Αρχική Vivamus Διατροφή για το σπλήνα και άλλες συμβουλές

Διατροφή για το σπλήνα και άλλες συμβουλές

by NIKOLE

Ξέρατε ότι θα μπορούσατε να έχετε μια διευρυμένη σπλήνα και να μην το συνειδητοποιήσετε; Είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου αισθητά συμπτώματα μιας διευρυμένης σπλήνας!

Μια άλλη έκπληξη; Η έρευνα δείχνει (στην Αμερική, ότι περίπου το 3 % των υγιών φοιτητών πρώτου έτους έχουν διευρυμένη σπλήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν γενετικά διευρυμένους σπλήνες, αλλά δεν επηρεάζουν τη γενική υγεία τους. Ωστόσο, για άλλους, μπορεί να σημαίνει προβλήματα, όπως μια υποκείμενη λοίμωξη, ασθένεια ή αναπτυσσόμενη διαταραχή.

(Εκτός από την ιατρική διάγνωση, μπορείτε να κάνετε και μη παρεμβατική με συσκευές βιοσυντονισμού όπως η sensitiv imago που χρησιμοποιούμε στο κέντρο Vivamus. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας)

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι μια διευρυμένη σπλήνα, πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι έχετε και πώς να συμβάλλετε στην αυτοϊαση; Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κοινής κατάστασης.

Τι είναι μια διευρυμένη σπλήνα;
Ως κρίσιμο μέρος του λεμφικού μας συστήματος, ο σπλήνας ή η σπλήνα, είναι ένα ζωτικό όργανο «φύλακας» στο οποίο στηριζόμαστε κάθε μέρα, για να διατηρούμε το σώμα μας απαλλαγμένο από μολύνσεις, ιούς και επικίνδυνα παθογόνα κάθε είδους. Μια διευρυμένη σπλήνα, κατάσταση που ονομάζεται «σπληνομεγαλία», είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παλεύει σκληρά για να απομακρύνει τις απειλές από το σώμα, χωρίς όμως να μπορεί να ανταποκριθεί λόγω του όγκου τους.

Υπό κανονικές συνθήκες, η σπλήνα σας έχει περίπου το μέγεθος της γροθιάς σας και δεν μπορεί να ανιχνευθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Ωστόσο, όταν είστε άρρωστοι ή το λεμφικό σας σύστημα ενεργοποιείται για άλλο λόγο, η σπλήνα σας διογκώνεται και μπορεί να αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος.

Μια διευρυμένη σπλήνα μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ αισθητή και οδυνηρή, αλλά όσο και αν σας εκπλήσσει, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν! Ενώ μια διευρυμένη σπλήνα δεν είναι πάντα ανησυχητική για την υγεία, συνήθως επισημαίνει το γεγονός ότι το σώμα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του περισσότερο από το συνηθισμένο – και αυτό σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό προτού κλιμακωθεί σε μεγαλύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε από την ανάπτυξη ή την επιδείνωση μιας διευρυμένης σπλήνας.

 1. Προστατέψτε τη σπλήνα από ρήξη
  Όποιος έχει διογκωμένη σπλήνα πρέπει να είναι προσεκτικός για να αποφύγει οποιοδήποτε είδος τραχιάς επαφής, ειδικά κοντά στην κοιλιά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη του σπλήνα. Αυτό σημαίνει την αποφυγή επαφής συνέπεια αθλητικών δραςστηριοτήτων (όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πάλη, χόκεϊ κ.λπ.) και περιορισμό οποιουδήποτε είδους σωματικής δραστηριότητας όπου ο σπλήνας μπορεί να καταστραφεί περαιτέρω.

Μια σημαντική προφύλαξη που πρέπει να λάβετε είναι να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας κατά την οδήγηση, καθώς ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο τραυματισμό στη σπλήνα. Θυμηθείτε ότι δεν είναι κάθε περίπτωση μιας διευρυμένης σπλήνας προβληματική, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 1. Διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας
  Ιστορικά στην Ανατολική ιατρική, ο σπλήνας θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά όργανα για την ευημερία, τη δύναμη και την ανοσία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι κάτι περισσότερο από προστάτης-φύλακας. Αποτελεί ένα όργανο ικανό να διαχειριστεί τα κύτταρα του αίματος – ο σπλήνας βοηθά επίσης να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά από τα χωνευμένα τρόφιμα σε χρήσιμο καύσιμο.

