Κάποιοι θεωρούν ότι το σουσάμι έχει σχέση με το αλεύρι σίτου. Αλλά ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν από πού προέρχεται, ίσως να μην ξέρουν πόσο πλήρη τροφή είναι.
Το σουσάμι παράγεται από το φυτό σουσαμιά και προέρχεται από την τροπική Αφρική κατά άλλους από τις θερμές περιοχές της Ασίας. Πιθανά ισχύουν και οι δύο εκδοχές, καθώς ο όρος σουσάμι περιλαμβάνει 37 είδη ποωδών φυτών που είναι ιθαγενή και των δύο ηπείρων.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια τροφή που χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες ως «πλήρης τροφή».
Η καλλιέργεια του έχει σκοπό την παραγωγή των ελαιούχων σπόρων του. Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαιο που φθάνει το 45-60%. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων, την ζαχαροπλαστική, την κονσερβοποιία. Επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή σαπουνιών και χρωμάτων.
Ο σπόρος του σουσαμιού είναι καρπός με υψηλή διατροφική αξία και για αυτό χρησιμοποιείται στην αρτοποιία (ψωμί, κουλούρια, παστέλια, κλπ), την παραγωγή ταχινιού αλλά και χαλβά.
Το υπόλειμμα (πίτα) που μένει μετά την εξαγωγή του σησαμέλαιου, χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που φθάνουν μέχρι 50-52%.
Το σουσάμι θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά (πχ ο ηλίανθος είναι το δεύτερο σημαντικότερο ελαιοδοτικό φυτό) και η σημασία του στους αρχαίους πολιτισμούς υπήρξε σημαντική. Πριν από την εποχή του Μωυσή οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού. Οι Κινέζοι ήδη πριν από 5000 χρόνια παρήγαγαν αιθάλη με καύση σησαμελαίου για την παρασκευή της καλύτερης σινικής μελάνης. Οι Ρωμαίοι άλεθαν τα σπέρματα του σουσαμιού με κύμινο για την παρασκευή μιας κρέμας που άλειφαν στο ψωμί.
Κατά το παρελθόν, πίστευαν επίσης ότι είχε μυστικές δυνάμεις και το σουσάμι διατηρεί ακόμη κάτι από τις μαγικές ιδιότητες που του αποδίδονταν , όπως φαίνεται και από την έκφραση «άνοιξε σουσάμι» που προέρχεται από το παραμύθι «Ο Αλή μπαμπά και οι Σαράντα κλέφτες» από τις «Χίλιες και μία νύχτες».
Α) Η σύσταση του σησαμέλαιου ανά 100 γραμμάρια είναι η εξής:
·18,6 γραμμάρια πρωτεΐνη
·52,5 γραμμάρια λιπαρές ουσίες
·21,6 γραμμάρια υδατάνθρακες
·3,0 γραμμάρια φυτικές ίνες
·1200 mg ασβέστιο
·540 mg φωσφόρο
·10 mg σίδηρο
Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, ιχνοστοιχεία, μέταλλα.
Το σησαμέλαιο περιέχει 45% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, 40% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και 15% κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Β)Η «πίτα» του σουσαμιού
Η «πίτα» του σουσαμιού, δηλαδή τα υπολείμματα των σπόρων μετά την εξαγωγή του ελαίου, έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και χρησιμοποιείται στην διατροφή των αγροτικών ζώων, όπως είναι οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα, για την διατροφή των ανθρώπων αφού υποστούν επεξεργασία.
Η σύνθεση της σουσαμόπιτας, διαφέρει ανάλογα με το είδος των σπόρων, αλλά και την μέθοδο εξαγωγής του σησαμέλαιου.
Το σημαντικότερο σημείο στην σύνθεση των πρωτεϊνών της σησαμόπιτας είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε μεθιονίνη που φθάνει το 2,7%. Επειδή η περιεκτικότητα της σε λυσίνη είναι χαμηλή, θα πρέπει στην διατροφή των ζώων πρέπει να συμπληρώνεται με πίτα σόγιας ή βαμβακόπιτας.
Γ) το άλευρο του σουσαμιού.
Με ειδική επεξεργασία παράγεται άλευρο, που μπορεί να αντικαταστήσει σε διάφορες χρήσεις το άλευρο της αραχίδας.
