Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Σιδηρος & προσληψη

Σιδηρος & προσληψη

by NIKOLE

Σίδηρος & με ποιά διατροφή θα τον αυξήσετε

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που υποφέρουν από ζαλάδες, κόπωση και δεκάδες άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το χαμηλό σίδηρο. Μόνη λύση η σωστή διατροφή που μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας.

Για την περίπτωση ειδικά των χορτοφάγων, ή ανθρώπων που βρίσκονται

σε περίοδο αποτοξίνωσης από ζωϊκές τροφές, 

επισημαίνουμε ότι μπορούν να παίρνουν  αρκετό σίδηρο (ή πρωτεΐνη) από φυτικές τροφές. Οι 25 τροφές που ακολουθούν αποτελούν φυτικές πηγές σιδήρου που αποδεικνύουν ακριβώς αυτό!

Πολλά άτομα ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν αρκετό σίδηρο, όταν αρχίζουν να τρώνε μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος επικρατεί σε μια ευρεία ποικιλία φυτικών τροφών. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που καταναλώνει σωστά μια διατροφή που βασίζεται στη χορτοφαγία μπορεί να πάρει ακριβώς τόσο σίδηρο όσο τα άτομα που δεν ακολουθούν φυτικά βασισμένη διατροφή!

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται από το σώμα για το σχηματισμό του αίματος. Περισσότερο από το ήμισυ του σιδήρου που βρίσκεται στο αίμα μας είναι στη μορφή της αιμοσφαιρίνης (η κόκκινη χρωστική ουσία στο αίμα). Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς μας, και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση ενζυματικών αντιδράσεων και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Είναι επίσης αναγκαία για τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και απαιτείται για την καλή νόηση και συμπεριφορά.

Τι γίνεται με τον αιμικό  και μη αιμικό σίδηρο

Υπάρχουν 2 κατηγορίες σιδήρου. Ο αιμικός και ο μη αιμικός. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό διευκρινίζουμε ότι ο αιμικός σίδηρος είναι ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικές πρωτεΐνες και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό από ότι ο μη-αιμικός  -μορφή σιδήρου που βρίσκεται σε φυτικές τροφές.-

H ομοιόσταση (η ομοιόσταση αναφέρεται στην αυτορρύθμιση των διαδικασιών που οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν την εσωτερική τους σταθερότητα, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση τους) του σιδήρου, ρυθμίζεται αποκλειστικά σε επίπεδο απορρόφησης και ανακύκλωσης αφού δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός αποβολής (1). Με άλλα λόγια η έλλειψη αποτελεσματικών μέσων για την αποβολή σιδήρου και κατά συνέπεια η ρύθμιση της απορρόφησής του, είναι ένα κρίσιμο σημείο. Έτσι, μπορεί να έχουμε συσσώρευση σιδήρου στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, όταν οι χώροι αποθήκευσης του είναι πλήρεις. Τα άτομα με διαταραχές υπερφόρτωσης σιδήρου βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν τοξικότητα, λόγω των υψηλών αποθεμάτων τους σε σίδηρο.

Φυσιολογικά, τα άτομα με υψηλές ποσότητες σιδήρου στον οργανισμό απορροφούν αναλογικά λιγότερη ποσότητα σιδήρου από αυτή που καταναλώνουν, ενώ άτομα με χαμηλότερο επίπεδο σιδήρου απορροφούν περισσότερο με οποιαδήποτε διαιτητική πρόσληψη. Αυτή η διαδικασία της επιλεκτικής απορρόφησης είναι ο θεμελιώδης μηχανισμός με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ρυθμίζει την ισορροπία σιδήρου για την πρόληψη της τοξικότητας.

Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό από όλα τα τρόφιμα. Αυτό οφείλεται στη χημική μορφή με την οποία εμπεριέχεται ο σίδηρος στα διάφορα τρόφιμα. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παρέχουν καλύτερα απορροφήσιμο σίδηρο στον οργανισμό (αιμικό σίδηρο) σε σχέση με τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (μη αιμικό σίδηρο). Για την αύξηση του ποσοστού απορρόφησης, συστήνεται ο συνδυασμός βιταμίνης C με τη 2η κατηγορία τροφίμων. 

α. Πηγές αιμικού σιδήρου (ζωϊκές τροφές με ποσοστό απορρόφησης 15-35%):  κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά όπως •Συκώτι, σπλήνα •Μύδια, στρείδια •Όλα τα είδη κρέατος και κυρίως το μοσχαρίσιο κρέας  •Μπακαλιάρος, πέρκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες •Κρόκος αυγού.

β. Πηγές μη αιμικού σιδήρου (ποσοστό απορρόφησης 2-10%): Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) •Σουσάμι, πλιγούρι βρώμης •Φάβα, •Τυρί tofu (τόφου), • Ξηροί καρποί (φιστίκια, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσιους, πασατέμπο) •Ψωμί σίκαλης •Ξηρά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα) •Βερίκοκα, παντζάρια, σπανάκι, αγκινάρες.  

Τρόφιμα που ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου: -Κρέας, ψάρι, πουλερικά  -Πορτοκάλι και ο χυμός του, φράουλες, γκρέιπφρουτ -Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτα και ο χυμός της, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μαρούλι, λευκό κρασί.

Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με: • Kαφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα • Kόκκινο κρασί • Γάλα, τυρί, γιαούρτι, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου • Φυτικές ίνες, π.χ. σιτηρά ολικής άλεσης • Σόγια και προϊόντα σόγιας • Παντζάρια, γλυκοπατάτα και σπανάκι • Kρόκος αυγού.

Όταν μειώνονται τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό μας, τότε αυξάνεται έως και κατά δέκα φορές η απορρόφησή του από το έντερο (ο οργανισμός μας, δηλαδή, προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό – εφόσον, βέβαια, βρίσκει διαθέσιμο σίδηρο στο έντερο, προερχόμενο από τις τροφές που καταναλώνουμε). Αντίθετα, όταν τα αποθέματα σιδήρου μας είναι υψηλά, η απορρόφηση του σιδήρου μπλοκάρεται στα έντερα. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί μόνο με το μη-αιμικό σίδηρο. Όταν καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα και λαμβάνουμε αιμικό σίδηρο ως κύρια πηγή σιδήρου μας, το σώμα μας δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει αυτή την πρόσληψη σιδήρου. Όταν καταναλώνουμε πάρα πολύ αιμικό σίδηρο (θυμηθείτε, ότι ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται στις ζωικές πρωτεΐνες), τα έντερά μας δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εισροή σιδήρου, και ως εκ τούτου, περνά ακριβώς μέσω του εντερικού φραγμού, οδηγώντας σε ένα σώμα που χαρακτηρίζεται από την τοξικότητα σιδήρου.

Συνέπειες τοξικότητας σιδήρου

Η τοξικότητα του σιδήρου οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση και χρησιμοποίηση της βιταμίνης Ε, διαβήτη, διαταραχές του εντέρου, απώλεια μαλλιών, αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών (η οποία οδηγεί σε οξειδωτικό στρες και DNA ζημία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, φλεγμονή και επιδεινώθηκε συμπτώματα αρθρίτιδας), ηπατική και καρδιακή νόσο. Τα άτομα με διαταραχές υπερφόρτωσης σιδήρου μπορεί να παρουσιάσουν επιπλέον τα ακόλουθα ασαφή συμπτώματα ή προβλήματα υγείας: κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, νόσο των αρθρώσεων ή των οστών (οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση), δύσπνοια, υπογονιμότητα, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, ελλιπείς γνωστικές δεξιότητες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Alzheimer, πρώιμη εκδήλωση Parkinson, νόσος του Huntington, επιληψία και σκλήρυνση κατά πλάκας).(2)

Μη-αιμικός σίδηρος και βιταμίνη C

Ο αιμικός σίδηρος στο κρέας, όπως περιγράφεται παραπάνω, πολύ εύκολα απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Ο μη αιμικός σίδουρος απαιτεί να απελευθερωθεί από τα συστατικά των τροφίμων του, από το υδροχλωρικό οξύ και το πεπτικό ένζυμο πεψίνη στο στομάχι. Ο μη-αιμικός σίδηρος πρέπει επίσης να κινείται από τον πεπτικό σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τρανσφερίνη: (Βιοχ.). Ουσία που σχηματίζεται στο ήπαρ και η οποία μεταφέρει τον σίδηρο σε ολόκληρο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.)

Οι τανίνες που βρίσκονται στον καφέ και το πράσινο, μαύρο τσάι και μερικά αφεψήματα μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό ενισχυτικό του σιδήρου από φυτά, και μπορεί να ξεπεράσει αναστολείς σε φυτικές τροφές (αναστολείς όπως τανίνες στο τσάι και φυτικά οξέα που βρίσκονται στα όσπρια και τα δημητριακά). Θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου (καφές, κακάο, μαύρο, πράσινο τσάι και αφεψήματα), και να εστιάζετε σε τρόφιμα που προάγουν την απορρόφηση του σιδήρου (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C) όταν καταναλώνετε ένα γεύμα με βάση φυτά.

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα, με προτεραιότητα στα εσπεριδοειδή. Επίσης βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, λάχανα, βλήτα, και τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και το κουνουπίδι και πιπεριές (όλα τα χρώματα).

Χαμηλά αποθέματα σιδήρου, δεν είναι κατ ‘ανάγκη ανθυγιεινά!

Τα χαμηλά αποθέματα σιδήρου σχετίζεται με υψηλότερη ανοχή της γλυκόζης και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη. Υψηλά αποθέματα σιδήρου έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Πόσο σίδηρο χρειάζεστε

Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 8-18mg του σιδήρου και οι άνδρες χρειάζονται περίπου 8-11mg του σιδήρου, καθημερινά. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν έως και 30 mg σιδήρου καθημερινά.

Φυτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μη-αιμικό σίδηρου

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα (συμπεριλαμβανομένων, χωρίς σίγουρα να περιορίζεται σε αυτές τις τροφές) των φυτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο! Είναι σημαντικό να συνδυάσετε αυτά τα τρόφιμα με βιταμίνη C για να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης!

1. Σπόροι κολοκύθας: 2 κουταλιές της σούπας. = 8,6 mg

2. Σπανάκι: 1 φλιτζάνι = 6.4 mg

3. Κουκουνάρια: 2 κουταλιές της σούπας. = 5,2 mg

4. Οι σπόροι κάνναβης: 4,7 mg ανά 100 γραμμάρια

5. Σέσκουλο: 1 φλιτζάνι = 4 mg

6. Σχ: 10 σύκα = 4 mg

7. Ηλιόσποροι: 2 κουταλιές της σούπας. = 3,8 mg

8. Μαϊντανός: 1 φλιτζάνι = 3.7 mg

9. Ντομάτες: 1 φλιτζάνι = 3,4 mg

10. Coconut: 3,4 mg ανά 100 γραμμάρια

11. Πατάτες: 1 μεγάλο = 3,2 mg

12. Τεύτλα & χόρτα τεύτλων : 1 φλιτζάνι = 2,7 mg

13. Γλυκό μπιζέλι: 1 φλιτζάνι = 2,5 mg

14. Chia: 1 ουγκιά = 2,2 mg

15. Αμύγδαλα: 2 κουταλιές της σούπας. = 2 mg

16. Νεαροί βλαστοί: 1 φλιτζάνι = 2 mg

17. Βερίκοκα: 10 βερίκοκα = 2 mg

18. Bok choy: 1 φλιτζάνι = 1,8 mg

19.  Collards: 1 φλιτζάνι = 1,5 mg

20. Καλέ ή Λαχανίδα : 1 φλιτζάνι = 1,2 mg

21. Σταφύλια: 1 φλιτζάνι = 1,2 mg

22. Μπρόκολο: 1 φλιτζάνι = 1,1 mg

23. Αβοκάντο: 1 αβοκάντο = 1 mg

24. Λαχανάκια Βρυξελλών: 1 φλιτζάνι = 0,9 mg

25. Μπανάνες: 1 μπανάνα = 0,5 mg

Η δικαιολογία του σιδήρου μπορεί να μην είναι τόσο κοινή όσο αυτή της πρωτεΐνης, αλλά είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει μη χορτοφάγους να λένε” Αλλά αν ξεφορτωθώ τα ζωικά προϊόντα, θα γίνω αναιμικός …”. Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να αγνοούν ότι, για παράδειγμα:

100 γραμ. βρασμένο κοτόπουλο = 1,16 mg (9%), σιδήρου
100 γραμ. βόειο κρέας = 2,6 mg (20%) σιδήρου
100 γραμ. σπόροι κύμινου = 66,36 mg (510%) σιδήρου
100 γραμ. ηλιόσποροι = 6,77 mg (52%) σιδήρου
100 γραμ. καρύδια = 2,91 mg (22%) σιδήρου
100 γραμ. αμύγδαλα = 4 mg (31%) σιδήρου
100 γραμ. σπανάκι = 2,7 mg (21%) σιδήρου
100 γραμ. μαϊντανός = 6,2 mg (48%) σιδήρου
100 γραμ. τσουκνίδες = 1,6 mg (21%), σιδήρου (Αλλά απορροφάται πολύ καλύτερα από ότι ο σίδηρος σε άλλα χόρτα.)
Αν είστε αναιμικοί θα πρέπει να τρώτε τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο. Όσοι από εσάς είστε χορτοφάγοι σημειώνουμε επιπλέον κάποιες τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε, για την πρόσληψη του σιδήρου: σπόρους κύμινου, οι ηλίανθου και κάθε άλλου είδους σπόρους, ξηρούς καρπούς, ακόμη και χόρτα, όπως τσουκνίδες. Τα όσπρια, τα δημητριακά και τα φύκια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, επίσης – όλα τα μούρα, ιδιαίτερα τα κράνμπερις, περιέχουν πολύ σίδηρο όπως επίσης και τα φρούτα του πάθους, ο αρτόκαρπος και το αβοκάντο. Υπάρχουν περισσότερα φρούτα που είναι πλούσια σε σίδηρο. Μπορείτε να ελέγξετε τη θρεπτική αξία από πολλά φρούτα στο πλαίσιο κάτω (3)
Λυπάμαι για όσους δεν γνωρίζουν Αγγλικά, όμως θεωρώ ότι θα βοηθήσει να σας πω ότι iron = σίδηρος και έτσι στην 3η στήλη (minerals contained =μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται) όπου υπάρχει σημείωση για το σίδηρο βλέπετε και την αντίστοιχη τροφή στη φωτογραφία. Για να σας βοηθήσω περισσότερο, χρησιμοποίησα το κόκκινο χρώμα για το σίδηρο και μετέφρασα αντίστοιχα τροφές σημειώνοντας επίσης με κόκκινο. 
Note that only those nutrients which appear in significant quantities are listed. For more detailed information, please visit the United States Department of Agriculture (USDA) Food & Nutrition .
Fruits Amount Minerals Contained Vitamins Contained

Apple

 

Apple nutritional information

 μήλο

One medium apple with skin contains 0.47 grams of protein, 95 calories, and 4.4 grams of dietary fiber. Potassium – 195 mg
Calcium – 11 mg
Phosphorus – 20 mg
Magnesium – 9 mg
Manganese – 0.064 mg
Iron – 0.22 mg
Sodium – 2 mg
Copper – 0.049 mg
Zinc – 0.07 mg
Also contains a trace amount of other minerals.
Vitamin A – 98 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.031 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.047 mg
Niacin – 0.166 mg
Folate – 5 mcg
Pantothenic Acid – 0.111 mg
Vitamin B6 – 0.075 mg
Vitamin C – 8.4 mg
Vitamin E – 0.33 mg
Vitamin K – 4 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Avocado

 

Avocado nutritional information

 αβοκάντο

One medium avocado contains 4.02 grams of protein, 322 calories and 13.5 grams of fiber. Potassium – 975 mg
Phosphorus – 105 mg
Magnesium – 58 mg
Calcium – 24 mg
Sodium – 14 mg
Iron – 1.11 mg
Selenium 0.8 mcg
Manganese – 0.285 mg
Copper – 0.382 mg
Zinc – 1.29 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 293 IU
Vitamin C – 20.1 mg
Vitamin B1 (thiamine) – 0.135 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.261 mg
Niacin – 3.493 mg
Folate – 163 mcg
Pantothenic Acid – 2.792 mg
Vitamin B6 – .517 mg
Vitamin E – 4.16 mg
Vitamin K – 42.2 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Banana

 

Banana - nutritional information

 

One medium banana contains 1.29 grams of protein, 105 calories and 3.1 grams of dietary fiber. Potassium – 422 mg
Phosphorus – 26 mg
Magnesium – 32 mg
Calcium – 6 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.31 mg
Selenium 1.2 mcg
Manganese – 0.319 mg
Copper – 0.092 mg
Zinc – 0.18 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 76 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.037 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.086 mg
Niacin – 0.785 mg
Folate – 24 mcg
Pantothenic Acid – 0.394 mg
Vitamin B6 – 0.433 mg
Vitamin C – 10.3 mg
Vitamin E – 0.12 mg
Vitamin K – 0.6 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Blackberries

 

Blackberry - nutritional information

 

βατόμουρα

One cup of blackberries contains 2 grams of protein, 62 calories and 7.6 grams of dietary fiber. Potassium – 233 mg
Phosphorus – 32 mg
Magnesium – 29 mg
Calcium – 42 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.89 mg
Selenium 0.6 mcg
Manganese – 0.93 mg
Copper – 0.238 mg
Zinc – 0.76 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 308 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.029 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.037 mg
Niacin – 0.93 mg
Folate – 36 mcg
Pantothenic Acid – 0.397 mg
Vitamin B6 – 0.043 mg
Vitamin C – 30.2 mg
Vitamin E – 1.68 mg
Vitamin K – 28.5 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Blackcurrants

 

Blackcurrants - nutritional information

 φραγκοστάφυλα

One cup of blackcurrants contains 1.57 grams of protein and 71 calories. Potassium – 361 mg
Phosphorus – 66 mg
Magnesium – 27 mg
Calcium – 62 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 1.72 mg
Manganese – 0.287 mg
Copper – 0.096 mg
Zinc – 0.3 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 258 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.056 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.056 mg
Niacin – 0.336 mg
Pantothenic Acid – 0.446 mg
Vitamin B6 – 0.074 mg
Vitamin C – 202.7 mg
Vitamin E – 1.12 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Blueberries

 

Blueberry - nutritional information

 βατόμουρα

One cup of blueberries contains 1.1 grams of protein, 84 calories and 3.6 grams of dietary fiber. Potassium – 114 mg
Phosphorus – 18 mg
Magnesium – 9 mg
Calcium – 9 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.41 mg
Selenium 0.1 mcg
Manganese – 0.497 mg
Zinc – 0.24 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 217 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.055 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.061 mg
Niacin – 0.08 mg
Folate – 9 mcg
Pantothenic Acid – 0.184 mg
Vitamin B6 – 0.077 mg
Vitamin C – 14.4 mg
Vitamin E – 2.29 mg
Vitamin K – 28.6 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Boysenberries

 

Boysenberry - nutritional information

 

One cup of frozen boysenberries contains 1.45 grams of protein, 66 calories and 7 grams of dietary fiber. Potassium – 183 mg
Phosphorus – 36 mg
Magnesium – 21 mg
Calcium – 36 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 1.12 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 0.722 mg
Copper – 0.106 mg
Zinc – 0.29 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 88 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.07 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.049 mg
Niacin – 1.012 mg
Folate – 83 mcg
Pantothenic Acid – 0.33 mg
Vitamin B6 – 0.074 mg
Vitamin C – 4.1 mg
Vitamin E – 1.15 mg
Vitamin K – 10.3 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Breadfruit

 

Breadfruit - nutritional information

 αρτόδεντρο (τροπικό φρούτο)

One cup of fresh breadfruit contains 2.35 grams of protein, 227 calories and 10.8 grams of dietary fiber. Potassium – 1078 mg
Phosphorus – 66 mg
Magnesium – 55 mg
Calcium – 37 mg
Sodium – 4 mg
Iron – 1.19 mg
Selenium 1.3 mcg
Manganese – 0.132 mg
Copper – 0.185 mg
Zinc – 0.26 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin B1 (thiamine) – 0.242 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.066 mg
Niacin – 1.98 mg
Folate – 31 mcg
Pantothenic Acid – 1.05 mg
Vitamin B6 – 0.22 mg
Vitamin C – 63.8 mg
Vitamin E – 0.22 mg
Vitamin K – 1.1 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Cantaloupe

 

Cantaloupe - nutritional information

 πεπονάκι

One medium wedge (slice) of cantaloupe contains 0.58 grams of protein, 23 calories and 0.6 grams of dietary fiber. Potassium – 184 mg
Phosphorus – 10 mg
Magnesium – 8 mg
Calcium – 6 mg
Sodium – 11 mg
Iron – 0.14 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 0.028 mg
Copper – 0.028 mg
Zinc – 0.12 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 2334 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.028 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.013 mg
Niacin – 0.506 mg
Folate – 14 mcg
Pantothenic Acid – 0.072 mg
Vitamin B6 – 0.05 mg
Vitamin C – 25.3 mg
Vitamin E – 0.03 mg
Vitamin K – 1.7 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Cherimoya

 

Cherimoya - nutritional information

 

One cup of diced, fresh cherimoya contains 2.51 grams of protein, 120 calories and 4.8 grams of dietary fiber. Potassium – 459 mg
Phosphorus – 42 mg
Magnesium – 27 mg
Calcium – 16 mg
Sodium – 11 mg
Iron – 0.43 mg
Manganese – 0.149 mg
Copper – 0.11 mg
Zinc – 0.26 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin B1 (thiamine) – 0.162 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.21 mg
Niacin – 1.03 mg
Folate – 37 mcg
Pantothenic Acid – 0.552 mg
Vitamin B6 – 0.411 mg
Vitamin C – 20.2 mg
Vitamin A – 8 IU
Vitamin E – 0.43 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Cherries

 

Cherries - nutritional information

 κεράσια

One cup of fresh cherries, with pits, contains 1.46 grams of protein, 87 calories and 2.9 grams of dietary fiber. Potassium – 306 mg
Phosphorus – 29 mg
Magnesium – 15 mg
Calcium – 18 mg
Iron – 0.5 mg
Zinc – 0.1 mg
Manganese – 0.097 mg
Copper – 0.083 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 88 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.037 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.046 mg
Niacin – 0.213 mg
Folate – 6 mcg
Pantothenic Acid – 0.275 mg
Vitamin B6 – 0.068 mg
Vitamin C – 9.7 mg
Vitamin E – 0.1 mg
Vitamin K – 2.9 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Chinese pear

 

Chinese pear - nutritional information

 κινέζικα αχλάδια

One Chinese (Asian) pear, about 3 inches in diameter, contains 1.38 grams of protein, 116 calories and 9.9 grams of dietary fiber. Potassium – 333 mg
Phosphorus – 30 mg
Magnesium – 22 mg
Calcium – 11 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 0.165 mg
Copper – 0.138 mg
Zinc – 0.06 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin B1 (thiamine) – 0.025 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.028 mg
Niacin – 0.602 mg
Folate – 22 mcg
Pantothenic Acid – 0.193 mg
Vitamin B6 – 0.06 mg
Vitamin C – 10.4 mg
Vitamin E – 0.33 mg
Vitamin K – 12.4 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Cranberries

 

Cranberry - nutritional information

 κράνμπερρυ

One cup of cranberries contains 0.39 grams of protein, 46 calories and 4.6 grams of dietary fiber. Potassium – 85 mg
Phosphorus – 13 mg
Magnesium – 6 mg
Calcium – 8 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.25 mg
Selenium 0.1 mcg
Manganese – 0.36 mg
Copper – 0.061 mg
Zinc – 0.1 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 60 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.012 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.02 mg
Niacin – 0.101 mg
Folate – 1 mcg
Pantothenic Acid – 0.295 mg
Vitamin B6 – 0.057 mg
Vitamin C – 13.3 mg
Vitamin E – 1.2 mg
Vitamin K – 5.1 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Dates

 

Dates - nutritional information

 χουρμάδες

One cup of pitted, chopped dates contains 3.6 grams of protein, 415 calories and 11.8 grams of dietary fiber. Potassium – 964 mg
Phosphorus – 91 mg
Magnesium – 63 mg
Calcium – 57 mg
Sodium – 3 mg
Iron – 1.5 mg
Selenium 4.4 mcg
Manganese – 0.385 mg
Copper – 0.303 mg
Zinc – 0.43 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 15 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.076 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.097 mg
Niacin – 1.873 mg
Folate – 28 mcg
Pantothenic Acid – 0.866 mg
Vitamin B6 – 0.243 mg
Vitamin C – 0.6 mg
Vitamin E – 0.07 mg
Vitamin K – 4 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Figs

 

Figs - nutritional information

 σύκα

One large, fresh fig contains 0.48 grams of protein, 47 calories and 1.9 grams of dietary fiber. Potassium – 148 mg
Phosphorus – 9 mg
Magnesium – 11 mg
Calcium – 22 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.24 mg
Selenium 0.1 mcg
Manganese – 0.082 mg
Copper – 0.045 mg
Zinc – 0.1 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 91 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.038 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.032 mg
Niacin – 0.256 mg
Folate – 4 mcg
Pantothenic Acid – 0.192 mg
Vitamin B6 – 0.072 mg
Vitamin C – 1.3 mg
Vitamin E – 0.07 mg
Vitamin K – 3 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Gooseberries

 

Gooseberry - nutritional information

 

One cup of gooseberries contains 1.32 grams of protein, 66 calories and over 6.5 grams of dietary fiber. Potassium – 297 mg
Phosphorus – 40 mg
Magnesium – 15 mg
Calcium – 38 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.47 mg
Selenium 0.9 mcg
Manganese – 0.216 mg
Copper – 0.105 mg
Zinc – 0.18 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 435 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.06 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.045 mg
Niacin – 0.45 mg
Folate – 9 mcg
Pantothenic Acid – 0.429 mg
Vitamin B6 – 0.12 mg
Vitamin C – 41.5 mg
Vitamin E – 0.56 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Grapefruit

 

grapefruit - nutritional information

 γκρέιπφρουτ

One cup of grapefruit sections contains 1.45 grams of protein, 74 calories and 2.5 grams of dietary fiber. Potassium – 320 mg
Phosphorus – 18 mg
Magnesium – 18 mg
Calcium – 28 mg
Iron – 0.21 mg
Selenium 0.7 mcg
Manganese – 0.028 mg
Copper – 0.108 mg
Zinc – 0.16 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 2132 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.083 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.046 mg
Niacin – 0.575 mg
Folate – 23 mcg
Pantothenic Acid – 0.651 mg
Vitamin B6 – 0.097 mg
Vitamin C – 79.1 mg
Vitamin E – 0.3 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Grapes

 

Grapes - nutritional information

 σταφύλια

One cup of grapes contains 1.09 gram of protein, 104 calories and 1.4 grams of dietary fiber. Potassium – 288 mg
Phosphorus – 30 mg
Magnesium – 11 mg
Calcium – 15 mg
Sodium – 3 mg
Iron – 0.54 mg
Selenium 0.2 mcg
Manganese – 0.107 mg
Copper – 0.192 mg
Zinc – 0.11 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 100 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.104 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.106 mg
Niacin – 0.284 mg
Folate – 3 mcg
Pantothenic Acid – 0.076 mg
Vitamin B6 – 0.13 mg
Vitamin C – 16.3 mg
Vitamin E – 0.29 mg
Vitamin K – 22 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Guava

 

guava - nutritional information

 

One cup of fresh guava contains 4.21 grams of protein, 112 calories and 8.9 grams of dietary fiber. Potassium – 688 mg
Phosphorus – 66 mg
Magnesium – 36 mg
Calcium – 30 mg
Sodium – 3 mg
Iron – 0.43 mg
Selenium 1 mcg
Manganese – 0.247 mg
Copper – 0.38 mg
Zinc – 0.38 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 1030 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.111 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.066 mg
Niacin – 1.789 mg
Folate – 81 mcg
Pantothenic Acid – 0.744 mg
Vitamin B6 – 0.181 mg
Vitamin C – 376.7 mg
Vitamin E – 1.2 mg
Vitamin K – 4.3 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Kiwi

 

Kiwi - nutritional information

 κίουι

One medium kiwi (69 grams) contains 0.79 grams protein, 42 calories and 2.1 grams of dietary fiber. Potassium – 215 mg
Phosphorus – 23 mg
Magnesium – 12 mg
Calcium – 23 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.21 mg
Selenium 0.1 mcg
Manganese – 0.068 mg
Copper – 0.09 mg
Zinc – 0.1 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 60 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.019 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.017 mg
Niacin – 0.235 mg
Folate – 17 mcg
Pantothenic Acid – 0.126 mg
Vitamin B6 – 0.043 mg
Vitamin C – 64 mg
Vitamin E – 1.01 mg
Vitamin K – 27.8 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Lemon

 

Lemon - nutritional information

 λεμόνι

One lemon without peel contains 0.92 grams protein, 24 calories and 2.4 grams of dietary fiber. Potassium – 116 mg
Phosphorus – 13 mg
Magnesium – 7 mg
Calcium – 22 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.5 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 0.025 mg
Copper – 0.031 mg
Zinc – 0.05 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 18 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.034 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.017 mg
Niacin – 0.084 mg
Folate – 9 mcg
Pantothenic Acid – 0.16 mg
Vitamin B6 – 0.067 mg
Vitamin C – 44.5 mg
Vitamin E – 0.13 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Lime

 

Lime - nutritional information

 λεμόνι λάιμ

One lime contains 0.47 grams of protein, 20 calories and 1.9 grams of dietary fiber. Potassium – 68 mg
Phosphorus – 12 mg
Magnesium – 4 mg
Calcium – 22 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.4 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 0.005 mg
Copper – 0.044 mg
Zinc – 0.07 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 34 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.02 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.013 mg
Niacin – 0.134 mg
Folate – 5 mcg
Pantothenic Acid – 0.145 mg
Vitamin B6 – 0.029 mg
Vitamin C – 19.5 mg
Vitamin E – 0.15 mg
Vitamin K – 0.4 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Loganberries

 

Loganberries - nutritional information

 σμέουρα

One cup of frozen loganberries contains 2.23 grams of protein, 81 calories and 7.8 grams of dietary fiber. Potassium – 213 mg
Phosphorus – 38 mg
Magnesium – 31 mg
Calcium – 38 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.94 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 1.833 mg
Copper – 0.172 mg
Zinc – 0.5 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 51 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.074 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.05 mg
Niacin – 1.235 mg
Folate – 38 mcg
Pantothenic Acid – 0.359 mg
Vitamin B6 – 0.096 mg
Vitamin C – 22.5 mg
Vitamin E – 1.28 mg
Vitamin K – 11.5 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Lychee

 

Lychee - nutritional information

 λίτσι (ξηρός καρπός)

One cup of fresh lychees contains 1.58 grams of protein, 125 calories and 2.5 grams of dietary fiber. Potassium – 325 mg
Phosphorus – 59 mg
Magnesium – 19 mg
Calcium – 10 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.59 mg
Selenium 1.1 mcg
Manganese – 0.104 mg
Copper – 0.281 mg
Zinc – 0.13 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin B1 (thiamine) – 0.021 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.123 mg
Niacin – 1.146 mg
Folate – 27 mcg
Vitamin B6 – 0.19 mg
Vitamin C – 135.8 mg
Vitamin E – 0.13 mg
Vitamin K – 0.08 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Mango

 

Mango - nutritional information

 μάνγκο

One mango without peel contains 1.06 grams of protein, 135 calories and 3.7 grams of dietary fiber. Potassium – 323 mg
Phosphorus – 23 mg
Magnesium – 19 mg
Calcium – 21 mg
Sodium – 4 mg
Iron – 0.27 mg
Selenium 1.2 mcg
Manganese – 0.056 mg
Copper – 0.228 mg
Zinc – 0.08 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 1584 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.12 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.118 mg
Niacin – 1.209 mg
Folate – 29 mcg
Pantothenic Acid – 0.331 mg
Vitamin B6 – 0.227 mg
Vitamin C – 57.3 mg
Vitamin E – 2.32 mg
Vitamin K – 8.7 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Mulberries

 

Mulberries - nutritional information

 μούρα

One cup of fresh mulberries contains 2.02 grams of protein and 2.4 grams of dietary fiber. Potassium – 272 mg
Phosphorus – 53 mg
Magnesium – 25 mg
Calcium – 55 mg
Sodium – 14 mg
Iron – 2.59 mg
Selenium 0.8 mcg
Copper – 0.084 mg
Zinc – 0.17 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 35 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.041 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.141 mg
Niacin – 0.868 mg
Folate – 8 mcg
Vitamin B6 – 0.07 mg
Vitamin C – 51 mg
Vitamin E – 1.22 mg
Vitamin K – 10.9 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Nectarine

 

Nectarine - nutritional information

 νεκταρίνια

One cup of sliced fresh nectarine contains 1.52 grams of protein, 63 calories and 2.4 grams of dietary fiber. Potassium – 287 mg
Phosphorus – 37 mg
Magnesium – 13 mg
Calcium – 9 mg
Iron – 0.4 mg
Manganese – 0.077 mg
Copper – 0.123 mg
Zinc – 0.24 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 475 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.049 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.039 mg
Niacin – 1.609 mg
Folate – 7 mcg
Pantothenic Acid – 0.265 mg
Vitamin B6 – 0.036 mg
Vitamin C – 7.7 mg
Vitamin E – 1.1 mg
Vitamin K – 3.1 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Olives

 

Olives - nutritional information

 ελιές

One tablespoon of ripe olives contains 0.07 grams of protein, 10 calories and 0.3 grams of dietary fiber. Potassium – 1 mg
Calcium – 7 mg
Sodium – 73 mg
Iron – 0.28 mg
Selenium 0.1 mcg
Manganese – 0.002 mg
Copper – 0.021 mg
Zinc – 0.02 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 34 IU
Niacin – 0.003 mg
Pantothenic Acid – 0.001 mg
Vitamin B6 – 0.001 mg
Vitamin C – 0.1 mg
Vitamin E – 0.14 mg
Vitamin K – 0.1 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Orange

 

Orange - Nutritiontal information

 πορτοκάλι

One medium orange contains 1.23 grams of protein, 62 calories and 3.1 grams of dietary fiber. Potassium – 237 mg
Phosphorus – 18 mg
Magnesium – 13 mg
Calcium – 52 mg
Iron – 0.13 mg
Selenium 0.7 mcg
Manganese – 0.033 mg
Copper – 0.059 mg
Zinc – 0.09 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 295 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.114 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.052 mg
Niacin – 0.369 mg
Folate – 39 mcg
Pantothenic Acid – 0.328 mg
Vitamin B6 – 0.079 mg
Vitamin C – 69.7 mg
Vitamin E – 0.24 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Papaya

 

