«Άξονας εντέρου- εγκεφάλου».
Την περασμένη δεκαετία έγιναν πολλές έρευνες, σχετικά με τον
«άξονα εντέρου εγκεφάλου».
Είναι η αμφίδρομη αλληλεπίδραση του Εντερικού Νευρικού Συστήματος (ΕΝΣ) με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) με έμφαση στον ρόλο της ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας στην διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.
Η αλληλεπίδραση αυτή είναι γνωστή ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου».
Οι επιστήμονες αφού επιβεβαίωσαν τη σύνδεση του κεντρικού νευρικού συστήματος με το λεπτό και το παχύ έντερο, μέσω του εντερικού νευρικού συστήματος, το οποίο επηρεάζει και επηρεάζεται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, διαπιστώνουν τώρα ότι και τα βακτήρια που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, ενεργοποιούν τα σηματοδοτικά συστήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ο μικροβιακός πληθυσμός του εντέρου, συμμετέχει σε σημαντικό βαθμό στη ρύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας του άξονα εγκεφάλου – εντέρου, μέσω της δράσης του στο μεταβολισμό της τρυπτοφάνης και της σεροτονίνης. Ιδίως η τελευταία, αποτελεί κεντρικό νευροδιαβιβαστή στον άξονα εγκεφάλου – εντέρου, του άξονα που ρυθμίζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής και τροποποιεί το ανοσολογικό εντερικό σύστημα. Και στη «διαδρομή» μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που επηρεάζονται από το στρες και την ανοσολογική κατάσταση του οργανισμού.
Μικροβίωμα ονομάζεται το σύνολο των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερό μας και είναι τόσο μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο, όπως σχεδόν και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.
Το μικροβίωμα του εντέρου εμπλέκεται σε αρκετές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, πέραν της πέψης, όπως στο ανοσοποιητικό, στην παραγωγή αντιφλεγμονωδών ενώσεων και βιταμινών, μέσω των ‘μηνυμάτων’ που στέλνει στον εγκέφαλο.
Η επικοινωνία αυτή φαίνεται να είναι αμφίδρομη, καθώς και ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τις λειτουργίες του μικροβιώματος μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Οποιαδήποτε διαταραχή συμβεί στο μικροβίωμα ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργίες σε αυτή την ενδοεπικοινωνία εντέρου – εγκεφάλου, οι οποίες έχουν συσχετισθεί με την παθογένεση αρκετών φλεγμονωδών νόσων, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν συσχετισθεί και με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα δυο συγκεκριμένων ομάδων βακτηρίων ήταν σταθερά χαμηλά στα άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη.
Οι δύο αυτοί τύποι βακτηρίων επηρεάζουν την παραγωγή του γ- αμινοβουτυρικού οξέος, μιας αντιφλεγμονώδους ουσίας που συνδέεται με το άγχος και την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να ανταπεξέρχεται σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Φαίνεται πως η τροποποίηση του μικροβιώματος του εντέρου και η αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στην ενδοεπικοινωνία «άξονα εντέρου – εγκεφάλου» είναι πιθανό να συμβάλλει έμμεσα στην αντιμετώπιση νοσημάτων στα οποία εμπλέκεται το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το ενδιαφέρον των ερευνητών έχει επικεντρωθεί στο κατά πόσο η κατανάλωση φυτικών ινών και κατάλληλων προ βιοτικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.
Πηγές:
Thursby E, Juge N. Introduction to the human gut microbiota. Biochem J 2017; 474: 1823–36.
Martin CR, Osadchiy V, Kalani A, Mayer EA. The Brain-Gut-Microbiome Axis. Cell Mol Gastroenterol Hepatol 2018; 6: 133–48.
Valles-Colomer M, Falony G, Darzi Y, et al. The neuroactive potential of the human gut m
EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝΤ TO FLAVON PEAK FUTURE
Για να το προμηθευτείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449.
Για επιπλέον πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν ή και άλλα προιόντα FLAVON υπάρχει ολόκληρη κατηγορία στην ιστοσελίδα μας. Ειδικά για το FLAVON PEAK FUTURE μπορείτε να δείτε τα άρθρα μας
“FLAVON PEAK FUTURΕ” Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 5 G? Προστασία από το Προϊόν Γευστικό Διατροφικό Συμπλήρωμα από Βιολογικά φρούτα, λαχανικά, καροτενοειδή και έλαια για την ΥΓΕΙΑ! &
FLAVON FUTURE PEAK! ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ – WI-FI, ΑΣΥΡΜΑΤΑ, ΚΙΝΗΤΑ! Αυτιστικά Παιδιά, Υπερκινητά ή Ελλειμματικής Προσοχής; FLAVON από το VIVAMUS!