Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Γιατι το ζωϊκο γαλα δεν ειναι καλο αντιθετα απο οτι πιστευαμε

Γιατι το ζωϊκο γαλα δεν ειναι καλο αντιθετα απο οτι πιστευαμε

by NIKOLE

Οι περισσότεροι από εμάς ακόμα και σήμερα, πιστεύουν ή δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι το γάλα δεν είναι καλό για την υγεία. Το αποθαρρυντικό είναι ότι και οι ίδιοι οι γιατροί – που επιβεβαιώνουν ότι στην ιατρική δεν κάνουν μαθήματα διατροφολογίας, άρα οι συμβουλές τους δεν χαίρουν επιστημονικής τεκμηριωμένης βάσης και γνώσης- συνεχίζουν λόγω άγνοιας κυρίως, να προτείνουν το ίδιο διατροφικό πλαίσιο, δημιουργώντας εύλογα προβληματισμό και δυσπιστία στους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, αναφορικά με τα δεδομένα που ακολουθούν. Επειδή όμως η αλήθεια πρέπει να υποστηρίζεται, είναι σημαντικό να διαβάσετε το ακόλουθο άρθρο έστω και σαν κίνητρο για να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες με στόχο τη διαφοροποίηση του “επιπέδου υγείας σας” . Σημαντικό καθώς πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο πίνουν γάλα, αλλά συχνά καταλήγουν να αντικαθιστούν το νερό με αυτό, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες για να ξεδιψάσουν!

Κανένα άλλο ζώο δεν​​ πίνει το γάλα ενός άλλου είδους. Κανένα άλλο ζώο δεν ​​πίνει γάλα από τη μητέρα του μετά την ηλικία των απογαλακτισμού. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το πόσιμο αγελαδινό γάλα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους. Εδώ είναι μερικά μόνο:

1. Η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι 85% καζεΐνη η οποία είναι δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Είναι, συνεπώς, μια πιθανή αιτία συμβολή στην εμφάνιση εκζέματος, ακμής, νεφρικής νόσου, αρθρίτιδας, τερηδόνας, άσθματος, ευερέθιστου εντέρου, κολπικών προβλημάτων, νόσο του Κρον,  κολίτιδας, καρκίνου του μαστού, και καρκίνου του προστάτη.
2. Το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο στο απλό σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη, ή “σάκχαρο του γάλακτος.” Ωστόσο, μετά τη βρεφική ηλικία, πολλοί άνθρωποι χάνουν την ικανότητά αφομοίωσής της. Το αποτέλεσμα είναι ότι η άπεπτη λακτόζη ταξιδεύει στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια τη διασπούν και διάφορα προβλήματα όπως κράμπες, διάρροια κλπ. Το αγελαδινό γάλα είναι είτε μία ή η μοναδική αιτία για τα εντερικά προβλήματα πολλών ανθρώπων.
Το αγελαδινό γάλα και άλλα προϊόντα (αυγά, τυρί και γιαούρτι) δημιουργούν ένα οξύ στον οργανισμό, που προκαλεί βλέννα στη ρινική κοιλότητα και βλεννώδη πλάκα στο πεπτικό σύστημα. Κατά συνέπεια, το σώματα αναγκάζεται να απελευθερώσει ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια (έκλυση ασβεστίου) για να εξουδετερώσει το οξύ, γεγονός που οδηγεί σε οστεοπόρωση και τερηδόνα.
3. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις συμβατικές μονάδες παραγωγής (φάρμες υποβάλλονται σε φρικτές συνθήκες διαβίωσης και ως εκ τούτου το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο. Για να αντισταθμίσουν την κακή κατάσταση της υγείας τους χρησιμοποιούν ενέσεις με αντιβιοτικά, τα οποία μολύνουν το γάλα που πίνουμε.
4. Για την αύξηση της παραγωγής οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής εμβολιάζονται με στεροειδή και ορμόνες που καθιστούν την κατάσταση της εγκυμοσύνης διαρκή. Αυτό μολύνει επίσης το γάλα που πίνουμε, μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και δημιουργεί πύον στο προϊόν αυτό.
Νομικά, επιτρέπονται 135 εκατομμύρια κύτταρα πύου σε ένα ποτήρι γάλα.

ΒΡΕΦΗ

Τα βρέφη ειδικά χρειάζονται το γάλα της μητέρας τους, γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που τρέφονται με αγελαδινό γάλα ή κάποιον τύπο αγελαδινού γάλακτος είναι επιρρεπή σε ποσοστό 80% περισσότερο να αναπτύξουν διάρροια και 70% λοιμώξεις του αυτιού σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά από το στήθος της μητέρας τους.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει : κολικούς σε μωρά, αλλεργίες και άσθμα.Το παστεριωμένο δε γάλα καταστρέφει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά.
Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να απορροφήσουν το ασβέστιο από το γάλα της αγελάδας. Η ηλικία που τα παιδιά χάνουν την ικανότητά τους να αφομοιώσουν τη λακτόζη κυμαίνεται. Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Μερικές φυλές έχουν την τάση να χάνουν το ένζυμο λακτάση νωρίτερα στη ζωή από ότι  άλλες. Το ανθρώπινο μητρικό γάλα παρέχει στο παιδί τα αντισώματα της μητέρας, και αυτά τα αντισώματα είναι πολύ προστατευτικά όταν πρόκειται για λοιμώδεις νόσους. Αντιστρόφως, το  αγελαδινό γάλα ή τα παρασκευάσματα για βρέφη στερούνται αυτών των προστατευτικών παραγόντων. Τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγα μπορεί να περάσουν  από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτά τα μακροφάγα παρέχουν χρήσιμες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ βρίσκονται στο εντερικό σύστημα του παιδιού. Το ανθρώπινο μητρικό γάλα περιέχει επίσης ένα συστατικό που ονομάζεται λακτοφερίνη. Αυτός ο παράγοντας τείνει να εμποδίσει την ανάπτυξη του ελικοβακτηρίδου (E.coli) στο έντερο. Για τους λόγους αυτούς και άλλους πολλές μητέρες επιλέγουν να θηλάζουν μέχρι το παιδί τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα είναι το γάλα που παράγεται από ωμούς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας ή  πλιγούρι σίκαλης. Αυτά τα γάλατα έχουν τέλεια γεύση και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας, χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση καζεΐνης.

Είναι εύκολο να κάνετε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι (βλ. σχετικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας – αναζήτηση με τη λέξη αμυγδαλόγαλο). Συνοπτική παρουσίαση εδώ: Σε ένα μπλέντερ προσθέστε 1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα σε τέσσερα φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό. Ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα για ένα λεπτό. Ρίξτε το μίγμα σε μια σακούλα γάλακτος με φουντούκια και σουρώστε σε ένα μπολ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή περισσότερο νερό για να γίνει το γάλα σας παχύτερο, όπως το πλήρες γάλα ή αραιότερο, όπως αποβουτυρωμένο γάλα. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τον πολτό για χρήση σε άλλες συνταγές. (θα δημοσιεύουμε σταδικά κάποιες).

Στοιχεία από σεμινάριο, βιβλία και ημερίδες του γιατρού κου Μουρούτη Κωνσταντίνου, του κλινικού διατροφολόγου κου Μηνούδη Γιώργου και άρθρων από το Ιπποκράτειο Ινστιτούτο στην Καλιφόρνια.

Επιμέλεια Νικόλ Κορδέλλα

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!