Αρχική Vivamus ΚΡΑΜΠΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ 7 ΑΙΤΙΕΣ & 7 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ VIVAMUS

ΚΡΑΜΠΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ 7 ΑΙΤΙΕΣ & 7 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ VIVAMUS

by NIKOLE

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κράμπες κάποιοι σπάνια κάποιοι πολύ συχνά κάποιοι μάλιστα καθημερινά. Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι οι κράμπες είναι μέρος της φυσιολογικής μας ζωής, δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, όπως θα διαπιστώσετε ακούγοντας το συγκεκριμένο βίντεο.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και σωστά την κατάσταση αυτή. Και εσείς σίγουρα μπορεί να βοηθήσετε εκτός από τον εαυτό σας (εφόσον παρουσιάζετε τέτοιο σύμπτωμα) και αλλους φίλους και συγγενείς παρακολουθώντας και κοινοποιώντας στα κοινωνικά δίκτυα το συγκεκριμένο βίντεο.

Θα ξεκινήσουμε Λοιπόν με τις 7 αιτίες κράμπες στα πόδια και μετά από κάθε μία αναλύουμε τον τρόπο αποκατάστασης. Η ιεράρχηση των συγκεκριμένων αιτιών έχει γίνει βάση της συχνότητας εμφάνισής τους, δηλ. από τις πιο συνηθισμένες στις λιγότερο. Οι πιο συνηθισμένες δεν είναι τόσο επικίνδυνες αλλά οι πιο σπάνιες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. έτσι θα ήταν καλό να ακούσετε όλο το βίντεο από την αρχή μέχρι το τέλος για να έχετε πλήρη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε αν χρειαστεί.

Η πιο συνηθισμένη 1η αιτία για την εμφάνιση κράμπας στα πόδια είναι η ανεπαρκής λήψη αλατιού από τη διατροφή μας. εδώ και αρκετά χρόνια ακούμε ότι το αλάτι δεν είναι καλό για την υγεία μας ότι πρέπει να το μειώσουμε . δεν υπάρχει όμως έρευνα – σύμφωνα με το γιατρό Dr KenDBerry, που να το υποστηρίζει. Υπάρχει μάλιστα βιβλίο που αναφέρεται στη μηδαμινή έρευνα σχετικά με το αλάτι – μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του-. Λοιπόν,

ως άνθρωποι ανήκουμε στην κατηγορία των θηλαστικών και όλα τα θηλαστικά έχουν ανάγκη από αλάτι από αλάτι καθημερινά. Καιρός να πάψετε να φοβάστε την κατανάλωση του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να αποφεύγουμε το αλάτι συλλήβδην, αλλά μόνο το μη πραγματικό ποιοτικό αλάτι που περιέχει περίπου 84 ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό σε αντίθεση με το επεξεργασμένο που μετά βίας φθάνει τις 3-4. Πωλούνται πολλά είδη αλατιού στα ράφια των σουπερμάρκετ που είτε έχουν πάρα πολύ δεξτρόζη (ζάχαρη), είτε μαλτοδεξτρίνη υδατάνθρακας που προέρχεται κυρίως από το άμυλο ρυζιού, ή πατάτας με τη διαδικασία υδρόλυσης.  άλλα είδη αλατιού που έχουν αλουμίνιο για να να να αποτρέψουν το αλάτι από το να σφίξει. το καλό όμως αλάτι φυσιολογικά σφίγγει αυτός είναι και ένας τρόπος για να αντιληφθούμε την ποιότητα του αλατιού. Επίσης αλάτι γεμάτο από μικροπλαστικα και νανόπλαστικά, επιζήμια και τα δύο για τον οργανισμό. πρέπει να σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αλάτι αρχαίο ωκεανό και όχι από έναν μοντέρνο.

2 η αιτία είναι οι ηλεκτρολύτες στους οποίους θα συμπεριλάβουμε το Μαγνήσιο το κάλιο και το ασβέστιο. σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στο αραχιδονικό οξύ το οποίο βοηθάει τα μυϊκά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν τους ηλεκτρολύτες. στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι παρουσιάζουν ελλείψεις μαγνησίου ιδιαίτερα συχνά, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως οι κράμπες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το κάλιο και ασβέστιο. Για να αποτραπεί ή να περιοριστεί σημαντικά αυτή η έλλειψη, συνιστάται κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ασβέστιο, όπως πχ. Ψάρια (μαζί με τα κόκαλα αν είναι δυνατόν όπως σαρδέλα & γαύρο)και φυσικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πιθανά δε και η κατανάλωση συμπληρωμάτων (συστήνουμε κατά προτεραιότητα τα FLAVON για τα οποία μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα vivamus.gr ).