Στην Αρχαία Κινέζικη Ιατρική και σε άλλες σχολές της Ανατολικής ιατρικής, ένας σπλήνας που νοσεί, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κόπωση και την αναιμία και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας άλλων πεπτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, της μήτρας, του ορθού, του ήπατος ή του στομάχου.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τον σπλήνα και ολόκληρο το λεμφικό και πεπτικό σας σύστημα είναι να τηρείτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα υγρά. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση της βλάβης των ελεύθερων ριζών.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του σπλήνα, το οποίο θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά για τη μεταφορά των κυττάρων του αίματος και των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς, ενώ θα αποβάλλει επίσης τις τοξίνες, με τη λήψη πολλών θρεπτικών συστατικών. Σε αυτό συμβάλλουν εξαιρετικά και τα Διατροφικά Συμπληρώματα από 100% Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά FLAVON. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά τρόφιμα βοηθά επίσης στην πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας νερού (30ml ή gr/κιλό βάρους), το οποίο είναι σημαντικό για να βοηθήσει την σπλήνα και το σώμα να απαλλαγούν από από υπερβολικά υγρά και τοξίνες.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε τροφές που ασκούν πίεση στο κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όσο περισσότερες χημικές ουσίες λαμβάνετε μέσω των τροφών που τρώτε, τόσο περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουν το συκώτι, ο σπλήνας και άλλα όργανα. Τα τρόφιμα που επιβάλλετεαι να περιορίσετε αν όχι να εξαλείψετε από τη διατροφή σας περιλαμβάνουν: κοινά αλλεργιογόνα (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, γλουτένη, σόγια, οστρακοειδή ή σολανίδες (Solanaceae) ή στρυχνοειδή, αυτά τα λαχανικά περιλαμβάνουν μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες, ντοματίνια, καθώς και τους περισσότερους τύπους πιπεριάς., για παράδειγμα), ζωικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ζαχαρούχα σνακ, εξευγενισμένα φυτικά έλαια (canola, καλαμπόκι, κρόκος, ηλίανθος και σόγια) και μεταποιημένα τρόφιμα που περιέχουν χημικά σπρέι ή τοξίνες. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση ένα τεστ δυσανεξίας είναι το πιο σίγουρο, καθώς κάθε άνθρωπος αποτελεί εξατομικευμένη περίπτωση. Για το λόγο αυτό αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού, μη παρεμβατικού (όχι με αίμα αλλά με συσκευή βιοσυντονισμού, όπου μετράμε την επίδραση των τροφών στον οργανισμό, καταγράφοντας ποια βελτιώνουν και ποια εξασθενούν τον οργανισμό).

Μερικά από τα βασικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιλαμβάνουν:

πράσινα φυλλώδη λαχανικά
έντονα χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των σταυρανθών λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι κ.λπ.) και μούρα
άπαχες πρωτεΐνες, ειδικά τρόφιμα με ωμέγα-3 όπως σολομός και άγρια ​​θαλασσινά
ξηροί καρποί και σπόροι (chia, λινάρι, κάνναβη, κολοκύθα κ.λπ.)
μη ραφιναρισμένα έλαια όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λάδι καρύδας
βότανα, καρυκεύματα και μπαχαρικά (για παράδειγμα τζίντζερ, πιπεριά, μελάσα, κουρκούμη, σκόρδο)

 1. Κίνηση
  Η αποστράγγιση του λεμφικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τακτική κίνηση. Ενώ το λεμφικό υγρό μπορεί να κινηθεί από μόνο του μέσω των λεμφαδένων και σπλήνα κάπως χάρη στη βαρύτητα και την κυκλοφορία του αίματος, είστε πολύ πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και πρήξιμο όταν είστε αδρανείς και δεν κινείστε. Η τακτική άσκηση ωφελεί τη σπλήνα σας επειδή βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος και των υγρών που κινούνται μέσω του σώματός σας. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι ο σπλήνας είναι υπεύθυνος για το φιλτράρισμα και τον μετασχηματισμό σωματιδίων μέσα στο λεμφικό υγρό.

Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στα πεπτικά σας όργανα και εμπλέκει τους μύες στο πεπτικό σας σύστημα, οπότε μόλις η σπλήνα και το συκώτι ολοκληρώσουν το έργο τους για τον καθαρισμό του σώματος, η περισσότερη κίνηση βοηθάει περαιτέρω στην εξάλειψη των τοξινών. Άσκηση, μασάζ ή θεραπείες υπέρυθρης σάουνας είναι όλες ευεργετικές, για την υποστήριξη του λεμφικού συστήματος και για την αποτοξίνωση.

 1. Μειώστε το άγχος
  Το λεμφικό, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σας σύστημα είναι όλα ευάλωτα στις επιπτώσεις του στρες. Ο εγκέφαλός σας επικοινωνεί με όργανα σε ολόκληρο το σώμα σας και κάθε φορά που υποψιάζεται ότι βρίσκεστε σε απειλητική κατάσταση, οι ορμόνες μεταβάλλονται που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να αμυνθεί από απειλές.

Το χρόνιο στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή, πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκη και πολλά άλλα. Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση έντονου άγχους, κάντε προτεραιότητά σας να δοκιμάσετε χαλαρωτικές ασκήσεις, να είστε πιο δραστήριοι, να κάνετε χόμπι που αγαπάτε, να περνάτε χρόνο στη φύση, να κάνετε ζεστά μπάνια, αναπνευστικές ασκήσεις και ούτω καθεξής.

 1. Δοκιμάστε συμπληρώματα που υποστηρίζουν το λεμφικό σύστημα
  Αρκετά αιθέρια έλαια είναι ευεργετικά για τη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά το πρήξιμο, τις λοιμώξεις, να αυξάνει τη ροή του αίματος και να μειώνει τον πόνο. Τα αιθέρια έλαια που είναι χρήσιμα ειδικότερα για το πρήξιμο στους λεμφαδένες περιλαμβάνουν τα έλαια λεμονιού, μύρου, ρίγανης, κυπαρισσιών και λιβανιού.

Τέλος, η συσκευή βιοσυντονισμού με μικρορεύματα Rife Alixxor, που βρίσκετε στην αρχική μας ιστοσελίδα, διαθέτει ένα σύνολο 2000 παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων για την αποκατάσταση της σπλήνας. Σχετικές πληροφορίες πατώντας και εδώ και φυσικά επικοινωνώντας μαζί μας.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

—————————————————————————————————————-

Did you know you could have an enlarged spleen and not even realize it? It’s true. In fact, most people don’t experience any noticeable symptoms of an enlarged spleen at all!

Another surprise? Research shows that around 3 percent of healthy first-year college students have enlarged spleens. In some cases, people have genetically enlarged spleens, but it doesn’t affect their overall health. However, for others, it can point to problems like an underlying infection, illness or developing disorder. (1)

So what exactly is an enlarged spleen, how can you tell if you have one and how can you treat it if you do? Turns out there are natural ways to deal with this common condition.

What Is an Enlarged Spleen?

As a crucial part our lymphatic system, the spleen is a vital “guardian” organ that we rely on every single day to keep the body free from infections, virus and dangerous pathogens of all kinds. An enlarged spleen, a condition called “splenomegaly,” is a clear warning sign that the immune system is fighting hard to remove threats from the body but failing to do so because it can’t keep up with high demand.

Under normal circumstances, your spleen is about the size of your fist and hardly even detectable to touch during a physical exam. However, when you’re sick or your lymphatic system is triggered for another reason, your spleen swells up and can dramatically grow in size. (2)

An enlarged spleen can sometimes be very noticeable and painful, but surprisingly most people don’t have any symptoms at all and aren’t even aware of the problem they’re experiencing! While an enlarged spleen isn’t always a health concern, it usually points to the fact that the body is trying to defend itself more than usual — and that means it’s a good idea to figure out why that is before it escalates into a bigger and more serious problem.

there are a number of ways you can help protect yourself from developing or worsening an enlarged spleen.

1. Protect the Spleen from Rupturing

Anyone who has an enlarged spleen should be careful to avoid any type of rough contact, especially near the abdomen, since this can cause a ruptured spleen. This means avoiding contact sports (like football, basketball, wrestling, hockey, etc.) and limiting any type of physical activity where the spleen can become further damaged.

