Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Δημητριακά που επιβαρύνουν την Υγεία σας

Δημητριακά που επιβαρύνουν την Υγεία σας

by NIKOLE

Αυτά τα δημητριακά καταστρέφουν τις ορμόνες σας, επηρεάζουν την ενέργεια σας και προκαλούν αύξηση βάρους

Τα περισσότερα δημητριακά προωθούνται ως «τρόφιμα για την υγεία» από τις γιγαντιαίες εταιρείες τροφίμων. Ωστόσο, αυτά τα απειλητικά κοινά τρόφιμα πρωινού που καταναλώνουν καθημερινά σχεδόν όλοι καθημερινά θα σας σκοτώσουν σιγά-σιγά, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας σας, προκαλώντας διαβήτη, υπερβολικό σωματικό λίπος, καρκίνο, και ακόμη γρηγορότερη γήρανση στο σώμα σας. Θα εξηγήσω γιατί παρακάτω …

Εάν νοιάζεστε για το σώμα και την υγεία σας, είμαι βέβαιος ότι πιθανά γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να αποφεύγετε αρχικά τα δημητριακά με ζάχαρη όπως οι νιφάδες με ζάχαρη, δημητριακά φρουτώδους ζάχαρης με τεχνητά χρώματα, τα μπισκότα από σιτάρι ή τα δημητριακά marshmallow με τα οποία πολλοί γονείς ουσιαστικά “δηλητηριάζουν’ τα παιδιά τους στις μέρες μας.

Ωστόσο, ακόμη και τα περισσότερα δημητριακά για πρωινό που δεν “πασπαλίζονται με ζάχαρη “πωλούνται ως τροφές για “υγιή καρδιά”, “πλούσια σε φυτικές ίνες” και “καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων” … Δυστυχώς, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο από αλήθεια!


Ο διατροφολόγος Mike Geary – Certified Nutrition Specialist
Best-Selling Συγγραφέας : “Το λίπος & τα κορυφαία 101 τρόφιμα που παλεύουν τη γήρανση” που έχει μελετήσει τη βιοχημεία της διατροφής για πάνω από 25 χρόνια και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα κύτταρα του σώματός σας, υπάρχουν τουλάχιστον 10 σημαντικοί λόγοι για να ανησυχείτε ιδιαίτερα για το τι κάνουν τα δημητριακά μέσα στο σώμα σας.  Τα περισσότερα δημητριακά (ακόμη και “ολικής αλέσεως” ή “υψηλή ίνα”) προκαλούν ακραία βλάβη στις ορμόνες σας και δημιουργούν διαφυγές σακχάρου στο σώμα σας. Ένα από τα χειρότερα πράγματα για τα περισσότερα δημητριακά, ακόμα και τα λεγόμενα δημητριακά “ολικής αλέσεως” είναι ότι όλα προκαλούν σημαντική αύξηση στο σάκχαρό σας (ανεξάρτητα από το αν είναι σιτάρι, ρύζι ή καλαμπόκι) σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, γεγονός που καταλήγει στην απελευθέρωση ορμονών αποθήκευσης λίπους και προκαλεί περισσότερους λαιμαργία για υδατάνθρακες.. Αυτό δεν είναι ο τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, αν σας ενδιαφέρει η υγεία σας, καθώς και η εμφάνισή σας (λίπος στην περιοχή της μέσης ή στην κοιλιά).

Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα δημητριακά στα οποία έχουν προσθέσει ίνες (όπως νιφάδες bran ή πίτυρα σταφίδας) έχουν διαπιστωθεί ότι προκαλούν εξίσου μεγάλη μαζική άνοδο στο σάκχαρο του αίματος, όπως τα δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως τα δημητριακά με βάση το ρύζι ή το καλαμπόκι. Θυμηθείτε ότι τα άμυλα σε σιτάρι, καλαμπόκι ή ένα μπολ με δημητριακά ρυζιού διασπώνται γρήγορα στο σώμα σας σε ΖΑΧΑΡΗ και αμέσως επιδρούν βλαβερά στο σύστημα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα σαν να φάγατε 40-60 γραμμάρια καθαρού σιροπιού καλαμποκιού ή καθαρή ζάχαρη.

Αυτές οι τεράστιες αλλαγές στο σάκχαρο του αίματός σας, βλάπτουν ουσιαστικά τα κύτταρα σας στο σώμα σας μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοποίηση, η οποία επιταχύνει το ρυθμό γήρανσης των αρθρώσεων, του δέρματος, των οργάνων και ακόμη και του εγκεφάλου σας.

Και μιλώντας για ορμόνες, μια άλλη επίδραση του υψηλού σακχάρου στο αίμα είναι ότι αμβλύνει την ικανότητα του σώματός σας να απελευθερώσει την αυξητική ορμόνη (έτσι και η νεανική ορμόνη), οπότε αν θέλετε να κοιτάξετε και να αισθανθείτε νεότεροι, τα δημητριακά ΔΕΝ σας βοηθούν σε αυτό το τμήμα !

Σημείωση: Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα δημητριακά είναι μια “καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών”, αυτό είναι στην πραγματικότητα ΛΑΘΟΣ… Η πλειονότητα των βιταμινών και των μετάλλων στα περισσότερα δημητριακά δεν απαντάται φυσικά, αλλά προστίθενται βιταμίνες συνθετικά, αποδεδειγμένα ότι απορροφάται λιγότερο από τις φυσικές βιταμίνες και ενδεχομένως ακόμη και επιβλαβές σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η συνθετική βιταμίνη Ε φαίνεται σε μερικές μελέτες να είναι επιβλαβής για μας, ενώ η φυσική βιταμίνη Ε είναι ευεργετική.

Τραβώντας προς το διαβήτη και το λίπος της κοιλιάς κάθε πρωί;

Σκεφτείτε την επόμενη φορά που παίρνετε ένα μπωλ με νιφάδες bran, ρυζιού ή μπισκότα σίτου ενώ τρέχετε στην πόρτα το πρωί …

Όσο περισσότερα δημητριακά τρώτε, τόσο περισσότερο επιβαρύνετε συνεχώς το πάγκρεας και άλλα όργανα που συμμετέχουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται καθημερινά για να ελέγξουν τις μαζικές επιθέσεις σακχάρου στο αίμα από όλα αυτά τα δημητριακά και τελικά η ευαισθησία στην ινσουλίνη σας υποφέρει, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους σε διαβήτη τύπου 2 και μια ζωή με την ένεση ινσουλίνης με βελόνες και βυθίζοντας τα δάχτυλά σας κάθε μέρα σε αιματολογικές εξετάσεις κάθε μέρα της ζωής σας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά προκαλώντας υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας κάθε πρωί με την κατανάλωση δημητριακών, ενεργοποιείτε επίσης το σώμα σας να αποθηκεύσετε το σωματικό λίπος. Έτσι, εάν θέλετε να διατηρήσετε υγιές βάρος, τα δημητριακά πηγαίνουν άμεσα ενάντια στον στόχο σας, και μόνο σας κάνουν πιο παχιά!

Φλεγμονή του εντέρου και ακόμη και βλάβη στο έντερο;

Περισσότερα κακά νέα για τα δημητριακά …

Οποιαδήποτε δημητριακά με συστατικά σίτου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου και μακροχρόνια βλάβη του εντέρου από πάρα πολύ γλουτένη και λεκτίνες, ακόμα κι αν δεν είστε επίσημα ευαίσθητοι στη γλουτένη ή στις λεκτίνες.

