Αρχική VivamusΣυμβουλες Νιτρικα Αλατα Νερου, Αυξηση Καρκινου Ουρ. Κυστης

Νιτρικα Αλατα Νερου, Αυξηση Καρκινου Ουρ. Κυστης

by NIKOLE

 Τα νιτρικά άλατα είναι καρκινογόνες ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον και έχουν αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Το πόσιμο νερό μπορεί να επιμολυνθεί από τις τοξικές αυτές ουσίες μέσω των εμπορικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται ή ακόμη μέσω των ανθρώπινων ή ζωικών αποβλήτων. 

Το επίπεδο των νιτρικών αλάτων που επιτρέπεται να περιέχει το πόσιμο νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης το επίπεδο αυτό δεν είναι ασφαλές και πιθανόν να προκαλεί στις γυναίκες αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.  

Τα νιτρικά άλατα όταν εισέλθουν στο στομάχι υφίστανται χημικές μεταβολές με αποτέλεσμα περίπου το 20% της συνολικής ποσότητας να μετατρέπεται σε νιτρώδη άλατα τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να μεταβληθούν σε μια κατηγορία από τις ισχυρότερες καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστές. 

Στην έρευνα που έγινε στην Iowa των ΗΠΑ, άρχισε το 1986 και συμμετείχαν 22.000 γυναίκες ηλικίας από 55 έως 69 ετών. Το 75% των γυναικών αυτών χρησιμοποιούσαν το νερό που τους παρείχε το δημοτικό δίκτυο παροχής πόσιμου νερού και οι πλείστες έπιναν το νερό αυτό για περισσότερο από 20 χρόνια.

Στη μελέτη συγκρίθηκαν οι γυναίκες που για περίοδο 10 ετών, στο πόσιμο νερό τους είχαν περισσότερο από 2,46 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο σε νιτρικά άλατα με αυτές που το νερό τους είχε λιγότερο από 0,36 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.

Τα ευρήματα και τα δεδομένα που επισημαίνουν οι ερευνητές στην έρευνα αυτή είναι:
  1. Οι γυναίκες που έπιναν στο πόσιμο νερό τους ψηλότερες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων είχαν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σύγκριση με αυτές που είχαν χαμηλότερα επίπεδα του τοξικού παράγοντα
  2. Διαπιστώθηκε επίσης μια μικρή αύξηση του κινδύνου και για τον καρκίνο της ωοθήκης ενώ για τον καρκίνο της μήτρας και του ορθού (χοντρό έντερο) ο κίνδυνος ήταν μικρότερος
  3. Δεν βρέθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων νιτρικών αλάτων στο πόσιμο νερό και κινδύνου για άλλους καρκίνους όπως λευχαιμία, καρκίνο του μαστού, του νεφρού του πνεύμονα και άλλους.
  4. Ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης αυξανόταν αναλογικά με την αύξηση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων μέσα στο πόσιμο νερό

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το επίπεδο των νιτρικών αλάτων μέσα στο πόσιμο νερό, που συστήνεται από την Διεύθυνση Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) των ΗΠΑ, και που είναι μέχρι 10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο, μπορεί να είναι πολύ ψηλό και να θέτει με αυτό τον τρόπο σε αυξημένο κίνδυνο τις γυναίκες για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ενώ η μελέτη αυτή όπως και άλλες προηγούμενες, βρήκε μια σχέση μεταξύ συγκέντρωσης νιτρικών αλάτων μέσα στο πόσιμο νερό και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο της κύστης στις γυναίκες, εντούτοις δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είναι τα νιτρικά άλατα που είναι υπεύθυνα για την αύξηση του κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. 

Γι’ αυτό τονίζουν οι γιατροί που έκαναν την έρευνα ότι χρειάζονται επί του παρόντος και άλλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και να τεκμηριώσουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Epidemiology 2001, 11:327-338.  

Τα δεδομένα αυτά πρέπει να ανησυχήσουν και τις αρμόδιες αρχές και άλλων χωρών οι οποίες πρέπει να διερευνήσουν στις δικές τους περιπτώσεις για την κατάσταση που επικρατεί και τη συχνότητα ορισμένων καρκίνων όπως αυτών της ουροδόχου κύστης και να λάβουν μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες τα κατάλληλα μέτρα.

Πηγή:https://www.medlook.net/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82/2280.html

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!