Αρχική VivamusΒιοσυντονισμός Ελκώδης Κολίτιδα, φυσική διαχείριση & Βιοσυντονισμός

Ελκώδης Κολίτιδα, φυσική διαχείριση & Βιοσυντονισμός

by NIKOLE
Οι φυσικές θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα (UC) μπορεί να μην είναι η κύρια θεραπευτική σας προσέγγιση, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να μειώσετε τη συχνότητα των εκδηλώσεων.
Η ελκώδης κολίτιδα συνιστά μια χρόνια ασθένεια του παχέος εντέρου (κόλον), στην οποία η φλεγμονή που προκαλείται από μια ελαττωματική ανοσοαπόκριση δημιουργεί πληγές ή έλκη στην επένδυση του παχέος εντέρου.
Η επιδημιολογική έρευνα δείχνει ότι οι «δυτικοποιημένοι» πληθυσμοί και τα άτομα με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την UC, καθώς και για τους Καυκάσιους και τους Ασκεναζίτες Εβραίους. Αλλά κανείς δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την κύρια πηγή της νόσου.«Αν και η επίσημη αιτία της ελκώδους κολίτιδας έχει αποφύγει την ιατρική κοινότητα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι προκύπτει από την αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων καθώς και του τρόπου ζωής», λέει ο Benjamin Snider, ΝΔ, φυσικοπαθητικός γιατρός στο ιατρείο στο Κίτσενερ, Οντάριο .
Θεραπείες για ελκώδη κολίτιδα στη συμβατική ιατρική περιλαμβάνουν φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος και στεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής και άλλων συμπτωμάτων της κατάστασης. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του παχέος εντέρου και του ορθού είναι μια άλλη μορφή παρέμβασης.
Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες, μη ιατρικές μορφές ανακούφισης. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για την κολίτιδα που περιλαμβάνουν τα πάντα, από την αλλαγή του τρόπου ζωής στη φυτική ιατρική. Οι ασκήσεις, οι τεχνικές μείωσης του στρες, όπως το Tai Chi και η γιόγκα, καθώς και μια πιο υγιεινή διατροφή γεμάτη από τρόφιμα με διαλυτές ίνες έχουν όλα χαρακτηρισθεί ως ευεργετικά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων UC. Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι οι πρακτικές του νου και του σώματος όπως το tai chi, το τσιγκόνγκ, ο διαλογισμός και η γιόγκα μείωσαν τους φλεγμονώδεις δείκτες στο σώμα.
Στην ίδια διαδικασία αυτοϊασης, υπάρχουν θεραπείες όπως βότανα και συμπληρώματα.
Στο Κέντρο VIVAMUS έχουμε αναπτύξει πρωτόκολλα με τα κορυφαία Διατροφικά Συμπληρώματα FLAVON από Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά, σε συνδυασμό με βότανα και Συνεδρίες Βιοσυντονισμού. Άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο World Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι η θεραπεία με βότανα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ιατρική μπορεί να προσφέρει νέες και καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στην αποκατάσταση της ελκώδους κολίτιδας.
1/7 ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ  & ουσίες που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ελκώδους κολίτιδας:
Γέλη  (gel) από αλόη βέρα
Βουτυρικό Οξύ
Εκχύλισμα Ποτεντίλλης ή Τορμεντίλης (Tormentil) – Πεντάφυλλο
Χυμός σιταριού
Κουρκουμίνη (το ενεργό συστατικό στο κουρκούμη)Μια ολιστική προσέγγιση που επηρεάζει τον τρόπο ζωής, το στρες, τα συμπληρώματα και ορισμένες φυσικές θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία.
2/7 Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας UC
Επειδή μια υγιεινή διατροφή είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για τη γενική υγεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατατάσσεται στον κατάλογο των φυσικών θεραπειών  για την ελκώδη κολίτιδα. “Η δίαιτα είναι θεμελιώδης θεραπεία για ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα”. Συχνά υπάρχει μια διατροφική συνιστώσα στην ασθένεια.Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στην Κλινική Γαστρεντερολογία και την Ηπατολογία, οι άνθρωποι που ανέφεραν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν υποτροπή της ελκώδους κολίτιδας UC. Άλλες μελέτες που υπογραμμίζονται στο έγγραφο προτείνουν την αποφυγή λιπαρών τροφών, γαλακτοκομικών προϊόντων, καφεΐνης και ακατέργαστων φρούτων και λαχανικών εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα. Φυσικά δεν υπάρχει διατροφή ενός μεγέθους για την ελκώδη κολίτιδα UC (όπως ισχύει και για κάθε άλλη πάθηση), οπότε θα πρέπει να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς μέσω δοκιμών και σφαλμάτων.
Φυσικά το πιο γρήγορο και αξιόπιστο τεστ είναι το ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΩΝ . Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά για πληροφορίεςΣε κάθε περίπτωση βοηθά να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να ανακαλύψετε ποιες τροφές είναι καλύτερες για εσάς. Ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων δε βλάπτει,  εάν δε τα συμπτώματά σας βελτιωθούν σύμφωνα με το ημερολόγιο των συμπτωμάτων σας, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε.
Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να αποφευχθεί η ζάχαρη επειδή η επίδρασή της στο πάγκρεας εμποδίζει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ενζύμων.
3/7 Κάνετε τακτική άσκηση για να μειώσετε τη φλεγμονή
Η άσκηση είναι χρήσιμη στη διαχείριση πολλών από τις επιπλοκές που σχετίζονται με την ελκώδη κολίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης οστικής πυκνότητας, του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, των συναισθηματικών προβλημάτων υγείας, του άγχους και της αύξησης του σωματικού βάρους.«Προσπαθήστε να τηρείτε ένα είδος άσκησης μέτριας έντασης όπως κολύμβηση ή ποδηλασία, τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα». Σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 στις Φαρμακολογικές Εκθέσεις σημείωσε ότι η μέτρια άσκηση απελευθερώνει προστατευτικές μυοκίνες όπως η ιριδίνη από τους σκελετικούς μύες που προωθεί την επούλωση και βοηθά στην φλεγμονή του φλεγμονώδους εντέρου (IBD).Ειδικότερα η γιόγκα προτείνεται ως φυσική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα, καθώς προάγει τη χαλάρωση και στοχεύει στην πέψη, προωθεί τη χαλάρωση και στοχεύει στο πεπτικό σύστημα, κατακλύζοντας την περιοχή με οξυγόνο ενώ παράλληλα “δίνει τροφή” για επούλωση. Βρείτε τον τύπο και τη συχνότητα άσκησης για εσάς ενώ να θυμάστε ότι ” Εντατική άσκηση μπορεί να προκαλέσει ήπια συστηματική φλεγμονή”.