Σκέφτεστε μήπως ότι τα σιτηρά με βάση το καλαμπόκι είναι καλύτερα από το σιτάρι; Λάθος! Τα δημητριακά με βάση το καλαμπόκι γίνονται σχεδόν πάντοτε με τον καλαμπόκι μεταλλαγμένο (GMO), γεγονός που έχει ανησυχήσει πολλούς επιστήμονες για τις μακροπρόθεσμες απειλές για την υγεία, καθώς δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες για τις επιπτώσεις του καλαμποκιού GMO στην υγεία σας, καθώς και για την υγεία των παιδιών σας.

Και δημητριακά με βάση το ρύζι

Και τα δημητριακά με βάση το ρύζι (krispies, κ.λπ.) δεν είναι πολύ καλύτερα, καθώς προκαλούν εξίσου υψηλά επίπεδα σάκχαρο του αίματος ως καθαρή επιτραπέζια ζάχαρη !
Τα δημητριακά προκαλούν λαιμαργία για περισσότερους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, οδηγώντας σε κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων.

Η αιχμή του σακχάρου στο αίμα και η επακόλουθη αύξηση της ινσουλίνης από τα δημητριακά το πρωί κάνει το σώμα σας να προσπαθήσει να μεταφέρει όλο αυτό το σάκχαρο από το αίμα σας στα κύτταρα (συνήθως στα λιπώδη) και αυτό προκαλεί μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα σας αργότερα. Αυτό σας κάνει να αποζητάτε περισσότερους υδατάνθρακες ή ζαχαρούχα τρόφιμα αργότερα την ημέρα.

Το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής ενεργοποίηση γλυκόζης αίματος και ινσουλίνης όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες σε μια δεδομένη ημέρα.

Πρόσφατα διάβασα μια μελέτη σχετικά με τους ανθρώπους που κατανάλωναν πρωινό με βάση το αυγό έναντι πρωινών με βάση τα δημητριακά … Αν και οι άνθρωποι που κατανάλωναν πρωινό με βάση το αυγό κατανάλωναν πολύ περισσότερο λίπος το πρωί, έφταναν να καταναλώνουν πολύ λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα επειδή δεν είχαν τις έντονες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα, τις ορμονικές ανισορροπίες και τις επακόλουθες επιθυμίες. Τα αυγά ως πρωινό αποδεικνύονται ιδανικά για τον έλεγχο της όρεξής σας, ενώ το πρωινό σιτηρών αποδεδειγμένα ΑΥΞΑΝΕΙ την όρεξή σας για περισσότερα τρόφιμα, ιδιαίτερα πιο αμυλούχα και σακχαρώδεις υδατάνθρακες.  

Τα δημητριακά οδηγούν σε κάψιμο υδατανθράκων αντί λίπους

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που τρώτε κάθε μέρα από τρόφιμα όπως δημητριακά και ψωμιά, τόσο περισσότερο εκπαιδεύετε το σώμα σας να βασίζεται σε υδατάνθρακες για ενέργεια. Έτσι, όταν το σάκχαρό σας μειωθεί ξανά, θα χρειαστείτε και πάλι περισσότερους υδατάνθρακες ή θα έχετε μια σημαντική πτώση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερο λαμβάνετε τις θερμίδες σας από τα υγιή λίπη (αβοκάντο, λάδι καρύδας, βούτυρο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπόροι, αυγά και εκτρεφόμενα κρέατα), τόσο περισσότερο προπονήστε το σώμα σας να είναι μηχανή καύσης λίπους.

Αυτό ονομάζεται δημιουργία ενός “μεταβολισμού προσαρμοσμένου σε λιπαρά” και το κάνετε αυτό μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων σας και ταυτόχρονα αυξάνοντας την υγιή πρόσληψη λίπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες όπως ο Atkins, αλλά είναι πολύ μικρότερος από τον μέσο άνθρωπο ο οποίος είναι εξαρτημένος από την κατανάλωση υδατανθράκων στη σύγχρονη εποχή.

Βασιζόμενοι κυρίως σε υγιή λίπη για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες, αυτό εξισορροπεί τις ορμόνες σας και σας δίνει ΠΟΛΥ σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάθε μέρα, επιτρέποντάς σας επίσης να έχετε ΠΟΛΥ σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς τις εξάρσεις και μειώσεις στην ενέργεια σας, όπως συμβαίνει σε όσους καταναλώνουν ποσότητες υδατανθράκων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός μεταβολισμού βασισμένου στα λίπη, είναι ότι φυσικά θα χάσετε το σωματικό λίπος πιο εύκολο! Δεν υπάρχουν μαγικές αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών που να είναι τέλειες για όλους, ούτε νομίζω ότι πρέπει να δίνετε σημασία σε ακριβείς θερμίδες ή ακριβείς αναλογίες υδατανθράκων στο λίπος … Ωστόσο, για να σας δώσω μια ιδέα … Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε σήμερα μια δίαιτα που κυμαίνεται από 60% υδατάνθρακες, 20% λίπος και 20% πρωτεΐνη. Αυτό που σας περιγράφω για να δημιουργήσετε ένα μεταβολισμό προσαρμοσμένο στο λίπος θα ήταν περισσότερο γύρω από την κατανάλωση 20% carbs, 60% λιπαρά και 20% πρωτεΐνη.

Υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις στα δημητριακά

Αντί για τα τυπικά δημητριακά το πρωί (που σιγά σιγά σας σκοτώνει και σας καθιστά παχύτερους), δοκιμάστε ένα μπολ με απλό ελληνικό πλήρες λίπος οργανικό γιαούρτι (το οποίο είναι γεμάτο με υγιή προβιοτικά του εντέρου, υγιή λίπη και πρωτεΐνη ΚΑΙ) και προσθέστε μια χούφτα φρέσκα, οργανικά μούρα (ή κατεψυγμένα άγρια ​​βακκίνια), μια χούφτα ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα ή πεκάν (πιο υγιή λίπη), και λίγη πρωτεΐνη βιταμινών stevia για λίγο πρόσθετη γλυκύτητα, αν το χρειάζεστε.

Αυτό το πρωινό θα επιτρέψει να διατηρήσετε ισορροπημένα τη ζάχαρη αίματος, τα επίπεδα ενέργειας και τις ορμόνες για την ημέρα και θα αποτρέψετε τη λαιμαργία για περισσότερους υδατάνθρακες αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια άλλη επιλογή είναι απλά οποιοσδήποτε συνδυασμός αυγών, λαχανικών, αβοκάντο, ακόμα και βιολογικού κρέατος πρωινού, αν θέλετε – για όσους τρώτε ζωϊκά. Ένα από τα γρήγορα προγεύματα, είναι ένα ζευγάρι αυγά με αβοκάντο σε ένα πιάτο. Αυγά και αβοκάντο μαζί με μια ζεστή σάλτσα και μερικές φέτες γαλοπούλας και voila … ένα γρήγορο πρωινό 5 λεπτών που είναι απίστευτα νόστιμο, αλλά ΠΟΛΥ πιο υγιεινό από αυτό το μπολ δημητριακών και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας για την ημέρα αντί να δημιουργούν ορμονικές ανισορροπίες και “ενεργειακά συντρίμμια” όπως τα δημητριακά.

Τα δημητριακά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για υγιή τρόφιμα, από τα οποία πρέπει είτε να μείνετε μακριά είτε να βρείτε μια πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση και να αποφύγετε ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης, καθώς και απλές εναλλαγές και πραγματικά υγιείς εναλλακτικές λύσεις έναντι των σημερινών ” πρόχειρα φαγητά”…

Αυτά από τον Αμερικανίδα διατροφολόγο. Εμείς θα προσθέσουμε ότι η κατανάλωση των ακόλουθων υδατανθράκων σε αντιδιαστολή των όσων αναφέρει ο διατροφολόγος, συνιστούν εξαιρετικές επιλογές: φρούτα, χυμοί λαχανικών, smoothies με φρούτα και λαχανικά.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!