Αρχική Vivamus Διατροφή για γαστρίτιδα και έλκος

Διατροφή για γαστρίτιδα και έλκος

by NIKOLE

Η διατροφή γενικά δεν προκαλεί χρόνια γαστρίτιδα, αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως, τηγανητά, πικάντικα & ιδιαίτερα όξινα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα και ροφήματα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστρίτιδας:

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και φασόλια
Τροφές με χαμηλά λιπαρά, όπως ψάρια, άπαχα κρέατα και λαχανικά
Τρόφιμα με χαμηλή οξύτητα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και των φασολιών
Μη ανθρακούχα ποτά & ποτά χωρίς καφεΐνη
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, ορισμένες μελέτες λένε ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις στομαχικές επιπλοκές που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το βακτήριο αυτό προκαλεί μόλυνση στο πεπτικό σύστημα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα ή έλκος στομάχου. Στην πραγματικότητα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι η πιο κοινή αιτία γαστρίτιδας, αντιπροσωπεύοντας το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Γι’ αυτό τα υγιεινά προβιοτικά τρόφιμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη γαστρίτιδα, όπως: Κομπούχα – Γιαούρτι – Kimchi – Ξυνολάχανο καθώς και η κατανάλωση μικρότερων, πιο συχνών γευμάτων.

Ορισμένοι τύποι γαστρίτιδας μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο ή βιταμίνη Β12, οδηγώντας σε ανεπάρκειες. Συζητήστε με το γιατρό σας ή επαγγελματία υγείας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων για την πρόληψη των ελλείψεων.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε σε δίαιτα γαστρίτιδας είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου. Για μερικούς ανθρώπους, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εντοπισμός και η αποφυγή αυτών των τροφών μπορεί να θεραπεύσει και να αποτρέψει την πάθηση. Ορισμένες μορφές γαστρίτιδας προκαλούνται από την υπερβολική συχνή κατανάλωση αλκοόλ ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τροφές που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και να επιδεινώσουν τη γαστρίτιδα περιλαμβάνουν:

‘Οξινα τρόφιμα, όπως ντομάτες και ορισμένα φρούτα – Αλκοόλ – Ανθρακούχα ποτά – Καφές – Τηγανητά – Χυμοί φρούτων – Τουρσί – Πικάντικα φαγητά – Τσάι
Εάν παρατηρήσετε ότι μια συγκεκριμένη τροφή ή ομάδα τροφίμων επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, η αποφυγή αυτής της τροφής μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες.

Δίαιτα γαστρίτιδας με έλκος
Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, ορισμένοι τύποι γαστρίτιδας μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε έλκος στομάχου, που ονομάζεται επίσης πεπτικό έλκος. Εάν έχετε έλκος, τα είδη των τροφών που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε είναι παρόμοια με αυτά για τη γαστρίτιδα.

Με ένα έλκος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τροφές γεμάτες θρεπτικά συστατικά. Ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή διευκολύνεται η επούλωση του έλκους. Σύμφωνα με έρευνα του 2014 για τη διατροφή και τα έλκη στομάχου, επιτρέπονται τα ακόλουθα τρόφιμα:

Εάν καταναλώνετε γαλακτοκομικά : Γάλα, Γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά – Φυτικά έλαια και ελαιόλαδο – Ορισμένα φρούτα, όπως μήλα, πεπόνια και μπανάνες – Ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών χόρτων, των καρότων, του σπανακιού και των κολοκυθιών
Φακές – Ρεβίθια – Σόγια – Άπαχα κρέατα – Φυσικούς χυμούς
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα άτομα με έλκος στομάχου μπορεί να θέλουν να αποφύγουν:

τηγανητά φαγητά
πικάντικες πιπεριές
σοκολάτα
ποτά με καφεΐνη
κόκκους μουστάρδας
Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ειδικών διατροφικών συστάσεων για τη γαστρίτιδα. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο για μια εξατομικευμένη δίαιτα με βάση τα δικά σας συμπτώματα και αντιδράσεις στα τρόφιμα.

Αιτίες γαστρίτιδας
Οι διαφορετικοί τύποι γαστρίτιδας έχουν διαφορετικές αιτίες. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Βακτηριακή μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι η πιο κοινή αιτία γαστρίτιδας, αντιπροσωπεύοντας το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων. Η κύρια αιτία της χρόνιας γαστρίτιδας είναι μια λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στην παιδική ηλικία που συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Βλάβη του βλεννογόνου του στομάχου
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να βλάψουν το βλεννογόνο του στομάχου προκαλώντας γαστρίτιδα, όπως: Κατανάλωση αλκοόλ και λήψη ορισμένων ουσιών, λήψη ασπιρίνης και παυσίπονων, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), κατάποση διαβρωτικής ουσίας, Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, Λήψη ραδιενεργών θεραπειών στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο κάτω μέρος του θώρακα
χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του στομάχου, Σοβαρός τραυματισμός ή ασθένεια.
Η σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα από στρες. Ένας τραυματισμός στο σώμα σας – όχι απαραίτητα στο στομάχι σας – ή μια ασθένεια που επηρεάζει τη ροή του αίματος στο στομάχι σας μπορεί να αυξήσει το οξύ του στομάχου, προκαλώντας γαστρίτιδα.

Αυτοάνοσο νόσημα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη γαστρίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στον υγιή ιστό του ίδιου του σώματος στο βλεννογόνο του στομάχου.

Τροφικές αλλεργίες
Η σχέση μεταξύ τροφικών αλλεργιών και γαστρίτιδας δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν έναν σπάνιο τύπο γαστρεντερικής φλεγμονής που ονομάζεται ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για Σπάνιες Διαταραχές. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ή τον πιστοποιημένο αλλεργιολόγο για να προσδιορίσετε τυχόν τροφικές αλλεργίες.

Στο Κέντρο Vivamus πραγματοποιείται τεστ δυσανεξίας με πρόγραμμα βιοσυντονισμού και σταδιακή απευαισθητοποίηση.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For anything you may need, you can call us at 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!