4/7 Λιγότερο Στρες λιγότερο για την αντιμετώπιση προβλημάτων ελκώδους κολίτιδας (UC)
Η ακόλουθη έρευνα δείχνει, ότι το στρες παίζει ρόλο στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σε 2.007 ενήλικες σε μια μελέτη Swiss IBD και διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους και των συμπτωμάτων της νόσου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2016 στην Κλινική Γαστρεντερολογία και την Ηπατολογία.

Αντιμετωπίστε το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η προοδευτική χαλάρωση των μυών για να βοηθήσετε το σώμα σας να χαλαρώσει.

“Αυτές οι μορφές μετατοπίζουν το νευρικό σύστημα μακρυά από την συνθήκη “πάλης ή πτήσης” σε λειτουργία “ανάπαυσης και αφομοίωσης””. “Εκτός από τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος και τον ρυθμό αναπνοής, το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά μετακινούνται στον πυρήνα για να υποστηρίξουν την πεπτική λειτουργία.”

5/7  Θεραπεία για να βοηθήσετε στη διαχείριση του στρες και του πόνου
Η συνεργασία με έναν θεραπευτή σε ορισμένες τεχνικές μυαλού-σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Ο ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ (στο Κέντρο VIVAMUS υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα στη συσκευή αποκατάστασης με συχνότητες Rife γενικά (πόνου, φλεγμονών κλπ) και ειδικά που αφορούν πχ. σε έλκος δωδεκαδακτύλου, στομάχου, από παράσιτα ιούς ή μύκητες κλπ. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και μια τεχνική που ονομάζεται βιοανάδραση μπορεί να είναι χρήσιμες, καθώς αυτές οι διαδικασίες διδάσκουν δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν το άγχος και τον πόνο. Στο CBT, μαθαίνετε να αναγνωρίζετε και να αλλάζετε τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που σας επηρεάζουν φυσικά. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο περιοδικό Therapeutic Advances in Gastroenterology, το CBT μπορεί να μειώσει τον κοιλιακό πόνο για μερικούς ανθρώπους. Η Biofeedback θα σας διδάξει πώς μπορείτε να προσδιορίσετε και να ελέγξετε ορισμένες σωματικές διαδικασίες, όπως ο καρδιακός ρυθμός ή η ένταση στους μυς σας, και μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

