For english scroll down
Αυτή η εβδομάδα ξεκινάει πολύ γλυκά και νόστιμα. Με υγιεινή σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella), για μικρά και μεγάλα παιδιά. Τώρα αν σας πω πως η περιβόητη nutella, και πριν η Μερέντα, δεν ήταν ποτέ από τις αγαπημένες λιχουδιές, τι θα πείτε? Πιθανότατα να είμαι η μοναδική, αλλά ούτε όσο ήμουν παιδί, ούτε τώρα που μεγάλωσα (λίγο!) δεν ένιωσα αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το βάζο, σαν μερικούς μερικούς… Τώρα, όμως που έφτιαξα την δική μου, που ξέρω ότι είναι υγιεινή και δεν περιέχει χίλια δυο πρόσθετα, έχω ξετρελαθεί!
Η σημερινή συνταγή για πραλίνα φουντουκιού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και το σημαντικότερο, έχει μόλις 4 υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη. Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε! Είναι σοκολατένια, κρεμμώδης, απαλή, όσο γλυκιά πρέπει και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με χίλιους δυο τρόπους (εκτός από το να την φάτε με το κουταλάκι… ). Μπορείτε για παράδειγμα να τη συνδυάσετε με τα σπιτικά μπισκότα digestive, με τις τηγανίτες μπανάνας, με μάφινς , με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες, ή προσθέτοντας την σε άλλες συνταγές που θα δούμε και μαζί στο μέλλον.
Ο επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι) είναι απαραίτητος για να την υλοποιήσετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 18 κουταλιές (360 γρ. περίπου)
Υλικά:
- 250 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
- 20 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση βιολογικό
- ½ φλυτζάνι νερό περίπου (ίσως να μην χρειαστεί όλο)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα εντωμεταξύ μια-δυο φορές.* Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια σας ώστε να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, όσο γίνεται.
- Μεταφέρουμε τα φουντούκια στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν βούτυρο, 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον επεξεργαστή). Ίσως χρειαστεί να ανοίξετε τον κάδο και να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα ώστε να δουλευτούν καλά τα φουντούκια.
- Προσθέτουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο και το μισό περίπου από το νερό και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε εάν χρειάζεται. (Ίσως την θέλετε πιο γλυκιά, ή πιο αραιή, κλπ).**
- Μεταφέρουμε την πραλίνα φουντουκιού σε ένα βάζο και φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. (λέμε τώρα… :D)
Και η σπιτική πραλίνα φουντουκιού (nutella) είναι έτοιμη! Καλοφάγωτη!
Σημειώσεις:
*Αν αγοράσετε έτοιμα καβουρδισμένα φουντούκια, καβουρδίστε τα 5-7 λεπτά ίσα ίσα για να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.
**Έχετε στο νου σας πως όσο την επεξεργαζόμαστε στο μούλτι η πραλίνα φουντουκιού ζεσταίνετε αρκετά και όσο κρυώνει αργότερα θα σφίξει. Καλό θα είναι να μην την κάνετε πολύ σφιχτή.
This week starts in a very sweet and delicious way; with a healthy homemade hazelnut spread, for children of all ages Well, if I tell you that a jar of nutella was never one of my favorite treats, what will you say? Probably I am the only one, nor as a kid, not now that I grew up (a little!) I felt this irresistible urge to eat the whole jar with a spoon, like some of the people I know. But now that I’ve made my own , I know that is healthy and does not contain a thousand additives, I really enjoy it!
This nutella recipe is very fast and easy, and most importantly, has only four ingredients plus, it does not contain sugar. I’m sure I’ll love it! It is chocolaty, creamy, smooth, as sweet as it should be and you can use it in a thousand and one ways (other than eating the whole jar at once …). For example you can spread it on a couple of homemade digestive biscuits, or banana pancakes, on muffins like these ones, or enjoy it with fresh fruit such as bananas, apples, pears, strawberries, or by adding it to other recipes that will try together in the future.
A food processor is necessary to implement this recipe. This recipe yields 18 tablespoons, or 360 grams / 13 oz. of nutella. The nutritional info below is calculated per tablespoon.