Αρχική VivamusΥγεια Προβιοτικα & σε ποιες τροφες υπαρχουν

Προβιοτικα & σε ποιες τροφες υπαρχουν

by NIKOLE

Τί είναι τα προβιοτικά

Ετυμολογικά, ο όρος προβιοτικά είναι σύνθετος και προέρχεται από τη λατινογενή πρόθεση προ- (που σημαίνει υπέρ) και το Ελληνικό επίθετο βιοτικός (από το ουσιαστικό βίος = ζωή), τα προβιοτικά λοιπόνδρουν υπέρ της ζωής. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό που θεσπίστηκε από τον FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization), τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί (ζύμες ή βακτήρια, κυρίως λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια) που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν πλεονέκτημα υγείας στον ξενιστή», δηλαδή στον άνθρωπο. Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια και υπάρχουν σε τροφές όπως είναι το γιαούρτι και βοηθούν στην καλή υγεία των οστών.

Παρόλο που η μελέτη δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί σε ανθρώπους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, λένε πως το ότι τα προβιοτικά φαίνεται ότι βοηθούν στην καλή υγεία των οστών, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία φαρμάκων για την οστεοπόρωση.

«Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό”, είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Laura McCabe και συνέχισε, “Αυτό που βρήκαμε εμείς είναι ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οστών”.

Η μελέτη που έγινε στα ποντίκια είναι η εξής: Για τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί τάιζαν τα ποντίκια με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι στα αρσενικά ποντίκια ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα των οστών τους πράγμα που δε συνέβη, όμως, στα θηλυκά ποντίκια.

Τα προβιοτικά λοιπόν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία και για το λόγο αυτό, εμπεριέχονται σε όλο και περισσότερα τρόφιμα, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής (προϊόντα ειδικής διατροφής).

προβιοτικά1Η κα Ειρήνη Χαρτερού, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο vitalife σημειώνει: Τα πιο γνωστά προβιοτικά τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα ρευστά όξινα γάλατα και γιαούρτια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν οξυγαλακτικά βακτήρια που ανήκουν σε διαφορετικά γένη, με συνηθέστερα τα  Bifidobacterium και Lactobacillus. Το ωμό (μη παστεριωμένο) γιαούρτι έχει πληθώρα βακτηρίων. Ωστόσο, σήμερα και για λόγους ασφαλείας, τα περισσότερα γιαούρτια παστεριώνονται, διαδικασία που, τελικά, σκοτώνει  όλα αυτά τα βακτήρια.

Επιπλέον, πολλά από τα προβιοτικά στελέχη που χρησιμοποιούνται σήμερα σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι σε θέση να αποικίσουν μόνιμα τον εντερικό σωλήνα, προϋπόθεση απαραίτητη για να επάγει το προβιοτικό την ωφέλιμη δράση του. Είναι γενικά αποδεκτό ότι, τα προβιοτικά, για να είναι αποτελεσματικά, θα πρέπει να «εμμένουν και να πολλαπλασιάζονται» εντός του οικοσυστήματος-στόχου, δηλαδή του εντέρου. Τα προβιοτικά στελέχη που λαμβάνονται από τα τρόφιμα  μπορεί να εμμένουν για σχετικά μικρές χρονικές περιόδους στο έντερο, που μπορεί να φτάσουν τις 2 εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις ότι δεν έχουν όλα τα προβιοτικά στελέχη τον ίδιο χρόνο παραμονής στο έντερο, γεγονός που προφανώς σχετίζεται με την ικανότητά τους να εμμένουν στις αντίξοες συνθήκες (όξινο περιβάλλον) του στομάχου.

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν, ευρέως, εμπλουτισμένα σε προβιοτικά γαλακτοκομικά, στα οποία τα βακτήρια έχουν προστεθεί μετά την παστερίωση. Τα λειτουργικά αυτά τρόφιμα, είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς η συστηματική κατανάλωσή τους έχει φανεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Προσοχή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί στην ετικέτα του τροφίμου, καθώς στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης, είναι σημαντικό, να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Μερικά από τα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, είναι τα παρακάτω: λαχανικά τουρσί, πάστα φασολιών από ζύμωση, κεφίρ, βουτυρόγαλο, pao cai (είδος τουρσί, σύνηθες στην κινέζικη κουζίνα), σουκρούτ (είδος λάχανου τουρσί), σάλτσα σόγιας.

Ακολουθεί μια λίστα για την πρόσληψη προβιοτικών που ενισχύουν την οστική μάζα.

1. Σόγια (προσοχή στην προέλευσή της – όχι αν οι σπόροι είναι γενετικά τροποποιημένη)

Οι τροφές από σόγια είναι πλούσιες σε πρωτεϊνες και ασβέστιο. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1000 μιλιγκράμ αυτού του είδους της διατροφής καθημερινά. Μία κούπα φασολιών από σόγια, για παράδειγμα, περιέχει 261 μιλιγκράμ ασβεστίου και 108 μιλιγκράμ μαγνησίου.

2. Λιπαρά ψάρια
Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το τοφού δεν κάνουν τόσο καλό χωρίς την απαραίτητη καθημερινή δόση βιταμίνης D, η οποία βοηθάει το σώμα σου να απορροφήσει το ασβέστιο που περιέχεται στις παραπάνω τροφές. Ψάρια, όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες, περιέχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D.

3. Εμπλουτισμένα δημητριακά
Υπάρχουν δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Ψάξε και βρες τα καθώς αυτά οφελούν περισσότερο τα οστά σου.

