Αρχική VivamusΣυμβουλες Η Δράση του Γανοδέρματος (Ganoderma lucidum) VIVAMUS

Η Δράση του Γανοδέρματος (Ganoderma lucidum) VIVAMUS

by NIKOLE

Ανοσορυθμιστική δράση του Γανοδέρματος

Το Ganoderma lucidum (Γανόδερμα) έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής. Ο κύριος λόγος για τη δράση του Γανοδέρματος είναι λόγω των ποικίλων ενεργών συστατικών που βρίσκονται σ’ αυτό, όπως τα τριτερπενοειδή, οι πολυσακχαρίτες και οι πρωτεΐνες. Αυτά τα συστατικά φαίνεται να έχουν καθορίσει την ανοσορυθμιστική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επιπλέον, τα παράγωγα από τη φρουτώδη σάρκα και τα καλλιεργημένα μυκήλια του Γανοδέρματος έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην προστασία του ήπατος, στην υπογλυκαιμία και την αναστολή συγκέντρωσης αιμοπεταλίων πέρα από τη χρήση του για την αντιμετώπιση της υπέρτασης(1).

Το Γανόδερμα περιέχει επίσης ενώσεις με ανοσοβιολογικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βιολογική δραστηριότητα αυτών των ουσιών χαρακτηρίζεται από την ικανότητά τους για αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα και τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Η παραγωγή ιντερλευκίνης-2 (IL-2) και ιντερφερόνης (IFN) αυξήθηκε σημαντικά μετά από θεραπεία με Γανόδερμα. (Tao και Feng, 1991)

Αντιιϊκές / αντιμικροβιακές ιδιότητες

Το Γανόδερμα βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην προστασία από ιούς, βακτήρια και λοιμώξεις από πρωτόζωα που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Τα θετικά αποτελέσματα του Γανοδέρματος μπορεί να φανούν καθαρά, σε λοιμώξεις που συμβαίνουν σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργικές επεμβάσεις.

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια νόσος που δε γίνεται συνήθως αισθητή, μιας και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, 3 στους 10 Έλληνες πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ και στον υπόλοιπο κόσμο είναι χιλιάδες οι ασθενείς και οι οποίοι πολλές φορές δεν το γνωρίζουν μέχρι να είναι πολύ αργά. Δεν είναι τυχαίο πως έχει χαρακτηριστεί ως “σιωπηρός δολοφόνος”, ακρίβως για τον λόγο ότι ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως το εγκεφαλικό, οι καρδιοπάθειες κ.α.

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί σε άτομα με υψηλή πίεση αίματος μετά από την χορήγηση του Γανοδέρματος. Μελέτες έδειξαν ότι η αρτηριακή πίεση των μισών περίπου ασθενών με υπέρταση μειώθηκε κατόπιν χορήγησης του Γανοδέρματος.

Αναφέρθηκε ότι η υπέρταση που σχετίζεται με το ένζυμο ανεστάλη με τα γανοδερικά οξέα, γανοδεράλη Α, γανοδερόλη Α και Β.

Αντιοξειδωτική δράση του Γανοδέρματος

Η ανθυγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής, το εργασιακό άγχος και το μολυσμένο περιβάλλον μπορεί να ευνοήσουν τη δημιουργία πολλών ελεύθερων ριζών που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας.

Ο πολυσακχαρίτης του Γανοδέρματος μπορεί να συντελέσει στην μείωση της παραγωγής ελευθέρων ριζών που θεωρούνται ότι είναι ο κύριος παράγοντας της γήρανση του ανθρώπου. Μέσα από την εν λόγω παρατήρηση αυτή, διαπιστώνεται ότι το Γανόδερμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση.

Το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD) του Γανοδέρματος βοηθά επίσης στην υποστήριξη του οργανισμού μας καθ’ όλη τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τις περισσότερες από τις ασθένειες.

Το Ganoderma lucidum μπορεί να αφαιρέσει προφανώς τις ρίζες υπεροξειδίου που θεωρούνται ότι είναι ο κύριος παράγοντας για την γήρανση του ανθρώπου. (Liu et al., 1997)

Αποτοξίνωση

Με την πάροδο των χρόνων και χωρίς να το γνωρίζουμε, στον οργανισμό μας συσσωρεύονται διάφορες τοξίνες οι συνέπειες των οποίων είναι βλαβερές για την υγεία μας. Έτσι, η απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων του μεταβολισμού είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της υγείας μας.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης αφορά τα διάφορα όργανα και συστήματα του οργανισμού όπως το ήπαρ, τα νεφρά, το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Εδώ, το Γανόδερμα ενεργεί ως παράγοντας για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων και βλαβερών τοξινών από τον οργανισμό μας.

Αντικαρκινική δραστηριότητα

Η καρκινική νόσος αναπτύσσεται μέσα από πολλαπλές γενετικές αλλοιώσεις των καρκινικών κυττάρων που οδηγούν στη διαφοροποιημένη ανάπτυξη και τον έλεγχο της απόπτωσης. Η επιθετικότητα του καρκίνου χαρακτηρίζεται από τη νεοπλασματική διήθηση και τη μετάσταση, η οποία εν μέρει σχετίζεται με την αυξημένη ικανότητα των κυττάρων να μεταναστεύουν μεταξύ των άλλων.

Οι μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξαν ότι το Γανόδερμα είναι σε θέση να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης και την μετανάστευση τους. Πιθανολογείται ότι υπάρχουν πολλαπλοί μηχανισμοί που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του Γανοδέρματος, λόγω των χημικά διαφοροποιημένων συστατικών του. Αυτό δείχνει ότι το Γανόδερμα μπορεί να είναι ένας δυνητικά αποτελεσματικός χημειοπροληπτικός και θεραπευτικός παράγοντας.

Τέλος, το Γανόδερμα μπορεί να ληφθεί κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας ώστε να συντελέσει στον περιορισμό παρενεργειών όπως η κόπωση, η απώλεια όρεξης, η απώλεια μαλλιών, η μυελοκαταστολή και οι κίνδυνοι λοίμωξης.

Προηγούμενες μελέτες στο Ganoderma lucidum έχουν δείξει ότι ο πολυσακχαρίτης, ένα από τα δραστικά συστατικά του Γανοδέρματος, παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες και περιορίζει τη μετάσταση του καρκίνου. Όταν ο πολυσακχαρίτης του Γανοδέρματος χορηγήθηκε σε ποντίκια στα οποία έγινε εμφύτευση όγκου μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κυτταροτοξικά και αντικαρκινικά φάρμακα, η διάρκεια ζωής των ποντικιών αυξήθηκε. (Chen et al., 2004)

Πρόσφατη μελέτη του Hu et al. έδειξε ότι το Γανόδερμα ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Η μελέτη ανάδειξε τις δυνατότητες του Γανοδέρματος να καταστείλει την κινητικότητα του διηθητικού καρκίνου του μαστού και του προστάτη. (Sliva et al., 2003)

Μείωση της χοληστερόλης

Μια πολύ σημαντική αιτία θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είναι η στεφανιαία νόσος. Οι κύριοι παράγοντες για τη νόσο αυτή είναι η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, ο διαβήτης κ.α. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τις ιδιότητες των μανιταριών που μειώνουν την χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένου και του Γανοδέρματος. Όπως περιγράφεται, το Γανόδερμα έχει κατά καιρούς μελετηθεί για τη μείωση της χοληστερόλης καθώς και για τις υποτασικές ιδιότητες του.

Τα συστατικά του Γανοδέρματος που μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη δεν είναι γνωστά, αλλά μπορεί να είναι γλυκάνες γανοδερικού τύπου, ετερο-β-γλυκάνες, συμπλέγματα γλυκοπρωτεΐνης, φυτικές ίνες, λεκτίνες, τερπενοειδή τριτερπένια, εργοστερόλες και υπεροξυγονωμένου λανοστανοειδούς τριτερπενίου γανοδερικού οξέως(2).

Τα ινώδη συστατικά του Γανοδέρματος θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και την ανακύκλωση των χολικών οξέων, εφ’ όσον τα λίποφιλα συστατικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σύνθεση χοληστερόλης(2).

Υπογλυκαιμική δράση του Γανοδέρματος

Η υπογλυκαιμική δράση του Γανοδέρματος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη γλυκόζη του αίματος. Για τα άτομα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή διαβήτη, η κατάσταση τους μπορεί να βελτιωθεί μετά την κατανάλωση Γανοδέρματος.

Τα συστατικά του Γανοδέρματος – γανοδερικές ουσίες (ganoderans) φαίνεται ότι μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος, ενισχύοντας την αξιοποίηση της γλυκόζης στο αίμα από τους ιστούς του οργανισμού.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες καθώς και της χαμηλής περιεκτικότητας του σε λίπος, το Γανόδερμα θεωρείται ότι αποτελεί ιδανική τροφή για διαβητικούς αλλά και για την πρόληψη της υπεργλυκαιμίας. (Gunde-Cimerman, 1999)

Αντιαλλεργική δράση του Γανοδέρματος

Αλλεργία είναι η υπερβολική ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες που κανονικά είναι αβλαβείς. Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν κάθε χρόνο μια μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ανάπτυξή τους οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η ισταμίνη είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε πολλές αλλεργικές αντιδράσεις. Η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ενώσεις που συμβάλλουν στην αντιαλλεργική δράση του Γανοδέρματος είναι τα 4 γανοδερικά οξέα των τριτερπενίων και συγκεκριμένα τα Γανοδερικά οξέα A, B, C και D. Τα γανοδερικά οξέα μπορούν να καταστείλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δράσης του Γανοδέρματος (Ganoderma lucidum) καθώς και μια λίστα με τις πιθανές αντιδράσεις (όχι παρενέργειες!) του οργανισμού μετά από τη λήψη Γανοδέρματος, πατήστε εδώ.

Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να προμηθευτείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί σας στους τηλεφωνικούς αριθμούς που εμφανίζονται παρακάτω.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!