An important precaution to take is to always wear a seat belt when driving, since a car accident is likely to cause even more injury to the spleen. Remember that not every case of an enlarged spleen is problematic, so find out from your doctor first what types of activities you’re cleared to do.

2. Eat a Nutrient-Dense Diet

Historically in Eastern medicine, the spleen is viewed as one of the most important organs to well-being, strength and immunity. That’s because it’s more than just a guardian and organ capable of managing blood cells — the spleen also helps turn nutrients from digested foods into useable fuel.

In Ancient Chinese Medicine and other schools of Eastern medicine, an unhealthy spleen is one of the key contributors to fatigue and anemia, and it can impact how other digestive organs work, including the colon, uterus, rectum, liver or stomach.

The best way to support your spleen and entire lymphatic and digestive systems is to eat a diet high in antioxidants, vitamins, minerals and essential fluids. This helps lower inflammation and fight free radical damage that can make an enlarged spleen turn into a worsened problem.

A healthy diet can benefit the entire body, including the spleen, which will work more efficiently to carry blood cells and nutrients to tissue, while also removing waste, when you obtain plenty of nutrients. A diet high in plant foods also helps provide enough hydrating water, which is important for helping the spleen rid itself and the body of excess fluids and foreign matter.

Try to avoid eating foods that place stress on your circulatory and immune systems. The more chemicals you obtain through the foods your eat, the more work your liver, spleen and other organs have to do. Foods to limit or eliminate from your diet include: common allergens (like dairy products, gluten, soy, shellfish or nightshades, for example), low-quality animal products, sugary snacks, refined vegetable oils (canola, corn, safflower, sunflower and soybean) and processed foods that contain chemical sprays or toxins.

Enlarged spleen diet - Dr. Axe

Some of the key anti-inflammatory foods to load up on include:

 • green leafy vegetables
 • brightly colored fruits and veggies of all kinds, including cruciferous veggies (broccoli, cabbage, cauliflower, etc.) and berries
 • lean proteins, especially omega-3 foodslike salmon and wild seafood
 • nuts and seeds (chia, flax, hemp, pumpkin, etc.)
 • unrefined oils like extra virgin olive oil and coconut oil
 • herbs, condiments and spices (ginger, capsicum, molasses, turmeric, garlic, for example)

3. Move Your Body

Drainage of the lymphatic system depends heavily on you moving your body regularly. While lymph fluid can move through the lymph nodes and spleen somewhat on its own thanks to gravity and blood circulation, you’re much more prone to illness and swelling when you’re stagnant. Regularly exercising benefits your spleen because it helps keep blood flowing and fluids moving through your body. This is important considering the spleen is responsible for the filtering and transformation of particles within lymph fluids. (9)

Exercise increases blood flow to your digestive organs and engages muscles in your digestive tract, so once the spleen and liver do their jobs to clean the body, more movement further helps usher out waste. Following exercise with foam rolling, massage therapy or infrared sauna treatments is also beneficial for supporting the lymphatic system and helping with detoxification.

4. Reduce Stress

Your lymphatic, immune and digestive systems are all vulnerable to the effects of stress. Your brain communicates with organs around your entire body, and every time it suspects that you’re in a threatening situation, hormones are altered that affect your body’s ability to defend itself from threats.

Chronic stress can weaken the immune system and cause inflammation, digestive problems like irritable bowel syndrome, ulcers and much more. (10) To help combat high amounts of stress, make it a priority to try relaxing exercises like being more active, doing hobbies you love, spending time in nature, taking warm baths, breathing exercises and so on.

5. Try Supplements that Support Lymphatic

Several essential oils are beneficial for improving the body’s ability to drain swelling, fight infections, increase blood flow and reduce pain. Essential oils that are useful for targeting swelling in the lymph nodes include lemon, myrrh, oregano, cypress and frankincense oils.

Combine several drops with a carrier oil like jojoba or coconut oil, and massage them over the spleen two to three times per day. Other supplements that can help improve liver health, circulation and fight inflammation include: omega-3 fish oils, turmeric, burdock root, digestive enzymes, activated charcoal and milk thistle.

1. Protect the Spleen from Rupturing

Anyone who has an enlarged spleen should be careful to avoid any type of rough contact, especially near the abdomen, since this can cause a ruptured spleen. This means avoiding contact sports (like football, basketball, wrestling, hockey, etc.) and limiting any type of physical activity where the spleen can become further damaged.

