Αρχική VivamusΣυμβουλες Κακάο (Μαύρη Σοκολάτα) & FLAVON JOY

Κακάο (Μαύρη Σοκολάτα) & FLAVON JOY

by NIKOLE

Κακάο (Μαύρη Σοκολάτα) & FLAVON JOY

Συχνά μας ρωτούν για το αν είναι καλό να καταναλώνουν γονείς και τα παιδιά τους μαύρη σοκολάτα. Η συνοπτική απάντηση είναι ότι το αυθεντικό κακάο συνιστά μια από τις πιο σημαντικές τροφές που η Φύση μας προσφέρει, μάλιστα κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι συνιστά τη δεύτερη μετά το νερό σημαντική ουσία για τον οργανισμό μας. Το αποθαρρυντικό όμως είναι ότι εξαιτίας των μεθόδων επεξεργασίας, η σοκολάτα συγκαταλέγεται πια στις  “τροφές σκουπίδια” (junk food).  Παρ όλα αυτά η βιολογική ωμή σκούρα σοκολάτα έχει πολλά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Οι αρχαίοι Μάγια αναφέρθηκαν στο κακάο, την ακατέργαστη μορφή σοκολάτας, ως ”το φαγητό των θεών”. Στο έργο τους ενσωματώνονται τόσο απεικονίσεις ανθρώπων που πίνουν κακάο όσο και σχήματα του κακάο σε σκαλισμένα πέτρινα πρότυπα. Οι αρχαίοι Μάγοι επίσης καλλιεργούσαν κακάο δέντρα στους οικιακούς κήπους τους.

Όταν όμως το κακάο μετά από επεξεργασία καταλήγει στη σοκολάτα που βλέπουμε συχνά σήμερα, χάνει μεγάλο μέρος της από τα οφέλη για την υγεία μας, λόγω της υψηλής θερμότητας που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο και τις χημικές ουσίες που προστίθενται κατά την επεξεργασία, μαζί με την προσθήκη μιας τεράστιας ποσότητας ζάχαρης.

Αντίθετα το ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο κακάο είναι γεμάτο με βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και αντιοξειδωτικά.

Η οργανική, ακατέργαστη μαύρη σοκολάτα περιέχει ορυκτά όπως μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β8 και Ε και αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών και ινών.

Τα λίπη που περιέχει το ακατέργαστο κακάο υποστηρίζουν επίσης την ευημερία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ελαϊκό οξύ -ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται επίσης στα έλαια ελιάς και καρύδας-, συν τα κορεσμένα λίπη, τα οποία το σώμα χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Τα πολλά γνωστά οφέλη του ακατέργαστου κακάο

Τα σπόρια του κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, περιέχουν οκτώ φορές τον αριθμό των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις φράουλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση.

Τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά. Έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της κυκλοφορίας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της πλάκας που μπορεί να σχηματιστεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Τα μέταλλα στο κακάο συμβάλλουν επίσης στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο, έχει συνδεθεί με την τόνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος και την παροχή ενέργειας στο σώμα. Το κακάο περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη (PEA), η οποία επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο όπως ο έρωτας. Επιπλέον έχει συνδεθεί με την αύξηση της διαθεσιμότητας των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει την καλή διάθεση και να μειώσει την κατάθλιψη.

Η περιεκτικότητα σε σεροτονίνη της σοκολάτας εξηγεί επίσης γιατί οι μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας καταναλώνονται το χειμώνα από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι αποδυναμώνουν τη βιταμίνη D τους χειμερινούς μήνες, λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός και μπορεί να παρουσιάσουν Εποχιακή  Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder (SAD), η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Βρεττανικό Ιατρικό Περιοδικό (British Medical Journal ) σχολιάζει ότι η ημερήσια δόση (με περιεκτικότητα πολυφαινόλης ίση με 100 γραμμάρια) της μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Σύμφωνα με την έρευνα, εάν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα καθημερινά, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 70 μη θανατηφόρα και 15 θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα ανά 10.000 άτομα για περίοδο δέκα ετών.

Επιπλέον όσον αφορά στη γευστική απόλαυση, ακολουθεί μια απάντηση που ίσως σας εκπλήξει.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας έθεσαν ως στόχο να ελέγξουν τα αποτελέσματα που είχε η μαύρη σοκολάτα στα βακτηρίδια του στομάχου. Χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές σκόνες κακάο σε μια προσομοίωση ανθρώπινης πεπτικής διαδικασίας.

Γνωρίζουμε ότι μέσα στο έντερο υπάρχουν  επιβλαβή και χρήσιμα βακτηρίδια. Τα χρήσιμα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του Bifidobacterium και των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος, φαίνεται να βρίσκουν τη  μαύρη σοκολάτα πολύ γευστική.

Ο επικεφαλής της μελέτης John Finley, PhD, εξηγεί ότι η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε δύο ενώσεις φλαβανολικής, κατεχίνης και επικατεχίνης, μαζί με μια μικρή ποσότητα διαιτητικών ινών. Και οι δύο ενώσεις υποβάλλονται σε έντονη πέψη και απορροφούνται, ωστόσο, τα καλά βακτηρίδια του εντέρου αρχίζουν να τις “καταβροχθίζουν” μόλις μπαίνουν στο κόλον.

Η ίνα ζυμώνεται και τα μεγάλα πολυφαινολικά πολυμερή διασπώνται σε μικρότερα, αντιφλεγμονώδη μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να απορροφηθούν. Εν ολίγοις, τα βακτήρια του εντέρου μας γίνονται ένα ζυμωτικό εργοστάσιο, διασπώντας και απελευθερώνοντας ενώσεις που προάγουν την υγεία.

Ο Δρ. Finley αναφέρει περαιτέρω ότι, καταναλώνοντας πρεβιοτικά (τρόφιμα δεν έχουν υποστεί πέψη τα οποία τροφοδοτούν υγιή βακτήρια) μαζί με την ίνα σε κακάο θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία αλλάζοντας τις πολυφαινόλες στο έντερο σε αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις.

Τα πρεβιοτικά είναι φίλοι προβιοτικών

Με απλά λόγια, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι και τα δύο απαραίτητα για την υγεία των εντέρων. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που κρατούν το εντερικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση λειτουργίας και βοηθούν το κόλον σας να απαλλαγεί από τοξικές χημικές ουσίες και παθογόνα.

Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως γιαούρτι, κεφίρ, Με γεύση καρυδιού και σταθερή υφή, το τέμπε (tempeh-  παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση), κιμτσί (kim chi κορεάτικο χορτοφαγικό πιάτο) και μίσο (miso σούπα ή παχιά σάλτσα από ζύμωση σόγιας που χρησιμοποιείται για σούπες και σάλτσες). Η κατανάλωση προβιοτικών αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις.

Σε παθήσεις που ανταποκρίνονται καλά στην τακτική κατανάλωση τροφίμων με υψηλής ποιότητας προβιοτικά περιλαμβάνονται οι: διάρροια, έκζεμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδη κολίτιδα και άσθμα.

Τα πρεβιοτικά βοηθούν τα προβιοτικά να κάνουν τη δουλειά τους. Τα πρεβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως πράσα, ακατέργαστο σκόρδο, κρεμμύδια, φασόλια, φακές, ρεβίθια, σπαράγγια και αγκινάρες της Ιερουσαλήμ. Είναι επίσης παρόντα σε συμπληρώματα ινών, όπως ολισθηρό φτελιάς (βότανο) και ψύλλιο. Η τακτική κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο και η σκούρα σοκολάτα τονώνει την καλή υγεία του εντέρου.

Πώς να τροφοδοτείτε σωστά τους μικροοργανισμούς σας

Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη σοκολάτα σας, επιλέξτε ωμούς μη ψημένους σπόρους κακάο. Μπορείτε επίσης να βρείτε ακατέργαστο κακάο σε «μύτες» (nibs), που είναι φασόλια κακάο που έχουν αποφλοιωθεί και θρυμματιστεί, και σκόνη κακάο (cacao powder), που δεν πρέπει να συγχέεται με την σκόνη κακάο (cocoa powder), η οποία δημιουργείται από το ξεφλούδισμα και το κρύο πρεσσάρισμα των φασολιών κακάο.

Αρχικά πικρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανική, ακατέργαστη μαύρη σοκολάτα σε αλμυρά πιάτα ή σε συνδυασμό με κρύσταλλα καρύδας ή θρυμματισμένο φύλλο στέβια για γλυκές συνταγές. Ο Finley προτείνει επίσης συνδυασμό μαύρης σοκολάτας με φρούτα όπως ρόδια και μούρα ακάι  για την αύξηση του συνολικού οφέλους για την υγεία.

Όλα αυτά τα οφέλη και πολύ περισσότερα μπορείτε να τα έχετε με την κατανάλωση του κορυφαίου προϊόντος FLAVON JOY!! Δείτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 9769116 να σας ενημερώσουμε σχετικά με συμβουλές διατοφής.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!