Αρχική Vivamus ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ: ΟΖΟΝΟΠΟΙΗΤΕΣ & ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥVIVAMUS

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ: ΟΖΟΝΟΠΟΙΗΤΕΣ & ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥVIVAMUS

by NIKOLE

Πολλοί μου απαντούν σε ερώτηση που τους θέτω σε σχέση με το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών (πρώτιστα και όχι μόνο ακόμα και των ψαριών και των κρεάτων – γι αυτό προτείνω πάντα τους οζονοποιητές εδώ)

Η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος κυκλοφόρησε τη λίστα Dirty Dozen για το 2020, έναν “Οδηγό αγοραστών για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή” και χρησιμεύει ως μια σταθερή υπενθύμιση ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε όσον αφορά τον καθαρισμό των τροφίμων. Φέτος, η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70 τοις εκατό των μη οργανικών δειγμάτων ήταν θετικά για τουλάχιστον ένα φυτοφάρμακο. (Σε πολλές περιπτώσεις, οι αριθμοί ήταν πολύ υψηλότεροι.) Ενδεικτικά: Τα μη οργανικά δείγματα λάχανου “φιλοξένησαν” 18 διαφορετικά υπολείμματα παρασιτοκτόνων και παρασιτοκτόνων. (Αυτά στην Αμερική. Στην Ελλάδα σε ταξίδι που έκανα το χειμώνα στη Βέροια, συνάντησα κυρία που μου ανέφερε ότι τα μήλα είχαν 28!! ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ! Πέρα από το ότι οι ίδιοι οι γεωργοί, “εκβιάζονται” για να χρησιμοποιήσουν τέτοια χημικά, διαφορετικά σε περίπτωση πιθανής ζημίας, δεν θα αποζημιωθούν! Καθημερινά λαμβάνουν  μηνύματα στο τηλέφωνό τους για να ραντίσουν με κάποιο διαφορετικό χημικό! ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΗ;

Στις πιο πρόσφατες δοκιμές του USDA, ο πιο κοινός χημικός μολυσματικός παράγοντας του kale ήταν το Dacthal ή DCPA, μια χημική ουσία που απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009 και ένα πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Ευτυχώς, η έκθεση της EWG περιλαμβάνει επίσης μια λίστα “Clean 15”, η οποία προσδιορίζει τα μη βιολογικά προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν με επίπεδα φυτοφαρμάκων. Σας συμβουλεύω να επιλέγετε και να καλλιεργείτε οργανικά όσο το δυνατόν συχνότερα, αλλά εάν έχετε έναν προϋπολογισμό ή η επιλογή σας είναι περιορισμένη, αυτές οι λίστες σας βοηθούν να εστιάσετε την προσοχή σας στην αποφυγή των πιο μολυσμένων φρούτων και λαχανικών. Επειδή ένα πράγμα είναι σαφές: οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή μας.

Για το λόγο αυτό, συστήνουμε να μελετήσετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας που αφορά στα FLAVON  100% ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ πατώντας εδώ και εδώ για να καλύψετε όλες τις ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, προβιοτικά, πρεβιοτικά, για την πρόληψη, συντήρηση Υγείας αλλά και αντιστροφή παθήσεων και βελτίωση της Υγείας και εξασφάλιση Ευεξίας!

Βασικά ευρήματα της έκθεσης 2020
Οι δοκιμές του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν 230 διαφορετικά φυτοφάρμακα και προϊόντα κατανομής φυτοφαρμάκων σε χιλιάδες δείγματα προϊόντων που αναλύθηκαν.

Το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα των προϊόντων δεν θα απομακρύνει όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τα δεδομένα για αυτήν την αναφορά προέρχονται από δοκιμές υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων USDA και FDA από φρούτα και λαχανικά που δοκιμάστηκαν καθώς συνήθως καταναλώνονται. “Αυτό σημαίνει ότι έχει πλυθεί και, κατά περίπτωση, ξεφλουδίζεται”, εξηγεί ο Alexis Temkin, PhD, συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Για παράδειγμα, οι μπανάνες ξεφλουδίζονται πριν από τη δοκιμή και τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται.»

Η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος ανέλυσε τα δεδομένα καταλοίπων φυτοφαρμάκων USDA και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των μη βιολογικών προϊόντων που δοκιμάστηκαν ήταν θετικά για μόλυνση από φυτοφάρμακα.
Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των δειγμάτων φράουλας, μήλων, κερασιών, σπανάκι, νεκταρινιών και λάχανο δοκιμάστηκαν θετικά για υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων.

Τα δείγματα του Kale εντόπισαν 18 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
Κατά μέσο όρο, τα δείγματα κατσαρού λάχανου και σπανακιού ανέρχονταν 1,1 έως 1,8 φορές περισσότερο κατάλοιπο φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια που δοκιμάστηκε.

Τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων από νεονικοτινοειδή, γνωστά για βλάβη των επικονιαστών, εντοπίστηκαν σχεδόν στο ένα πέμπτο των φρούτων και λαχανικών που τρώνε οι άνθρωποι και μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τα παιδιά.
Κατάλοιπα τουλάχιστον ενός από τα τρία φυτοφάρμακα νεονικοτινοειδών που απαγορεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ιμιδακλοπρίδη, κλοιανιδίνη και θειαμεθοξάμη – βρέθηκαν σε περισσότερα από τα μισά δείγματα πατάτας, σπανάκι και μαρουλιού που δοκιμάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μόλυνση από νεονιτοϊνοειδή βρέθηκε επίσης σε περισσότερα από το ένα τέταρτο των δειγμάτων κερασιών των ΗΠΑ, καρπουζιού και φραουλών.

Η λίστα Dirty Dozen 2020 και η λίστα Clean 15
Dirty Dozen του EWG

Φράουλες
Σπανάκι
Λάχανο
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλινο
Πατάτες
Μπόνους: Πιπεριές

EWG’s Clean 15

Η λίστα Clean 15 περιλαμβάνει προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από φυτοφάρμακα. Ακολουθούν ορισμένες επισημάνσεις από τη λίστα Clean 15:

Τα αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι  (στην Ελλάδα καλό είναι να το ψάξετε λίγο, καθώς ακούμε ότι γενικά το καλαμπόκι που κυκλοφορεί είναι μεταλλαγμένο) ήταν τα καθαρότερα δοκιμασμένα, με λιγότερο από το 2% των δειγμάτων να εμφανίζουν ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.
Περισσότερο από το 80% των ανανά, παπάγια, σπαράγγια, κρεμμύδια και λάχανα δεν περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Κανένας από τους καρπούς στη λίστα Clean Fifteen δεν ήταν θετικός για περισσότερα από τέσσερα φυτοφάρμακα.

Σημαντικό: Ορισμένες παπάγιες, γλυκό καλαμπόκι και καλοκαιρινή σκουός στην Ηνωμένες Πολιτείες καλλιεργούνται από σπόρους GMO, επομένως, κατά τη γνώμη μας, είναι καλύτερο να επιλέγετε πάντα βιολογικά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εδώ είναι η λίστα Clean 15 2020:

Αβοκάντο
Γλυκο καλαμπόκι*
Ανανά
Κρεμμύδια
Παπάγια *
Κατεψυγμένα μπιζέλια
Μελιτζάνα
Σπαράγγι
Κουνουπίδι
Πεπονάκι
Μπρόκολο
Μανιτάρια
Λάχανο
Πεπόνι μελιτώματος
Ακτινίδια
* Σημείωση: Ορισμένα γλυκά καλαμπόκια, παπάγια και σκουός που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι GMO οπότε επιλέξτε οργανικά.

Νόστιμες σταφίδες
Γενικά, το EWG επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των δοκιμών από τις δοκιμές νωπών προϊόντων του USDA. Αλλά επειδή ο τελευταίος γύρος δοκιμών καταλοίπων φυτοφαρμάκων εξέτασε επίσης τις σταφίδες, η EWG συμπεριέλαβε τους ξηρούς καρπούς στην κατάταξη του τρέχοντος έτους.