An important precaution to take is to always wear a seat belt when driving, since a car accident is likely to cause even more injury to the spleen. Remember that not every case of an enlarged spleen is problematic, so find out from your doctor first what types of activities you’re cleared to do.

2. Eat a Nutrient-Dense Diet

Historically in Eastern medicine, the spleen is viewed as one of the most important organs to well-being, strength and immunity. That’s because it’s more than just a guardian and organ capable of managing blood cells — the spleen also helps turn nutrients from digested foods into useable fuel.

In Ancient Chinese Medicine and other schools of Eastern medicine, an unhealthy spleen is one of the key contributors to fatigue and anemia, and it can impact how other digestive organs work, including the colon, uterus, rectum, liver or stomach.

The best way to support your spleen and entire lymphatic and digestive systems is to eat a diet high in antioxidants, vitamins, minerals and essential fluids. This helps lower inflammation and fight free radical damage that can make an enlarged spleen turn into a worsened problem.

A healthy diet can benefit the entire body, including the spleen, which will work more efficiently to carry blood cells and nutrients to tissue, while also removing waste, when you obtain plenty of nutrients. A diet high in plant foods also helps provide enough hydrating water, which is important for helping the spleen rid itself and the body of excess fluids and foreign matter.

Try to avoid eating foods that place stress on your circulatory and immune systems. The more chemicals you obtain through the foods your eat, the more work your liver, spleen and other organs have to do. Foods to limit or eliminate from your diet include: common allergens (like dairy products, gluten, soy, shellfish or nightshades, for example), low-quality animal products, sugary snacks, refined vegetable oils (canola, corn, safflower, sunflower and soybean) and processed foods that contain chemical sprays or toxins.

Enlarged spleen diet - Dr. Axe

Some of the key anti-inflammatory foods to load up on include:

 • green leafy vegetables
 • brightly colored fruits and veggies of all kinds, including cruciferous veggies (broccoli, cabbage, cauliflower, etc.) and berries
 • lean proteins, especially omega-3 foodslike salmon and wild seafood
 • nuts and seeds (chia, flax, hemp, pumpkin, etc.)
 • unrefined oils like extra virgin olive oil and coconut oil
 • herbs, condiments and spices (ginger, capsicum, molasses, turmeric, garlic, for example)

3. Move Your Body

Drainage of the lymphatic system depends heavily on you moving your body regularly. While lymph fluid can move through the lymph nodes and spleen somewhat on its own thanks to gravity and blood circulation, you’re much more prone to illness and swelling when you’re stagnant. Regularly exercising benefits your spleen because it helps keep blood flowing and fluids moving through your body. This is important considering the spleen is responsible for the filtering and transformation of particles within lymph fluids. (9)

Exercise increases blood flow to your digestive organs and engages muscles in your digestive tract, so once the spleen and liver do their jobs to clean the body, more movement further helps usher out waste. Following exercise with foam rolling, massage therapy or infrared sauna treatments is also beneficial for supporting the lymphatic system and helping with detoxification.

4. Reduce Stress

Your lymphatic, immune and digestive systems are all vulnerable to the effects of stress. Your brain communicates with organs around your entire body, and every time it suspects that you’re in a threatening situation, hormones are altered that affect your body’s ability to defend itself from threats.

Chronic stress can weaken the immune system and cause inflammation, digestive problems like irritable bowel syndrome, ulcers and much more. (10) To help combat high amounts of stress, make it a priority to try relaxing exercises like being more active, doing hobbies you love, spending time in nature, taking warm baths, breathing exercises and so on.

5. Try Supplements that Support Lymphatic

Several essential oils are beneficial for improving the body’s ability to drain swelling, fight infections, increase blood flow and reduce pain. Essential oils that are useful for targeting swelling in the lymph nodes include lemon, myrrh, oregano, cypress and frankincense oils.

Combine several drops with a carrier oil like jojoba or coconut oil, and massage them over the spleen two to three times per day. Other supplements that can help improve liver health, circulation and fight inflammation include: omega-3 fish oils, turmeric, burdock root, digestive enzymes, activated charcoal and milk thistle.

Source https://draxe.com/health/enlarged-spleen/ https://draxe.com/health/enlarged-spleen/

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!