Αρχική VivamusΣυμβουλες Ανεπαρκεια βιταμινης D και παθησεις

Ανεπαρκεια βιταμινης D και παθησεις

by NIKOLE

 ΔΕΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Η λήψη βιταμίνης D  σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας σε βάθος χρόνου.

Τα αποτελέσματα από μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έχουν επιβεβαιώσει ότι επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D που λαμβάνονται με συνέπεια, είναι αναγκαίες  για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Πολλοί πιστεύουν ότι η διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι αρκετή, αλλά λίγες τροφές είναι εκείνες που περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τον Δρ. Heike A. Bischoff-Ferrari, για να πάρει κανείς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μέσω της διατροφής , θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά δύο μερίδες λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, είναι αναγκαίο να αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω της επαρκούς έκθεσής μας στον ήλιο καθώς και μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής1, προκειμένου να διατηρήσουμε  την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

vitamin d vivamus

Η βιταμίνη D δεν είναι μία αυτόνομη βιταμίνη αλλά λειτουργεί σε συνεργασία με άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το οποίο βρίσκεται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Πρόσφατες πρόοδοι στην ιατρική επιστήμη , ανακάλυψαν τον πολύπλευρο ρόλο της βιταμίνης. D  στην ορθή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού  και την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών.

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας σε εσωτερικούς χώρους εργασίας συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ανεπάρκειας βιταμίνης D σε όλο τον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τυχόν έλλειψη της βιταμίνης D είναι να μετρήσετε το επίπεδο της στο αίμα.

Ωστόσο,σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D αν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:

  • 1) Γρίπη : σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cambridge Journals, διαπιστώθηκε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D προδιαθέτει τα παιδιά για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. 
    2) Μυϊκή αδυναμία : Σύμφωνα με τον Michael F. Holick,, κορυφαίο εμπειρογνώμονα της βιταμίνης D, μυϊκή αδυναμία συνήθως προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης D.
    3) Ψωρίαση : Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το UK PubMed, αναφέρεται  ότι τα συνθετικά ανάλογα της βιταμίνης D ήταν αποτελεσματικά στη θεραπεία της ψωρίασης.
    4) Χρόνια νεφρική νόσος : Σύμφωνα με τον Michael F. Holick, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις των νεφρών (ειδικά εκείνων που χρειάζονται αιμοκάθαρση) δεν είναι σε θέση να συνθέσουν τη δραστική μορφή της βιταμίνης D. Αυτά τα άτομα λαμβάνοντας 1,25-dihydroxyvitamin D3 ή ένα ανάλογο σκεύασμα με βιταμίνη D και ασβέστιο, μειώνουν τον κίνδυνο της νεφρικής οστικής νόσου και ρυθμίζουν τα επίπεδα της παραθυρεοειδούς ορμόνης τους.
  • 5) Διαβήτης : Μία μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία και δημοσιεύτηκε στο  Lancet.com αφορά 10.366 παιδιά στα οποία χορηγήθηκαν 2000 IU βιταμίνης D3, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ζωής τους. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για 31 χρόνια και σε όλα ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 1 μειώθηκε κατά 80 %.
    6) Άσθμα : η Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. Η έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι κρίσεις άσθματος  μειώθηκαν σημαντικά σε παιδιά σχολικής ηλικίας που έλαβαν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D  1200 IU την ημέρα.
  • 7) Περιοδοντίτιδα: όσοι  πάσχουν από αυτή τη χρόνια νόσο που προκαλεί οίδημα και αιμορραγία των ούλων,  πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους,   για να μπορούν να παράγουν τα φυσικά αντιμικροβιακά πεπτίδια AMP, ενώσεις που μειώνουν τον αριθμό των βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα.
    8) Καρδιαγγειακή νόσος : Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μεταξύ των νοσοκόμων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (17 ng / m [42 nmol / L]) είχαν 67 % αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.
    9) Κατάθλιψη : Σε μία ιατρική μελέτη, ανακαλύφθηκε ότι η διατήρηση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D των εγκύων γυναικών και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ήταν αναγκαία για να ενεργοποιήσει στα παιδιά τον υποδοχέα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο, απαραίτητο για την ανάπτυξη και ψυχική ισορροπία αργότερα στην ενήλικο ζωή τους.
  • 10) Καρκίνος: Ερευνητές στο Georgetown University Medical Center στην Ουάσιγκτον ανακάλυψαν μια στενή σχέση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου και έδειξαν ότι αυξημένες δόσεις της βιταμίνης D συνδέονται με μείωση 75 %  της συνολικής ανάπτυξης του καρκίνου και 50 % μείωση του όγκου σε περιπτώσεις που ήδη έχουν παρουσιάσει την ασθένεια. Ενδιαφέρον αποτέλεσε  η ικανότητα της βιταμίνης να βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, ειδικά τον ευαίσθητο σε οιστρογόνα.

Μια προληπτική προσέγγιση  λοιπόν είναι απαραίτητη για την αποφυγή των πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Σκεφτείτε πόσο όμορφη αλλά και χρήσιμη είναι μια βόλτα στον ήλιο και αφήστε τις ομπρέλες σας μόνο για τις βροχερές μέρες!

 1 σε κάποιο/α μελλοντικό/α άρθρο/α θα υπάρξει ανάλυση στα συμπληρώματα διατροφής, καθώς στο κέντρο τείνουμε να υιοθετούμε την άποψη πρώτιστα της φυσικής διατροφής

Πηγή: Ελληνική Γραμματεία Ομοιοπαθητικής

http://www.ego.gr/news-vitaminD

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!