Περιγραφή
Το αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα Burdock-H βασίζεται σε ξηρό εκχύλισμα μικρού μεγέθους από ρίζα κολλιτσίδας. Λένε χαρακτηριστικά στην Ανατολή: “Ένα φάρμακο που κοστίζει χίλια νομίσματα μεγαλώνει κοντά στο φράκτη”. Ακριβώς αυτό που ισχύει για την κολλιτσίδα, φυτό που είναι ευρέως γνωστό ως «αγριάδα». Φυτό που βρίσκεται παντού – στις άκρες του δρόμου, ξέφωτα, προαστιακές περιοχές, εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, στις όχθες των ποταμών. Στην Ιαπωνία, οι τροφές και οι θεραπευτικές ιδιότητες του εκτιμούνται τόσο πολύ που για αρκετούς αιώνες έχει καλλιεργηθεί ως φυτό κήπου.
Το Burdock-Η αποτελείται από τη ρίζα της κολλιτσίδας (burdock), εμπλουτισμένο με ενεργό διοξείδιο του πυριτίου1. Η σύνθεση της ρίζας κολλιτσίδας περιλαμβάνει υψηλές συγκεντρώσεις ινουλίνης (μια φυτική ίνα η οποία βοηθάει την πέψη και η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα γλυκαντικό κατάλληλο για τους διαβητικούς, παλμιτικό οξύ, καφεϊκό οξύ, σιτοστερόλη, βιταμίνες Β, κάλιο, θείο, σίδηρο, ασβέστιο) και άλλων πολυσακχαριτών. Είναι πρεβιοτικά που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στα έντερα, βελτιώνουν την πέψη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιέχει arctigenin μία λιγνάνη (τύπος πολυφαινολικής ένωσης που απαντάται φυσικά σε ορισμένα φυτά. Πηγές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτοχημεία λιγνάνης -με σειρά από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη συγκέντρωση- είναι το λινάρι, το σουσάμι, ο ηλίανθος και οι σπόροι κολοκύθας. Ωστόσο, οι ενώσεις λιγνάνης βρίσκονται επίσης σε πολλά λαχανικά, φρούτα και ποτά βοτανικής προέλευσης, όπως το τσάι και το κρασί. Δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι ενώσεων λιγνάνης, αναφέρονται συλλογικά ως λιγνάνες) η οποία έχει να επιδείξει ισχυρές αντιικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Η ρίζα κολλιτσίδας περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών ουσιών, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη πρώτη ύλη τροφίμων. Ως εκ τούτου, στις ανατολικές χώρες (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία) καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως λαχανικό για τροφή ,όπως τα καρότα σε ακατέργαστη, βρασμένη και τηγανητή μορφή.
Η πικράδα και τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη ρίζα αυτή βοηθούν στην αύξηση της έκκρισης χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα. και την έκκριση των παγκρεατικών ενζύμων. Επιπλέον, έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο έντερο.
Όλα αυτά εξομαλύνουν την πέψη.
Επιτρέπεται το κέικ και η καραμελοποίηση του περιεχομένου της κάψουλας.
Τεκμηρίωση