Περιγραφή
Στην πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, η «ανεπάρκεια σιδήρου”- αναιμία» είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που προκαλείται από την έλλειψη ιχνοστοιχείων που λαμβάνει ο οργανισμός από την καθημερινή διατροφή.
Τα παιδιά και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι πιο ευαίσθητα σε αυτή την ασθένεια. Αυτός ο τύπος αναιμίας αναπτύσσεται λόγω έλλειψης σιδήρου στη διατροφή, μετά από σοβαρή απώλεια αίματος ή ως συνέπεια ανεπάρκειας βιταμίνης C.
Το κύριο καθήκον του σιδήρου στο σώμα είναι να συμμετέχει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, η οποία συγκεντρώνει περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου του Fe και πραγματοποιεί την ανταλλαγή αερίων. Ένα άλλο τέταρτο των αποθεμάτων σιδήρου αποθηκεύεται στην πρωτεΐνη φερριτίνης και περίπου το 5% στη σύνθεση άλλων πρωτεϊνών.
Σημασία για τον οργανισμό
Ο σίδηρος, που λαμβάνεται από τα τρόφιμα, παρέχει μια σειρά από διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της ουσίας, αξίζει να σταθούμε στις λειτουργίες της με περισσότερες λεπτομέρειες.
Σχηματισμός αιμοσφαιρίνης
Αυτή η ικανότητα είναι μια από τις κύριες λειτουργίες του σιδήρου. Ένα άτομο χρειάζεται συνεχώς μια αιμοσφαιρίνη που λειτουργεί συνεχώς. Στο πλαίσιο της απώλειας αίματος ως αποτέλεσμα ακόμη και μικρής εξωτερικής ή εσωτερικής αιμορραγίας, το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης μειώνεται.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες παρουσιάζουν τακτικά σημαντική απώλεια αίματος, επομένως είναι πιο επιρρεπείς σε αναιμία από τους άνδρες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο με την ακατάλληλη, μη ισορροπημένη διατροφή.
Επιπλέον, είναι ο σίδηρος στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Για την οικοδόμηση μυών
Στο μυϊκό ιστό, ο σίδηρος παίζει το ρόλο του προμηθευτή οξυγόνου, χωρίς τον οποίο η διαδικασία της συστολής τους είναι αδύνατη. Εάν οι μύες δεν συστέλλονται και δεν χαλαρώνουν, η κίνηση θα γίνει αδύνατη.
Ο μυϊκός τόνος και η ελαστικότητα εξαρτώνται από το σίδηρο και η αδυναμία είναι ένα τυπικό σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου.
Για τον εγκέφαλο
Η ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου σε όλο το σώμα καθιστά τον σίδηρο απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την πλήρη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, άνοιας και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι ο λόγος για την ανάπτυξη αυτής της αισθητικοκινητικής νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις είναι η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου. Η ανεπάρκεια προκαλεί μυϊκούς σπασμούς, οι οποίοι αυξάνονται κατά την ανάπαυση (ύπνος, καθιστή θέση).
Διατήρηση υγιούς θερμοκρασίας σώματος
Είναι ενδιαφέρον ότι ο σίδηρος έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Και η επάρκεια της ροής των ενζυματικών και μεταβολικών διεργασιών εξαρτάται από τη σταθερότητά της.
Για τη διατήρηση της γενικής ευημερίας
Ο σίδηρος εξαλείφει τη χρόνια κόπωση σε άνδρες και γυναίκες, η οποία είναι επίσης συνέπεια της χαμηλής αιμοσφαιρίνης.
Ενίσχυση της ανοσίας
Ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας οργανισμός κορεσμένος με σίδηρο σε επαρκή όγκο είναι σε θέση να καταπολεμήσει πιο ενεργά τις μολυσματικές ασθένειες. Επιπλέον, η ταχύτητα επούλωσης των πληγών εξαρτάται από τον σίδηρο.
