Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Τυρι απο Αμυγδαλα!

Τυρι απο Αμυγδαλα!

by NIKOLE

Χθές μιλώντας με μια φίλη και πελάτισσα αναφορικά με την παρασκευή αμυγδαλόγαλου (βλ. στο blog μας), μου είπε ότι μετά το υπέροχο “γάλα” που ήπιε, φοβόταν να καταπιεί τα κατακάθια και τα πέταξε. Της ανέφερα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο ευτυχώς. Η Φύση μας προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλήρως. Μιλώντας λοιπόν για την παρασκευή τυριού από αμύγδαλα και τη χρήση τους ως μάσκα, σας παρουσιάζω τη συνταγή για το πρώτο σε αυτό το κείμενο. Θα το απολαύσετε!

Τα λευκά αμύγδαλα σε αυτή τη συνταγή δίνουν ένα κρεμώδες τυρί με πλούσια υφή. ‘Αψητο, θα είναι λείο και εύκολο για επάλειψη. Ψημένο θυμίζει την παραδοσιακή φέτα, όντας λίγο πιο εύθραυστο.

ΥΛΙΚΑ:

1  1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα (περίπου 200γρ)

1/4 κούπας αγοραστό χυμό λεμονιού (60ml)  (εάν δεν έχετε αγοραστό χυμό λεμονιού βάλτε μισό φρέσκο και μισό νερό)

1/2 κούπα φιλτραρισμένο νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο (χωρίς το φύτρο) ή 1/2 κ.γ σκόρδο σε νιφάδες

1 1/4 κ.γ. αλάτι Ιμαλαϊων

ΥΛΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ

1/2 κούπας ελαιόλαδο (εάν θέλετε να το αρωματίσετε με βότανα αλλιώς παραλείψτε το)

1 κ.σ. φρέσκα φύλλα  θυμάρι (προαιρετικά)

1 .γ.φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου (προαιρετικά)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα μέτριο μπωλ και καλύψτε τα με κρύο νερό (8 εκ)

Αφήστε τα να μουλιάσουν για 24 ώρες περίπου (αν θολώσει το νερό συνιστούμε να το αλλάξετε).

Στραγγίστε τα μουλιασμένα αμύγδαλα και ξεπλύνετε τα δυο φορές με κρύο τρεχούμενο νερό.

τυρί φέτα από αμύγδαλο  vivamusΠολτοποιήστε τα υλικά που έχετε (αμύγδαλα, χυμό λεμονιού, λάδι, σκόρδο, αλάτι) σε επεξεργαστή τροφίμων (multi) αφού προσθέσετε 1/2 κούπα κρύο νερό. Ανακατέψτε για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να γίνει το μείγμα πολύ απαλό και κρεμμώδες.

τυρί απο αμύγδαλο 3Τοποθετήστε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπώλ και απλώστε ένα τριπλό στρώμα μουσελίνας (τουλουπάνι). Ισιώστε το μείγμα αμυγδάλου μέσα στο τουλπάνι. Ενώστε τις γωνίες και τις πλευρές του υφάσματος μαζί  και στρίψτε τις γύρω από το τυρί, σχηματίζοντας μια μπάλα και πιέζοντας για να βοηθήσετε να αποβάλλει την περιττή υγρασία. Ασφαλίστε με λάστιχο ή σπάγγο κουζίνας.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 100-150 βαθμούς Κελσίου περίπου, ανάλογα με την ένταση του φούρνου σας. Απλώστε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα, ξετυλίξτε το τυρί (θα είναι μαλακό) και μεταφέρετέ το από τη μουσελίνα πάνω στη λαδόκολλα ψησίματος.

Ψήστε 30-40 λεπτά, ή μέχρι να σκληρύνει όσο το θέλετε εσείς. Αφήστε το να κρυώσει και μετά βάλτε το στο ψυγείο. (Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και 2 ημέρες πριν το ψήσετε).

Αναμίξετε το 1/4 της κούπας λάδι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο σε μικρή κατσαρόλα. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά ή μέχρι να είναι πολύ ζεστό, αλλά όχι να σιγοβράζει.

Ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Περιχύνουμε το αρωματισμένο με τα βότανα ελαιόλαδο, επάνω από το τυρί πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!