Η βιταμίνη Β12 είναι πιο σημαντική από όσο μπορείτε να φανταστείτε!Δεν είναι μόνο το ότι δομικά είναι η μεγαλύτερη από όλες τις βιταμίνες που έχουν ανακαλυφθεί αλλά και το ότι είναι η βιταμίνη Β12 αναπόσπαστο κομμάτι του μεταβολισμού της ενέργειας σε όλα τα κύτταρα του σώματος! Η βιταμίνη Β12, αλλιώς γνωστή ως η βιταμίνη της ενέργειας,  βοηθά στη σύνθεση του DNA, στην παραγωγή των κυττάρων του αίματος και στο σχηματισμό των νεύρων. Είναι σημαντική για ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Χωρίς αυτή τη βιταμίνη ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί κανονικά.

Επειδή η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτιμάται ότι περίπου το 15% των ανθρώπων δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα Β12. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως οι χορτοφάγοι, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή άλλες ασθένειες που έχουν να κάνουν με την πέψη, ή ενήλικες άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 συχνά περιλαμβάνουν σωματική κόπωση, αναιμία, ταχυπαλμία, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα των άκρων, απώλεια της όρεξης, ναυτία, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Οι χορτοφάγοι, όπως αναφέραμε, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Έτσι, αν η διατροφή κάποιου περιλαμβάνει κατά βάση φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, η σόγια, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης Β12, για αυτό και πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με βιταμίνη Β12 ή τουλάχιστον να καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη Β12, όπως τα σιτηρά. Γενικά, πηγές της βιταμίνης Β12 είναι το κρέας και τα ψάρια. Το βοδινό συκώτι (και γενικά το βοδινό κρέας), η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο σολομός και τα οστρακοειδή είναι τροφές πλούσιες σε Β12.

Πιθανές αιτίες και Συμπτώματα

Όταν δεν λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Β12, μειώνεται η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας. Για το λόγο αυτό, τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, ζάλη και δυσκολία στη σκέψη. Επειδή, όμως, τα συμπτώματα αυτά είναι ασαφή και κοινά, συχνά παραβλέπεται η πιθανότητα για έλλειψη της Β12.

Τι μπορεί να προκαλέσει την έλλειψη βιταμίνης Β12;

  • Η ανεπαρκής πρόσληψη!
  • Κακοήθης Αναιμία. Αφορά σε ένα συγκεκριμένο είδος αναιμίας που οφείλεται στην έλλειψη της Β12, η χρόνια κακοήθης αναιμία, μια νόσος αυτοάνοσης αιτιολογίας που θίγει τα γαστρικά τοιχωματικά κύτταρα. Αυτή η κακοήθης αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός αυτοάνοσου παράγοντα, ενός προβλήματος στην επιφάνεια του στομάχου ή μπορεί να είναι κληρονομική.  Εμφανίζεται όταν το πεπτικό σύστημα δε διαθέτει έναν παράγοντα που ονομάζεται ενδογενής. Ο ενδογενής παράγοντας είναι μια ουσία που εκκρίνεται από το στομάχι και είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 στο έντερο.   Η καταστροφή αυτών των κυττάρων οφείλεται την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στον ενδογενή παράγοντα. Οι εργαστηριακές ενδείξεις παραγωγής αντισωμάτων έναντι των τοιχωματικών κυττάρων είναι περίπου κατά 85-90% ευαίσθητος δείκτης για τη διάγνωση της κακοήθους αναιμίας.
  • Η έλλειψη Β12 συνδέεται με βλάβες του ανοσοποιητικού. Η Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Όχι μόνο η έλλειψη της Β12 μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά επίσης κάποια νόσος του ανοσοποιητικού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η Νόσος του Graves, για παράδειγμα, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς, η οποία συνδέεται με κακοήθη αναιμία και περαιτέρω απουσία της βιταμίνης Β12.
  • Έλλειψη Β12 μπορεί να προκύψει από χειρουργική επέμβαση που γίνεται για απώλεια βάρους. Κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως η γαστρική παράκαμψη και η εκτομή του εντέρου, καθιστούν αδύνατο να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη παραγωγή γαστρικού οξέος, της πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Το πρόβλημα της απορρόφησης είναι μόνιμο, έτσι ώστε τα άτομα που κάνουν τέτοιες επεμβάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν ενδομυϊκά τη βιταμίνη Β12 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή κινδυνεύουν από την έλλειψη της Β12 και τις επιπτώσεις της.
  • Τέλος, και τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο. Στα νεογνά η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σοβαρή διότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αναιμία, διαταραχές της κίνησης και δυσκολίες στην ανάπτυξη σε ύψος και βάρος. Σπάνια παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σε βρέφη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί εάν το μωρό δεν τρώει κρέας και ζωικά προϊόντα ή όταν η μητέρα είναι χορτοφάγος και το μωρό πίνει μόνο γάλα από τη μητέρα.Νόσοι του εντέρου όπως  η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn καθώς και το «σύνδρομο βραχέος εντέρου» , που προκαλείται μετά από επέμβαση, όταν μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου αφαιρείται.H έλλειψη βιταμίνης Β12 πολύ συχνά συγχέεται με την άνοια, καθώς κάποια από τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της άνοιας (π.χ. απώλεια μνήμης, αποπροσανατολισμός, η δυσκολία στη σκέψη). Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση της άνοιας από την έλλειψη της Β12, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, στους οποίους και οι δύο αυτές ασθένειες εμφανίζονται περισσότερο. Συνιστάται σε όλα τα άτομα με νοητική απώλεια να εξετάζονται για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
  • Ο χρόνιος αλκοολισμός
  • Η χορτοφαγική δίαιτα
  • Η ατροφική γαστρίτιδα, μια κατάσταση που επηρεάζει το 10% -30% των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, μειώνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, με αποτέλεσμα την μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης της Βιταμίνης Β12;