υγιής εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα χρειάζεται αυξημένους όγκους αίματος και ερυθρών αιμοσφαιρίων (για την παροχή του αναπτυσσόμενου εμβρύου). Ως εκ τούτου, η ανάγκη για μια ένωση σε έγκυες γυναίκες αυξάνεται. Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, προκαλεί λιποβαρές νεογνό και διαταραχές στην ανάπτυξή του.
Επιπλέον, ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό μεταβολισμό, την ενζυματική δραστηριότητα, να ανακουφίσει την αϋπνία, να αυξήσει τη συγκέντρωση.
Ποιος είναι ο κίνδυνος της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό;
Η αναιμία είναι συνήθως αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου. Τα κύρια συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι:
- γρήγορη κόπωση.
- μυϊκή αδυναμία;
- δύσπνοια με μικρή προσπάθεια.
- διαστροφή της γεύσης?
- βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία στις γυναίκες (μπορεί να θεωρηθεί ως σύμπτωμα και ταυτόχρονα ως αιτία).
Όπως έχει ήδη σημειωθεί, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ανεπάρκειας σιδήρου. Σχεδόν το 10% του «καλού φύλου» της αναπαραγωγικής ηλικίας υποφέρει από έλλειψη αυτού του ιχνοστοιχείου. Αλλά στους άνδρες (και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση), η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου είναι λιγότερο συχνή. Τα παιδιά κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν παθολογία.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της έλλειψης σιδήρου
Οι πιο συχνές αιτίες:
- Η αυξημένη απώλεια αίματος (συμπεριλαμβανομένων των δωρητών) αυξάνει τις ανάγκες του σώματος για σίδηρο.
- Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντοχής απαιτούν σχεδόν διπλασιασμό των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο.
- Η διανοητική δραστηριότητα συμβάλλει στην ταχύτερη δαπάνη των αποθεμάτων σιδήρου.
- Ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα, γαστρίτιδα με χαμηλή οξύτητα, αυτοάνοσα νοσήματα του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν κακή απορρόφηση σιδήρου.
Συνδυασμός με άλλα θρεπτικά συστατικά
Βιταμίνη C. Η χρήση ασκορβικού οξέος μαζί με τροφές που περιέχουν σίδηρο συμβάλλει στην αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου. Για παράδειγμα, αν προσθέσετε μισό γκρέιπφρουτ στη δίαιτα Fe, το σώμα θα απορροφήσει τρεις φορές περισσότερο σίδηρο. Επομένως, είναι σημαντικό το μενού να είναι εμπλουτισμένο όχι μόνο με σίδηρο, αλλά και με βιταμίνη C. Ωστόσο, αξίζει να προσέξετε: το ασκορβικό οξύ έχει ισχυρότερη επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτά παρά στην απορρόφηση του ζωικού σιδήρου προέλευση.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α. Η ανεπάρκεια ρετινόλης εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τα αποθέματα σιδήρου για να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια.
Χαλκός. Αυτό το ιχνοστοιχείο, όπως γνωρίζετε, είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών από τους χώρους αποθήκευσης στα κύτταρα και τα όργανα. Με την έλλειψη χαλκού, ο σίδηρος χάνει την ικανότητά του να κινείται, γεγονός που ως αποτέλεσμα οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Θα θέλατε να αναπληρώσετε τα αποθέματά σας σιδήρου και χαλκού ταυτόχρονα; Τα φασόλια, η σόγια και οι φακές πρέπει να εμφανίζονται τακτικά στο τραπέζι σας.
Είναι επίσης σημαντικό να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με τροφές που περιέχουν βιταμίνες Β (χάρη στον σίδηρο, οι ουσίες Β αποκτούν αυξημένη χημική δράση).