Και αυτό που βρήκε ο οργανισμός είναι εντυπωσιακό και ακόμη περισσότερο ο λόγος για να επιλέγετε  βιολογικά όταν ψωνίζετε σταφίδες. Οι σταφίδες σημείωσαν χειρότερα αποτελέσματα από τις φράουλες, τα νεκταρίνια, τα μήλα και τα κεράσια. Στην πραγματικότητα, το 99 % των συμβατικών σταφίδων περιείχε τουλάχιστον δύο φυτοφάρμακα.

«Φέτος, το USDA περιλάμβανε δεδομένα δοκιμών για σταφίδες και διαπίστωσε ότι το 99% των συμβατικών σταφίδων είχε δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και, κατά μέσο όρο, ένα μόνο δείγμα περιείχε 13 διαφορετικά φυτοφάρμακα», δήλωσε ο Temkin στο DrAxe.com. «Εάν οι σταφίδες συμπεριλαμβάνονταν στην κατάταξη των φρέσκων προϊόντων, θα είχαν ξεπεράσει τις φράουλες ως η τροφή με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων».

Είναι ενδιαφέρον ότι τα φυτοφάρμακα βρέθηκαν ακόμη και σε οργανικές σταφίδες, ωθώντας τους ερευνητές να σημειώσουν ότι τα δαμάσκηνα τείνουν να έχουν χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τις συμβατικές και τις οργανικές σταφίδες.

Τελικές σκέψεις
Η EWG κυκλοφόρησε τους ετήσιους καταλόγους Dirty Dozen and Clean 15, επισημαίνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που πιθανότατα φιλοξενούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Οι φράουλες περιλαμβάνονται στη λίστα μολύνσεων ξανά φέτος, αλλά το σπανάκι και τα αχλάδια επισημάνθηκαν επίσης για ακραία υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Οι σταφίδες, ένας ξηρός καρπός, περιείχαν περισσότερη μόλυνση από τις φράουλες. Ακόμη και οι οργανικές σταφίδες ήταν κάπως μολυσμένες, αν και όχι τόσο άσχημα, γενικά, όπως οι μη οργανικές εκδόσεις.
Αυτή η λίστα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας αποτρέψει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά θα σας κάνει να είστε επιφυλακτικοί για τη σύγχρονη χημική γεωργία. Η χρήση χημικών για τον υποκαπνισμό του εδάφους και τη θανάτωση ζιζανίων, μικροβίων και σφαλμάτων έχει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης της υγείας του εδάφους και των ευεργετικών μικροβίων.
Τα φυτοφάρμακα συνδέονται με δεκάδες προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων, συμπτωμάτων ADHD, αυτισμού, Parkinson και πολλών άλλων προβλημάτων.

Για αυτό συστήνουμε πάντα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ή σε περίπτωση αδυναμίας να τα αγοράσετε ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΟΠΟΙΗΤΗ & ΦΙΛΤΡΟΥ ΝΕΡΟΥ η ΚΑΝΑΤΑΣ ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑς.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

The Environmental Working Group released its 2020 Dirty Dozen list, a “Shopper’s Guide to Pesticides in Produce,” and it serves as a solid reminder that we still have a lot of work to do when it comes to cleaning up the food system. This year, the report found that almost 70 percent of non-organic samples tested positive for at least one pesticide. (In many cases, the numbers were much higher.) And get this: Non-organic kale samples harbored 18 different pesticide and pesticide breakdown residues.

In USDA’s most recent tests, kale’s most common chemical contaminant was Dacthal, or DCPA, a chemical banned in the European Union since 2009 and a possible human carcinogen, according to the U.S. Environmental Protection Agency.

Thankfully, EWG’s report also features a “Clean 15” list, which identifies the non-organic produce least likely to be contaminated with pesticide levels. I advise choosing and growing organic as often as possible, but if you’re on a budget or your selection is limited, these lists help you focus your attention on avoiding the most contaminated fruits and veggies. Because one thing is clear: most of us need more vegetables and fruits in our diets.

