Αρχική Vivamus Βιταμίνη D ο σημαντικός ρόλος της για ποιότητα ζωής

Βιταμίνη D ο σημαντικός ρόλος της για ποιότητα ζωής

by NIKOLE

Βιταμίνη D ο σημαντικός ρόλος της & η ποιότητα ζωής, η ανεπάρκεια και τα προβλήματα της υγείας. Διάκριση Ζωικής και φυτικής. Πρόταση για εξαιρετικό συμπλήρωμα βιταμίνης D με προβιοτικά, ένζυμα, λαχανικά για πεπτική τόνωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και εξασφάλιση ευημερίας.

Η Ελλειψη βιταμίνης D είναι παραδόξως κοινή,  όσο και να μας ξενίζει κάτι τέτοιο ακόμα και σε χώρες ζεστές και ηλιόλουστες όπως η Ελλάδα. οι ειδικοί της υγείας συχνά την αποκαλούν σιωπηλή επιδημία, γιατί ενώ σημαντικός αριθμός ανθρώπων πάσχει από την έλλειψή τους, εντούτοις ελάχιστοι το γνωρίζουν. Πραγματικά οι συνέπειες της έλλειψής τους είναι πάμπολλες και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική υποβάθμιση στην υγεία.

Ο κος Κωνσταντίνος Τσίγκος, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Διατροφής και Μεταβολισμού, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε αρθρο του στο enikos.gr το 2020 γράφει τα εξής:

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο μικροσυστατικό για την υγεία του ανθρώπου και η συχνή ανεπάρκειά της αποτελεί μείζον πρόβλημα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, παίρνοντας τον χαρακτήρα πανδημίας. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται ότι είναι διαδεδομένη (μέχρι και στο 50% του πληθυσμού) σε μεγάλο εύρος ηλικιών, από τους εφήβους και τις έγκυες γυναίκες μέχρι τα ηλικιωμένα άτομα. 

Οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί και έχουν άμεση σχέση με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πράγματι, η παραμονή σε κλειστούς χώρους για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών και δη μη βιολογικών, η κάλυψη του σώματος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, νοσήματα που προκαλούν δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το έντερο και νεφρική δυσλειτουργία είναι κάποιες από τις σημαντικότερες αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D σήμερα.

 Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην στην υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, λόγω της σημασίας της στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Στα παιδιά η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα (μαλακά οστά που εύκολα κάμπτονται και παραμορφώνονται) και στους ενήλικες οστεομαλακία (εκδηλώνεται με οστικά άλγη και εύκολα κατάγματα), ενώ η σχετική ανεπάρκειά της διαταράσσει την επιμετάλλωση των οστών οδηγώντας σε οστεοπενία και οστεοπόρωση σε βάθος χρόνου.

H βιταμίνη D όμως έχει και πολλαπλές εξωσκελετικές δράσεις και η ανεπάρκειά της σχετίζεται με πληθώρα νοσημάτων, όπως λοιμώξεις, αυτοάνοσα και καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη και γνωσιακές διαταραχές, καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου.

H ανεπάρκεια όμως της βιταμίνης D μπορεί να μην είναι τόσο έκδηλη κλινικά. Ύποπτα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκή αδυναμία, μυικά και οστικά άλγη, κράμπες, και διαταραχές της διάθεσης.

Η βιταμίνη D είναι στην ουσία μια προ-ορμόνη, με κύρια πηγή την σύνθεση στο δέρμα κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ( 90% ) και δευτερευόντως ( 10% ) την πρόσληψη από την τροφή. Οι πρόδρομες μορφές της βιταμίνης D μεταβολίζονται στο ήπαρ σε 25-υδρόξυ-βιταμίνη D ( 25OHvitD ), η οποία και αποτελεί τον κύριο βιοδείκτη της βιταμίνης D που μετράμε στο αίμα.

  • Bέλτιστα επίπεδα (φυσιολογικές τιμές) βιταμίνης D όταν η 25-υδρόξυ-βιταμίνη D είναι μεταξύ 25-80ng/ml,
  • Ανεπάρκεια όταν η 25-υδρόξυ-βιταμίνη D είναι μεταξύ 10 – 24 ng/ml,
  • Σοβαρή έλλειψη όταν η 25-υδρόξυ-βιταμίνη D είναι κάτω από 10 ng/ml.»

Να προσθέσω τα ακόλουθα: Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες της βιταμίνης είναι ο σημαντικός της ρόλος όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα.  Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι ερευνητές μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως βιταμίνη του μέλλοντος. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι είναι απαραίτητη μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας. Ωστόσο, σήμερα, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς νέα στοιχεία αποδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο της στη διατήρηση της καλής υγείας.

Πέρα από την υγεία του σκελετού, η βιταμίνη D ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.

Βασικό κλειδί για την σύνθεση της βιταμίνη D είναι το φως του ηλίου και πιο συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία UVB. Επιπλέον, την προσλαμβάνουμε μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Συμπτώματα όπως Δυσκολία στην επούλωση πληγών, συχνά κρυολογήματα και λοίμωξη του αναπνευστικού.

Μπορούν να υποδηλώνουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Κάτι τέτοιο συχνά αγνοείται και απορρίπτεται,  επειδή τέτοια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από το εργασιακό στρες, το γήρας κλπ.  