Δ) Προϊόντα ζαχαροπλαστικής
Παράγονται διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής με μέλι, όπως είναι τα παστέλια. Επίσης αποτελεί το βασικό συστατικό της παρασκευής του χαλβά.
Ε) Σαπωνοποιία
Όπως γίνεται με το ελαιόλαδο παράγεται μία ποικιλία σαπουνιών
Στ) Κρέμες για μασάζ
Παράγονται κρέμες μαζί με το έλαιο του βουτυρόδεντρου, που χρησιμοποιούνται σαν κρέμες αντιμετώπισης διαφόρων αλγών, αλλά και διαφόρων ασθενειών του δέρματος.
Ζ) Σιρόπι
Είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση το συνάχι, τα παράσιτα του δέρματος, η αρτηριακή πίεση, οι αιμορροΐδες, κλπ
Η) Ο άρτος από σουσάμι
Πρόκειται για ψωμί που είναι πολύ θρεπτικό και το οποίο παράγεται απόσπόρους σουσαμιού, αλεύρι, γάλα, φρούτα, έλαιο, αβγά και μαγιά.
Θ) Ταχίνι
Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από τους σπόρους του σουσαμιού, αφού αποφλοιωθούν και αποξηρανθούν. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται ο πολτός του ταχινιού.
Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών τροφών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών,αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Φαρμακευτική δράση του σουσαμιού
Αντιοξειδωτική δράση
Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει προστατεύει τον οργανισμό από την κακή χοληστερίνη.
Αντιυπερτασική & αντιθρομβωτική δράση
Η ουσία σησαμίνη που περιέχεται στο σουσάμι, δρα εναντίον της υπέρτασης αλλά και της δημιουργίας θρόμβων.
Αντικαρκινική δράση
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, πολλές έρευνες έδειξαν την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.
Πρόληψη του διαβήτη και του καταρράκτη
Υπάρχουν ερευνητικές εργασίες που δείχνουν ότι το σουσάμι έχει ιδιότητες πρόληψης του διαβήτη αλλά και του καταρράκτη των ματιών.
Οι κυριότερες χώρες που καλλιεργείται το σουσάμι είναι οι Ινδίες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Σουδάν, η Τουρκία, το , Μεξικό κ.α. Στο παρελθόν το σουσάμι καλλιεργούνταν τελείως ευκαιριακά στην Ελλάδα, δηλαδή σαν καλλιέργεια που μπορούσε να μπει σε αντικατάσταση της αγρανάπαυσης. Κατά την δεκαετία του 1970 έφθασε να καλλιεργείται συνολικά σε έκταση 200.000- 300.000 στρεμμάτων, αλλά τα επόμενα χρόνια μειώθηκαν σταδιακά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.Ο λόγος ήταν οι επιδοτήσεις που άρχισαν να δίνονται σε ανταγωνιστικές προς το σουσάμι καλλιέργειες από το 1981 από την ΕΟΚ, όπως είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, αλλά και το γεγονός ότι το σουσάμι δεν εντάχθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική στα ελαιούχα φυτά, όπως είναι η σόγια, η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.
Σήμερα η καλλιέργεια του σουσαμιού αναπτύσσεται στην περιοχή της Νιγρίτας όπου καλλιεργούνται ντόπιοι πληθυσμοί σουσαμιού.
Τροφές πλούσιες σε σησάμι είναι πολλές! Χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του ψωμιού, αρτοσκευασμάτων, τσουρεκιών για εμπλουτισμό της γεύσης τους και για αρωματικούς λόγους. Στην Ελλάδα το σουσάμι είναι πολύ γνωστό ως βασικό συστατικό παραδοσιακών προϊόντων και γλυκών όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η λαγάνα, το ταχίνι και το παστέλι.
Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μαγειρικού λίπους και μαργαρίνης στην παραγωγή λιπαντικών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Τέλος, θεωρείται εξαιρετικό λάδι για κάθε μαγειρική χρήση, με άριστα αποτελέσματα στις σαλάτες και στο τηγάνισμα πατάτας.
Για μια υγιεινή διατροφή επιλέξτε τα φυσικά συμπληρώματα της παγκόσμια αναγνωρισμένης FLAVON https://www.vivamus.gr/product/flavon-protect-kardia-aggeia-kykloforiko