμφυτη ικανότητα να επιλέγει τις τροφές, την εργασία και τις συνήθειες που θα φέρουν στα μέλη της πραγματική υγεία, ευτυχία και μακροζωία. Η επιστροφή στις υγιεινές τροφές και στους φρέσκους χυμούς μπορεί να γίνει το πρώτο σας βήμα στο ταξίδι προς μια πιο υγιεινή και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Oι διατροφικές ανωμαλίες, ακόμα για πολλούς είναι από τους πιο συνήθεις και λιγότερο αναγνωρισμένους συντελεστές στην ανάπτυξη ασθενειών του καιρού μας, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν εφαρμόζουν εξισορροπημένα προγράμματα διατροφής, επικεντρωμένα γύρω από ολοκληρωμένες, αγνές και φυσικές τροφές, όπως θα έπρεπε να κάνουν κανονικά.

Οι χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και διάφορων συντελεστών που βελτιώνουν και συμπληρώνουν τις ξεχωριστές θρεπτικές ουσίες, έτσι ώστε το σώμα σας να προσλαμβάνει το καλύτερο απ’ αυτές. Επειδή οι χυμοί αφομοιώνονται με πολύ μικρή προσπάθεια από μέρους του πεπτικού συστήματος, οι θρεπτικές ουσίες τους έχουν θετική επίδραση στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι χυμοί είναι άριστοι για σας, είτε η υγεία σας και η ζωντάνια σας βρίσκονται σε ύφεση είτε βρίσκεστε στην καλύτερη φάση της υγείας σας.

Αυτό δε σημαίνει ότι το να προσθέσετε περισσότερους χυμούς στο διαιτολόγιό σας θα αντισταθμίσει τις κακές καθημερινές διατροφικές συνήθειές σας. Όμως, προσθέτοντας φρέσκους χυμούς σ’ ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, θα βοηθήσετε να επιταχύνετε και να βελτιώσετε τη διαδικασία της αποκατάστασης των θρεπτικών συστατικών σε ιστούς που πάσχουν από χημική ασιτία. Σ’ αυτούς ακριβώς τους ιστούς ευδοκιμούν οι ασθένειες.

Για το λόγο αυτό, όσον αφορά την πρόληψη, η σημασία των χυμών πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Πιστεύω στους φρέσκους χυμούς.

Bιβλίο των Χυμών Stephen Blauer Εκδόσεις Διόπτρα

1η έκδοση 1992

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!