Αρχική VivamusΠαθήσεις Νόσος Ούλων & πώς συνδέεται με άλλες παθήσεις

Νόσος Ούλων & πώς συνδέεται με άλλες παθήσεις

by NIKOLE

Η καλή στοματική υγιεινή είναι ένας απλός τρόπος για τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής

Πριν από πολύ καιρό, ένας γιατρός που υποψιαζόταν ότι κάποιος  ασθενής έπασχε από καρδιοπάθεια δε θα είχε ποτέ σκεφτεί να στείλει τον ασθενή σε έναν οδοντίατρο. Οι καιροί αλλάζουν, ωστόσο, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας του σώματος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το 40% των ατόμων με νόσο των ούλων είναι πιθανότερο να υποφέρουν επίσης από μια χρόνια κατάσταση υγείας. Αυτό έχει ωθήσει τους γιατρούς να υιοθετήσουν μια νέα, ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία των ασθενών τους.

Τι είναι η νόσος των ούλων
Η ασθένεια των ούλων ή η περιοδοντική ασθένεια καλύπτει διάφορες ασθένειες, που κυμαίνονται από την ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) μέχρι την περιοδοντίτιδα, όπου τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση.

Ορισμένες ενδείξεις που υποδεικνύουν ασθένεια των ούλων συχνά αγνοούνται. αιμορραγία κατά τη χρήση νήματος, διογκωμένα ούλα, κακή αναπνοή, ευαισθησία και οδυνηρή περιοχή κατά τη μάσηση. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι έχουν ασθένεια των ούλων και δεν το συνειδητοποιούν. Με τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, η ασθένεια των ούλων μπορεί να προληφθεί ή τουλάχιστον να αλιευθεί εγκαίρως.

Το στόμα σας είναι η πύλη
Η βακτηριακή συσσώρευση στα δόντια σας μπορεί να αφήσει τα ούλα ευάλωτα στη μόλυνση. Το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί επίθεση στα βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή των ούλων. Εάν η μόλυνση δεν ελέγχεται, η φλεγμονή συνεχίζεται.

Με την πάροδο του χρόνου, η χημική ουσία που σχετίζεται με την φλεγμονώδη αντίδραση αρχίζει να τρώει τα ούλα και τα οστά από κάτω, οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα, την κύρια αιτία της φθοράς των δοντιών και της απώλειας. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στα δόντια σας αλλά σε ολόκληρο σώμα σας.

Το στόμα σας δεν είναι ένα απομονωμένο σύστημα. Στην πραγματικότητα, είναι ενσωματωμένο στο ανοσοποιητικό σύστημα και συνδέεται με πολλά άλλα μέρη του σώματος. Οποιαδήποτε λοίμωξη ή βακτηριακή ανισορροπία στο στόμα μπορεί να δημιουργήσει ανοσολογικά προβλήματα και φλεγμονή σε άλλες περιοχές. Η ασθένεια των ούλων έχει αναφερθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και του οισοφάγου, καθώς και των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σχετικά: Μελέτη: Τα βακτήρια στην τροφή μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό που συμβαίνει στα ούλα δυστυχώς δεν παραμένει εκεί. Η βακτηριακή λοίμωξη έχει πρόσβαση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτά οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι αρκετά ικανοί να μετακινούνται και να κάνουν αποικίες αλλού, ουσιαστικά δημιουργώντας μια άλλη περιοχή για φλεγμονώδεις επιθέσεις.

Οι πλάκες που βρίσκονται στο στόμα είναι οι ίδιες με εκείνες που βρίσκονται στα αρτηριακά τοιχώματα των ασθενών με καρδιακές παθήσεις, υποδεικνύοντας πώς τα βακτήρια αυτά ταξιδεύουν.

Μόλις εισέλθουν στο στόμα, τα βακτηρίδια βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από τις εχθρικές γραμμές και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που θέλουν μέσω του αίματός μας. Όχι μόνο είστε σε κίνδυνο από τη μόλυνση και τη ζημιά στο στόμα σας, αλλά αντιμετωπίζετε επίσης επίθεση από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς τα βακτήρια κάνουν το δρόμο τους μέσα από το σώμα. Οποιαδήποτε προσβολή και η φλεγμονώδης αντίδραση που ακολουθεί μπορεί να βλάψει πιθανώς υγιή κύτταρα και ιστούς.

Απάντηση του Σώματος σας
Για να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη στο στόμα και τα ούλα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα  προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος προς την περιοχή και επομένως, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση των βακτηριδίων.

Τα διογκωμένα επώδυνα ούλα είναι ένα σημάδι μιας ενεργούς λοίμωξης και της φλεγμονώδους αντίδρασης που την καταπολεμά. Όταν η μόλυνση γίνεται χρόνια, το ίδιο ισχύει και για τη φλεγμονή. Αυτή η χρόνια φλεγμονή γίνεται πιο επικίνδυνη καθώς εξαπλώνεται μέσω του σώματος καθώς θέτει τη βάση για σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Στοματική υγιεινή και διαβήτης
Η φλεγμονή στο στόμα αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο του αίματος. Οι διαβητικοί έχουν δυσκολία στην επεξεργασία της ζάχαρης εξαιτίας της έλλειψης ινσουλίνης. Η φλεγμονή παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, κάνοντας έτσι την κατάσταση χειρότερη.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα υποστηρίζει τέλειες συνθήκες για ανάπτυξη βακτηριδίων, δείχνοντας ότι οι δύο είναι στενά συνδεδεμένες. Η διαχείριση μιας από τις δύο καταστάσεις θα βοηθήσει στον έλεγχο της άλλης.

Στοματική Υγεία και Καρδιακή Νόσος
Έως και το 91% των ασθενών με καρδιακή νόσο έχουν επίσης περιοδοντίτιδα, γεγονός που δείχνει ότι οι δύο συνθήκες συμβαδίζουν. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου κοινοί και στις δύο παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και το υπερβολικό βάρος.
Η σκέψη είναι ότι η φλεγμονή στο στόμα προκαλεί επίσης φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Λιγότερο αίμα μπορεί να ταξιδέψει από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Σχετικά: Ο Παράγοντας Φλεγμονής
Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ότι μια λιπώδης πλάκα μπορεί να ξεφύγει από το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο ή στην καρδιά προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Στοματική υγεία και οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα, η πρώτη αιτία αναπηρίας στους Αμερικανούς, χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Η περιοδοντίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα έχουν ένα κοινό πράγμα σημαντικό. τον εκφυλισμό του χόνδρου .
Ενώ υπάρχει κάποια διαμάχη για τη σχέση μεταξύ των δύο, πιστεύεται ότι η φλεγμονή που προκαλείται από περιοδοντίτιδα προκαλεί φλεγμονή αλλού, καθώς και την επακόλουθη εξασθένιση του συνδετικού ιστού σε άλλες περιοχές του σώματος.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας βελτιώνοντας την κατάσταση του στόματος σας. Θα πρέπει τώρα να καταλάβετε ότι η στοματική σας φροντίδα είναι πιο σημαντική για τη γενική σας υγεία από ό, τι είχατε αντιληφθεί στο παρελθόν. Μειώνοντας τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ασθένεια των ούλων, μπορείτε επίσης να μειώσετε τις πιθανότητες του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ξεκινήσει μια φλεγμονώδη επίθεση που μπορεί να καταλήξει να εξαπλωθεί καθώς τα βακτηρίδια του στόματος εξαπλώνονται.

Το βούρτσισμα και η τακτική χρήση νήματος καθώς και η χρήση στοματικού διαλύματος μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα σας. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμοί υποστηρίζουν επιπλέον ένα υγιές στόμα και τυχόν προβλήματα μπορούν να αναγνωριστούν νωρίς και να διορθωθούν πριν από τη μόνιμη παρουσία βακτηρίων στο στόμα σας.

Με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας αλλαγές, μπορείτε να υποστηρίξετε την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα βακτηρίδια στο στόμα. Επιλέξτε μια πλούσια σε ανόργανα άλατα διατροφή για να στηρίξετε την υγεία του στόματος, περιορίστε ή εξαλείψτε τη ζάχαρη και χρησιμοποιήστε ένα συμπλήρωμα κουρκουμά που κατατάσσεται ψηλά στην κλίμακα της βιοδιαθεσιμότητας. Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να εξασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή ξεκούραση και αποφύγετε το άγχος, καθώς και κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Η κατώτατη γραμμή
Το σώμα σας είναι ένα πολύπλοκο μηχάνημα που αποτελείται από πολλά αλληλοσυνδεόμενα μέρη. Η υγεία ενός μέρους θα επηρεάσει αναπόφευκτα την υγεία ενός άλλου. Η σημασία του στόματος παραβλέπεται συχνά.

Όταν καταλαβαίνετε τη πιθανή βλάβη της νόσου των ούλων και της κακής στοματικής υγείας που μπορεί να έχει στο υπόλοιπο σώμα σας, δεν θα την παραβλέπεται για πολύ. Το στόμα σας δεν είναι μόνο για ένα όμορφο χαμόγελο. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με υγιεινές συνήθειες και στοματική υγιεινή.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!