4. Αμύγδαλα
Οι ξηροί καρποί, όπως και το ελαιόλαδο, είναι πλούσιοι σε υγιές λίπος. Μία νέα έρευνα, όμως, έχει δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη σχέση των υγιών οστών με μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο από ότι με μία διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς.

5. Λαχανικά με φύλλα
Η βιταμίνη K προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτεϊνες οι οποίες κάνουν καλό στα κόκκαλα. Αυτή η βιταμίνη περιέχεται κυρίως σε λαχανικά, όπως είναι το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο.

6. Πατάτες
Υπάρχουν έρευνες που λένε πως μία διατροφή πλούσια σε κάλιο (το οποίο περιέχεται στις πατάτες) μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση του ασβεστίου που προκύπτει από μία άλλου είδους διατροφή. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά 4700 μιλιγκράμ καλίου και μία μέτρια λευκή πατάτα με τη φλούδα της περιέχει 751 μιλιγκράμ καλίου.

7. Μπανάνες
Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα που είναι πλούσια σε κάλιο. Παρόλο που δεν προτείνεται σε αυτούς που κάνουν διατροφή, μία μέτρια μπανάνα προσφέρει στον οργανισμό 422 μιλιγκράμ καλίου.

8. Χυμός πορτοκαλιού
Ο χυμός πορτοκαλιού προμηθεύει τον οργανισμό με ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Με λίγα λόγια, τροφές που περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D είναι ιδανικές για τη φροντίδα και την υγεία των οστών σου. Προτιμήστε τες και θα έχεις γερά οστά για πολλά χρόνια!

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η κα Ειρήνη Χαρτερού, Κλινική Διαιτολόγος αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τα προβιοτικά: Η ευεργετική δράση των προβιοτικών στην υγεία, έχει γεννήσει την ανάγκη σχεδιασμού συμπληρωμάτων διατροφής (προϊόντων ειδικής διατροφής) σε μορφή καψουλών, χαπιών, σκόνης ή υγρή μορφή, στα οποία τα προβιοτικά περικλείονται σε μεγαλύτερους, από τα συμβατικά τρόφιμα, πληθυσμούς. Είναι σαφές ότι, οι ποσότητες των βακτηρίων που περιέχονται στα φυσικά τρόφιμα, μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποικίσουν τον εντερικό σωλήνα και προς τον σκοπό αυτό, απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις, που μόνο σε συμπληρώματα μπορούν να βρεθούν.

Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά περιέχουν, κύρια, λακτοβακίλλους (γαλακτικά βακτήρια), που είναι, γενικά, ανθεκτικοί στις συνθήκες καταπόνησης που επικρατούν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Τα μπιφιδοβακτήρια, αντίθετα, είναι πιο ευαίσθητα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ότι περιέχουν διαφορετικά προβιοτικά στελέχη που μπορούν να είναι ωφέλιμα σε διαφορετικές περιστάσεις. Τα προβιοτικά παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα δράσης και δεν έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στελέχη προβιοτικών είναι ευεργετικά για ορισμένες παθήσεις, ενώ για άλλες είναι λιγότερο. Συνεπώς, η επιλογή του κατάλληλου στελέχους για κάθε τύπο πάθησης, δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά και απαραίτητη.

Για παράδειγμα, η έρευνα για τη δράση του Lactobacillus έχει επικεντρωθεί στη σχέση του με το ανοσοποιητικό σύστημα, το αντι-καρκινικό του δυναμικό και την ικανότητά του ως βιοθεραπευτικός παράγοντας σε περιπτώσεις διάρροιας, παιδιατρικής ή ταξιδιωτικής, σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο (π.χ. Crohn) και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιες έρευνες, δεν μπορούν να αποδοθούν γενικά σε όλα τα προβιοτικά (π.χ. λακτοβακίλλους, μπιφιδοβακτήρια, ζύμες), ούτε καν σε όλο το γένος του προβιοτικού (δηλαδή στους λακτοβακίλλους), αλλά μόνο στο συγκεκριμένο στέλεχος που εξετάστηκε.

Τα συμπληρώματα μπορούν να επιλεγούν από όλους, ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, που έχουν αποκλείσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα με προβιοτικά, όπως τα γιαούρτια, από τη διατροφή τους.

Μορφές συμπληρωμάτων διατροφής:

• Σκόνη: Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται με προσθήκη νερού από τον καταναλωτή πριν την κατανάλωση. Ο κύριος λόγος για τη χρήση των προβιοτικών σε αυτή τη μορφή είναι ότι, τα βακτήρια καταλήγουν στο γαστρεντερικό σωλήνα γρηγορότερα από κάθε άλλη μέθοδο. Απευθύνεται, κυρίως, σε παιδιά και ανθρώπους που δεν μπορούν να καταπιούν κάψουλες.

• Κάψουλες: Οι κάψουλες είναι περισσότερο διαδεδομένες, λόγω της ευκολίας στη χρήση τους, της μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων σε αυτή τη μορφή και, κυρίως, λόγω του μοναδικού τους πλεονεκτήματος να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιεχόμενο σε αυτές προβιοτικό.

• Υγρά: Το πρόβλημα με αυτή τη μορφή προβιοτικών είναι ο μικρός χρόνος ζωής τους. Τα σύγχρονα προβιοτικά προϊόντα σε υγρή μορφή έχουν μακρύτερη ημερομηνία λήξης, αλλά χρειάζονται συνεχώς ψύξη και συντηρούνται όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν προσθέτουν συντηρητικά για να διατηρήσουν τη γεύση ή την υφή τους.

mechanism probiotics

https://www.youtube.com/watch?v=cKglc6flXmI

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!