Πολλά συστατικά των τροφίμων μπορούν να αναστείλουν (αποδυναμώσουν) την απορρόφηση του σιδήρου δεσμεύοντάς τον στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μια σειρά από τέτοια συστατικά βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο μαύρο τσάι. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δύσκολο για έναν υγιή άνθρωπο να βλάψει αυτές τις ουσίες. Αλλά σε άτομα με υπάρχουσες διαταραχές απορρόφησης σιδήρου ή με προχωρημένη αναιμία, η απορρόφηση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ασβέστιο εμποδίζει σχεδόν πλήρως την απορρόφηση του σιδήρου. Εξ ου και η σύσταση: για την κανονική απορρόφηση του σιδήρου – τα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο θα πρέπει να καταναλώνονται χωριστά από τα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.
Η ανάγκη του σώματος για σίδηρο
Ο ημερήσιος κανόνας σιδήρου για ενήλικες κυμαίνεται από 10-30 mg.
Οι διατροφολόγοι αποκαλούν αποδεκτό ανώτατο όριο μια μερίδα Fe στα 45 mg. Ταυτόχρονα, το ημερήσιο ποσοστό για τις γυναίκες είναι ελαφρώς υψηλότερο από ότι για τους άνδρες. Αυτό οφείλεται σε φυσιολογικές διεργασίες: από 10 έως 40 mg σιδήρου χάνονται μηνιαίως με το αίμα της περιόδου. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, οι απαιτήσεις σε σίδηρο μειώνονται.
Σε υγιή άτομα, υπερδοσολογία σιδήρου δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ. Τα άτομα με αιμοχρωμάτωση (γενετική διαταραχή στην οποία το ποσοστό απορρόφησης σιδήρου από τα τρόφιμα είναι 3-4 φορές υψηλότερο από ό,τι σε υγιή άτομα) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δηλητηρίασης. Η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να ενεργοποιήσει τις ελεύθερες ρίζες (βλάβες στα κύτταρα του ήπατος, της καρδιάς, του παγκρέατος, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου).
Προϊόντα που περιέχουν σίδηρο
Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου που βρίσκονται στα τρόφιμα: αιμικός και μη αιμικός. Η πρώτη επιλογή είναι ο σίδηρος, ο οποίος είναι μέρος της αιμοσφαιρίνης. Οι πηγές του είναι όλες οι ζωικές τροφές και τα θαλασσινά. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται γρηγορότερα και ευκολότερα από τον οργανισμό. Ο μη αιμικός σίδηρος είναι ένα στοιχείο που προέρχεται από φυτικές τροφές. Για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, χρησιμοποιείται μόνο εν μέρει, και στη συνέχεια μόνο σε συνδυασμό με βιταμίνη C.
Για να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος, οι διατροφολόγοι συνιστούν το συνδυασμό ζωικών και φυτικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου (μερικές φορές έως και 400%).
Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κρέας, ειδικά οι κόκκινες ποικιλίες, καθώς και τα παραπροϊόντα, είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου.
Οι φυτικές τροφές μπορούν επίσης να παρέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου. Είναι αλήθεια ότι για αυτό είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία τύπων τροφών μη ζωικής προέλευσης.
Η έρευνα καταστρέφει εν μέρει τη θεωρία ότι τα φυτά δεν μπορούν να παρέχουν σε ένα άτομο την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου. Πολλά χορτοφαγικά τρόφιμα περιέχουν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας αξίας σιδήρου και μια μερίδα σπανάκι ή φακές θα παρέχει το ένα τρίτο της ημερήσιας αξίας.
Οι φυτικές τροφές περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λίπη, επομένως είναι ιδανικές για άτομα που ακολουθούν τη σιλουέτα και την υγεία τους. Αλλά εκτός από αυτό, οι οπαδοί της χορτοφαγίας δεν αρνούνται ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου, που λαμβάνεται αποκλειστικά από φυτικές τροφές, θα πρέπει να είναι περίπου μιάμιση φορά υψηλότερη από αυτή των κρεατοφάγων.
Μεταξύ των φυτικών τροφών, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν επίσης καλές θρεπτικές ιδιότητες και καλά αποθέματα σιδήρου. Και η πιο απροσδόκητη πηγή σιδήρου για πολλούς είναι η μελάσα από ζαχαροκάλαμο. Μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού αυτού του προϊόντος περιέχει σχεδόν 1 χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό άλλων γλυκαντικών όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, η μαύρη ζάχαρη.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του σιδήρου που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι η υψηλή θερμική σταθερότητα. Αλλά ο φυτικός σίδηρος δεν ανέχεται μηχανική επεξεργασία ή μαγείρεμα. Ένα παράδειγμα είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία χάνουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των αποθεμάτων Fe τους κατά τη μεταποίηση σε αλεύρι.
Απορρόφηση σιδήρου
Αλλά ακόμα κι αν το προϊόν περιέχει εκπληκτικά αποθέματα σιδήρου, αυτό δεν σημαίνει ότι όλος αυτός ο πλούτος θα περάσει στο σώμα. Η απορρόφηση του σιδήρου από διάφορες τροφές γίνεται με συγκεκριμένη ένταση. Έτσι, ένα άτομο θα αντλήσει περίπου το 20% του διαθέσιμου σιδήρου από το κρέας, λίγο περισσότερο από το 10% από τα ψάρια. Τα φασόλια θα αποδώσουν 7%, οι ξηροί καρποί 6%, και τα φρούτα, τα όσπρια και τα αυγά δεν πρέπει να υπολογίζουν σε περισσότερο από 3% απορρόφηση σιδήρου. Το λιγότερο από όλα – μόνο το 1 τοις εκατό του σιδήρου – μπορεί να ληφθεί από μαγειρεμένα δημητριακά.
Η σιδηροπενική αναιμία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που οδηγεί σε πολλές σχετικές ασθένειες. Μπορείτε όμως να το αποφύγετε αν θυμάστε τον ρόλο της σωστής διατροφής.
Γιατί το GemActive είναι μοναδικό;
Όπως γράψαμε νωρίτερα: καθημερινά ένα άτομο πρέπει να καταναλώνει από 10 έως 30 mg σιδήρου με το φαγητό. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ποσοστό απορρόφησης τέτοιου σιδήρου από τον οργανισμό είναι από 5% έως 20%, που αντιστοιχεί σε 1-2 mg καθαρά απορροφημένου σιδήρου.
Καταφέραμε να αποκτήσουμε μια τέτοια φόρμουλα ενός προϊόντος που περιέχει σίδηρο που παρέχει σχεδόν 100% απορρόφηση σιδήρου. Στο προϊόν μας, ο σίδηρος είναι σε μορφή αίμης, ενισχυμένος με βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση και κάθε δισκίο GemActive παρέχει στον οργανισμό 500 μικρογραμμάρια σιδήρου.
Μόλις δύο ταμπλέτες GemActive την ημέρα παρέχουν την ελάχιστη ημερήσια απαίτηση του σώματος για την απόλυτη ποσότητα σιδήρου που απορροφάται.
Συστατικά: καθαρισμένη σκόνη αιμοσφαιρίνης, μικροκρυσταλλική κυτταρίνη φορέας, ασκορβικό οξύ, άμυλο, αντισυσσωματικό στεατικό ασβέστιο.
Οδηγίες χρήσης : 1-2 ταμπλέτες 2-3 φορές την ημέρα με τα γεύματα (ποτά).
Αντενδείξεις: ατομική δυσανεξία στα συστατικά του προϊόντος.
Διατροφική αξία ανά 100 g προϊόντος: πρωτεΐνες – 40 g, λίπη – 0 g, υδατάνθρακες – 5 g, ασκορβικό οξύ – 3,2 g, σίδηρος – 140 mg.
Ενεργειακή αξία ανά 100g προϊόντος: 180 kcal / 750 kJ.
1 δισκίο περιέχει: 160 mg αιμοσφαιρίνης (0,4 mg αίμης Fe2+) και 10 mg ασκορβικού οξέος.
Συνθήκες αποθήκευσης: αποθήκευση σε θερμοκρασίες από 0 έως +25 0 C και υγρασία αέρα όχι μεγαλύτερη από 75%.
Διάρκεια ζωής: 3 χρόνια.
Τα έγγραφα
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449
For anything you may need, you can call us at 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.