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι επιπλέον η βιταμίνη D δεν λειτουργεί από μόνη της και απαιτεί ισορροπία βιταμίνης Κ μαγνησίου και άλλων μετάλλων για να επιτελέσεί τις πολύπλοκες λειτουργίες της. Ωστόσο, τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης D παρασκευάζονται από χοληκαλσιφερόλη, απομονώνοντας συνήθως ακτινοβολημένο μαλλί αρνιού, από το οποίο λείπουν όλα οι απαραίτητοι συμπαράγοντες (βοηθητικά μόρια δηλ που βοηθούν στους βιοχημικούς μετασχηματισμούς.) ως θρεπτικά συστατικά .

(παρένθεση για την έννοια της χοληκαλσιφερόλης). Η βιταμίνη D3, γνωστή ως χοληκαλσιφερόλη, είναι ένας από τους δύο τύπους βιταμίνης D. Διαφέρει από τον άλλο τύπο, τόσο στην μοριακή της δομή όσο και στις πηγές της. που ονομάζεται βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη),

Η βιταμίνη D3 βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα αυγά και το τυρί -εκτός από την παραγωγή της μετά  από απευθείας έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου.

Επιπλέον, η βιταμίνη D3 διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής όπου χρησιμοποιείται για τη γενική υγεία ή για τη θεραπεία ή την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ορισμένοι κατασκευαστές χυμών φρούτων, γαλακτοκομικών προϊόντων και γάλακτος φυτικής προέλευσης προσθέτουν βιταμίνη D3 για να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος τους.

Διακριση ζωικής και φυτικής βιταμίνης d3.

Η ζωική συνήθως προέρχεται από επεξεργασία του μαλλιού των προβάτων.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΑΠΟ ΠΡΟΒΑΤΑ

Ακολουθούν οκτώ απλοποιημένα βήματα από το πεδίο μέχρι την παραγωγή των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

1. Ανάλογα με τη φυλή, τα υγιή πρόβατα θα παράγουν από 2 έως 30 κιλά μαλλί κάθε χρόνο.

2. Το μαλλί κουρεύεται από ώριμα, ζωντανά πρόβατα.

3. Η ακατέργαστη λανολίνη εξάγεται από το μαλλί χρησιμοποιώντας μια διαδικασία καθαρισμού, κατά την οποία προβιά (γνωστή ως φλις) πλένεται σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό.

4. Η ακατέργαστη λανολίνη υφίσταται διαδικασία σαπωνοποίησης. Αυτό διαχωρίζει το λιπαρό συστατικό που αφαιρείται μέσω φυγοκέντρησης, από το «μη σαπωνοποιήσιμο» συστατικό, γνωστό ως «αλκοόλες λανολίνης». Αυτά υποβάλλονται σε περαιτέρω στάδια σαπωνοποίησης και διαχωρισμού για αύξηση της καθαρότητας.

5. Η ακατέργαστη χοληστερόλη εκχυλίζεται από αλκοόλη λανολίνης χρησιμοποιώντας πλύσεις με διαλύτες και/ή χρωματογραφία στήλης.

6. Η ακατέργαστη χοληστερόλη υφίσταται μια σειρά από περαιτέρω εκχυλίσεις με διαλύτες, πλύσεις και ξήρανση μέχρι να γίνει εξαιρετικά καθαρή και κρυσταλλική. Αυτή η καθαρισμένη χοληστερόλη έχει αξιολογηθεί ως πλήρως συμβατή με την ποιότητα που απαιτείται για τη φαρμακευτική παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Υγείας (EDQM).

7. Στη συνέχεια, η καθαρισμένη χοληστερόλη λαμβάνεται μέσω μιας χημικής διαδικασίας τεσσάρων σταδίων για να παραχθεί η 7-δεϋδροχοληστερόλη, που είναι αλλιώς γνωστή ως «προ-βιταμίνη D3».

8. Στη συνέχεια, η προ-βιταμίνη D3 ακτινοβολείται για την παραγωγή της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη). Αυτή είναι η ίδια αντίδραση που χρησιμοποιείται από το ανθρώπινο δέρμα για την παραγωγή της βιταμίνης από το ηλιακό φως. Τέλος, οι καθαροί κρύσταλλοι της βιταμίνης D3 χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σταθεροποιημένων μορφών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων εφαρμογών τελικής χρήσης, όπως τρόφιμα και ποτά.

Ο καλύτερος τύπος συμπληρωμάτων βιταμίνης D προέρχεται από τα μανιτάρια, τα οποία είναι τα μόνα φυτά που μπορούν να παράγουν βιταμίνη D όπως κάνουν οι άνθρωποι – από τον Ήλιο. Συνδυάζοντας αυτή τη βιταμίνη D με προβιοτικά και οργανικά μέταλλα, η οποία είναι επίσης Πλούσια σε λαχανικά, λαμβάνετε τους κατάλληλους συμπαράγοντες για βέλτιστη απορρόφηση και χρήση με το συμπλήρωμα της εταιρείας thegoodinside που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.vivamus.gr

 Η επαρκής λήψη βιταμίνης D πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D θα νιώθετε άμεσα ευεξία, ενέργεια και θα είστε λαμπεροί και υγιείς.

Πηγή: επεξεργασία για παραγωγή βιταμίνης ζωικής

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

Facebook Vivamus 

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!