Αρχική VivamusΠαθήσεις Λαχανικά & Φούσκωμα

Λαχανικά & Φούσκωμα

by NIKOLE

Το φούσκωμα, σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας, απασχολεί και ταλαιπωρεί συνάμα πολλούς ανθρώπους. Με το συγκεκριμένο άρθρο θα εξηγήσουμε τί ακριβώς συμβαίνει και θα προτείνουμε κάποιες απλές λύσεις.

Όπως σε κάθε πάθηση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις υποκείμενες αιτίες εκδήλωσής της. Ξεκινώντας λοιπόν, ας δούμε τί ακριβώς συμβαίνει.

Το φούσκωμα του στομάχου αφορά στην ουσία την αίσθηση πρηξίματος της κοιλιάς ή γενικότερα της κοιλιακής περιοχής αμέσως μετά το φαγητό. Επιπλέον, πέρα από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί μια εμφανώς διογκωμένη κοιλιά, η δυσκολία στον ύπνο και στην εφαρμογή των ρούχων σας συμβάλουν σε μια ευρύτερη αίσθηση ενόχλησης. Η υπερβολική παραγωγή αερίου δημιουργεί φούσκωμα και η κατάσταση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει κοιλιακό άλγος όταν αισθάνεστε ότι η κοιλιά σας είναι πραγματικά πρησμένη.

Ας δούμε τί προκαλεί την πάθηση αυτή, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε την εκδήλωσή της μελλοντικά στα πλαίσια του δυνατού, καθώς συνιστά όχι μόνο μια ενοχλητική κατάσταση, αλλά παράλληλα και μια διαταραχή της υγείας σας.

Πώς να μειώσετε τη φούσκωμα με φυσικούς απλούς τρόπους

1. Εφαρμόστε τη Θεραπεία “βελονισμού” με τα δάκτυλα των χεριών: Είναι η διαδικασία πίεσης σε διάφορα μέρη του σώματός σας με τα χέρια σας. Μπορεί να μετριάσει και να μαλακώσει τον πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, καταπολεμώντας ταυτόχρονα και το άγχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  πιέζετε με τα δάκτυλα του χεριού σας αρχικά κάτω από τα πλευρά σας στη δεξιά σας μεριά  για 2 λεπτά. Κάνετε στην ουσία μασάζ στη χοληδόχο κύστη. Αυτό βοηθά στη μείωση της συμφόρησης στο όργανο αυτό. Κατά συνέπεια, θα αισθανθείτε καλύτερα ή λιγότερο φουσκωμένες/οι. Σημειώνουμε ότι η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο που αποθηκεύει και συμπυκνώνει τη χολή, απαραίτητη για την πέψη του λίπους.

Η χολή είναι ένα πολύπλοκο όργανο στο σώμα ,που περιέχει οργανικά μόρια (όπως χοληστερόλη και χολικά οξέα), ηλεκτρολύτες και νερό. Αυτό το υγρό ρέει μέσα στο χολικό σωλήνα και μπαίνει στο λεπτό έντερο. Παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση και την πέψη λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπών στο λεπτό έντερο. Έτσι, εάν το σώμα σας στερείται χολής ή η χοληδόχος κύστη είναι υποτονική, θα φουσκώνετε όταν τρώτε.

Ορισμός του χολικού σωλήνα: Ένα σύστημα στο σώμα που περιλαμβάνει τους χολικούς πόρους, τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι και πώς λειτουργούν ως ένα για να εκκρίνουν, να αποθηκεύουν και να δημιουργούν χολή.

Στη συνέχεια της εφαρμογής της μεθόδου “βελονισμού” με τα χέρια, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία στην αντίθετη πλευρά όπου βρίσκεται το πάγκρεας. Το πάγκρεας είναι καταρχάς ένας πεπτικός αδένας που βοηθά το σώμα σας να παράξει ορισμένα ένζυμα για την πέψη των τροφίμων. Όταν καταναλώνετε τροφή, το πάγκρεας σας αισθάνεται αυτό που τρώτε και παράγει αυτά τα ένζυμα για να βοηθήσει στη διάσπαση- πέψη της τροφής. Αν δεν έχετε αυτά τα ένζυμα, θα αισθανθείτε φουσκωμένες/οι, καθώς το πάγκρεας μπορεί να μην λειτουργεί σωστά και γι ‘αυτό πρέπει να εφαρμόσετε την ίδια διαδικασία και στην αριστερή πλευρά για 2 λεπτά επίσης. (εξαιρετικό προϊόν με όλα τα ένζυμα είναι το Veganzyme (πατήστε εδώ)

2. Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα
Εκτός από τη διαδικασία του “βελονισμού” που ανακουφίζει απλά προσωρινά, για να αποφύγετε το φούσκωμα, πρέπει επίσης να αλλάξετε τη διατροφή σας καθώς η κατάσταση επανέρχεται όταν τρώτε και πάλι. Για να αποφευχθεί εντελώς το φούσκωμα, θα πρέπει να αποφύγετε τις συνήθεις αιτίες εμφάνισής τους που αφορούν στη διατροφή σας. Προϊόντα όπως το ψωμί, τα κράκερς και οι τηγανίτες, ειδικά δε τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης σε δημητριακά, που προκαλεί φούσκωμα σε πολλούς ανθρώπους.

Αποφύγετε επίσης τα σάκχαρα, ειδικά όταν τα συνδυάζετε με πρωτεΐνες. Ένα χάμπουργκερ με πατάτες και σόδα ή ένα ντόνατ με τη ζάχαρη και το λίπος που περιέχει, είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιήσουν την έκρηξη της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να φουσκώσει η κοιλιά σας. Ένας τέτοιος συνδυασμός τροφών, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει “όλεθρο” στα επίπεδα ινσουλίνης σας.

Επίσης, τα άμυλα, όπως το ρύζι και οι πατάτες, εύκολα προκαλούν φούσκωμα. Έτσι, διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ζάχαρη ή ότι υπάρχει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό.

3. Αυξήστε το οξύ στο στομάχι σας

Εάν ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση κάποιας από αυτές τις τροφές, αλλά εξακολουθείτε να έχετε φουσκωμένο στομάχι, τότε ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την οξύτητα στο πεπτικό σας σύστημα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος. Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια κοινή κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε πόνο ή καούρα στο κατώτερο τμήμα του θώρακα. Αυτό συμβαίνει όταν το  οξύ του στομάχου σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αρκετό (όχι το αντίθετο). Η μείωση ουσιασικά του υδροχλωρικού οξέος στη γαστρεντερική οδό προκαλεί αυτή την πάθηση.

Πρέπει επίσης να αυξήσετε τη χολή σχετικά προϊόντα βρίσκετε πατώντας εδώ (Flavon με έμφαση στο Green Plus), εδώ και εδώ. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε διάφορα διατροφικά συμπληρώματα που υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του στομάχου και του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας στην ανακούφιση από το φούσκωμα, την παλινδρόμηση οξέος (βλ. εδώ) και περιστασιακή καούρα, προωθώντας επίσης τη δημιουργία ενός υγιούς pH στο στομάχι (βηταίνη πολύ σημαντική βλ.εδώ).

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου έχει καθαρό πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση επαγγελματικών ιατρικών συμβουλών, διάγνωσης ή θεραπείας.

Επιπλέον δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα να αναζητάτε τις συμβουλές ενός γιατρού ή ενός θεραπευτή υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε όσον αφορά μια ιατρική κατάσταση.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα