Περιγραφή
Real L-Glutamine Full Health για Αθλητές, Νόσο Crohn, Ευερέθιστο Εντέρο (IBS), Κολίτιδα, Κοιλιοκάκη, Δυσπεψία, κ.α Η γλουταμίνη είναι ένας από τα πιο σημαντικά αμινοξέα του σώματος .καθώς καταλαμβάνει περισσότερη απο την μισή ποσότητα των συνολικών αμινοξέων του οργανισμού μας και το πιο άφθονο αμινοξύ στον οργανισμό μας, καθώς υποστηρίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού και βοηθά ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονου στρες, π.χ. μετά από έντονη άσκηση, τραυματισμό ή επέμβαση Αυτό τιο ξεχωριστό αμινοξύ εκπληρώνει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, με σημαντικότερη την παραγωγή της γλουταθειόνης, η οποία αποτελεί μέρος του συστήματος αποτοξίνωσης του οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψη γλουταμίνης είναι ένα από τα πρώτα κλινικά συμπτώματα της ακραίας μορφής στρες. Επίσης είναι αγαπημένο συμπλήρωμα αθλητών καθώς η L-γλουταμίνη δίνει ενέργεια στους μύς και συμβάλει στην αντοχή και καλή λειτουργία τους κατά την εξάσκηση
Ποιες τροφές περιέχουν γλουταμίνη;
Η L-γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορούμε να λάβουμε από διάφορα τρόφιμα – ιδιαίτερα όσα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη – τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης. Πολλές από τις τροφές που την περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής των περισσότερων ανθρώπων, ενώ σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται πως καταναλώνονται περίπου 3-6 gr γλουταμίνης ημερησίως, αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Οι πιο χαρακτηριστικές τροφές που περιέχουν γλουταμίνη είναι οι εξής:
- Κρέας (βόειο, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ελάφι)
- Ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, σολωμός)
- Γαλακτοκομικά (cottage cheese, ρικότα, μοτσαρέλα, γάλα, γιαούρτι)
- Όσπρια (φακές, φασόλια)
- Αυγά
- Tofu
- Λαχανικά (σπαράγγια, σπανάκι, μαϊντανός, λάχανο, μπρόκολο, κ.ά.)
- Σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι)
- Ξηροί καρποί και βούτυρα καρπών
- Σιτηρά ολικής άλεσης (π.χ. βρώμη)
- Καλαμπόκι
- Σπιρουλίνα
Σπάνια παρουσιάζονται χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης στους ανθρώπους και, συνήθως, σχετίζονται είτε με την πολύ μικρή κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων στην καθημερινότητα είτε με αυξημένες ανάγκες στο αμινοξύ λόγω καταστάσεων όπως:
- Έντονη άσκηση (π.χ. συχνές και απαιτητικές προπονήσεις)
- Έντονο στρες
- Χρόνια γαστρεντερική διαταραχή
- Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
- Λήψη φαρμάκων
- Υποβολή σε θεραπεία (π.χ. χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία)
- Καταπολέμηση παθολογικών καταστάσεων (π.χ. λοιμώξεις)
-
Οφέλη και ιδιότητες
Η γλουταμίνη είναι σημαντική για την απομάκρυνση της περιττής αμμωνίας από το σώμα, ενώ υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος. Επίσης, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με το στρες, ενισχύει τη δράση της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης και συμβάλλει στην παραγωγή των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τον μυϊκό ιστό.
Πότε είναι καλύτερα να παίρνω γλουταμίνη;
Τα αμινοξέα, όπως είναι η γλουταμίνη συστήνεται να λαμβάνονται κατά κανόνα με άδειο στομάχι. Στην περίπτωση της γλουταμίνης συστήνεται η λήψη ανάμεσα στα γεύματα – όποια ώρα της ημέρας βολεύει τον καθένα καλύτερα – ή/και πριν τον ύπνο το βράδυ. Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη ώρα για λήψη γλουταμίνης, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σύσταση πέρα από τις παραπάνω γενικές οδηγίες. Το σημαντικό είναι να τηρούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης στο εκάστοτε συμπλήρωμα διατροφής. Άλλωστε, η γλουταμίνη αποτελεί συχνά μέρος κάποιας πολυσυστατικής φόρμουλας, οπότε και οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν, ώστε να υποστηρίξουν το βέλτιστο πιθανό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, είναι επιθυμητό να αποφεύγεται η λήψη της αμέσως μετά από κάποιο γεύμα ή σνακ, εκτός και αν αυτό αποτελεί οδηγία του προϊόντος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η γλουταμίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και σε ξηρό περιβάλλον, ενώ δε θα πρέπει να λαμβάνεται με καυτά ροφήματα ή φαγητά.
Υπάρχουν πολλά διατροφικά συμπληρώματα γλουταμίνης, τα οποία ποικίλλουν τόσο σε περιεκτικότητα όσο και σε μορφή. Κατά κύριο λόγο, τα σκευάσματα αυτά είναι διαθέσιμα σε:
- Σκόνη
- Κάψουλα
- Δισκία
- Πόσιμο διάλυμα
Η πιο κοινή δόση στην οποία συναντάται η L-glutamine είναι τα 500 mg ανά κάψουλα/δισκίο. Το συγκεκριμένο αμινοξύ είτε είναι το μοναδικό δραστικό συστατικό ενός συμπληρώματος είτε αποτελεί μέρος αθλητικών σκευασμάτων (π.χ. σκόνη πρωτεΐνης) ή κάποιας εξειδικευμένης φόρμουλας που προάγει την υγεία του οργανισμού (υποστήριξη του ανοσοποιητικού, εντερική υγεία, εγκεφαλική λειτουργία).
Συμπέρασμα
Η γλουταμίνη είναι ένα πολύτιμο αμινοξύ με πολλές δράσεις στον οργανισμό. Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να πει πως υποστηρίζει τη συνολική μας υγεία. Συνδυάζοντας έναν καλό τρόπο ζωής (υγιεινή διατροφή, άσκηση, μείωση του στρες) με τη λήψη κατάλληλων ανά περίπτωση ποσοτήτων L-γλουταμίνης, είναι πολύ πιθανό να δείτε σημαντική βελτίωση στη σωματική & πνευματική σας κατάσταση!
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.