Αρχική VivamusΣυμβουλες Τεστ Σαλιου για εντοπισμο Καντιντιασης

Τεστ Σαλιου για εντοπισμο Καντιντιασης

by NIKOLE

Κάντιντα: Μικρόβια Εναντίον Μικροβίων

Ολοένα και περισσότεροι εναλλακτικοί θεραπευτές αναγνωρίζουν ότι μία καθαρή εντερική οδός με ισορροπημένη χλωρίδα φιλικών και καταστροφικών βακτηρίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Σε μία υγιή εντερική οδό ευδοκιμούν πάνω από 400 διαφορετικά είδη βακτηρίων, καθένα από τα οποία έχει χιλιάδες στελέχη. Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δύο βασικών τύπων βακτηρίων που απαρτίζουν την εντερική χλωρίδα διαταράσσονται εύκολα εξαιτίας των αντιβιοτικών.

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της χρήσης αντιβιοτικών για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του Candida albicans – φυσιολογικός, απαραίτητος ζυμομύκητας του εντέρου. Πολλοί πιστεύουν ότι το Candida albicans (ωίδιο το λευκά-ζον) είναι εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού και πρέπει να εξαλείφεται με κάθε μέσο. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το Candida albicans είναι ένας από τους απαραίτητους μικροοργανισμούς και χαρακτηρίζεται ως «σαπροφυτικός», που σημαίνει ότι αποσυνθέτει νεκρό, ενδυνάμει τοξικό, ιστό. Το Candida πολλαπλασιάζεται για να προλάβει μία σοβαρή κρίση τοξίκωσης. Το Candida albicans δεν είναι εχθρός του οργανισμού. Καθώς ο οργανισμός αποτοξινώνεται, σταματά σταδιακά να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Το Candida albicans συντελεί στη διάσπαση των σακχάρων. Όταν η πέψη των υδατανθράκων είναι ατελής, το μικρόβιο αυτό αναλαμβάνει δράση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ανάπτυξη του ωίδιου, το οποίο ευδοκιμεί στους περισσότερους βλεννογόνους του οργανισμού, διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα χάρη στα φιλικά, προβιοτικά βακτήρια, όπως τα lactobacillus acidophilus και bifido. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει περισσότερα φιλικά βακτήρια απ’ ό,τι κύτταρα, ενώ το ένα τρίτο των κοπράνων που αποβάλλουμε αποτελείται από αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ουσιαστικά, δεν θα ζούσαμε χωρίς αυτούς. Όταν στο έντερο βρίσκεται μεγάλη ποσότητα άπεπτων υδατανθράκων (σάκχαρα), επιβλαβή άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού και φθαρμένα ή νεκρά κύτταρα, αυξάνεται η ανάγκη για τα καταστροφικά βακτήρια, με επακόλουθο τον επικίνδυνο πολλαπλασιασμό του Candida.

Τα αντιβιοτικά που στοχεύουν σε συγκεκριμένα μικρόβια τα οποία ενοχοποιούνται για συγκεκριμένες λοιμώξεις, εξοντώνουν και τα προβιοτικά βακτήρια του εντέρου, με επακόλουθο τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του Candida σε όλη την εντερική οδό. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα των ενζύμων που διασπούν την τροφή, με αποτέλεσμα την κακή πέψη και το μετεωρισμό. Αν το Candida εξακολουθήσει να πολλαπλασιάζεται, αναπτύσσει «πλοκάμια» τα οποία διαπερνούν τα εντερικά τοιχώματα, επιτρέποντας την είσοδο των τοξινών και σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύτατο φάσμα σωματικών και διανοητικών συμπτωμάτων. Σε αυτά συγκαταλέγονται η παραρρινοκολπίτιδα, οι ωτίτιδες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η αύξηση του βάρους, η κατακράτηση νερού, οι ορμονικές διαταραχές, η διανοητική σύγχυση, η κατάθλιψη, η αϋπνία, το άγχος, η χρόνια κόπωση, η κολπίτιδα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η κυστίτιδα, η στοματική μυκητίαση, οι μολύνσεις δέρματος και νυχιών, η επιπεφυκίτιδα, η δυσκοιλιότητα, οι νεφρικές διαταραχές, η χολολιθίαση και η βουλιμική επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα, ιδίως για τη ζάχαρη και τα γλυκά.συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, σε ποσοστό που αγγίζει το 75%, έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους την κολπική καντιντίαση, δηλαδή την υπερβολική ανάπτυξη στα γεννητικά όργανα ενός μύκητα του γένους κάντιντα.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι σε φυσιολογικά επίπεδα, ο μύκητας Candida albicans είναι εντελώς ακίνδυνος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του κόλπου, της στοματικής κοιλότητας και του γαστρεντερικού.Μόνο η  υπερβολική ανάπτυξή του συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, πιθανώς με σοβαρότερες επιπλοκές για την υγεία.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η επίσκεψη στο γιατρό για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας κρίνεται επομένως απαραίτητη.

Δείτε ποια είναι τα 5 βασικά συμπτώματα που δείχνουν ότι ο μύκητας Candida albicans έχει αναπτυχθεί υπερβολικά στον οργανισμό σας.
1. Διαταραχές της διάθεσης
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πώς συνδέεται ο εγκέφαλος με το πεπτικό σύστημα, γνωρίζουν όμως ότι αν ένα σύστημα υπολειτουργεί –π.χ. το γαστρεντερικό, λόγω υπερβολικής ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων–, τότε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans δεν αποκλείεται λοιπόν να συνδέεται με το αδικαιολόγητο άγχος, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη, τις εναλλαγές τις διάθεσης και την ευερεθιστότητα.
2. Χρόνια κόπωση
Το λεγόμενο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από την ακραία εξάντληση που δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικές στρατηγικές, όπως η κατανάλωση καφέ και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος. Κριτήριο για να αναγνωριστεί το σύνδρομο αποτελεί η κόπωση που επιμένει για έξι τουλάχιστον μήνες και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, η πνευματική σύγχυση, ο πονοκέφαλος κ.α. Σε άτομα στα οποία έχει διαπιστωθεί υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida, η χρόνια κόπωση αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα.
3. Γαστρεντερικές ενοχλήσεις
Συμπτώματα όπως το φούσκωμα, τα αέρια, οι κοιλιακές κράμπες και η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα δείχνουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα. Μια πιθανή αιτία είναι η έλλειψη «καλών» βακτηρίων λόγω υπερβολικής ανάπτυξης του μύκητα Candida.
4. Συχνές ιγμορίτιδες
Ο μύκητας Candida μπορεί να προσβάλει και τα ιγμόρεια, πυροδοτώντας ενοχλήσεις όπως ο επίμονος πονόλαιμος, η ρινική συμφόρηση και άλλα συμπτώματα όμοια με αυτά της αλλεργίας.
5. Συχνές ουρολοιμώξεις
Η υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα Candida στην πρωκτογεννητική οδό αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης και άλλων κολπικών λοιμώξεων.

Η εντερική χλωρίδα αποκαθίσταται με την ηπατική αποτοξίνωση, σε συνδυασμό με μία δίαιτα αποτελούμενη από τρόφιμα που επιβαρύνουν όσο λιγότερο γίνεται το πεπτικό σύστημα και προκαλούν τη μικρότερη τοξίκωση. Οι νωπές σαλάτες, τα φρεσκομαγειρεμένα λαχανικά, το ρύζι μπασμάτι, το κεχρί, τα όσπρια, οι φρέσκες σούπες λαχανικών, οι ρυζογκοφρέτες, οι νιφάδες βρώμης και οι μπανάνες είναι τρόφιμα κατάλληλα για τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από καντιντίαση. Αποφεύγετε το κρέας, το ψάρι και άλλα πτωματικά τρόφιμα και τα παράγωγα τους. Να θυμάστε ότι τα καταστροφικά βακτήρια βάζουν στο στόχαστρο τα νεκρά κύτταρα. Να πίνετε άφθονες ποσότητες φρέσκου νερού και αφεψημάτων από βότανα με πικρή γεύση, όπως το Chaparral Το μείγμα Essiac Tea αποτελείται από οκτώ βότανα και έχει αποφέρει μερικά από τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, δύο έως τέσσερα φλιτζάνια λαπάχο (Pau D’Arco) καθημερινά, συντελούν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας. Το ίδιο ισχύει και για το πράσινο τσάι και τον συμπυκνωμένο χυμό κράνμπερι-Το προϊόν Primal Defense έχει αποδειχτεί ευεργετικό για ορισμένα άτομα που πάσχουν από καντιντίαση – όχι όμως για όλα.

Το πιθανότερο είναι ότι τα τρόφιμα που αναφέρονται εδώ θα αποδυναμώσουν τους μυς σας και θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του ωίδιου: ζάχαρη, τρόφιμα που περιέχουν μαγιά (ψωμί, μπισκότα, κέικ), σοκολάτα και άλλα γλυκίσματα, κέτσαπ, όλα τα φρούτα (εκτός από την μπανάνα), αλκοόλ, εκχύλισμα μαγιάς, μανιτάρια, τα σκληρά και μπλε τυριά, τα προϊόντα ζύμωσης (ξίδι και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση), καφές, μαύρο τσάι, ανθρακούχα ροφήματα, αθλητικά ροφήματα, καθώς και το τσιγάρο και όλα τα διεγερτικά. Ίσως χρειαστεί να διακόψετε τα φάρμακα της Αγωγής Αντικατάστασης Ορμονών (HRT), καθώς και το αντισυλληπτικό χάπι.

Αφού τηρήσετε ειδική διατροφή για ένα μήνα, θα μπορέσετε να περιλάβετε πάλι στη δίαιτα σας μερικά από τα τρόφιμα που καταναλώνατε πρωτύτερα. Ωστόσο, αν προκαλέσουν μετεωρισμό, το πιθανότερο είναι ότι δεν ενδείκνυνται για τον σωματότυπό σας. Η καντιντίαση μπορεί να μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό και, τελικά, ικανοποιητικό τρόπο ζωής.

Στο Κέντρο VIVAMUS εκτός από τη χαρτογράφηση για τον εντοπισμό του μύκητα -μεταξύ άλλων μικροοργανισμών- κάνουμε και δυσανεξία τροφών για τον εντοπισμό των τροφών που επιβάλλεται να αφαιρεθούν και να επανεισαχθούν σταδιακά, με το Βιοσυντονισμό.

Το τεστ του σάλιου

spit result tests

Για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από καντιντίαση, δοκιμάστε το ακόλουθο απλό τεστ. Αφού σηκωθείτε το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας και γεμίστε ένα ποτήρι φρέσκο νερό. Έπειτα, φτυστέ στο ποτήρι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σάλιο σας τα επόμενα 30-40 λεπτά, ιδίως τα πρώτα λίγα λεπτά. Αν έχετε καντιντίαση, θα εμφα-νιστεί τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

1) Από την απόπτυση δημιουργούνται νήματα, τα οποία βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού.

2) Συγκέντρωση σάλιου με ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο.

3) Συγκέντρωση θολών μικροκηλίδων στο νερό. Όσο πιο γρήγορα σχηματιστούν νήματα και μικροκηλίδες τοσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται το Candida.

Αν οι ενδείξεις αυτές εμφανιστούν αμέσως, το Candida έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του σώματος. Από την άλλη, αν η απόπτυση επιπλεύσει στην επιφάνεια και το νερό μείνει καθαρό, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από καντι-ντίαση. Αν ο ζυμομύκητας έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στο έντερο, το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν εμφανίσετε τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, ενδέχεται να πάσχετε από καντιντίαση:

• Νιώθετε φουσκωμένοι κατά την πρόσληψη του γεύματος ή αμέσως μετά

• Έχετε αέρια όταν τρώτε

• Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

• Νιώθετε διανοητικά αποπροσανατολισμένοι, υποφέρετε από ληθαργικότητα και κεφαλαλγίες

• Υποφέρετε συχνά από παραρρινοκολπίτιδες ή ωτίτιδες

• Νιώθετε κουρασμένοι χωρίς λόγο

• Έχετε τάση για ξηροστομία

• Συχνά η όραση σας θολώνει, καθαρίζει και έπειτα θολώνει ξανά

• Έχετε υπογλυκαιμία, ιδίως το απόγευμα

• Νιώθετε πολύ αδύναμοι αν παραλείψετε ένα γεύμα, αισθάνεστε υπνηλία μετά τα γεύματα και ιδρώνετε ενώ κοιμάστε

• Πάσχετε συχνά από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και από τα δύο

• Έχετε αναιμία

• Έχετε δερματικά εξανθήματα

• Έχετε ονυχο μυκητίαση

• Προσβάλλεστε κατ’ επανάληψη από μυκητισιακή κολπίτιδα ή τριχοφυτία βουβωνικής χώρας (Tinea cruris)

Στα επιπρόσθετα συμπτώματα συγκαταλέγονται η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, η κυκλοθυμία, οι ίλιγγοι, η απώλεια ισορροπίας, ο ελλιπής συντονισμός μερών του σώματος, οι εμβοές, οι ωταλγίες και η παρουσία εκκρίματος στο αυτί, τα βλεννώδη κόπρανα, η οπισθορρινική κα-ταρροή, τα συχνά κρυολογήματα, το αίσθημα σφιξίματος στο θώρακα, το λευκό επίχρισμα γλώσσας, η δύσοσμη αναπνοή, οι διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, η κατάθλιψη και η βουλιμική επιθυμία για ζάχαρη.

Στοιχεία από :

http://www.onmed.gr/ygeia/item/338519-kantintiasi-ta-5-vasika-symptomata#ixzz448FIad3l

Candida: Κάντε το τεστ διάγνωσης καντιντίασης. Τρόποι αντιμετώπισης

Μπορείτε να δείτε και άλλο άρθρο μας για τον κάντιντα με τίτλο Δυσβίωση Εντέρου & Κάντιντα ο Μύκητας που ενοχοποιείται για πολλές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα

http://vivamus.gr/δυσβιωση-εντερου-καντιντα-candida-albicans-μυκητα

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα