Αρχική VivamusΥγεία και φυσικοι τροποι Κινδυνοι, Μουχλα & Αντιμετωπιση της

Κινδυνοι, Μουχλα & Αντιμετωπιση της

by NIKOLE

Για πολλούς ανθρώπους η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου, εκτός από το κρύο χαρακτηρίζεται και από την αυξημένη υγρασία στο σπίτι.

 Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αυξημένες δραστηριότητες εντός του σπιτιού μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αυξημένη υγρασία και αυτή η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους, δυστυχώς, προκαλεί την ανάπτυξη της μούχλας.

Τι είναι η μούχλα;

Η μούχλα είναι μια μορφή μύκητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και μπορούν να βρεθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η μούχλα εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από αυτούς. Οι σπόροι αυτοί είναι ικανοί να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες.

Η μούχλα αυξάνεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, κάτι που είναι εύκολο να δημιουργηθεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν οι σπόροι της μούχλας βρουν ένα υγρό σημείο μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται, “χωνεύοντας” το υλικό στο οποίο αναπτύσσονται. Μάλιστα, η μούχλα είναι ικανή να αναπτύσσεται σε μια ποικιλία από διαφορετικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του υφάσματος, του χαρτιού και του ξύλου.

Τα πιο διαδεδομένα είδη μούχλας περιλαμβάνουν:

-Alternaria: Εντοπίζεται σε υγρούς και κλειστούς χώρους, όπως το ντους ή οι υδροροές.

-Aspergillus: Εντοπίζεται σε εσωτερικούς χώρους που έχουν αρκετή σκόνη, τροφές σε μορφή σκόνης και οικοδομικά υλικά, όπως γυψοσανίδες.

-Cladosporium: Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε δροσερές, όσο και σε ζεστές περιοχές του σπιτιού. Συνήθως εντοπίζεται σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες.

-Penicillium: Εντοπίζεται συνήθως σε υλικά που έχουν καταστραφεί από το νερό και συχνά έχει ένα μπλε ή πράσινο χρώμα.

Η μούχλα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και υφές, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε λευκό, μαύρο, κίτρινο, μπλε ή πράσινο χρώμα και συχνά μοιάζει σαν να έχει επέλθει ένας “αποχρωματισμός” ή σαν να υπάρχει ένας “λεκές” σε μια επιφάνεια.

Πιθανές επιπτώσεις της μούχλας στην υγεία

Η έκθεση στην μούχλα δεν προκαλεί πάντα κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι, είναι ευαίσθητοι σε αυτή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ένα μουχλιασμένο περιβάλλον συνδέεται με και θα μπορούσε να επιδεινώσει την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ενός κλειστού χώρου, κάτι που είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις.

Η υπερβολική υγρασία σχεδόν σε κάθε υλικό οδηγεί στην ανάπτυξη μικροβίων, όπως η μούχλα, οι μύκητες και τα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν σπόρους, κύτταρα και πτητικές οργανικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Επιπλέον, η υγρασία αρχίζει μια χημική ή βιολογική αποικοδόμηση των υλικών αυτών, διαδικασία που επίσης μολύνει τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Η μούχλα μπορεί να παράγει μια σειρά από ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και μυκοτοξίνες (δυνητικά τοξικές ουσίες) μπορεί να επηρεάσουν άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.

Ειδικότερα, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τους λαιμούς των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα.

Η αλλεργία στη μούχλα έχει παρόμοια συμπτώματα με άλλες αλλεργίες σε αερομεταφερόμενες ουσίες που επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η γύρη. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Φραγμένη μύτη ή/και καταρροή

-Φαγούρα στην μύτη

-Φαγούρα στον λαιμό

-Φτάρνισμα

-Δακρύρροια

Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργία στη μούχλα που υποφέρουν από άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος που επιδεινώνονται από ένα μουχλιασμένο περιβάλλον.

Επίσης, ορισμένα είδη μούχλας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις του πνεύμονα και ουλές στο δέρμα. Για παράδειγμα, σε ορισμένους ασθματικούς ανθρώπους, η εισπνοή των σπόρων από το είδος μούχλας Aspergillus μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αναπνοή.

Τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα έχουν ήδη αποδυναμωθεί από χρόνιες παθήσεις, είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις από την μούχλα στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εισπνοή μούχλας θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θανατηφόρες επιπλοκές στην υγεία του ατόμου.

Έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μούχλα σε εσωτερικούς χώρους και στην ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Το σίγουρο είναι ότι όποιοι και αν είστε όπου και αν ζείτε,  πρέπει να μειώσετε την ποσότητα μούχλας στους χώρους που κυκλοφορείτε καθώς και αυτής που υπάρχει στον αέρα που αναπνέετε. Εάν αντιληφθείτε μυρωδιά που σας θυμιζει “μπαγιάτικη τροφή” στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι μούχλα.

Φυσικά, εάν βλέπετε κιόλας μούχλα στο σπίτι ή στο γραφείο σας, τότε ήδη ξέρετε ότι έχετε  πρόβλημα. Τα άσχημα νέα είναι ότι , η μούχλα που αέρα, είναι αόρατη με γυμνό μάτι, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει σοβαρά την υγεία σας.

Η αρχαία ανατολική ιατρική μας λέει ότι ο καθαρός, καθαρός αέρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά όχι μόνο της φυσικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Με απλά λόγια, χωρίς καθαρό αέρα, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Όταν το σώμα δεν λειτουργεί σωστά, ο νους δεν μπορεί να λειτουργήσει με ευκολία και σαφήνεια.

Η λέξη ασθένεια κυριολεκτικά σημαίνει, έλλειψη σθένους, συχνά μεταφράζεται δε ως και μέρος όπου το σώμα δεν νοιώθει άνετα. Χωρίς οξυγόνο, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Σε μη καθαρό αέρα, ίσως μπορούμε να συντηρήσουμε τον εαυτό μας, αλλά δεν νοιώθουμε καλά ούτε είμαστε απαλλαγμένοι από ασθένειες.

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί και σε τροφές. Η πράσινη μούχλα πχ. που βλέπετε σε ένα παλιό ψωμί  είναι συστάδες εκατοντάδων συνδεδεμένων δικτύων μούχλας.

Μολυσμένο ψωμί

Κάθε σπόριο μούχλας συνδέεται με τα υπόλοιπα χρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς, σωληνοειδείς βραχίονες για τη δημιουργία ενός μοναδικού οργανισμού, που συνήθως αναφέρεται ως συστάδα. Αυτός ο τύπος μούχλας είναι ορατός.

Όμως, οι υψηλές ποσότητες μικροσκοπικών ατομικών σπορίων μούχλας “χωρίς συστάδες” συχνά κινούνται μέσω του εναέριου χώρου μας. Αυτά τα σπόρια είναι εντελώς αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Για το λόγο αυτό, η μούχλα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και επομένως ακόμα πιο δύσκολο να τη ξεφορτωθούμε.  Αν και μια μικρή ποσότητα μούχλας δεν θα βλάψει τους περισσότερους από εμάς, αρχίζει να γίνεται ένα μεγάλο πρόβλημα, όταν τα σπόρια μούχλα είναι εκτός ελέγχου.  Σε αυτή την περίπτωση ή όταν τα άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τοξική μούχλα την αναπεύσουν, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένοι τύποι μούχλας που παράγουν τα λεγόμενα μυκοτοξίνες [2]. Αυτά τα είδη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον αναπνοής για εσάς, τα παιδιά σας και τα κατοικίδια ζώα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπνοή μεγάλων ποσοτήτων αυτών των μυκοτοξινών μπορεί να βλάψει ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Στατιστικές για τη μούχλα:
Μια πρωτοποριακή έκθεση από το 2007 ανέφερε ότι οι επιστήμονες βρήκαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλής παρουσίας μούχλας στα νοικοκυριά και της κατάθλιψης.
Ακόμη πιο συγκλονιστικά, μελέτες έχουν δείξει ότι ο αέρας μέσα στα σπίτια μας μπορεί να είναι χειρότερος από τον εξωτερικό αέρα. Στην Αμερική συγκεκριμένα, ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου το 90% του χρόνου μας σε κλειστά κτίρια και πάνω από το 60% του χρόνου του στα σπίτια. [3]
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 1.000 είδη μούχλας και μούχλας μέσα σε σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες. [4]
Περισσότερα από 100.000 είδη μούχλας υπάρχουν!

Το “Stachybotrys” είναι ένας πολύ τοξικός τύπος μούχλας που σχετίζεται με τον ανθρώπινο θάνατο.

Μούχλα Πώς επιβιώνει

Το Mold εκλύει κάθε οργανική ύλη και αγαπά ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει το δερμάτινο μπουφάν, ένα ροδάκινο, παλιές εφημερίδες, τοίχους μπάνιου, περβάζια, οροφές και χαρτί τοίχου. Τις περισσότερες φορές, προσβάλλει τους χώρους διαβίωσης ή εργασίας μας όταν υπάρχει υψηλό επίπεδο υγρασίας, όπως ένα υπόγειο υπόγειο ή ένα τοίχωμα ντους. Έρχεται μέσα από τους τοίχους μας, τα παράθυρα, τις πόρτες, τα χαλιά ή κάτω από το ψυγείο.

Σπόρια μούχλας μπορούν επίσης να μεταφερθούν στα ρούχα, τα παπούτσια, τα κατοικίδια ζώα και το σώμα μας. . Συχνά, τα σπίτια και τα γραφεία μας είναι μολυσμένα από τη μούχλα. Και επειδή μπορεί να κρυφτεί σε ρωγμές στους τοίχους μας, καθώς και σε άλλα αόρατα μέρη, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι εκτίθενται στις εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες.

Σήμερα, η ανάπτυξη μούχλας σε σπίτια και χώρους εργασίας είναι περισσότερο θέμα υγείας από ό, τι πιστεύουμε. Έτσι, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα μούχλας στο σπίτι σας και να λαμβάνετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Μερικές Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα ή να προστατέψετε το σπίτι σας από το να μην αναπτύξει μούχλα.

1. Για να μην αναπτυχθεί μούχλα σε ένα σπίτι θα πρέπει η υγρασία να διατηρείται σε επίπεδο κάτω του 60%. Αν στο σπίτι σας επικρατεί πολλή υγρασία καλό θα ήταν να πάρετε άμεσα δραστικά μέτρα αγοράζοντας έναν αφυγραντήρα.

2. Μην αφήνετε βρεγμένες επιφάνειες μέσα στο σπίτι σας για πολύ ώρα. Επίσης, μετά από βροχή φροντίστε να στεγνώσετε ή να θωρακίσετε κάθε επιφάνεια που χρειάζεται προστασία ώστε να μην μπει νερό στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Ένας αφυγραντήρας βελτιώνει πολύ το πρόβλημα.

Ένας αφυγραντήρας βελτιώνει πολύ το πρόβλημα.

3. Ένας μετρητής υγρασίας θα σας βοηθήσει ώστε να εντοπίζετε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας. Μπορείτε να βρείτε τέτοιους μετρητές σε καταστήματα με ηλεκτρονικά συστήματα.

4. Σύμφωνα με την EPA (Environmental Protection Agency), όσο η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει ο αέρας μέσα στο σπίτι συγκρατεί λιγότερη υγρασία. Χωρίς καλή ροή του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, η επιπλέον υγρασία μπορεί να εμφανιστεί στους τοίχους, στα παράθυρα και στα πατώματα. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, αφήνετε ανοιχτές τις πόρτες των δωματίων, μετακινήστε τα έπιπλα ώστε να μην ακουμπάνε στους τοίχους και ανοίξτε τις πόρτες από τις ντουλάπες σας. Αφήστε τον φρέσκο αέρα να μειώσει την υγρασία και να μην επιτρέψει στη μούχλα να αναπτυχθεί.

The Dangers of Mold & Mildew in your Home or Office

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/dangers-of-mold/. No matter who you are, or where you live, everyone needs to reduce the amount of mold and mildew in the air they are breathing in. If you smell a musty odor in your home or workplace, there is a good chance that it is probably mold or mildew.
Of course, if you actually see mold in your home or office, then you know you have a problem. The bad news is, most of the toxic mold floating around in our air is actually invisible to the naked eye, but still may be seriously affecting your health.

Ancient oriental medicine tells us that clean, fresh air, is one of the most important components of not only physical, but also mental health. Simply put, without clean air, the body cannot function properly. When the body is not functioning properly, the mind cannot function with ease and clarity.

The word disease literally means, “dis-ease,” or being in a place where the body is not at ease. Without oxygen, we cannot live. With unclean air, we may be able to sustain ourselves, but we will not be at ease, or free of disease.

This is one of the reasons why the presence of mold and mildew in our indoor air has been clinically associated with more than just allergic reactions. Some studies show a link between airborne mold spores and depression, and even death! [1]

Many similar studies have shown that the average human being breathes in an incredibly high amount of toxins from environmental air. In fact, with each breath, we take in more toxic substances and less of the vital oxygen that we need, than ever before.

Mold & Mildew: Where Does it Lurk?
Most molds are microscopic fungi that grow on a host surface, like a loaf of bread or a musty, kitchen cabinet. The green mold you see on an old loaf of bread is not one mold, but is actually clusters of hundreds of connected networks of mold.

Moldy Bread

Each mold spore clusters together using tiny, tubular arms to create a singular organism, commonly referred to as a cluster. This clustered type of mold is visible.

But, high amounts of “un-clustered” microscopic individual mold spores are often moving through our airspace. These spores are completely invisible to the human eye. For this reason, mold and mildew can be hard to spot, and therefore even harder to get rid of. Although a small amount of mold and mildew won’t hurt most of us, it begins to become a big problem when the mold spores get out of hand. When quantity does get out of hand, or when individuals who are highly sensitive to toxic mold, breathe it in, it can present a serious health hazard. Mold and mildew are known to cause respiratory problems, common allergic reaction symptoms, nervous-system disorders and depression.

In particular, there are certain types of molds that produce what are called mycotoxins [2]. These molds are particularly dangerous and create a toxic breathing environment for you, your children and your pets. Studies have shown that breathing in large amounts of these mycotoxins can impair the entire human system, and can even lead to death.

Eye Opening Statistics About Mold:
A groundbreaking report from 2007 stated that scientists found a direct correlation between a high presence of mold in households and depression.
Even more shockingly, studies have shown that the air inside our homes can be worse than the air outside. The average American spends around 90% of our time in enclosed buildings, and over 60% of our time in our houses. [3]
Scientists have identified over 1,000 types of mold and mildew inside houses in the United States. [4]
More than 100,000 types of mold exist!
“Stachybotrys” is a highly-toxic type of mold that has been related to human death.
Toxic Mold: How It Survives
Toxic Mold

Mold lives off of any organic matter and loves a warm, humid environment. This includes your leather jacket, a peach, old newspapers, bathroom walls, windowsills, ceilings, and wall-paper. Most often, mildew, which is a form of mold or fungus, infests our living or workspaces when there is a high level of moisture, like a musty basement or a shower wall. It comes in through our walls, windows, doors, carpets, or under the refrigerator.

Mold spores can also be carried in on our clothing, shoes, pets and our bodies. Doctors warn against breathing in mold over long periods of time. Often times, our homes and offices are infested with toxic mold and mildew. And, because it can hide in cracks in our walls, as well as other invisible places, most of us are unaware that we are being exposed to the extremely harmful effects.

Today, mold growth in homes and places of work is more of a health issue than we may think. So it’s important that you recognize the symptoms of mold in your home, and take steps to protect yourself and your family.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!