Είτε έχετε καρκίνο είτε επιθυμείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή για πρόληψη του καρκίνου, η Πικάντικη Σαλάτα με Ρόκα & Βλαστάρια που ακολουθεί είναι “φορτωμένη” με πολλές διαφορετικές αντι-καρκινικές σούπερ τροφές.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -γνωστό για τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοχημικά που αναστέλλουν τον καρκίνο-. Τα μέταλλα, ένζυμα και φυτοθρεπτικά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την προστασία των όγκων.
Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα λάχανα, και σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ινδόλες (φυτοχημικές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε πολλές σταυρανθή λαχανικά ( π.χ. λάχανο, κουνουπίδι ) I3C προωθούνται ευρέως για την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δράση) και ισοθειοκυανικά (Οι ενώσεις Γλυκοζινολικών είναι ενώσεις που περιέχουν θείο και μπορούμε να τα βρούμε σε σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχει αντίστοιχο άρθρο στην ιστοσελίδα μας) βοηθούν το σώμα να είναι αλκαλικό, βοηθούν στην αποτοξίνωση, την πρόληψη και την αντιστροφή του καρκίνου.
Κουρκούμη ή κουρκουμάς με κουρκουμίνη είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, τον καθαρισμό του αίματος του και την αντιοξειδωτική του δράση.
Και πάνω από όλα, αυτή η σαλάτα είναι πεντανόστιμη!
Οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω από την ηλικία των 50 ετών έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα σε πεπτικά ένζυμα. Σημαντικό σε αυτή τη συνταγή, είναι ότι η σάλτσα περιέχει φρεσκοστυμμένο λεμόνι για να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τα σκούρα πράσινα φυλλώδη.
Όλα τα συστατικά είναι διαθέσιμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και οι λαϊκές αγορές. Συνιστάται να αγοράζετε βιολογικά όποτε είναι δυνατόν.
Συστατικά:
1½ κουταλάκι του γλυκού ρίζα φρέσκο κουρκουμά ψιλοκομμένο
1½ κούπα βλαστάρια από ηλιόσπορους και μπρόκολο (αφού τα ξεπλύνετε)
2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο (κατά προτίμηση αυτά που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο), ψιλοκομμένο
1 οργανικό αγγούρι, κομμένο σε κύβους μαζί με τη φλούδα
1/3 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 φύλλα βιολογικής λαχανίδας (πλυμμένα επιμελώς), ψιλοκομμένα
½ κόκκινο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, κομμένο σε λεπτά τεμάχια
1 χούφτα κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 οργανική κίτρινη πιπεριά, σε λεπτές φέτες
2½ φλιτζάνια οργανική ρόκα, πλυμένη και ψιλοκομμένη
6 μεσαίου μεγέθους ραπανάκια, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουταλιές της σούπας βιολογικούς κολοκυθόσπορους
8-10 οργανικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
10 οργανικές ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
1 αβοκάντο Haas (με μαύρη φλούδα), ξεφλουδισμένο, κομμένο σε φέτες, τοποθετείται στην κορυφή της σαλάτας
1 μικρή φρέσκια καυτή πιπεριά τσίλι κομμένη σε φέτες για γαρνιτούρα (για να φαγωθεί)
Σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση αλεσμένο σε πέτρα )
3 κουταλιές της σούπας νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων, ή Κέλτικο ή άλλο υψηλής ποιότητας αλάτι, για γεύση
Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέστε πριν το σερβίρετε για γεύση
Οδηγίες:
Συγκεντρώστε όλα τα υλικά μαζί. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε μαζί την κουρκούμη, τα λαχανάκια, το ηλιέλαιο, σκόρδο, αγγούρι, τη λιαστή ντομάτα, τους σπόρους κολοκύθας, το κατσαρό λάχανο, το κόκκινο κρεμμύδι, ρόκα, κόλιαντρο, ραπανάκια, τις πιπεριές και ελιές.
Τοποθετήστε το ταχίνι σε ένα μικρό μπολ και προσθέστε το νερό, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει σα σιρόπι. Αν είναι πολύ παχύ προσθέσετε περισσότερο νερό και το χυμό λεμονιού, αν είναι πολύ λεπτό προσθέσετε περισσότερο ταχίνι.