6/7 Εξετάστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να διευκολύνετε τα συμπτώματα
Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, πρόσθετα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα υγιή λίπη που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, συμβάλλουν στον έλεγχο και την αποτροπή της φλεγμονής και περιορίζουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με UC και Crohn λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης και της ικανότητας να τροφοδοτούν τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν την εντερική οδό », λέει ο Snider.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας ποικίλλουν, ο Snider σημειώνει ότι η συμπλήρωση λιπαρών οξέων με ωμέγα-3 έχει υπόσχεση για άτομα με IBD (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn, και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016 του Annals of Gastroenterology σημειώνει ότι τα ωμέγα-3s μπορούν επίσης να μειώσουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες, οι οποίες προκαλούν συστηματική φλεγμονή. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την πρόληψη ή την πρόκληση ύφεσης σε ασθενείς με ΙΒD.

Συζητήστε με το γιατρό σας για να λάβετε συμβουλές και συστάσεις πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

7/7  Φυτικές θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα

Πολλά βότανα μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση της φλεγμονής και στη μείωση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας. Boswellia serrata,  κουρκουμίνη, και sania; και οι τρεις έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν το σώμα από το στρες. Μπορεί επίσης να βρείτε ανακούφιση με σπόρους χαμομηλιού και ψύλλιο.

Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις μπορεί να είναι προβληματικές για άτομα με UC, συνιστάται επίσης ένα βότανο γνωστό ως αρτεμισία ή αψιθιά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2015 στην Κλινική Γαστρεντερολογία και την Ηπατολογία έδειξε ότι η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική στην πρόκληση ύφεσης σε ασθενείς με ενεργή ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα.

6 Ways to Naturally Manage Ulcerative Colitis1 / 7   Natural Ulcerative Colitis Treatments to Add to Your Care Plan

https://www.everydayhealth.com/ulcerative-colitis/treatment/six-ways-to-naturally-manage-ulcerative-colitis/

Natural Ulcerative Colitis Treatments to Add to Your Care Plan

Is yoga the key to soothing ulcerative colitis? Will an herb provide relief? Natural remedies for ulcerative colitis (UC) may not be your primary treatment approach, but they can help you manage symptoms and reduce the frequency of flares.

To date, there is no cure for UC, a chronic disease of the large intestine (colon) in which inflammation brought on by a faulty immune response creates sores or ulcers in the lining of the colon.

The chronic condition affects nearly 1 million Americans and tends to run in families. Epidemiological research shows that “westernized” populations and people with diets high in fat are at higher risk for UC, as well as Caucasians and Ashkenazi Jews. But no one has yet uncovered the main source of the disease.

“Although the official cause of ulcerative colitis has evaded the medical community, it’s important to understand that it results from an interaction of genetic, environmental, and lifestyle factors,” says  Benjamin Snider, ND , a naturopathic doctor in private practice in Kitchener, Ontario.

Treatments for ulcerative colitis include medications such as nonsteroidal anti-inflammatory drugs, immune system suppressors, and steroids to control inflammation and other symptoms of the condition. Surgery to remove the colon and rectum is another form of treatment if medication doesn’t prove effective.

Still there are other, nonmedical forms of relief. Research shows that there are a number of effective natural treatments for colitis that include everything from lifestyle changes to herbal medicine. Exercise, stress reduction techniques such as tai chi and yoga, and a healthier diet full of foods with soluble fiber have all been identified as beneficial to managing UC symptoms. A review article published in July 2014 in the journal PLoS Onefound that mind-body practices like tai chi, qigong, meditation, and yoga reduced inflammatory markers in the body.

Less is known about other natural treatments like herbs and supplements. But they’re a valid form of UC therapy that doctors are prescribing more and more. A review published in October 2014 in the World Journal of Gastroenterology found that herbal therapy in combination with traditional medicine may provide new and better alternatives to ulcerative colitis treatment. The list of herbs that work the best, include:

  • Aloe vera gel
  • Butyrate
  • Tormentil extract
  • Wheatgrass juice
  • Curcumin (the active ingredient in turmeric)

Snider stresses that a holistic approach that factors in lifestyle, stress, supplements, and some natural remedies for ulcerative colitis offers the best chance at healing.

Read on to learn about some different kinds of natural therapies.

  • 2 / 7   Avoid Foods That May Exacerbate UC Symptoms

    Avoid Foods That May Exacerbate UC Symptoms

    Because a healthy diet is a cornerstone for overall health, it’s no surprise that it tops Snider’s list of natural remedies for ulcerative colitis. “Diet is a foundational treatment for patients with ulcerative colitis,” he says, adding that there’s often a dietary component to the disease.

    According to a review published in October 2014 in Clinical Gastroenterology and Hepatology , people who reported a diet high in fats were more likely to have a relapse of UC. Other studies highlighted in the paper suggested avoiding greasy foods, dairy products, caffeine, and raw fruits and vegetables if you have ulcerative colitis. But the review notes that there’s no one-size-fits-all diet for UC, so you’ll have to figure out what works best for you through trial and error.

    It helps to keep a food diary to discover which foods are best for you. Snider says it can’t hurt to  limit certain foods , and then if your symptoms improve according to your symptom diary, to continue doing so. He also notes that it’s worthwhile to avoid sugar because its effect on the pancreas hinders the output of anti-inflammatory enzymes.

  • 3 / 7   Get Regular Exercise to Reduce UC Inflammation

    Get Regular Exercise to Reduce UC Inflammation

    Snider says  exercise is useful  in managing many of the complications associated with ulcerative colitis, including decreased bone density, a weakened immune system, emotional health problems, stress, and weight gain.

    “Try to engage in a moderate-intensity exercise like swimming or biking, three or four days per week,” he says. A review published in August 2016 in Pharmacological Reports  noted that moderate exercise releases protective myokines such as irisin from working skeletal muscles, which promotes healing and helps with inflammatory bowel disease (IBD) inflammation.

    Snider also strongly recommends yoga as a natural treatment for ulcerative colitis, as it promotes relaxation and targets the digestive system, flooding the area with oxygen and nutrition for healing. Find what type and frequency of exercise works for you and take it slow: Too much exercise can cause mild systemic inflammation.

  • 4 / 7   Stress Less to Aid Digestion Problems in UC

    Stress Less to Aid Digestion Problems in UC

    Research indicates that  stress plays a role  in inflammatory bowel diseases such as ulcerative colitis. Researchers analyzed data on 2,007 adults in a Swiss IBD study and found a relationship between depression and anxiety and disease symptoms. The results were published in June 2016 in Clinical Gastroenterology  and  Hepatology .

    Counteract stress with relaxation techniques  such as meditation, deep breathing, and progressive muscle relaxation to help your body relax.

    “These modalities shift the nervous system away from fight or flight and into a rest and digest mode,” Snider says. “In addition to heart rate, blood pressure, and respiration rate changing, blood and nutrients move into the core to support digestive function.”

  • 5 / 7   Consider Therapy to Help Manage Stress and Pain

    Consider Therapy to Help Manage Stress and Pain

    Working with a therapist on certain mind-body techniques can help you control ulcerative colitis symptoms.

    Cognitive behavioral therapy (CBT)  and a technique called biofeedback may be useful, as these processes teach skills to cope with stress and pain. In CBT, you learn to recognize and change behaviors and emotions that affect you physically. According to an article published in September 2012 in the journal Therapeutic Advances in Gastroenterology, CBT can ease abdominal pain for some people. Biofeedback will teach you how to identify and control some bodily processes , such as heart rate or tension in your muscles, and can be effective in helping manage chronic pain.

  • 6 / 7   Consider Omega-3 Fatty Acids to Ease Symptoms

    Consider Omega-3 Fatty Acids to Ease Symptoms

    As part of a healthy diet, additional omega-3 fatty acids, the healthy fats found in foods like fatty fish , may keep inflammation at bay and ease ulcerative colitis symptoms.

    “Omega-3 fats are beneficial to patients with both UC and Crohn’s due to the strong anti-inflammatory action and ability to fuel the cells that line the intestinal tract,” says Snider.

    Though research results vary, Snider notes that omega-3 fatty acid supplementation holds promise for people with IBD and other inflammatory conditions such as psoriasis and rheumatoid arthritis . A review article published in the January–March 2016 issue of the Annals of  Gastroenterology  notes that omega-3s may also reduce pro-inflammatory cytokins, which cause systemic inflammation. The authors found that more studies are needed to establish a recommended daily intake to prevent or induce remission in IBD patients.

    Talk to your doctor to get advice and recommendations before taking any supplements.

  • 7 / 7   Experiment With Herbal Remedies for Ulcerative Colitis

    Experiment With Herbal Remedies for Ulcerative Colitis

    Many herbs can be useful in managing inflammation and easing ulcerative colitis symptoms. Snider recommended Boswellia serrata, curcumin (found in turmeric , which is used in Indian cuisine), and withania; all three have strong anti-inflammatory properties and support the body against stress. You may also find relief with chamomile and psyllium seeds.

    Since infections can be problematic for people with UC, Snider also recommends an herb known as artemisia, or wormwood. A study published in August 2015 in Clinical Gastroenterology and Hepatology found curcumin is effective in inducing remission in patients with active, mild to moderate ulcerative colitis.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!