Αρχική Vivamus ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ LUCIDUM GANODERMA ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ -VIVAMUS

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ LUCIDUM GANODERMA ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ -VIVAMUS

by NIKOLE
Εδώ και χρόνια είχαμε πληροφορηθεί για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα του γανοδέρματος Επειδή πρόκειται για μανιτάρια – που ανήκουν στους μύκητες- είχαμε μια επιφυλακτική στάση και δεν τα είχαμε συμπεριλάβει στα συμπληρώματα που προτείναμε εξατομικευμένα. Πρόσφατα μιλώντας με φίλο από την Κύπρο θεραπευτή που χρόνια ασχολείται με τα συγεκριμένα προϊόντα, με έμφαση στο συγκεκριμένο γανόδερμα (μου διευκρίνισε ότι υπάρχουν αρκετά που κυκλοφορούν αλλά με τα συγκεκριμένα έχει τα αποτελέσματα που θέλει εδώ και χρόνια, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θεαματικά, αποφασίσαμε να τα δοκιμάσουμε. Και πραγματικά, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Τι είναι το γανοδέρματο Ganoderma lucidum (Γανόδερμα) Ιστορία

Η ιστορία του Ganoderma lucidum είχε από καιρό τεκμηριωθεί στην παλαιότερη Κινεζική φαρμακοποιΐα ως “Herbal Classic Shen Nong” (Shen = Θεός / Nong = γεωργία). Το Ganoderma lucidum θεωρείται σύμβολο ευημερίας και ειρήνης για το έθνος και σύμβολο μακροζωίας του αυτοκράτορα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Han Wu Di πριν από περίπου 2100 χρόνια, το Ganoderma lucidum βρέθηκε να φυτρώνει σε όλο το παλάτι. Οι αξιωματούχοι απέδιδαν αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο στην αξιοσύνη και τις αρετές του αυτοκράτορα. Λέγεται ότι αυτός είχε κινήσει γη και ουρανό για να καταφέρει να καλλιεργήσει το Ganoderma lucidum στον περίβολο του παλατιού. Λέγεται ότι αν ο αυτοκράτορας ήταν σοφός και φιλόφρων,  οι ουρανοί θα του έδειχναν ευοίωνα σημάδια. Έτσι, αν το Ganoderma lucidum υπήρχε στο παλάτι, θα σήμαινε ότι ο αυτοκράτορας θα είχε μεγαλύτερη ακεραιότητα, η οποία θα επέφερε ειρήνη και ευημερία. Γενικά, το Ganoderma lucidum θεωρείτο ένα βότανο που έφερνε καλή τύχη. Η άρχουσα τάξη πάντα το διεκδικούσε για το γεγονός ότι είχε μια μυστηριώδη υπερφυσική δύναμη. Μετά την κυριαρχία του αυτοκράτορα Han Wu Di, ο Ταοϊσμός ξαναζωντάνεψε τον μύθο του γανοδέρματος Ganoderma lucidum. Ο Ταοϊσμός στράφηκε περισσότερο στη ζωή και την αθανασία. Οι πιστοί του πίστευαν ότι με την άσκηση και τη συστηματική κατανάλωση του Γανοδέρματος, θα μπορούσαν να επιτύχουν την αθανασία.
Αυτοκράτορας Han Wu Di σε πάπυρο

Ετυμολογία του ονόματος ”Ganoderma lucidum”

Το όνομα Γανόδερμα προκύπτει από το Ελληνικό γανός (“γυαλισμένος”, “λαμπερός”) και την λέξη δέρμα. Τo Lingzhi, είναι η Kινεζική ονομασία του Ganoderma lucidum (παραδοσιακά Kινέζικα: 灵芝? Ιαπωνικά: Reishi, 靈芝? Κορεάτικα: yeongji, 영지). Το Ganoderma lucidum χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό μανιτάρι στην Κινεζική παραδοσιακή ιατρική για περισσότερο από 2000 χρόνια, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα μανιτάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. Η λέξη Lingzhi, στα Κινεζικά, σημαίνει “βότανο της πνευματικής ισχύος” κι έχει επίσης περιγραφεί ως “μανιτάρι της αθανασίας” και “βασιλιάς των βοτάνων”. Λόγω των προσδοκόμενων οφελών για την υγεία και την απουσία παρενεργειών, έχει επιτευχθεί η φήμη του ως η απόλυτη φυτική ουσία. Το Γανόδερμα (Lingzhi) εμπεριέχεται στον κατάλογο της Αμερικανικής Φυτικής Φαρμακοποιίας (American Herbal Pharmacopoeia and Therapeutic Compendium). Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι προκειμένου να μαζέψουν το Γανόδερμα, αυτό το πολύτιμο φάρμακο, έπρεπε να ανεβαίνουν πολύ ψηλά στα βουνά και βαθιά μέσα στα δάση. Η ανακάλυψη του οδήγησε σε ευρέως διαδεδομένες εορταστικές εκδηλώσεις, μιας και ήταν πολύ σπάνιο και θεωρούνταν ότι έφερνε μακροζωία. Το Γανόδερμα ήταν τόσο περιζήτητο επειδή ακριβώς χρησιμοποιείτο σχεδόν αποκλειστικά από τους αυτοκράτορες και τις εταίρες της αυλής.

