Αρχική VivamusΣυμβουλες Επικίνδυνα σπορέλαια & προστασία με προιόντα Vivamus

Επικίνδυνα σπορέλαια & προστασία με προιόντα Vivamus

by NIKOLE

Ακούγονται συχνά αρκετά για τα φυτικά έλαια και την ακαταλληλότητά τους για την Υγεία μας.

Τα έλαια σπόρων αποτελούν σχετικά πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή. Λίγοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ασφαλές συστατικό. Έρευνες έχουν δείξει ωστόσο, ότι ανήκουν στις πιο βλαβερές τροφές που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Λίγοι γνωρίζουν ότι τα σπορέλαια παράγονται μέσα από μια «σκληρή» βιομηχανική διαδικασία με τη βοήθεια προϊόντων των… διυλιστηρίων, τα οποία παράγουν ένα εξαιρετικά πτητικό υγρό, το εξάνιο, λίγο πριν την παραγωγή βενζίνης, ώστε μέσω της εξάτμισής του να παραληφθεί το σπορέλαιο.

Στα πιο γνωστά σπορέλαια συγκαταλέγονται εκτός του ηλιελαίου το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το βούτυρο, έρευνες δείχνουν ότι τα σπορέλαια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η κατανάλωσή τους συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, οι αυτοάνοσες νόσοι, οι επιπτώσεις στη γνωστική και ψυχική υγεία, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υπογονιμότητα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η οστεοαρθρίτιδα.

 

  • Είναι ασταθή και ευαίσθητα προϊόντα: Τα βιομηχανικά σπορέλαια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία οξειδώνονται εύκολα όταν εκτίθενται σε θερμότητα, φως και χημικές εισροές. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται τρανς λιπαρά και υπεροξείδια λιπιδίων, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, επιταχύνουν τη γήρανση και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.
  • Διαταράσσουν την ισορροπία των λιπαρών οξέων: Η κατανάλωση βιομηχανικών ελαίων σπόρων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην αναλογία ωμέγα-6 / ωμέγα-3 λιπαρά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
  • Καρκίνος: Τα βιομηχανικά σπορέλαια προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, όπως καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ή επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να βλάψει το σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Τροφικές αλλεργίες: Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικά αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της οξείδωσης και της τάγγισης. Τα πρόσθετα, όπως τα BHA, BHT και TBHQ, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.
  • Τροφικές αλλεργίες: Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικά αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της οξείδωσης και του ταγγίσματος. Τα πρόσθετα, όπως τα ΒΗΑ, ΒΗΤ και  TBHQ, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.  Είναι τοξικά: Από τους κατασκευαστές μέχρι τα εστιατόρια και τα σπίτια, τα βιομηχανικά σπορέλαια επανειλημμένα θερμαίνονται, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την επιβλαβή επίδραση του προϊόντος. Η επαναχρησιμοποίηση των λαδιών ξανά και ξανά, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών υποπροϊόντων που βλάπτουν το DNA και προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και βλάβες στο έντερο και το ήπαρ.

Ειδικά για το ηλιέλαιο τί μπορεί να πάθουμε:

Στο παρελθόν  ενδεικτικά (το 2008 είχε γίνει ντόρος αρκετός) καθώς επιμολυσμένο ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο είχε κυκλοφορήσει στην Ελληνική αγορά και ο ΕΦΕΤ οδηγήθηκε σε δημοσίευση που αφορούσε σε διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη ορυκτελαίων σε ηλιέλαιο, προερχόμενο από την Ουκρανία, σε μια συνολική ανασκόπηση των ελέγχων που είχαν γίνει μέχρι τοτε 12 Μαΐου 2008.

Από ότι φαίνεται ότι επιμολυσμένο ηλιέλαιο «έρεε» ποτάμι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σύμφωνα με το δρ. Μιχάλη Χάλαρη, χημικό, σύμβουλο της ΕΕΧ (Ένωση Ελλήνων Χημικών) και μέλος του ΕΣΠΕΤ (Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων), το 2008 όλα εξαρτώνται από :

■Το είδος ορυκτέλαιου που έχουμε καταναλώσει (υψηλό, μέτριο ή χαμηλό ιξώδες ορυκτέλαιο).
■ Την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει.
■Τη συχνότητα της κατανάλωσης του επιμολυσμένου προϊόντος.
■Τις βιολογικές παραμέτρους (ηλικία, ικανότητα μεταβολισμού)
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το είδος, σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι είδος ορυκτέλαιο περιέχεται στο ηλιέλαιο. Όσο πάντως μειώνεται το ιξώδες (δείκτης ρευστότητας), τόσο πιο τοξικό γίνεται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα διαθέσιμα αναλυτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ορυκτελαίου που βρέθηκε στο ηλιέλαιο είναι υψηλού ιξώδους και, σύμφωνα με την ενημέρωση της EFSA, είναι χαμηλού επιπέδου τοξικότητας.
Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για το υψηλού ιξώδους ορυκτέλαιο είναι 20 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ για τα χαμηλού ιξώδους ορυκτέλαια η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη φτάνει μόλις το 1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ανεπαρκή τα στοιχεία στην Ελλάδα
Το πόσο, λοιπόν, μπορεί να μας βλάψει θα φανεί στο μέλλον, εκτιμούν οι ειδικοί, και ανησυχούν ιδιαίτερα, γιατί δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι βλαβερές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ορυκτέλαιου στον ανθρώπινο οργανισμό ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για τρόφιμο, αλλά για λιπαντικό μηχανών. Παρόλα αυτά ορισμένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα άκρως επικίνδυνο έλαιο που μπορεί να προκαλέσει: αλλεργίες , γαστρεντερικές διαταραχές, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και πιθανόν και καρκινογενέσεις.

Μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά
Τα παιδιά κινδυνεύουν ίσως περισσότερο καθώς απ’ ό,τι φαίνεται το ηλιέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό των αγαπημένων τους σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα κ.λπ.). Επιπλέον όταν ένα παιδί καταναλώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα τοξικά προϊόντα κινδυνεύει να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις πρώτον γιατί καταναλώνει συνήθως μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων τροφίμων σε σχέση με έναν ενήλικα και δεύτερον γιατί έχει μικρότερο βάρος, αλλά και ο οργανισμός του είναι πιο ευάλωτος.

Εδέσματα πλούσια σε… ορυκτέλαιο

  • Τσιπς, γαριδάκια κλπ.
  • Μαγιονέζες
  • Ντρέσινγκ και έτοιμες σάλτσες για σαλάτες και ζυμαρικά
  • Μπισκότα, γκοφρέτες, πραλίνες
  • Σοκολάτες
  • Κρουασάν
  • Ντόνατς
  • Βάφλες
  • Κρέπες
  • Ζύμες
  • Τόνοι και σαρδέλες
  • Μαργαρίνες
  • Παναρισμένοι ξηροί καρποί

Για να προστατευτείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, επιλέξτε κορυφαία διατροφικά συμπληρώματα FLAVON από Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά, Προβιοτικά και Κολλοειδή Αργυρο, καθώς και τα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΙΤΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ! Δείτε τα νέα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε απευθείας μέσα από την ιστοσελίδα μας.! ALLERGY KITS !

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!