Papaya - Nutritiontal information

 παπάγια 

One cup of cubed fresh papaya contains 0.85 grams of protein, 55 calories and 2.5 grams of dietary fiber. Potassium – 360 mg
Phosphorus – 7 mg
Magnesium – 14 mg
Calcium – 34 mg
Sodium – 4 mg
Iron – 0.14 mg
Selenium 0.8 mcg
Zinc – 0.1 mg
Manganese – 0.015 mg
Copper – 0.022 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 1532 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.038 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.045 mg
Niacin – 0.473 mg
Folate – 53 mcg
Pantothenic Acid – 0.305 mg
Vitamin B6 – 0.027 mg
Vitamin C – 86.5 mg
Vitamin E – 1.02 mg
Vitamin K – 3.6 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Passionfruit

 

Passionfruit - Nutritiontal information

 φρούτα του πάθους

One cup of fresh passion fruit contains 5.19 grams of protein, 229 calories and 24.5 grams of dietary fiber. Potassium – 821 mg
Phosphorus – 160 mg
Magnesium – 68 mg
Calcium – 28 mg
Sodium – 66 mg
Iron – 3.78 mg
Selenium 1.4 mcg
Copper – 0.203 mg
Zinc – 0.24 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 3002 IU
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.307 mg
Niacin – 3.54 mg
Folate – 33 mcg
Vitamin B6 – 0.236 mg
Vitamin C – 70.8 mg
Vitamin E – 0.05 mg
Vitamin K – 1.7 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Peach

 

Peach - Nutritiontal information

 ροδάκινο

One medium peach (with skin) contains 1.36 grams of protein, 58 calories and 2.2 grams dietary fiber. Potassium – 285 mg
Phosphorus – 30 mg
Magnesium – 14 mg
Calcium – 9 mg
Iron – 0.38 mg
Selenium 0.1 mcg
Manganese – 0.091 mg
Copper – 0.102 mg
Zinc – 0.26 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 489 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.036 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.047 mg
Niacin – 1.209 mg
Folate – 6 mcg
Pantothenic Acid – 0.229 mg
Vitamin B6 – 0.037 mg
Vitamin C – 9.9 mg
Vitamin E – 1.09 mg
Vitamin K – 3.9 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Pear

 

Pear - Nutritiontal information

 αχλάδι

One medium pear contains 0.68 grams of protein, 103 calories and 5.5 grams dietary fiber. Potassium – 212 mg
Phosphorus – 20 mg
Magnesium – 12 mg
Calcium -16 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.3 mg
Selenium 0.2 mcg
Manganese – 0.087 mg
Copper – 0.146 mg
Zinc – 0.18 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 41 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.021 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.045 mg
Niacin – 0.279 mg
Folate – 12 mcg
Pantothenic Acid – 0.085 mg
Vitamin B6 – 0.05 mg
Vitamin C – 7.5 mg
Vitamin E – 0.21 mg
Vitamin K – 8 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Persimmon

 

Persimmon - Nutritiontal information

 λωτός (ή διόσπυπος)

One fresh persimmon contains 0.2 grams of protein and 32 calories. Potassium – 78 mg
Phosphorus – 6 mg
Calcium – 7 mg
Iron – 0.62 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin C – 16.5 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Pineapple

 

Pineapple - Nutritiontal information

 ανανάς

One cup of fresh pineapple chunks contains 0.89 grams of protein, 82 calories and 2.3 grams of dietary fiber. Potassium – 180 mg
Phosphorus – 13 mg
Magnesium – 20 mg
Calcium -21 mg
Sodium – 2 mg
Iron – 0.48 mg
Selenium 0.2 mcg
Manganese – 1.53 mg
Copper – 0.181 mg
Zinc – 0.2 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 96 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.13 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.053 mg
Niacin – 0.825 mg
Folate – 30 mcg
Pantothenic Acid – 0.351 mg
Vitamin B6 – 0.185 mg
Vitamin C – 78.9 mg
Vitamin E – 0.03 mg
Vitamin K – 1.2 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Plum

 

Plum - Nutritiontal information

 δαμάσκηνο

One cup of sliced, fresh plums contains 1.15 grams of protein, 76 calories and 2.3 grams dietary fiber. Potassium – 259 mg
Phosphorus – 26 mg
Magnesium – 12 mg
Calcium – 10 mg
Iron – 0.28 mg
Manganese – 0.086 mg
Copper – 0.094 mg
Zinc – 0.17 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 569 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.046 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.043 mg
Niacin – 0.688 mg
Folate – 8 mcg
Pantothenic Acid – 0.223 mg
Vitamin B6 – 0.048 mg
Vitamin C – 15.7 mg
Vitamin E – 0.43 mg
Vitamin K – 10.6 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Pomegranate

 

Pomegranate - Nutritiontal information

 ρόδι

One fresh pomegranate contains 4.71 grams of protein, 234 calories and 11.3 grams dietary fiber. Potassium – 666 mg
Phosphorus – 102 mg
Magnesium – 34 mg
Calcium – 28 mg
Sodium – 8 mg
Iron – 0.85 mg
Selenium 1.4 mcg
Manganese – 0.336 mg
Copper – 0.446 mg
Zinc – 0.99 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin B1 (thiamine) – 0.189 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.149 mg
Niacin – 0.826 mg
Folate – 107 mcg
Pantothenic Acid – 1.063 mg
Vitamin B6 – 0.211 mg
Vitamin C – 28.8 mg
Vitamin E – 1.69 mg
Vitamin K – 46.2 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Prickly Pear

 

Prickly Pear - Nutritiontal information

 φραγκόσυκο

One cup of raw prickly pears contains 1.09 grams of protein, 61 calories and 5.4 grams dietary fiber. Potassium – 328 mg
Phosphorus – 36 mg
Magnesium – 127 mg
Calcium – 83 mg
Sodium – 7 mg
Iron – 0.45 mg
Selenium 0.9 mcg
Copper – 0.119 mg
Zinc – 0.18 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 64 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.021 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.089 mg
Niacin – 0.685 mg
Vitamin B6 – 0.089 mg
Folate – 9 mcg
Vitamin C – 20.9 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Raisins

 

Raisins - Nutritiontal information

 σταφίδες

One small box of raisins (1.5 ozs) contains 1.32 grams of protein, 129 calories and 1.6 grams dietary fiber. Potassium – 322 mg
Phosphorus – 43 mg
Magnesium – 14 mg
Calcium – 22 mg
Sodium – 5 mg
Iron – 0.81 mg
Selenium 0.3 mcg
Manganese – 0.129 mg
Copper – 0.137 mg
Zinc – 0.09 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin B1 (thiamine) – 0.046 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.054 mg
Niacin – 0.329 mg
Folate – 2 mcg
Pantothenic Acid – 0.041 mg
Vitamin B6 – 0.075 mg
Vitamin C – 1 mg
Vitamin E – 0.05 mg
Vitamin K – 1.5 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Raspberries

 

Raspberries - Nutritiontal information

 σμέουρα

One cup of fresh raspberries contains 1.48 grams of protein, 64 calories and 8 grams dietary fiber. Potassium – 186 mg
Phosphorus – 36 mg
Magnesium – 27 mg
Calcium – 31 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.85 mg
Selenium 0.2 mcg
Manganese – 0.824 mg
Copper – 0.111 mg
Zinc – 0.52 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 41 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.039 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.047 mg
Niacin – 0.736 mg
Folate – 26 mcg
Pantothenic Acid – 0.405 mg
Vitamin B6 – 0.068 mg
Vitamin C – 32.2 mg
Vitamin E – 1.07 mg
Vitamin K – 9.6 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Starfruit aka Carambola

 

Starfruit - Nutritiontal information

 

One cup of fresh starfruit contains 1.37 grams of protein, 41 calories and 3.7 grams dietary fiber. Potassium – 176 mg
Phosphorus – 16 mg
Magnesium – 13 mg
Calcium – 4 mg
Sodium – 3 mg
Iron – 0.11 mg
Selenium 0.8 mcg
Manganese – 0.049 mg
Copper – 0.181 mg
Zinc – 0.16 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 81 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.018 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.021 mg
Niacin – 0.484 mg
Folate – 16 mcg
Pantothenic Acid – 0.516 mg
Vitamin B6 – 0.022 mg
Vitamin C – 45.4 mg
Vitamin E – 0.2 mg
Contains some other vitamins in small amounts.

Strawberry

 

Strawberry - nutritional information

 φράουλες

One cup of whole strawberries contains 0.96 grams of protein, 46 calories and 2.9 grams of dietary fiber. Potassium – 220 mg
Phosphorus – 35 mg
Magnesium – 19 mg
Calcium – 23 mg
Sodium – 1 mg
Iron – 0.59 mg
Selenium 0.6 mcg
Manganese – 0.556 mg
Copper – 0.069 mg
Zinc – 0.2 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 17 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.035 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.032 mg
Niacin – 0.556 mg
Folate – 35 mcg
Pantothenic Acid – 0.18 mg
Vitamin B6 – 0.068 mg
Vitamin C – 84.7 mg
Vitamin E – 0.42 mg
Vitamin K – 3.2 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Tomato

 

Tomato - nutritional information

 τομάτες

One medium tomato contains 1.08 grams of protein, 22 calories and 1.5 grams of fiber. Potassium – 292 mg
Phosphorus – 30 mg
Magnesium – 14 mg
Calcium – 12 mg
Sodium – 6 mg
Iron – 0.33 mg
Manganese – 0.14 mg
Copper – 0.073 mg
Zinc – 0.21 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 1025 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.046 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.023 mg
Niacin – 0.731 mg
Folate – 18 mcg
Pantothenic Acid – 0.109 mg
Vitamin B6 – 0.098 mg
Vitamin C – 15.6 mg
Vitamin E – 0.66 mg
Vitamin K – 9.7 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

Watermelon

 

Watermelon - nutritional information

 καρπούζι

I medium wedge (slice) of watermelon (about 2 cups edible portion) contains 1.74 grams of protein, 86 calories and 1.1 grams of dietary fiber. Potassium – 320 mg
Phosphorus – 31 mg
Magnesium – 29 mg
Calcium – 20 mg
Sodium – 3 mg
Iron – 0.69 mg
Selenium 1.1 mcg
Manganese – 0.109 mg
Copper – 0.12 mg
Zinc – 0.29 mg
Also contains small amounts of other minerals.
Vitamin A – 1627 IU
Vitamin B1 (thiamine) – 0.094 mg
Vitamin B2 (riboflavin) – 0.06 mg
Niacin – 0.509 mg
Folate – 9 mcg
Pantothenic Acid – 0.632 mg
Vitamin B6 – 0.129 mg
Vitamin C – 23.2 mg
Vitamin E – 0.14 mg
Vitamin K – 0.3 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

…Και μπορείτε επίσης να ελέγξετε την θρεπτική αξία των περισσότερων τροφίμων CRON-O-Meter! (http://cronometer.com/)

Γενικά, μπορεί κανείς εύκολα να ξεπεράσει τα 25 mg σίδηρο την ημέρα σε μια ακατέργαστη χορτοφαγική / φρουτοφάγος διατροφή. 1 καρπούζι μεσαίο (5 kg) = περίπου 12 mg σίδηρο. Λοιπόν, όλα τα φρούτα περιέχουν σίδηρο, και μπορείτε να πάρετε περισσότερο από αρκετό απλά και μόνο τρώγοντας φρούτα με το κιλό.

Διαβάστε περισσότερα : http://www.health-alternatives.com/fruit-nutrition-chart.html, (1) Μεταβολισμός σιδήρου Αιματολόγου ‘Αννας Χριστοφορίδου ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, (2)  http://www.genenutrition.gr/index.php/mikrothreptika-sistatika/ironoverload.html#ixzz3Q07WjDuw,Πηγή:(3)http://www.healthalternatives2000.com/fruit-nutrition-chart.html

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!