Αρχική Vivamus Θα βλάψει την υγεία σας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες;

Θα βλάψει την υγεία σας μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες;

by NIKOLE

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, υπήρχε αρκετός σκεπτικισμός για την πρωτεΐνη. Εξάλλου οι bodybuilders κατανάλωναν αρκετά μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και πειραματίστηκαν με κάθε είδους προϊόντα. Επιπλέον, τα τέλη της δεκαετίας του 1990 οδήγησαν στην άνοδο των διαίτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για απώλεια βάρους – μια προσέγγιση που πολλοί ειδικοί υγείας χαρακτήρισαν τότε ως «μη ασφαλή».

Με το πέρασμα των χρόνων, μεγάλο μέρος της ανησυχίας για την πρωτεΐνη έχει ξεθωριάσει. (Και ορισμένοι από τους ίδιους ειδικούς συμβουλεύουν τώρα τους ανθρώπους να «τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη».) Αλλά ένας ισχυρισμός απλά δεν φαίνεται να πεθαίνει: «Η πρωτεΐνη είναι κακή για τα νεφρά σας».

Ας δούμε τί μας λέει η PN Science Advsier Helen Kollias, Ph.D γι ‘ αυτό το θέμα και γιατί υποστηρίζει ότι πρόκειται για μύθο.

“Η ανησυχία για την υψηλή πρωτεΐνη και τα νεφρά ξεκίνησε επειδή οι γιατροί λένε σε άτομα με κακή λειτουργία των νεφρών – συνήθως από προϋπάρχουσα νεφρική νόσο – να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη.

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αποφυγής πρωτεΐνης επειδή τα νεφρά σας έχουν ήδη καταστραφεί έναντι της πρωτεΐνης που βλάπτει ενεργά τα υγιή νεφρά.

Είναι η διαφορά μεταξύ του τζόκινγκ με σπασμένο πόδι και του τζόκινγκ με ένα απόλυτα υγιές πόδι.

Το τζόκινγκ με σπασμένο πόδι είναι κακή ιδέα. Οι γιατροί πιθανότατα θα σας έλεγαν να μην κάνετε τζόκινγκ εάν το πόδι σας σπάσει. Αλλά το τζόκινγκ προκαλεί σπάσιμο των ποδιών; Οχι.

(Εκτός κι αν είστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ απερίσκεπτοι στον διάδρομο.)

Το ίδιο με την πρωτεΐνη και τα νεφρά.

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών αυξάνει το πόσο πρέπει να λειτουργούν τα νεφρά σας, όπως το τζόκινγκ αυξάνει το πόσο πρέπει να λειτουργούν τα πόδια σας.

Αλλά η πρωτεΐνη δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη στα νεφρά – και πάλι, όπως το τζόκινγκ δεν πρόκειται να χτυπήσει ξαφνικά το πόδι σας σαν κριτσίνι.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε πραγματικά;

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους -εάν είναι ένας μέσος άνθρωπος που τρώει μια “δυτική διατροφή” – δεν θα έχουν έλλειψη πρωτεΐνης.

Ωστόσο, το «μη ελλιπές» δεν σημαίνει βέλτιστο.

Σημαίνει απλώς λήψη αρκετής πρωτεΐνης για τη διατήρηση της λειτουργίας και την πρόληψη του υποσιτισμού.

?? Για καθιστικούς, γενικά υγιείς ενήλικες, περίπου 0,8 g πρωτεΐνης ανά κιλό μάζας σώματος είναι αρκετό για να καλύψει τις βασικές ημερήσιες ανάγκες.

Επειδή όμως η πρωτεΐνη εμπλέκεται σε τόσες πολλές βασικές διαδικασίες, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξηθούν εάν οι πελάτες :

??‍♀️ Προπονούνται σκληρά συχνά ή να κάνουν βαριά σωματική δουλειά

? Είναι τραυματισμένοι, άρρωστοι ή σε ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση

?? Είναι μεγαλύτερης ηλικίας (επειδή η πέψη των πρωτεϊνών τείνει να μειώνεται με την ηλικία, επομένως χρειάζεστε περισσότερα για να καλύψουν τις απαιτήσεις)

?? Προσπαθούν να χάσουν σωματικό λίπος, αλλά να διατηρήσουν την άλιπη μάζα

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει μερικά προτεινόμενα εύρη πρωτεϊνών.

Ένα γράφημα που δείχνει τον προτεινόμενο αριθμό γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα με βάση την υγεία ή/και τον στόχο ενός ατόμου.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε έως και 4,4 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους χωρίς βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας. (Σύμφωνο, αυτή είναι μια πολύ υψηλή πρόσληψη και πολύ λίγοι άνθρωποι θα κατανάλωναν ποτέ οικειοθελώς τόσο πολύ.)

Για παράδειγμα, το εύρος που προτείνουμε για άτομα που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τους μυς είναι 1,6-2,2 g ανά κιλό σωματικού βάρους. (Πολύ μεγάλοι, πολύ δραστήριοι αθλητές μπορεί να ωφεληθούν από περισσότερα.)

Το συμπέρασμα: Για ένα υγιές άτομο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε μήπως η πρόσληψη πρωτεΐνης βλάπτει τα νεφρά του.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!