Περιγραφή του Ganoderma lucidum

Το Γανόδερμα είναι ένα πολυπορώδες μανιτάρι που ανήκει στο γένος Ganoderma. Ανήκει στην οικογένεια των μυκητών που αναπτύσσονται φυσιολογικά στη βάση και στον κορμό γερασμένων πλατύφυλλων δέντρων, ειδικότερα εκείνων του σφενδάμου. Μόνο σε 2 ή 3 ανά 10000 δέντρα θα υπάρξει τελικά ανάπτυξη του Γανοδέρματος. Ως εκ τούτου, η άγρια μορφή του είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση. To κόκκινο χρώμα και το νεφροειδές σχήμα του δίνει ξεχωριστή εμφάνιση. Όταν είναι φρέσκο, είναι μαλακό σαν φελλός και επίπεδο. Δε φέρει βράγχια στην κάτω πλευρά του, αντ’ αυτού απελευθερώνει τα σπόρια του μέσω λεπτών πόρων. Οι εν λόγω πόροι μπορεί να είναι χρώματος λευκού ή κόκκινου, ανάλογα με την ηλικία του μανιταριού.

Γιατί το Ganoderma lucidum είναι τόσο περιζήτητο;

Είναι πολλές οι ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψη ισορροπίας στις λειτουργίες του οργανισμού λόγω των συσσωρευμένων τοξινών. Το Γανόδερμα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει αυτές τις συσσωρευμένες τοξίνες και να ενισχύσει το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το Γανόδερμα θεωρείται ένα δημοφιλές παραδοσιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση διαφόρων ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η ηπατοπάθεια, η αρθρίτιδα, η βρογχίτιδα και ο καρκίνος⁽¹⁾. Το Γανόδερμα έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική για την ενίσχυση της καλής ποιότητας ζωής και της μακροζωίας. Πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί και για την αποκατάσταση της ατονίας και της αδυναμίας, της αϋπνίας, του γαστρικού έλκους, των διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων ασθενειών⁽²⁾.
Ερευνητής κρατάει γανόδερμα στα χέρια του
Πρόσφατες μελέτες για το Γανόδερμα έχουν αποκαλύψει τις διάφορες βιολογικές δραστηριότητες του, συμπεριλαμβανομένης και της αντικαρκινικής, υπογλυκαιμικής, αντιφλεγμονώδους δράσης και κυτταροτοξικότητας ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Πολλές έρευνες επίσης υποστηρίζουν ότι ο πολυσακχαρίτης (1,3-β-D-γλυκάνη) που παράγεται από το Γανόδερμα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο καρκινοστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανοσοθεραπεία. (Hsieh et al, 2006) ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑΤΟΣ Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών με την ονομασία Ganoderma. Τα κορυφαία όλων είναι η ποικιλία Ganoderma lucidum, η οποία αποτελείται από τα έξι κορυφαία μανιτάρια της οικογένειας Ganoderma .

Οι σύγχρονες έρευνες

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το γεγονός ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το Γανόδερμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες κατά της λευχαιμίας, αντιγηραντικές και αντιμικροβιακές / αντι-ιικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας⁽³⁾. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το Γανόδερμα περιέχει ένα σύνολο χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των τριτερπενίων, πολυσακχαριτών, νουκλεοτιδίων, στερολών, λιπαρών οξέων, αλκαλοειδών, πρωτεϊνών, πεπτιδίων, αμινοξέων και άλλων ανόργανων στοιχείων. Ανάμεσα σ’ αυτά τα συστατικά, τα τριτερπένια και οι πολυσακχαρίτες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν ποικίλες και ενδεχομένως σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Τέλος, το Γανόδερμα φαίνεται να είναι ασφαλές, διότι η από του στόματος χορήγησή του δεν εμφανίζει καμία τοξικότητα. Μελέτες (που ως επί το πλείστον διεξήχθησαν στην Κίνα, την Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) σχετικά με τα φάρμακα και τη θρεπτική αξία του Γανοδέρματος αποκαλύπτουν ότι όντως περιέχει ορισμένα βιοενεργά συστατικά (όπως τριτερπένια και πολυσακχαρίτες) που μπορεί να είναι ευεργετικά για την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η ηπατίτιδα, ο καρκίνος και το AIDS. (Huie και Di, 2004) Για το προϊόν πληροφορίες (συστατικά κλπ πατήστε εδώ).

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!