Υλικά
- 300 γρ. φακές
- 200 γρ. κινόα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά τσίλι μικρή
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τις φακές και την κινόα. Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο κρύο νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό και τα στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
- Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και τη ρίγανη και τέλος τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 6 φλιτζάνια βραστό νερό και προσθέτουμε τις φακές, το καρότο και την κινόα.
- Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και η κινόα, να χυλώσουν και να πιουν σχεδόν όλα τα υγρά τους.
- Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
- Χτυπάμε σε βαζάκι όλα τα υλικά της βινεγκρέτ. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αρωματικά.
Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα το τρικολόρε φακόρυζο με κινόα από τις βιολογικές επιλογές – 500 γρ- που παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη συσκευασία η ενέργεια είναι 395kcal, Φυτικές ίνες 40g, πρωτείνες 35,8g, υδατάνθρακες 48,7g, αλάτι 0,01g και λιπαρά 1,05g. Τους καλοκαιρινούς μήνες διατηρείται στο ψυγείο