Αρχική VivamusΒότανα Τσάι κανέλλας είδη οφέλη και παρενέργειες

Τσάι κανέλλας είδη οφέλη και παρενέργειες

by NIKOLE

Το τσάι της κανέλας είναι ένα δημοφιλές ποτό γνωστό τόσο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες όσο και για τη νόστιμη, καταπραϋντική του γεύση. Αλλά είναι όμως καλό να πίνουμε τσάι κανέλας; Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει αποκαλύψει πολλά ισχυρά οφέλη από την κανέλα, καθώς και αρκετούς εντυπωσιακούς τρόπους με τους οποίους η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Από τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η κανέλα έχει εξασφαλίσει τη θέση της ως διατροφική αξία.

Τι είναι ακριβώς το τσάι της κανέλας και πώς μπορείτε να αρχίσετε να το κάνετε στο σπίτι; Ας δούμε πιο προσεκτικά.

Τι είναι το τσάι της κανέλας;
Το τσάι κανέλας είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται βράζοντας ένα ραβδί κανέλας στο νερό και αφήνοντάς το να εμποτίσει αρκετά το ρόφημα με τη γλυκιά, αρωματική γεύση του. Αν και πολλοί άνθρωποι συνδυάζουν την κανέλα με άλλα συστατικά, όπως το τζίντζερ, το μέλι ή το γάλα, άλλοι προτιμούν να το απολαύσουν όπως είναι και να επιτρέψουν στις φυσικές γεύσεις να λάμψουν.

Γιατί είναι λοιπόν καλό  το τσάι της κανέλας; Εκτός από το ότι είναι ένα νόστιμο και καταπραϋντικό ρόφημα χωρίς καφεΐνη, αυτό το τσάι μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα δυνητικά οφέλη για την υγεία από το τσάι της κανέλας περιλαμβάνουν: βελτιωμένη καρδιακή υγεία, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αυξημένη απώλεια βάρους και πολλά άλλα.

Τύποι τσαγιού κανέλας
Το τσάι κανέλας είναι καλό για εσάς; Και ποιο είναι το καλύτερο τσάι κανέλας;

Υπάρχουν δύο τύποι κανέλας που χρησιμοποιούνται συνήθως για να φτιάξουν αυτό το ποτό με ενέργεια. Η κανέλα Cassia είναι η πιο κοινή μορφή κανέλας. Αυτό είναι αυτό που βρίσκεται συχνά στο διάδρομο μπαχαρικών των περισσότερων σούπερ-καταστημάτων. Αν και προέρχεται από την Κίνα, η κανέλα Cassia καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η κανέλα Cassia μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβής σε υψηλές δόσεις εξαιτίας της παρουσίας μιας ένωσης που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Εν τω μεταξύ, η κανέλλα κανέλα, γνωστή και ως “αληθινή κανέλα”, είναι μια άλλη μορφή κανέλας που συνδέεται με έναν μακρύ κατάλογο οφελών για την υγεία. Αν και περιέχει επίσης κουμαρίνη, βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε τσάι Ceylon από ότι στην κανέλλα cassia, καθιστώντας την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για την κανέλλα Cassia.

  • Κορυφαία 6 οφέλη για το τσάι από κανέλλα
    Σταθεροποιεί το σάκχαρο αίματος
  • Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους
  • Μειώνει τη φλεγμονή
  • Διατηρεί τη λειτουργία του εγκεφάλου

1. Σταθεροποιεί το σάκχαρο αίματος
Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ενεργεί όπως η ινσουλίνη στο σώμα, η οποία είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μετακίνηση του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης στο σώμα και να προστατεύσει από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με ανασκόπηση του Πανεπιστημίου Thames Valley στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας έως και 29% σε αυτούς με διαβήτη τύπου 2.

2. Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία
Η προσθήκη του τσαγιού κανέλας στην καθημερινή σας ρουτίνα θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου για να διατηρήσει την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς σας. Εκτός από τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η κανέλα μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκεριδίων. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ευεργετικής χοληστερόλης HDL, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από τις αρτηρίες.

3. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Ορισμένες εντυπωσιακές in vitro μελέτες και ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Cancer έδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας ήταν ικανό να προκαλέσει θάνατο κυττάρων όγκου σε κύτταρα καρκίνου του δέρματος τροποποιώντας τη δραστηριότητα συγκεκριμένων πρωτεϊνών. Μια άλλη in vitro μελέτη στο Maryland είχε παρόμοια ευρήματα, σημειώνοντας ότι οι πολυφαινόλες, που απομονώθηκαν από την κανέλα βοήθησαν στη μείωση της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του ήπατος. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί εάν οι επιδράσεις της κανέλας στην καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να ισχύουν και για τον άνθρωπο.

4. Μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Μπορεί να πιει το τσάι της κανέλας να χάσει βάρος; Παρά το γεγονός ότι η έρευνα περιορίζεται στις επιπτώσεις του τσαγιού κανέλας για απώλεια βάρους, αρκετές μελέτες έχουν βρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μία μελέτη από την Ινδία έδειξε ότι η συμπλήρωση με τρία γραμμάρια κανέλας καθημερινά για 16 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της περιφέρειας της μέσης και του δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Μια άλλη μελέτη in vitro που δημοσιεύτηκε στις επιστημονικές εκθέσεις έδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας προκαλεί καφετί των λιπωδών κυττάρων, μια διαδικασία που πιστεύεται ότι αυξάνει το μεταβολισμό και προστατεύει από την παχυσαρκία (τα καφέ λιπώδη κύτταρα περιέχουν μιτοχόνδρια καίνε ενέργεια και παράγουν ζέστη).

