Αρχική VivamusΣυμβουλες Κολοβακτηριδιο η Eschericia (E)coli

Κολοβακτηριδιο η Eschericia (E)coli

by NIKOLE

Το “Escherichia coli”, ευρύτερα γνωστό ως “E.coli” ελληνιστί κολοβακτηρίδιο, είναι το όνομα ενός βακτηρίου που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων και περιλαμβάνει πολυάριθμα στελέχη. Τα στελέχη αυτά διαιρούνται αδρώς σε δύο κατηγορίες:

Α. Στελέχη που γενικώς ανευρίσκονται στο έντερο φυσιολογικών ατόμων

Αρκετά στελέχη Ε. coli ευρίσκονται φυσιολογικά στα κόπρανα υγιών ατόμων, χωρίς να επιφέρουν προβλήματα στο έντερο. Το τελευταίο διαθέτει μηχανισμούς που του επιτρέπουν να συμβιώνει ομαλά με μικρόβια, που φυσιολογικά το αποικίζουν. Οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού αμυντικού συστήματος.

Ορισμένα στελέχη Ε. coli του εντέρου είναι αθώα, συμβιώνουν με τον οργανισμό και προσφέρουν οφέλη, προστατεύοντάς τον από παθογόνους μικροοργανισμούς, που εισέρχονται στο σώμα μέσω των τροφών. Αυτά τα στελέχη αποκαλούνται αθώα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli. Παρόλα αυτά, εάν ο οργανισμός παρουσιάσει πτώση της αμυντικής του ικανότητας, λόγω χρόνιου νοσήματος που επιδρά δυσμενώς στο ανοσοποιητικό, τα αθώα συμβιωτικά στελέχη Ε. coli που ανευρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο, ενδέχεται να καταστούν παθογόνα και να προκαλέσουν νόσο σε αυτό ή σε άλλα όργανα. Η μετατροπή απλών συμβιωτικών στελεχών σε παθογόνα για το έντερο και τον οργανισμό στελέχη, μπορεί επίσης να προκύψει λόγω εμπλοκής άλλου επιβαρυντικού παράγοντα εκτός του ανοσοποιητικού. Έτσι, για παράδειγμα, ξένα σώματα όπως ουροκαθετήρες, τοπικές ανωμαλίες όπως απόφραξη ουροποιητικού και χοληφόρων, αύξηση της ποσότητας των μικροβίων (π.χ. λόγω φλεγμονής του περιτοναίου), ενδέχεται να μετατρέψουν σε παθογόνα, τα ωφέλιμα συμβιωτικά στελέχη Ε.coli.

Τα στελέχη αυτά ονομάζονται εξωεντερικά παθογόνα στελέχη, δότι ενώ δεν είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες παθογόνα για το έντερο, είναι παθογόνα για τους ανθρώπινους ιστούς εκτός εντέρου. Το ουροποιητικό σύστημα και η ουροφόρος οδός είναι η συνηθέστερη εστία προσβολής, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων και προστατίτιδων. Τα συμπτώματα είναι τσούξιμο, συχνουρία, κοιλιακός πόνος. Ο πυρετός και ο πόνος στη μέση είναι σημείο σοβαρότερης φλεγμονής. Σοβαρά αποστήματα, νεφρική ανεπάρκεια, σήψη αποτελούν επιπλοκές των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Παρά το γεγονός ότι το ουροποιητικό είναι η συνηθέστερη εξωεντερική θέση προσβολής των εξωεντερικών παθογόνων, τα παθογόνα αυτά μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε ιστό του σώματος στον οποίο εγκαθίστανται, να κατακλύσουν το αίμα και να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπλοκές. Κοιλιακές – πυελικές λοιμώξεις, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μυοσκελετικές λοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδα, φλεγμονές ανευρυσμάτων, απόστημα εγκεφάλου είναι ορισμένες μόνο από τις λοιμώξεις που προκαλούν.

Κατά την ιατρική αντιμετώπιση των λοιμώξεων από Ε. coli που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο, δεν είναι σημαντική μόνο η εκρίζωση του παθογόνου με την χορήγηση σκευασμάτων και την εφαρμογή βιοσυντονιστικών συνεδριών (φυσικοπαθητική ιατρική) ή σωστής αντιβιοτικής αγωγής (συμβατική ιατρική), αλλά και η εκρίζωση των παραγόντων, που οδήγησαν είτε στη μετανάστευση του μικροβίου από την φυσιολογική του θέση (το έντερο) σε παθολογική θέση (την εστία της φλεγμονής) είτε μετέτρεψαν σε παθογόνα αθώα συμβιωτικά στελέχη. Η σωστή εκρίζωση των υποκείμενων παραγόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση σοβαρών λοιμώξεων ή υποτροπών απλών λοιμώξεων (π.χ. υποτροπιάζουσας κυστίτιδας από κολοβακτηρίδιο).

Β. Στελέχη που γενικώς δεν απαντώνται στο έντερο και εισέρχονται στον οργανισμό εξωγενώς

Τα εντερικά παθογόνα στελέχη της Ε. coli, προκαλούν νόσο του εντέρου, σπάνια απαντώνται στην φυσιολογική εντερική χλωρίδα και δεν είναι μέλη της. Εισέρχονται στο έντερο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, κυρίως με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και εντοπίζονται με ειδικές εξετάσεις κοπράνων και αίματος. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι παθογόνοι τύποι Ε. coli.

Στην κλινική πράξη ιδιαίτερα σημαντικές είναι η εντεροτοξινογόνος Ε. coli (enterotoxigenic Ε. coli-ETEC) που αποτελεί σημαντικό αίτιo της απλής διάρροιας των ταξιδιωτών, η εντεροδιηθητική Ε. coli (entero invasive Ε. coli -EIEC) που προκαλεί αιματηρή διάρροια και δυσεντερία και η (enterohemorrhagic  Ε. coli-EHEC), που προκαλεί συχνότερα αιμορραγική κολίτιδα και σοβαρές επιπλοκές με αιμορραγικό ουραιμικό σύνδρομο και θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. Το αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο και η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προκαλούνται από την τοξική δράση του μικροβίου στην κυκλοφορία και χαρακτηρίζονται από λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία. Στο αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο, η κατάσταση εξελίσσεται σε νεφρική ανεπάρκεια, ενώ στην θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προεξάρχει η θρομβοπενία. Νευρολογικά συμπτώματα, με πονοκέφαλο, υπνηλία, σπασμούς, παραλύσεις, κώμα και αφυδάτωση επιδεινώνουν την πρόγνωση.

Καταγεγραμμένες θανατηφόρες επιδημίες από εντεροαιμορραγικά στελέχη, έχουν προκληθεί κατά το καλοκαίρι 2011 στην Γερμανία και κατά το παρελθόν στις ΗΠΑ από κατανάλωση ατελώς μαγειρευμένων hamburger και μη παστεριωμένου χυμού μήλου.

Τα οικόσιτα μηρυκαστικά, ιδίως βοοειδή και μικρά μοσχάρια αποτελούν βασική δεξαμενή του εντεροπαθογόνου. Η χρησιμοποίηση φυσικού λιπάσματος από μολυσμένη κοπριά, μπορεί να μολύνει φυτικά τρόφιμα και νερό (π.χ. πατάτες, μαρούλια, αγγούρια, λάχανα, πεσμένα φρούτα). Σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές ποσότητες από το εντεροαιμορραγικό στέλεχος αρκούν για τη μόλυνση (π.χ. νερό που καταπίνεται κατά την κολύμβηση, μετάδοση σε τρόφιμους ιδρυμάτων-βρεφονηπιακούς σταθμούς).

Κατά την ιατρική αξιολόγηση των λοιμώξεων από εντερικά παθογόνα, είναι σημαντικός ο εντοπισμός της πηγής της προσβολής.

E.coli: Το πρόβλημα της αντοχής

Το Ε.coli διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες ανάπτυξης αντοχής σε αντιβιοτικά και αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί ειδικό χειρισμό στην κλινική πράξη. Το είδος της αντοχής έχει σχέση με το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί από το άτομο, το είδος και την ποσότητα των αντιβιοτικών-χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ευρίσκεται το άτομο και το είδος του κολοβακτηριδίου.

Το πρόβλημα αυτό της αντοχής περιλαμβάνει δυστυχώς όλα τα gram αρνητικά βακτηρίδια (π.χ. klebsiella, proteus κ.λπ.) που είναι συστατικά της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας των ανθρώπων και των ζώων και της χλωρίδας αρκετών χώρων όπως δημόσιων αποχωρητηρίων, νοσοκομείων, γηροκομείων, ιδρυμάτων. Συνδέεται με πολλούς παράγοντες (π.χ. κατάχρηση αντιβιοτικών από τον άνθρωπο και την σύγχρονη κτηνοτροφία, παρουσία πλούσιας αντιγονικής ποικιλότητας των εντερικών βακτηριδίων).

Άλλα στελέχη του E.coli μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες λοιμώξεις.

Μπορείτε να κολλήσετε το βακτήριο E. coli με το να έλθετε σε επαφή με σωματίδια από τα περιττώματα ανθρώπων ή ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν πίνετε νερό ή καταναλώνετε τροφές που έχουν μολυνθεί.

Το E. coli μπορεί να εισέλθει στο κρέας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Αν το μολυσμένο κρέας δεν έχει ψηθεί τουλάχιστον στους 71°C, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να σας μολύνουν όταν το καταναλώσετε. Αυτός είναι και ο συνηθέστερος τρόπος μόλυνσης των ανθρώπων. Οποιαδήποτε τροφή που έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί.

Άλλες τροφές που μπορεί να μολυνθούν με E. coli περιλαμβάνουν:

Το νωπό γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τους μαστούς μιας αγελάδας στο γάλα της. Ελέγξτε τις ετικέτες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να βεβαιωθείτε ότι αναγράφουν τη λέξη “παστεριωμένο”. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή έχει θερμανθεί για να σκοτωθούν τα βακτήρια.

Ωμά φρούτα και λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι φύτρες φασολιών και οι μη παστεριωμένοι χυμοί που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα ζώων.

Τα ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο E. coli μπορεί να βρεθούν σε λίμνες, πισίνες, και σε δοχεία αποθέματος νερού. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν όταν η κεντρική παροχή νερού της πόλης που ζουν δεν έχει υποστεί σωστή συντήρηση με χλώριο ή όταν κατά λάθος καταπιούν μολυσμένο νερό, ενώ κολυμπούν σε λίμνες και πισίνες.

Τα βακτήρια μπορεί επίσης να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο, συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει τα χέρια του μετά από την “επίσκεψη” στην τουαλέτα. Το βακτήριο E. coli μπορεί να εξαπλωθεί από τα χέρια ενός μολυσμένου ατόμου επάνω σε άλλα άτομα ή αντικείμενα.

Τα κύρια συμπτώματα της μόλυνσης από E.coli είναι:

-Διάρροια με αίμα
-Κράμπες στο στομάχι
-Ναυτία και έμετος

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εκδηλώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα. Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 3 ή 4 ημέρες μετά από τη στιγμή που το άτομο θα έρθει σε επαφή με το βακτήριο E. coli.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά σε περίπου μια εβδομάδα. Συχνά, μάλιστα, δεν επισκέπτονται καν τον γιατρό τους και δεν γνωρίζουν ότι ήταν το E. coli που προκάλεσε τα προβλήματά τους.

Όταν το E. coli προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αίμα ή τα νεφρά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Χλωμή επιδερμίδα
-Πυρετό
-Αδυναμία
-Μώλωπες
-Μικρή ποσότητα ούρων

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!