Αρχική VivamusΣυμβουλες Ενεργος ανθρακας και Ατομικα Φιλτρα στο Κεντρο VIVAMUS

Ενεργος ανθρακας και Ατομικα Φιλτρα στο Κεντρο VIVAMUS

by NIKOLE

Στο Κέντρο VIVAMUS πρώτιστο μέλημά μας είναι το ποιοτικό ΝΕΡΟ μαζί με το σωστό ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ των τροφίμων (βλ. οζονοποιητές στη στήλη προϊόντα- τη στιγμή που γράφουμε το συγκεκριμένο κείμενο, υπάρχουν 3 διαφορετικές συσκευές -). Για το λόγο αυτό πάντα συμβουλεύουμε τη χρήση φίλτρων οικιακών αλλά και ατομικών, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε μετά από επικοινωνία μας. Φυσικά μπορείτε να αναζητήσετε και στην αγορά. Εμείς ήδη έχουμε κάνει αυτή τη διαδικασία, πρώτιστα γιατί τα χρησιμοποιούμε στις Οικογένειές μας και παράλληλα για να καλύψουμε και τις ανάγκες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Συστηματικά δε ενημερωνόμαστε για νέα προϊόντα τα οποία ελέγχουμε εφόσον απαιτηθεί και με τη βοήθεια μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων για την καταλληλότητά τους. Επιπλέον, ως επί τοπλείστον διασφαλίζουμε συχνά πιο προσιτές τιμές.

Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά υπάρχουν και ατομικά φίλτρα νερού, από ενεργό άνθρακα από φλοιό καρύδας. Με αφορμή συζήτηση σχετική με πελάτισσές μας λίγες ημέρες πριν, με αρκετές γνώσεις και βιωματική εμπειρία σχετικά με εναλλακτικούς μεθόδους πρόληψης – αποκατάστασης της υγείας αλλά και χρήσης αντίστοιχων προϊόντων, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο άρθρο στην ιστοσελίδα μας, που αφορά σε ατομικό φίλτρο νερού που συστήνουμε.

Σε ερώτησή τους σχετικά με τον ενεργό άνθρακα, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Άνθρακας και Ιστορία

granular-activated-carbon
Η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του άνθρακα επεκτείνεται σε τέτοιο βάθος στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, ώστε να μην είναι εφικτή η χρονολόγηση της έναρξης χρήσης του στη καθημερινότητα του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Ινδοί χρησιμοποιούσαν άνθρακα για την εξυγίανση του πόσιμου νερού, οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν για την αποτοξίνωση του οργανισμού από το 1500 π.Χ., ενώ ο Ιπποκράτης τον περιελάμβανε συχνά στις διάφορες θεραπείες του.

Ο ενεργός άνθρακας άρχισε να παράγεται βιομηχανικά στις αρχές του 19ου αιώνα για να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα του νερού αλλά και στα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης. Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να αποχρωματίζουν το νερό που απέμενε από τις βαφές υφασμάτων.
Η σύγχρονη χρήση του άνθρακα, σε βιομηχανικό επίπεδο, δεν απέχει πολύ από αυτή του 19ου και 20ου αιώνα. Βασική εφαρμογή βρίσκει στην εξυγίανση του πόσιμου νερού και την επεξεργασία των λυμάτων. Επιπλέον χρησιμοποιείται στη παραγωγή και επεξεργασία ζάχαρης και οινοπνευματωδών ποτών, στη φαρμακευτική, στο γαλβανισμό μετάλλων και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Η απαρχή του μύθου

Το 1831 ένας Γάλλος χημικός ονόματι Pierre-Fleurus Touery κατάπιε μπροστά στους συναδέλφους του στη Γαλλική Ακαδημία Ιατρική (French Academy of Medicine) μια δόση στρυχνίνης, 10 φορές μεγαλύτερη από τη μέση θανατηφόρα δόση, χωρίς ωστόσο να πάθει το παραμικρό προς μεγάλη έκπληξη των πάντων. Πως κατόρθωσε να μείνει ζωντανός; Είχε συνδυάσει τη λήψη του δηλητηρίου με τη λήψη μιας ποσότητας άνθρακα, περίπου 15 gr, ο οποίος και δέσμευσε το δηλητήριο εξ’ολοκλήρου.

Παραγωγή ενεργού άνθρακα
Ο άνθρακας είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Πρόκειται για μια λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη. Ο κοινός άνθρακας παράγεται από τύρφη, bamboo, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιούς καρύδας, πυρήνες ελιάς ή ακόμα και πετρέλαιο. Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα, με τη διαφορά ότι έχει υποστεί την εξής επεξεργασία: Ο άνθρακας θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα, διαδικασία που του προσδίδει εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια.Οι μικροσκοπικές αυτές τρύπες (πόροι), μπορούν να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειας του άνθρακα από 500 έως 1500 m2/gr.

Έτσι δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτόν, σε υγρή ή και αέρια μορφή και σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του. Ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων.

Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει σκόνη ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιφάνεια απορρόφησης.Έπειτα κονιορτοποιείται μέχρι να φτάσει σε μορφή κοκκίων (granules) ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιφάνεια απορρόφησης. Χρησιμοποιείται σε φίλτρα νερού, φάρμακα και χημικές διεργασίες φιλτραρίσματος και εξαγνισμού διαφόρων ουσιών.

Παράγοντες αποτελεσματικότητας φιλτραρίσματος
Η δύναμη φιλτραρίσματος του ενεργού άνθρακα εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  1. Το μέγεθος των πόρων και η κατανομή τους. Αυτές οι παράμετροι, που ορίζουν την αποτελεσματικότητα του, εξαρτώνται από τη πηγή του άνθρακα και την επεξεργασία που έχει υποστεί.
  2. Τα μεγάλα οργανικά μόρια απορροφώνται καλύτερα από ότι τα μικρότερα.
  3. Η απορρόφηση τείνει να αυξάνεται όταν μειώνεται το pH και η θερμοκρασία.
  4. Ο ρυθμός ροής. Οι τοξικές ουσίες απομακρύνονται καλύτερα όταν έρχονται σε επαφή με τον άνθρακα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά συνέπεια ο ρυθμός ροής παίζει σημαντικό ρόλο.

Επειδή ο άνθρακας φιλτράρει “γεμίζοντας” αυτές τις τρυπούλες με τις παραπάνω ουσίες, σε κάποια χρονική στιγμή μπουκώνει, περιορίζεται η δύναμη φιλτραρίσματος και πρέπει να ανανεωθεί.

Που χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των δηλητηριάσεων, του κοιλιακού μετεωρισμού (φούσκωμα), για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, τη πρόληψη του “hangover” και τη θεραπεία της χολόστασης -συσσώρευση χολικών οξέων στο σώμα- κατά την εγκυμοσύνη, πάντα κάτω από την επίβλεψη ιατρού.
Ο ενεργός άνθρακας δεσμεύει δηλητήρια, βαρέα μέταλλα και τοξίνες και αποτρέπει την απορρόφηση του από το στομάχι και το έντερο, χωρίς να ερεθίζει το βλεννογόνο του γαστρεντερικού σωλήνα. Έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα αν ληφθεί μέσα στη πρώτη ώρα από τη κατανάλωση του δηλητηρίου. Σε περίπτωση βαριάς δηλητηρίασης χρειάζονται συνήθως πολλαπλές δόσεις. Προσοχή όμως γιατί δεν είναι κατάλληλος για όλες τις περιπτώσεις. Ο άνθρακας δεν έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε ουσίες όπως λίθιο, ισχυρά οξέα και βάσεις, μέταλλα και ανόργανα μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, μόλυβδο, ιώδιο, φθόριο, αρσενικό, κυάνιο και βορικό οξύ. Επίσης έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε δηλητηρίαση από αλκοόλες (αιθανόλη, μεθανόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη, γλυκόλες, ασετόν κτλ.) και παράγωγα του πετρελαίου.

Στοιχεία από την ιστοσελίδα https://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/08/carbon-activated.html

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!