Προσοχή! Τα συμπτώματα που οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12 αναπτύσσονται αργά και εμφανίζονται σταδιακά.Για το λόγο αυτό εύκολα διαφεύγουν της προσοχής! Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν χαμηλή βιταμίνη Β12:

1. Έλλειψη όρεξης
2. Διάρροια
3. Αναιμία
4. Ωχρότητα
5. Μυική αδυναμία, κόπωση
6. Καταθλιπτική διάθεση
7. Έλλειψη συγκέντρωσης
8. Αίσθημα των παλμών της καρδιάς
9. Αίσθημα καύσου στη γλώσσα
10. Μουδιάσματα στα χέρια, τη γλώσσα και και τα πόδια
11. Μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις
12. Ευερεθιστότητα

Πόση βιταμίνη Β12 χρειάζομαι κάθε μέρα;

Οι απαιτήσεις για τη βιταμίνη Β12, όπως ορίζεται από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (DRI) είναι 2-3 μικρογραμμάρια / mcg ανά ημέρα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες πάνω από 4-7 μικρογραμμάρια / mcg ανά ημέρα. Δυστυχώς, ο ενδογενής παράγοντας στο στομάχι επιτρέπει να απορροφηθεί όχι πάνω από 1,5 mcg του της Β12 από τη διατροφή. Κρατήστε αυτό κατά νου όταν σχεδιάζετε τα καθημερινά σας γεύματα και όταν παίρνετε συμπληρώματα Β12 σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Ένα άτομο λαμβάνει περίπου 5 έως 15 μικρογραμμάρια Β12 ημερησίως, πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 2 μικρογραμμαρίων.Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι άνθρωποι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες Β12, οι οποίες μπορούν να καλύψουν 2 έως 5 έτη σοβαρής δυσαπορρόφησης!

Υπάρχει ανώτατο όριο για τη βιταμίνη Β12;

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τη βιταμίνη Β12 και μάλιστα εξαιρετικά υψηλές δόσεις της Β12 έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς με σχεδόν καθόλου παρενέργειες!

Τι μπορεί να συμβεί αν δε θεραπεύσω την έλλειψη της βιταμίνης Β12;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, καθώς και ανεπανόρθωτη βλάβη των νεύρων και του εγκεφάλου!
Η αναιμία που προκαλεί η έλλειψη της Β12 ονομάζεται μακροκυτταρική, μεγαλοβλαστική αναιμία καθώς χαρακτηρίζεται από αύξηση του μέσου μεγέθους του ερυθρού αιμοσφαιρίου.

Και κάτι ακόμη: Μερικοί άνθρωποι έχουν εκτός από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης! Ο συνδυασμός των δύο αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο!

 Πώς θεραπεύεται η έλλειψη βιταμίνης Β12;

Δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η αποκατάσταση των επιπέδων Β12 σε ένα οργανισμό που πάσχει από έλλειψή της.
Χρειάζονται μεγάλες δόσεις, από 125 – 2000 μg καθημερινά και πιθανότατα και ενδομυϊκές ενέσεις για κάποιο διάστημα.
Οι ενέσεις που χορηγούνται ενδομυικά ή υποδόρια, προορίζονται για εκείνους που εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα!

Σε ποιες τροφές κρύβεται η βιταμίνη Β12! (δείτε αντίστοιχο άρθρο μας στο blog)

 Γύρω στο 30% των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο βρίσκονται τα αντισώματα έναντι των τοιχωματικών κυττάρων του εντέρου που προκαλούν την αυτοάνοση γαστρίτιδα! Σε μια δεύτερη ανάλυση πολλά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και της Χασιμότο είναι ίδια με αυτά της έλλειψης Β12! 

Ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto βιώνουν πιο άσχημα μία έλλειψη βιταμινών.
Γι αυτό και είναι σπουδαίας σημασίας τα επίπεδά της να ελέγχονται συχνά σε άτομα με Χασιμότο όπως και να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψή της!

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ :

1. ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ (Συνεδρίες Βιοσυντονισμού, Detox Spa, Επιθέματα : μπορείτε να τα προμηθευτείτε όλα σε προσιτές τιμές, αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας να σας ενημερώσουμε σχετικά. Επίσης μπορείτε να δείτε σχετικά προϊόντα και στην ιστοσελίδα μας κατηγορία ΠροΪόντα

2. ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σκευάσματα των εταιρειών Metapharm, Vogel & Forever

3.ΣΩΣΤΉ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ (επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας

4. ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ Β12

 Τηλ επικοινωνίας 6944 115449, 6980 667655

 Πηγές: http://hashimoto.gr/7-1-erotisis-gia-ti-vitamini-v12/