5. Μειώνει την φλεγμονή
Οι μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας έδειξε ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στην κανέλα ήταν αποτελεσματικές στη μείωση των δεικτών φλεγμονής in vitro. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ευρύτατα οφέλη από το τσάι κανέλας για την υγεία του δέρματος, τον πόνο στις αρθρώσεις, την πρόληψη ασθενειών και άλλα. Πως? Η έρευνα υποδηλώνει ότι η φλεγμονή θα μπορούσε να είναι στη ρίζα χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι “αυτοάνοσες¨παθήσεις.

6. Διατηρεί τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη του τσαγιού κανέλλας όταν το πίνει κάποιος πριν πάει στο κρεβάτι είναι η ικανότητά του να προστατεύει και να διατηρεί τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στο τσάι κανέλας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Alzheimer. Για παράδειγμα, ένα ζωικό μοντέλο έδειξε ότι η κανέλα βελτιώνει την κινητική λειτουργία και βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια με το Parkinson. Μια άλλη μελέτη in vitro από την Καλιφόρνια έδειξε ότι συγκεκριμένες ενώσεις της κανέλας βοήθησαν στην πρόληψη μη φυσιολογικών τροποποιήσεων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Πώς να κάνετε τσάι κανέλας + Συνταγές τσαγιού τσαγιού
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για το πώς να φτιάξετε το τσάι κανέλας για διαβήτη, απώλεια βάρους, φλεγμονή ή γενική υγεία, καθώς και πολλές διαφορετικές επιλογές συνταγής τσαγιού τσαγιού διαθέσιμες επίσης.

  • Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να φτιάξετε ζεστό τσάι μπαχαρικών κανέλας είναι να προσθέσετε απλά ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και να ανακατεύετε.
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε το τσάι από ξύλο κανέλας βάζοντας ένα ραβδί κανέλας σε βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στη μοναδική γεύση και τις ενώσεις που προάγουν την υγεία να εισάγονται στο ποτό. Τα φακελλάκια τσαγιού κανέλας διατίθενται επίσης σε πολλά καταστήματα υγείας και συχνά συνδυάζονται με άλλα βότανα ή είδη τσαγιού, όπως το πράσινο τσάι κανέλας, το τσάι από κανέλα τζίντζερ ή το τσάι μέλι κανέλας.
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το φλυτζάνι τσαγιού σας με τα αγαπημένα σας μείγματα, μπαχαρικά και φυσικά γλυκαντικά. Ο κουρκουμάς, τα μήλα, τα λεμόνια και οι μπανάνες είναι όλοι νόστιμοι και θρεπτικοί τρόποι για να προσθέσετε γεύση στο ποτό σας.

Ακολουθούν μερικές απλές συνταγές για να ξεκινήσετε:

  • Κορεατικό τσάι κανέλας
  • Τσάι από κουρκουμά, κανέλα και τσάι τζίντζερ
  • Τσάι Μπανάνας από Κανέλα
  • Τσάι μέλι κανέλλα λεμονιού
  • Τσάι από κανέλλα και μήλο Latte

Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πότε να πίνετε τσάι κανέλας, πολλοί προτιμούν να το πίνουν το πρώτο πράγμα το πρωί ή λίγο πριν από το κρεβάτι για ένα καταπραϋντικό ποτό που βοηθά στον ύπνο. Ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το νόστιμο ποτό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για να επωφεληθείτε από τα μοναδικά οφέλη για την υγεία που έχει να προσφέρει.

Προφυλάξεις
Ποιες είναι οι παρενέργειες του τσαγιού κανέλας; Όταν καταναλώνεται με μέτρο, ο κίνδυνος πιθανών παρενεργειών του τσαγιού κανέλλας είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως: πληγές στο στόμα, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προβλήματα αναπνοής. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κανέλλα αυθεντική και όχι την κανέλλα Cassia για να διατηρήσετε χαμηλή την κατανάλωση κουμαρίνης και να αποτρέψετε αρνητικές παρενέργειες.

Αν χρησιμοποιείτε τσάι κανέλας για απώλεια βάρους, προσέξτε τα συστατικά που χρησιμοποιείτε στο φλυτζάνι σας.  Η προσθήκη γλυκαντικών όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η ζάχαρη στο ποτό σας μπορεί να ενισχύσει τη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει γρήγορη συσσώρευση των θερμίδων τσαγιού κανέλας.

Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι η κανέλα μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο διαβήτη, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε το τσάι κανέλας στη ρουτίνα σας για να αποφύγετε τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Στα συμπληρώματα FLAVON ενδεικτικά το JOY περιέχει άριστης ποιότητας κανέλλα. Μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο προϊόν στην ιστσοσελίδα μας www.vivamus.gr  εδώ και στην ιστοσελίδα  https://flavonikolekor.weebly.com/ εδώ .

Το αντίστοιχο άρθρο στα Αγγλικά εδώ

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!