Eπιστρέφοντας στο αστυνομικό οξύ να πούμε ότι είναι εκτός από το ότι αποτελεί κάτι που παράγει το ίδιο μας το σώμα, μπορούμε επίσης να το πάρουμε από την διατροφή μας -τουλάχιστον όσοι καταναλώνουν κρέας κόκκινο, άσπρο ή λιπαρό όπως επίσης και φρούτα της θάλασσας. το αραχιδονικό οξύ διευκολύνει την είσοδο του ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν σύσπαση ή να χαλαρώσουν αν δεν έχουν ασβέστιο στις κατάλληλες ποσότητες.

3η αιτία είναι η προσωρινή υπερπροσπάθεια Ας πούμε ότι ακολουθείτε μία σχετικά καθιστική ζωή και έρχεται κάποιος φίλος σας να σας προτείνει να πάτε για πεζοπορία και εσείς συμφωνείτε σκεπτόμενοι:  πολύ ωραία αφού συνήθιζα να περπατάω πολύ στο παρελθόν, μπορώ να το κάνω και τώρα.  Και ξεκινάτε κάνοντας μία πορεία 8km ανεβαίνοντας σε βουνό και την επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα, λόγω της υπερπροσπάθειας, έχετε κράμπες. πρόκειται για μία συνηθισμένη κατάσταση δεν συνδέεται με κάποιο πρόβλημα ιατρικό. ούτε για ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών ή αλατιού Απλά υποβάλλατε τους μυς σας υπερβολική προσπάθεια. μετά από λίγες μέρες η κατάσταση θα επανέλθει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναπάτε για πεζοπορία αλλά ότι θα πρέπει να είστε πιο δραστήριοι και ενεργητικοί. Και σίγουρα το καλύτερο θα ήταν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον να κάνετε ένα περπάτημα μισής ώρας. γιατί όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε από τους μυς σας, τόσο περισσότερο τους τεντώνετε, τους ενδυναμώνετε και τόσο λιγότερο έχετε κράμπες.

4 φάρμακα Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κραμπών στα πόδια. Φάρμακα που πιο συχνά μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα είναι: οι στατίνες που χορηγούνται για μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, τον κίνδυνο η εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής . Η έρευνα σχετικά με τα συγκεκριμένα φάρμακα στην καλύτερη περίπτωση είναι ασαφής, στη χειρότερη δε περιττή.  Στο διαδίκτυο υπάρχουν videos που αφορούν τη σχέση των στατινών και το κατά πόσον μειώνουν ή όχι τη χοληστερόλη. Μια από τις παρενέργειες των στατινών όπως Zocor, Lipitor, Crestor, Livalo, μπορεί να σας δημιουργήσουν πόνους στα πόδια, στις αρθρώσεις και κράμπες. Forteo , Evista είναι άλλα φάρμακα που δίνονται για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών εάν υπάρχει διάγνωση οστεοπόρωσης. αν έχετε κράμπες στα πόδια από αυτά τα φάρμακα καλό θα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να παρακολουθήσετε αντίστοιχα videos τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο vivamus.gr για την αντιμετώπισή της με φυσικούς τρόπους. Ναι δυναμώσετε τα οστά σας χωρίς να πάρετε φάρμακα.

Επίσης οιστρογόνα όπως Estradiol, Ortho-Cept, Primer et Prempro, ή οποιοδήποτε άλλο οιστρογόνο που χορηγείται από το στόμα σε μορφή χαπιών, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ψεύτικων οιστρογόνων τα οποία μπορούν να αυξήσουν όχι μόνο τον κίνδυνο εκδήλωσης κράμπας, αλλά ακόμα για την παραγωγή θρόμβων. Οι θρόμβοι αποτελούν ακόμα μία αιτία για τις κράμπες στα πόδια, για τους οποίους θα μιλήσουμε λίγο αργότερα. αν θέλετε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τις ορμόνες σας, χρησιμοποιήστε βιοπανομοιότυπες αληθινές ορμόνες. Εχοντας την ίδια χημική σύσταση με αυτές που παράγει ο οργανισμός, το αποτέλεσμα είναι να τις αναγνωρίζει σαν δικές του και να λειτουργεί ομαλά ξανά. Μη χρησιμοποιείτε τα τεχνητά οιστρογόνα σε χάπια. Το Naproxen είναι ένα άλλο φάρμακο, αντιφλεγμονώδες, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της εμφάνισης κράμπες στα πόδια όπως και το celebrex. Ibuprofen όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια. Procardia & Norvasc που μπλοκάρουν τους διαύλους ασβεστίου. Αν έχετε προβλήματα καλό είναι να μιλήσετε με τους γιατρούς σας για να επιλέξουν κάποιο άλλο φάρμακο. Zyrtec αντιαλλεργικό φάρμακο. Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για προβλήματα με κράμπες στα πόδια. Μπορείτε ίσως να το παίρνετε περιοδικά αλλά όλα καθημερινά και για χρόνια. Cipro αντιβιοτικό (λοιμώξεις) Ciprofloxacin Λοιμώξεις κατωτέρων αναπνευστικών οδών μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα με τους μύες και τους τένοντες και κράμπες στα πόδια. Celexa αντικαταθλιπτικό επίσης. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για μείωση της δοσολογίας ή την αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής αν έχετε κράμπες στα πόδια.

Επίσης αν παίρνετε κάποια άλλα φάρμακα και εμφανίζετε κράμπες στα πόδια, καλό θα να μας ενημερώσετε για να τα προσθέσουμε και να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που τα παίρνουν, ώστε να πάψουν να θεωρούν ότι είναι απολύτως ακίνδυνα.  Ακόμα και σήμερα, πολλοί πάσχοντες θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά είναι μόνο για τα βακτήρια, αλλά τελικά πολλά προβλήματα προκαλούνται εξαιτίας της χορήγησής τους, όπως και οι κράμπες στα πόδια.

5 dvt [deep venous thrombosis, DVT] αναφέρεται στη θρόμβωση του αίματος μέσα στις εν τω βάθει … θρόμβωση στα πόδια μπορεί να προκαλέσει κράμπα συνήθως στο ένα πόδι όχι τα δύο. Κράμπες που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, να χαθούν να επανέλθουν ή και να παραμείνουν. Αν παρουσιάσετε στο ένα πόδι ενώ μάλιστα περπατάτε, τότε πιθανόν να πρέπει να πάτε να δείτε το γιατρό σας και να κάνετε αρτηριακό υπερηχογράφημα venus dopller. Για έλεγχο όχι των επιφανειακών φλεβών, αλλά των φλεβών εν τω βάθει. Κάτι που δεν είναι ορατό με το γυμνό μάτι, χρειάζεται υπερηχογράφημα. Γιατί αν υπάρχει θρόμβος σε κάποια φλέβα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί διαφορετικά αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής με όλες τις συνέπειες που τη συνοδεύουν (Pulmonary embolism).( calf γάμπα) Αν έχετε κράμπα σε μία γάμπα ή στον ένα γοφό που ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες και δεν βελτιώνεται είναι απαραίτητο να πάτε να δείτε τον γιατρό σας

6 μπλοκαρισμένη αρτηρία στα πόδια μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο ένα ή και τα δύο πόδια. Και όσο πιο πολύ περπατάτε τόσο πιο πολλές κράμπες στις γάμπες σας μπορεί να νοιώσετε. Ιδίως αργά τη νύχτα αν έχετε μπλοκαρισμένες αρτηρίες οι οποίες στην ουσία μεταφέρουν το αίμα κάτω στα πόδια. Στους μυς στις γάμπες, στα πόδια,  στα δάχτυλα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους με χρόνιο διαβήτη, χρόνιους καπνιστές,  με χρόνια υπέρταση. Εφόσον έχετε ήδη αποκλείσει τις περιπτώσεις 1-5, πιθανά να πρόκειται για τη συγκεκριμένη αιτία με άλλα λόγια : περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δακτύλων, γάμπας, ποδιού.  Αν έχετε λοιπόν κάτι τέτοιο και έχετε αποκαταστήσει το μαγνήσιο και το νάτριο και ξέρετε ότι δεν έχετε κάνει υπερπροσπάθεια, τότε πρέπει να πάτε στο γιατρό σας και να του μεταφέρετε τις ανησυχίες σας σχετικά με τις αρτηρίες στα πόδια σας. Ο γιατρός σας προφανώς θα συστήσει μία εξέταση που ονομάζεται ABI ANKLE  Σφυροβραχιόνιος Αρτηριακός Δείκτης (Σ.Α.Δ) είναι η μέτρηση που χρησιμεύει στην αξιολόγηση της επάρκειας της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια. Χρησιμεύει επίσης στην παρακολούθηση της βελτίωσης ή της επιδείνωσης της κυκλοφορίας στα πόδια με την πάροδο του χρόνου. Ο τρόπος που μετράται ο Σφυροβραχιόνιος Αρτηριακός Δείκτης είναι ο ακόλουθος: μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα πόδια και στα χέρια. Συγκρίνουμε τις δύο αυτές μετρήσεις και η τιμή που παίρνουμε μας προσδιορίζει τον Σ. Α. Δ.

Φυσιολογικά οι αρτηριακές πιέσεις στα πόδια και στα χέρια είναι ίδιες. Στην περίπτωση που οι πιέσεις στα πόδια είναι ελαττωμένες σε σχέση με τις πιέσεις στα χέρια τότε πιθανότατα υπάρχει μειωμένη ροή που οφείλεται σε βλάβες στις αρτηρίες των ποδιών.

Για να μετρηθεί αυτός ο δείκτης χρησιμοποιούμε την περιχειρίδα από το πιεσόμετρο και την συσκευή μέτρησης της ροής του αίματος – Doppler. ankle branchial index και θα δείξει αν η αρτηριακή πίεση στα χέρια και τα πόδια είναι η ίδια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να είναι η ίδια.  Ισως επίσης χρειαστεί να κάνετε ένα ειδικό είδος υπερηχογραφήματος αρτηριών στις γάμπες. Ίσως και  αγγειογραφία =Αγγειογραφία γενικά ονομάζεται κάθε εξέταση με την οποία παίρνουμε εικόνες των αγγείων. Για τη διενέργεια ψηφιακής αφαιρετικής αγγειογραφίας [digital subtractive angiography, DSA] χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ. Με τέτοια εξέταση μελετούνται οι στενωμένες, αποφραγμένες, διευρυμένες ή ανώμαλες αρτηρίες ή φλέβες σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στον εγκέφαλο, στο θώρακα, στην καρδιά, στην κοιλιά, στα άνω και στα κάτω μέλη. CTA Αξονική αγγειογραφία (CTA). σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως χρειαστεί stent η bypass .

7 Εδώ μιλάμε για την πιο σοβαρή πιο σπάνια και πιο επικίνδυνη και τον απόλυτο λόγο για να πάτε στο γιατρό. Αν βέβαια έχετε ήδη αποκλείσει τις προηγούμενες περιπτώσεις τότε πρέπει να πάτε οπωσδήποτε στο γιατρό σας, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει κάποια μορφή καρκίνου, που ίσως προκαλεί προβλήματα με το μεταβολισμό ηλεκτρολυτών, με συνέπεια τις μυϊκές κράμπες. Επίσης αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μυικές κράμπες στις γάμπες κίρρωση του ήπατος και άλλες παθήσεις του ήπατος .

Ακόμα και αν στις συνηθισμένες εξετάσεις σας για το check up που κάνουμε κάθε χρόνο, μπορεί να μην εμφανιστεί πρόβλημα στο συκώτι, ο γιατρός σας θα πρέπει να ψάξει να πάει πιο βαθιά για να το ανακαλύψει πιθανά την αιτιολογία. Επίσης συνηθισμένη αιτιολογία είναι η οσφυϊκή στένωση.Με πόνο δε συχνά στο κάτο μέρος της πλάτης, όχι όμως πάντα.  Εδώ λοιπόν τελειώσαμε με την ανάλυση των αιτιών εκδήλωσης κραμπών στα πόδια και τους τρόπους αντιμετώπισης.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!