Αρχική VivamusΣυμβουλες Οδηγος διακοπης καπνισματος! Τερμα το τσιγαρο!

Οδηγος διακοπης καπνισματος! Τερμα το τσιγαρο!

by NIKOLE

1.ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ: ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Μέτρα για έξοδο από το κάπνισμα

Ο οδηγός που ακολουθεί, θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε και να αναλάβετε δράση για να σταματήσετε το κάπνισμα με επιτυχία. Αφιερώστε χρόνο για να προβληματιστείτε σχετικά με τα ζητήματα αυτά και ακολουθήστε τα βήματα ένα προς ένα, με το δικό σας ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να καθορίσετε το στόχο σας και να φτάσετε στο τέρμα με επιτυχία.

Μερικές σκέψεις(σημείωση τα στοιχεία προέρχονται από κέντρο για τη διακοπή καπνίσματος στη Λωζάννη γι αυτό και η αναφορά στον Ελβετικό πληθυσμό). 
• Περίπου το 70% του Ελβετικού πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δεν καπνίζει.
• Πάνω από το 60% των καπνιστών θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα
• Οι περισσότεροι πρώην καπνιστές λυπούνται που δεν το σταμάτησαν πολύ νωρίτερα, αρκετοί δε παραδέχονται ότι η παραίτηση του καπνίσματος αποδείχθηκε πολύ λιγότερο δύσκολη από ότι φοβόντουσαν.
Σκεφτείτε άλλες δύσκολες αποφάσεις που έχετε λάβει στο παρελθόν και θα αισθανθείτε πιο δυνατοί, υγιέστεροι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

2. ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Πολλοί λόγοι σας σπρώχνουν στο κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει μια συνήθεια ή εξάρτηση, ή και τα δύο. Ίσως σας αρέσει η εικόνα που προβάλλετε όταν καπνίζετε ή ο τρόπος που αισθάνεστε με ένα τσιγάρο. Το κάπνισμα κατά πάσα πιθανότητα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, θα σας
δώσει ενέργεια, ή χρόνο για τον εαυτό σας ή για να αντιμετωπίσετε το στρες. Το κάπνισμα είναι ίσως μια συνήθεια που μοιράζεστε με τους ανθρώπους από το περιβάλλον σας. Ίσως κάποιοι να το χρησιμοποιείτε ως κατασταλτικό της όρεξης.

Έχετε καλύτερους λόγους όμως για να σταματήσετε το κάπνισμα!
Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα φέρνει πολλά περισσότερα αρνητικά παρά θετικά στη ζωή σας. Εκτός από την ταλαιπωρία σε καθημερινή βάση της αναπνοής, του δέρματος, των δοντιών κ.λπ.), κάθε φορά που θα ανάψετε ένα τσιγάρο, επιτίθεστε σοβαρά για την υγεία σας. Το κάπνισμα μπορεί να σας οδηγήσει σε θανατηφόρα είδη καρκίνου, πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιακή νόσο, και το θάνατο  νωρίς και επώδυνα. Τα στοιχεία αυτά είναι αποδεδειγμένα.

Δεν πρόκειται απλά για ένα ζήτημα υγείας. 

Μόλις σταματήσετε το κάπνισμα, θα βιώσετε μια πραγματική και μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία- διαχείριση του εαυτού σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα, η αναπνοή σας θα αυξηθεί και θα έχετε γενικά μια καλύτερη εμφάνιση. Δεν θα χρειάζεται πλέον να εγκαταλείψετε το σπίτι σας ή στο χώρο εργασίας για τον αποκλειστικό σκοπό του καπνίσματος. Η σχέση σας με μη-καπνιστές θα βελτιωθούν ακριβώς όπως η γεύση και η οσμή σας. Θα συνιστάτε καλύτερο παράδειγμα  στα παιδιά σας. Δεν θα ανησυχείτε για άλλους ανθρώπους που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα λόγω του τσιγάρου σας. Και πάνω από όλα ,θα εξοικονομήσετε περισσότερα από 2.000 ευρώ το χρόνο!

Είναι η κάλλιστη επιλογή για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής σας.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετές μόνο 24 ώρες για να αρχίσει το σώμα σας τη διαδικασία της βελτίωσης:

• Σε 8 ώρες, επιστρέφει η οξυγόνωση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι κίνδυνοι
για έμφραγμα του μυοκαρδίου αρχίζουν να μειώνονται.
• Μέσα σε 24 ώρες, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από τον οργανισμό
• Μέσα σε 48 ώρες, η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στο αίμα
• Μετά από μία εβδομάδα, οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται
•Μεταξύ 3 και 9 μηνών η αναπνοή βελτιώνεται (λιγότερος βήχας, περισσότερη αναπνοή). Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 5-10%
• Μετά από ένα χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου (έμφραγμα του μυοκαρδίου, κλπ) μειώνεται στο μισό σε σύγκριση με τους καπνιστές
• Μετά από 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό σε σύγκριση με τους καπνιστές
• Μετά από 5 έως 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αντιστοιχεί περίπου σε αυτόν που διατρέχουν άνθρωποι   που δεν έχουν καπνίσει ποτέ
ΑΜΕΣΩΣ αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφθείτε το στόχο που ΘΕΛΕΤΕ να ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ διακόπτοντας το ΚΑΠΝΙΣΜΑ .ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ να βελτιώσετε την υγεία σας, την εμφάνισή σας, τις εργασιακές σας σχέσεις και τα οικονομικά σας

3.ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Συνήθως όταν καπνίζετε ένα τσιγάρο,  μάλλον το κάνετε ασυνείδητα.

Όπως και οι περισσότεροι καπνιστές, μπορεί να ανάψετε ένα τσιγάρο μηχανικά ως αντίδραση σε δραστηριότητες ή σε συγκεκριμένα συναισθήματα, όταν κάνετε παρέα με άλλους καπνιστές ή ακολουθείτε την καθημερινή σας ρουτίνα.
Διαπιστώστε ποια  στοιχεία σας ωθούν να καπνίσετε.
• Καφές; Αλκοολούχα ποτά;
• Χαλάρωση μετά από μια μέρα δουλειάς;
• Τηλέφωνο, αυτοκίνητο;
• Το άγχος, ο θυμός;
• …
→Χρησιμοποιήστε το έντυπο που ακολουθεί (στο τέλος του άρθρου) και σημειώστε τι κάνετε ή αισθάνεστε κάθε φορά που παίρνετε ένα τσιγάρο.

Σπάστε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και των συνηθειών σας.

Επισημάνετε τις αιτίες που σας ωθούν στο κάπνισμα. Προσπαθήστε να καθυστερήσετε τη στιγμή που θα ανάψετε ένα τσιγάρο, με το να διατηρείτε τα χέρια και το στόμα σας απασχολημένα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό, βουρτσίστε τα δόντια σας, πάρτε ένα σνακ με λίγες θερμίδες (φρούτα). Τεντωθείτε, αναπνεύστε βαθιά για να παραμείνετε εστιασμένοι, χαλαροί, περπατήστε ή μιλήστε με έναν φίλο μη καπνιστή.

Σκεφτείτε τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ανάψετε ένα τσιγάρο. Στη συνέχεια, κάθε φορά που αναπαράγονται, ή όταν αισθάνεστε αυτά τα συναισθήματα ή βρίσκεστε σε ανάλογη κατάσταση, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Χρειάζομαι πραγματικά το κάπνισμα; Θέλω πραγματικά; Μπορώ να περιμένω ή απλά να κάνω κάτι άλλο? “

4. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Έχετε διδάξει το μυαλό σας να εξαρτάται από τη νικοτίνη. 

Η νικοτίνη είναι χημική ουσία που δημιουργεί εξάρτηση και σας κάνει να αισθάνεστε διέγερση, εγρήγορση ή ηρεμία. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλός σας συνηθίζει στην ουσία αυτή και καταλήγει να πιστεύει ότι αυτή η επιπλέον διέγερση είναι φυσιολογική. Επίσης, όταν η νικοτίνη εξαφανίζεται από το σώμα σας, αφού έχετε σταματήσει το κάπνισμα, ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε κατάσταση στέρησης, λαχταρά την ουσία.

Μπορείτε να διδάξετε το μυαλό σας να μην εξαρτάται πλέον από τη νικοτίνη.

Τις πρώτες ημέρες της διακοπής, μπορεί να νοιώσετε ισχυρή επιθυμία να καπνίσετε, μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή μελαγχολικοί για λίγο, αλλά αυτά τα επεισόδια δυσφορίας ποτέ δεν διαρκούν πολύ. Επιπλέον μπορείτε να αναπτύξετε στρατηγικές για την ενεργή αντίστασή σας. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλός θα αντικαταστήσει φυσικά την  τεχνητή “ενεργειακή διέγερση” που σας δημιουργούσε η νικοτίνη.

Η ακαταμάχητη επιθυμία να καπνίσετε διαρκεί σπάνια περισσότερο από μερικά λεπτά. Το συνειδητοποιείτε και μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα συμπτώματα. 3 ή 4 ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα συμπτώματα στέρησης είναι ήδη λιγότερο έντονα σπάνια επιμένουν πέραν των 15 ημερών.

5. ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ & ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΑΣ 

Είναι φυσιολογικό να έχετε αμφιβολίες.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας. Ανησυχείτε ίσως για τη δυσκολία που συνεπάγεται αυτή η απόφαση, φοβάστε ότι θα πάρετε βάρος, ή ακόμη ότι θα χάσετε ένα μέρος της προσωπικότητάς σας, ή τον χρόνο που αφιερώνατε σε εσάς. Είναι φυσιολογικό να τροφοδοτηθούν τέτοιες ανησυχίες. Αλλά να θυμάστε τα εξής ….

• Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι μόνο μια τεράστια πρόκληση: πρόκειται για μια σειρά από μικρές προκλήσεις που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία προς μία- συμπεριλαμβανομένης της έντονης επιθυμίας. Μια καθαρή σκέψη θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια.
• Το κάπνισμα δεν σας βοηθά πραγματικά να χαλαρώσετε: Είναι μια συνήθεια που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας.
• Το ένα τρίτο των ανθρώπων που κόβουν το κάπνισμα δεν παίρνουν βάρος καθόλου, το άλλο, κατά μέσο όρο εμφανίζει μια αύξηση του βάρους  3 έως 4 κιλά περίπου. Η υγιεινή διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τον κίνδυνο αυτό.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το κάπνισμα στρεσσάρει τον καπνιστή.

• Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα απαιτεί όλο και περισσότερη νικοτίνης για τη διέγερση της ενέργειας ή προσωρινή ηρεμία. Η νικοτίνη αυξάνει τη συχνότητα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας περισσότερο στρες στο σώμα.
• Η ανησυχία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του καπνιστή ή των άλλων συνιστά επίσης παράγοντα πολύ αγχωτικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Θετικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους.
Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, ετοιμαστείτε και μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης. Θα αισθανθείτε πολύ πιο σίγουροι και λιγότερο αγχωμένοι:
• Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε
→ακούστε απαλή μουσική, διαβάστε ένα καλό βιβλίο,  κάντε ένα μπάνιο, γιόγκα, ή κάτι που σας χαλαρώνει.
Ανταμείψτε τακτικά τον εαυτό σας  για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και αφιερώστε χρόνο στο φαγητό σε
τακτά χρονικά διαστήματα.
Γίνετε πιο δραστήριοι: βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης και οδηγεί σε καλύτερο ύπνο. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε μαραθώνιο, προτιμήστε το σταθερό καθημερινό περπάτημα, ανεβείτε τα σκαλιά με τα πόδια, κ.λπ.

Μετατρέψτε τη διακοπή του καπνίσματος σας ως μια πρόκληση και όχι ως υποχρέωση- αγγαρεία. Έτσι θα δημιουργήστε ένα πιο προσιτό στόχο.Σκεφτείτε τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχετε, θα σας βοηθήσει να
φτάσετε το στόχο σας.

Ασκήσεις χαλάρωσης
Παρακάτω θα βρείτε 3 απλές ασκήσεις για χαλάρωση. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Δοκιμάστε και θα δείτε τις ευεργετικές επιδράσεις τους.
ΣΥΣΠΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ
Εισπνεύστε βαθιά, κρατήστε τον αέρα και μαζέψτε το σώμα από το κεφάλι (μάτια, τα δόντια, το σαγόνι) μέχρι το τέλος  των δακτύλων των ποδιών. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε 3 φορές
ΑΝΑΣΗΚΩΜΑ ΩΜΩΝ
Εισπνεύστε βαθιά, κρατήστε τον αέρα, στη συνέχεια, ανεβάστε και κατεβάστε τους  ώμους σαν να pompiez μέχρι να χρειαστεί να εκπνεύσετε. Χαλαρώστε.
ΑΝΑΠΝΟΗ
Εισπνεύστε αργά από τη μύτη, γεμίζοντας αέρα από το λαιμό μέχρι την κοιλιά.
Κρατήστε την αναπνοή για λίγο  και εκπνεύστε όσο πιο αργά γίνεται μέσω της μύτης σας, επαναφέροντας την κοιλιά. Επαναλάβετε αρκετές φορές

6. ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ;

Αν δεν είστε έτοιμοι …
Ίσως έχετε ανάγκη μια μεγαλύτερη περίοδο σκέψης  πριν πάρετε την απόφαση, Σε λίγες εβδομάδες, ξαναδιαβάστε αυτόν τον οδηγό. Εν τω μεταξύ, επισκεφθείτε www.stop-tabac.ch. Αυτή η ιστοσελίδα προσφέρει ένα διαδραστικό εργαλείο που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο προφίλ του καπνίσματος σας και του τρόπου με τον οποίο θα μπορείτε να παραιτηθείτε από τα τσιγάρα.

7. ΟΡΙΣΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ!

Εάν είστε έτοιμοι να σταματήσετε το κάπνισμα, αυτοδεσμευτείτε.

Να θυμάστε ότι η τέλεια μέρα για να σταματήσετε το κάπνισμα είναι ελάχιστα πιθανή. Αν διανύετε αγχωτική περίοδο, να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα το κάπνισμα αυξάνει τις  επιπτώσεις του στρες, αυξάνοντας τον παλμό και την αναπνοή. Με την πάροδο του χρόνου, η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει το άγχος σας.

Ορίστε μια ημερομηνία σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες από σήμερα. ‘Ενας αποτελεσματικός τρόπος για την επιβεβαίωση της δέσμευσής σας είναι να την γράψτε την καθαρά σε όλα τα ημερολόγια. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα με έμφαση στα πλεονεκτήματα που θα έχετε.

Οι άνθρωποι που ενημερώνουν το περιβάλλον τους σχετικά με τους (οικογένεια, φίλους, συναδέλφους) στόχους τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, διότι θα είναι λιγότερο εύκολο να αλλάξουν απόφαση.Έτσι, θα υπάρχει ένας ακόμας λόγος για να μείνετε επικεντρωμένοι στο στόχο σας. Ζητήστε τους να σας υποστηρίξουν εάν χρειάζεστε βοήθεια και να σας ακούσουν όταν έχετε ανάγκη να τους μιλήσετε.

8. ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση υποκατάστατων της νικοτίνης ή άλλων φαρμάκων. (Προσωπικά το αντιπαρέρχομαι). Το μόνο που θα σημειώσω είναι ότι στο Κέντρο Vivamus χρησιμοποιούμε το βιοσυντονισμό ή /και τον ωροβελονισμό για τη διακοπή του καπνίσματος με εξαιρετικά αποτελέσματα. (δείτε αντίστοιχο άρθρο στην ιστοσελίδα).

9. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Μερικοί άνθρωποι σταματήσουν το κάπνισμα άμεσα.

Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Σε αυτήν την περίπτωση, αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε το γιατί καπνίζετε. Θα πρέπει, επίσης, να προετοιμαστείτε εγκεφαλικά στη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος σας και στη συνέχεια να σταματήσετε το κάπνισμα.

Κάποιοι προτιμούν τη σταδιακή μείωση της ποσότητας των τσιγάρων που καπνίζουν.

Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να μειώσετε σιγά-σιγά, μέχρι την ημερομηνία που θα σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε μια ιδέα του πώς θα είναι η μόνιμη διακοπή του.

Τα τσιγάρα που μπορείτε να κόψετε πιο εύκολα είναι αυτά που δεν χρειάζεστε. Πριν από κάθε τσιγάρο, αναρωτηθείτε: «Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το τσιγάρο;” Περιμένετε λίγα λεπτά πριν να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάπνισμα. Μην καπνίζετε ολόκληρο το τσιγάρα. Προσπαθήστε να καθυστερήσετε το πρώτο τσιγάρο της ημέρας για τουλάχιστον δύο ώρες.

10. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Σκεφτείτε πιο θετικά! Αντί να πείτε, “εγώ δεν θα το κάνω αυτό …», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καταφατική πρόταση όπως, “Θα κάνω αυτό.” Για παράδειγμα, αν συνήθως καπνίζετε μετά από ένα γεύμα, μπορείτε να πει: “Μετά το γεύμα, θα πάω για έναν περίπατο και θα αναπνεύσω βαθιά.”

Ανταμείψτε τον εαυτό σας.

Βάλτε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για τα τσιγάρα σε ένα κουμπαρά ή μπουκάλι  και κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο.

Το κάπνισμα ενός πακέτου ΜΙΑ ΜΕΡΑ
5.80.-, αυτό αντιπροσωπεύει:
• 180.- / ΜΗΝΑ
• 2’120.- / ΕΤΟΣ
• 21’200.- ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ; ….

Μικρή περίληψη για την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης σας:
1. Γράψτε εδώ ή γιατί να κόψετε το κάπνισμα
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
2. Κάντε έναν κατάλογο των ανησυχιών σας σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και σημειώσετε δίπλα τί θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
3. Προετοιμασία για διακοπή. Ποιες στρατηγικές θα χρησιμοποιήσετε για τη διαχείριση της έλλειψης;
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
4. Αναγνωρίστε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που ήδη έχετε: ποιά στρατηγική στο παρελθόν σας είχε φανεί πιο χρήσιμη;
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………….
5. Προσδιορίστε το στήριγμά σας: σε ποιον μπορείς να αφεθείτε για να χαλαρώσετε όταν χρειάζεται;
……………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………
6. Προσδιορίστε τί πυροδοτεί τη συνήθεια του καπνίσματος σε εσάς

7. Καθορίστε πώς μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα που σας θυμίζουν το κάπνισμα.
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
8. Ορίστε την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.
Δεσμεύομαι να εγκαταλείψω  το  κάπνισμα

…………………………………………………………..

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Νικόλ Κορδέλλα

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!