Ρίξτε τη σάλτσα στο μπολ και ανακατέψτε το με τη σαλάτα. Βάλτε τη σαλάτα στο μπολ σας, τοποθετήστε το αβοκάντο και την καυτερή πιπεριά στην κορυφή. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και απολαύστε
Οφέλη για την υγεία
Αυτή η συνταγή ρόκας και βλασταριών είναι πλούσια σε μέταλλα, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και πολλές αντικαρκινές υπερτροφές.
Τα συστατικά είναι επίσης αντι-φλεγμονώδη, γεμάτα με πυρίτιο, θρεπτικές ουσίες, θείο, βιταμίνες, πρωτεΐνες. Επιπλέον βοηθά στην αποκατάταση της οξεοβασικής ισορροπίας του pH του αίματος.
Προτείνεται η αγορά βιολογικών συστατικών για την ελαχιστοποίηση των χημικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων και τη διασφάλιση μη κατανάλωσης οποιονδήποτε γενετικά τροποποιημένων (ΓΤΟ) τροφίμων.
Μπορεί να το γνωρίζετε ή και όχι, αλλά οι καθημερινές σας συνήθειες (διατροφή, το περιβάλλον και οι δραστηριότητές σας) παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή αποφυγή του καρκίνου.
Either you have cancer or are incorporating a cancer prevention diet, the Spicy Arugula & Sprout Salad recipe below is loaded with many different anti-cancer super foods.
Extra virgin olive oil is known for its monounsaturated fatty acids and phytochemicals that inhibit cancer. The minerals, enzymes, and phytonutrients boost your immune system for tumor protection.
Dark leafy greens, sprouts, and cruciferous vegetables saladcontain indoles and isothiocyanates that assist the body in being alkaline, help detoxification, and prevent and reverse cancer.
Turmeric with curcumin is famous for its anti-inflammatory, blood purifying, and antioxidant effects.
And to top it all off… this salad tastes delicious!
Most people over the age of 50 are low in digestive enzymes and what’s also great about this salad recipe is that the dressing contains freshly squeezed lemon to help you digest the dark leafy greens.
All the ingredients are available at health food stores and farmers markets. Please buy organic whenever possible.
Ingredients:
1½ teaspoons fresh turmeric root, finely chopped
1½ cups sunflower sprouts (rinsed) and broccoli sprouts
2 cloves fresh garlic (preferably locally grown), crushed and minced
1 organic cucumber, diced unpeeled
1/3 cup sundried tomatoes, chopped
4 organic kale leaves (thoroughly washed), chopped
½ medium red onion, julienned
1 handful cilantro, rinsed and chopped
1 organic yellow bell pepper, thinly sliced
2½ cups organic arugula, rinsed and chopped
6 medium radishes, washed and thinly sliced
3 tablespoons raw organic pumpkin seeds
8-10 organic cherry tomatoes, halved
10 organic Kalamata olives, pitted and halved
1 Haas avocado, peeled, sliced, and placed on top of the salad
1 small fresh hot chili pepper sliced for garnish (to be eaten)
Dressing:
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
3 tablespoons of whole grain tahini (preferably stone crushed)
3 tablespoons of water
½ teaspoon Himalayan, Celtic or other high quality salt, to taste
Organic extra virgin olive oil, add before serving to taste
Directions:
Gather all the ingredients together
In a large salad bowl toss together the turmeric, sunflower sprouts, garlic, cucumber, sundried tomatoes, pumpkin seeds, kale, red onion, arugula, cilantro, radishes, bell pepper, and olives.
Place the tahini in a small bowl and add the water, lemon juice, and salt. Blend with a fork to the consistency of syrup. If too thick add more water and lemon juice; if too thin add more tahini.
Pour dressing into the salad bowl and toss it with the salad
Spoon the salad evenly into your bowls, arrange the avocado and hot chili pepper on top
Drizzle with olive oil and enjoy
Health Benefits of Arugula & Sprout Salad Recipe
This arugula and sprout salad recipe is rich in minerals, enzymes, antioxidants, phytonutrients, omega-3 and omega-6 fatty acids and many anti-cancer superfoods.
The ingredients are also anti-inflammatory, loaded with silicon, nutritional sulfur, vitamins, protein, and help balance blood pH.
Do your best to buy organic ingredients to minimize chemical pesticides and herbicides and ensure you will not be consuming any genetically modified (GMO) foods.