Είναι ιδιαίτερα λυπηρό πόσο μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Παιδική Παχυσαρκία στην Ελλάδα, πολλοί είναι οι γονείς που επισκέπτονται το Vivamus προβληματισμένοι αναζητώντας τη λύση.
Οι στατιστικές αναφέρουν ότι στη χώρα μας το πρόβλημα με την Παιδική Παχυσαρκία κάθε χρόνο αυξάνεται και έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, υπολογίζεται ότι το 29,9% των αγοριών είναι υπέρβαρα και το 12,9% είναι παχύσαρκα! Στα κορίτσια το ποσοστό αυτό είναι 29,2% και 10,6% αντίστοιχα! Με αυτά τα νούμερα ανεβαίνουμε σε μια από τις 5 υψηλότερες στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ, το ή Μεξικό και άλλες χώρες που παραδοσιακά «πάσχουν» από παιδική παχυσαρκία.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Παιδική Παχυσαρκία ξεπερνούν τα προβλήματα υγείας, που απασχολούν περισσότερο τους μεγάλους, γιατί φέρνουν το παιδί αντιμέτωπο με κοινωνικά προβλήματα ένταξης και απομόνωσης.
Η καθημερινότητα και οι κοινωνικές εντάσεις της στη ζωή των νέων, προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα που πολλές φορές δυστυχώς βρίσκουν διέξοδο στις τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, κοινώς junk food. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε λειτουργία ένας φαύλος κύκλος δυσκολεύει όλο και περισσότερο την καθημερινότητα του παιδιού. Στις περιπτώσεις Παιδικης Παχυσαρκιας έντονα ψυχολογικά προβλήματα παρουσιάζουν και οι γονείς που νιώθουν ανίκανοι να βοηθήσουν το παιδί τους. Μιά εισβολή στην κοινωνική του ζωή θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα μιας και θα απομονώσει το παιδί ακόμα περισσότερο, αλλά ούτε και να προτείνει την λύση κάποιου ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας που θα στιγματίσει το παιδί και θα μετατρέψει μία σκληρή καθημερινότητα σε ιατρικό πρόβλημα που όμως δεν είναι ιατρική πάθηση ή ιατρική οντότητα.Οι γονείς που στρέφονται στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής Vivamus για βοήθεια σε σχέση με την Παιδικη Παχυσαρκια έχουν συνήθως όλα αυτά στο μυαλό τους.
Γνωρίζουν ότι η παιδική καθημερινότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση και επίσης πως είναι πολύ δύσκολο να περιορίσεις την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει το παιδί χωρίς να θέσεις την υγεία του σε κίνδυνο. Αφαιρώντας τις τροφές που «κάνουν κακό» από την διατροφή του πιστεύουν πως είναι αρκετό για να έχει πολλά καλά αποτελέσματα και να βελτιωθεί η ζωή του. Παιδική Παχυσαρκία, οι πιο κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση της παιδικής είναι τρεις:
Η πρώτη είναι όταν ακόμη το μωρό βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν το βάρος του νεογνού. Το αυξημένο βάρος του νεογέννητου (πάνω από 4,5 κιλά) προδιαθέτει για εκδήλωση παχυσαρκίας στο μέλλον.
Η δεύτερη πιο επικίνδυνη περίοδος για Παιδική Παχυσαρκία είναι η ηλικία των 6-7 χρόνων, οπότε προκύπτει απότομη αύξηση των λιποκυττάρων, και η τρίτη είναι η περίοδος της εφηβείας, κατά την οποία οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους παρουσιάζοντας Παιδική Παχυσαρκία.
Αν και ο προβληματισμός σε σχέση με την ικανότητα των παιδιών να τηρήσουν οποιαδήποτε διατροφική συμβουλή, είναι μεγάλος εμπειρικά ανταποκρίνονται πολύ πιο θετικά και από ενήλικες.
Η εξάλειψη του όρου Παιδική Παχυσαρκία από την ζωή των παιδιών μπορεί να αλλάξει δραστικά το μέλλον τους, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα στην οποία είναι υγιή με πολύ καλύτερη ψυχολογική διάθεση, δημιουργική καθημερινότητα και έντονο δημιουργικό ενδιαφέρον, και φυσικά πολύ πιο ανεπτυγμένο κοινωνικό περίγυρο