Key Findings of the 2020 Report
The United States Department of Agriculture tests found 230 different pesticides and pesticide breakdown products on thousands of produce samples analyzed.
Washing and peeling produce will not remove all pesticide residues. Data for this report comes from USDA and FDA pesticide residue testing from fruits and vegetables tested as they are typically eaten. “This means it’s washed and, when applicable, peeled,” explains Alexis Temkin, PhD, co-author of the report. “For example, bananas are peeled before testing, and blueberries and peaches are washed.”
Environmental Working group analyzed USDA pesticide residue data and found that almost 70 percent of non-organic produce sampled tested positive for pesticide contamination.
More than 90 percent of samples of strawberries, apples, cherries, spinach, nectarines, and kale tested positive for residues of two or more pesticides.
Kale samples detected 18 different pesticides.
On average, kale and spinach samples harbored 1.1 to 1.8 times as much pesticide residue by weight than any other crop tested.
Neonicotinoids pesticide residues, known for harming pollinators, were detected in/on almost one-fifth of fruits and vegetables humans eat, and may harm the develping fetus and children.
Residues of at least one of three neonicotinoid pesticides banned in the European Union – imidacloprid, clothianidin and thiamethoxam – were found on more than half the samples of potatoes, spinach and lettuce tested in the United States.
Neonicitoinoid contamination was also found on more than one-fourth of the samples of U.S. cherries, watermelon and strawberries.
The 2020 Dirty Dozen List and Clean 15 List
EWG’s Dirty Dozen

 1. Strawberries
 2. Spinach
 3. Kale
 4. Nectarines
 5. Apples
 6. Grapes
 7. Peaches
 8. Cherries
 9. Pears
 10. Tomatoes
 11. Celery
 12. Potatoes

Bonus: Hot Peppers

EWG’s Clean 15 

The Clean 15 list includes produce that is least likely to be contaminated by pesticides. Here are some highlights from the Clean 15 list:

 • Avocados and sweet corn were the cleanest tested, with fewer than 2 percent of samples showing any detectable pesticides.
 • More than 80 percent of pineapples, papayas, asparagus, onions and cabbages contained no pesticide residues.
 • None of the fruit on the Clean Fifteen list tested positive for more than four pesticides.
 • Important: Some papayas, sweet corn and summer squash in the United State is grown from GMO seeds, so in my opinion, it’s best to always choose organic in those cases.

Here’s the 2020 Clean 15 List: 

 1. Avocados
 2. Sweet Corn*
 3. Pineapples
 4. Onions
 5. Papayas*
 6. Frozen Sweet Peas
 7. Eggplant
 8. Asparagus
 9. Cauliflower
 10. Cantaloupe
 11. Broccoli
 12. Mushrooms
 13. Cabbage
 14. Honeydew Melon
 15. Kiwi

* Note: Some sweet corn, papaya and summer squash sold in the United States are GMOs, so choose organic to avoid GMOs.

Adulterated Raisins

Generally, EWG focuses on test results from USDA’s fresh produce testing. But because the latest round of pesticide residue testing also looked at raisins, EWG included the dried fruit in this year’s rankings.

And what the organization found is startling, and all the more reason to reach for organic when you’re shopping for raisins. Raisins scored worse than strawberries, nectarines, apples and cherries. In fact, 99 precent of raisins contained at least two pesticides.

“This year, the USDA included testing data for raisins and found that 99 percent of conventional raisins had two or more pesticides residues and, on average, a single sample contained 13 different pesticides,” Temkin told DrAxe.com. “If raisins were included in our fresh produce rankings, they would have outranked strawberries as the food with the most pesticide residues.”

Interestingly, pesticides were even found on organic raisins, prompting researchers to note that prunes tend to have lower pesticide residues than both conventional and organic raisins.

Final Thoughts

 • EWG released its annual Dirty Dozen and Clean 15 lists, highlighting the fruits and vegetables most and least likely to harbor pesticide residues.
 • Strawberries are high on the contamination list again this year,  but spinach and pears were also highlighted for extreme pesticide residues.
 • Raisins, a dried fruit, contained more contamination than even strawberries. Even organic raisins were somewhat contaminated, although not as badly, in general, as non-organic versions.
 • This list should in no way deter you from eating fruits and vegetables, but it should make you wary of modern chemical farming. Using chemicals to fumigate the soil and kill weeds, microbes and bugs has some unwanted side effects, including killing soil health and beneficial microbes.
 • Pesticides are linked to dozens of health problems, including certain cancers, symptoms of ADHD, autism, Parkinson’s and a whole host of other issues.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα